27. dubna 2012

Ražniči

500 g panenské vepřové nebo vepřové kýty, 80 g cibule, 80 g anglické slaniny, 120 g žampiónů sůl, mletý pepř, olej,4 bramboráky, naložená červená řepa,celerový salát, strouhaný křen na oblohu

Maso a slaninu nakrájíme na malé plátečky, maso naklepeme, cibuli nakrájíme na silnější kolečka,žampióny očistíme, malé necháme v celku, větší podle potřeby půlíme nebo rozčtvrtíme (nemámeli žampióny, nahradíme je oloupanými kousky jablek). Na kovové jehly napichujeme střídavě maso, slaninu, cibuli a žampióny nebo jablka. Směs napichujeme volněji, aby se maso lépe propékalo. Napíchanou směs osolíme, opepříme a v oleji po všech stranách opékáme do měkka. Zvlášť si upečeme dobře ochucené bramboráky, do každého sesuneme obsah jedné opečené jehly, přeložíme a sesuneme na talíř. Obkládáme červenou řepou, okapaným celerovým salátem a strouhaným křenem.

Salámová pomazánka

200 g salámu Gothaje, 2 cibule, 4 kyselé okurky, 2 vejce (uvařená natvrdo), 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce oleje, lžíce octa,  lžíce worcesteru, 2 lžičky cukru,  lžička chilli (spíše méně)
Směs: smícháme kečup, hořčici, olej, ocet, worcester, cukr a chilli. 


Vaječná pomazánka s uzeninou

6 vajec, 100 g majonézy, lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky, 100 g měkkého salámu, sůl, pažitka
Vejce vložíme do vařící vody a asi 8 minut vaříme natvrdo. Pak rychle ochladíme ve studené vodě, oloupeme, podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do salátové mísy a vidličkou rozdrtíme. 

Vaječná pomazánka

6 uvařených vajec, 1 pomazánkového másla, lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, špetka pepře,  lžička soli
Vychlazená vejce oloupeme a propasírujeme do mísy.Přidáme pomazánkové máslo, sůl, pepř, hořčici - našleháme šlehačem. Nakonec přimícháme majonézu. 

Rumcajs

30 dkg salám Junior vcelku, 15 dkg tvrdý sýr vcelku, 1 tatarky, 2 menší cibule, 2 dcl sladkého kečupu, 3 lžíce plnotučné hořčice, lžíce oleje, lžíce octu, 3 kostky cukru
Do malého kastrolku dáme prohřát všechny ingredience dohromady - olej, cukr, kečup, hořčice.Nesmí vřít, jen aby se to spojilo.

Pomazánka z tresčích jater

250 g tresčích jater, tučný tvaroh, sůl, pepř, vejce, 4 rohlíky
Tresčí játra ušleháme s tvarohem a dochutíme solí a pepřem. Naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na nakrájený rohlík na kolečka. Ozdobíme kolečky cibule. 

Falešný humr

5 mrkví, 2 cibule, 2 citróny, majonézu, špetka soli
Mrkev nastrouháme najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme vymačkaný citron, směs osolíme a přidáme majonézu. Mažeme na chlebíčkovou veku, zdobíme citronem a špetkou petržele. 

Pomazanka z dietního salámů

30 dkg dietního salámu, 30 dkg salámu moravanka, 2 malé majolky
Oba salámy umeleme na masovém strojku.Do směsi zamícháme majolky a můžeme ještě ochutit.Zdobíme salámem, vajíčkem a okurkou. 

Česneková pomsta

200 g tvrdého sýra, sklenka majonézy, 5 stroužků česneku, sůl
Prolisovaný česnek rozmícháme s majonézou, přidáme jemně strouhaný sýr a osolíme. 

Krabí pochoutka

2 balení krabích tyčinek Surimi, balení Maggi Majonézy, sůl, pepř, citrón
Krabí tyčinky rozkrájíme na drobné kousky a dáme do mísy. Nakrájené kousky v míse rozmačkáme vidličkou.Přidáme Maggi Majonézu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na čerstvou veku nebo na jiné bílé pečivo.

Lučinová pomazánka

velká nebo malá Lučina, máslo (jakékoliv), červená paprika, sůl
Lučinu s máslem rozetřeme v misce, přidáme (podle chuti) sůl a papriku. 

Pikantní pomazánka

1 nakládané zeleniny (např. Moravanky), 15 dkg jemného salámu, 250 ml tatarky
Zeleninu a salám umeleme na strojku nebo nasekáme v robotu. Přimícháme tatarku dle chuti a je hotovo. Namažeme na chlebíčky a ozdobíme. 

Tvarůžková pomazánka

2 balíčky olomouckých tvarůžků, 80 g tuku, cibule, lžička sladké papriky, 2 lžíce mléka, paprika, pažitka
V talíři vidličkou důkladně rozmačkáme olomoucké tvarůžky. Do pěny utřeme tuk, přidáme drobně nasekanou cibuli,  lžičku mleté sladké papriky a promícháme s tvarůžky. Nakonec zjemníme. 

Sardinková pomazánka

krabička sardinek v oleji, 250 g tvarohu, lžíce citrónové šťávy, sůl, středně velká cibule
Sardinky i s olejem rozmačkáme vidličkou, silnější kosti odstraníme a smícháme s tvarohem na jemnou pomazánku. Ochutíme ji citrónovou šťávou, osolíme a smícháme s jemně nakrájenou cibulí. 

Česneková pomazánka s majonézou

4 česneky, balení majonézy, špetka soli, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
Česnek utřeme se solí, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a majonézu. Promícháme a mažeme na bílé pečivo či topinky. 

Česneková pomazánka

25 dkg syrové mrkve, 20 dkg tvrdého sýra, 200 ml majonézy, česnek, sůl
Mrkev a sýr nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme rozetřený česnek, sůl a majonézu. vše dobře promícháme.. 

Tvarohová pomazánka

měkký tvaroh, 0,5 malé cibule, 50 g másla, sůl, červená paprika (na obarvení), mletý kmín
Stačí vše promíchat způsobem sobě vlastním. 

Lilková pomazánka


lilek ,velkou cibuli, balení kysané smetany,0,5 lžičky soli,pepře , lžíce oleje

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zpěníme ji na oleji, přidáme na kostičky pokrájený lilek, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud lilek není měkký. Směs osolíme, opepříme (možno přidat i oregáno nebo stroužek česneku), odstavíme a vmícháme kysanou smetanu. Můžeme podávat teplé i studené. A je možno i vynechat smetanu nebo také posypat strouhaným sýrem.

Pohanková pomazánka


2 hrnečky loupané pohanky ,3 hrnečky vody ,sůl ,cibule ,3 stroužky česneku , 2 špetky drceného kmínu , 2 špetky majoránky ,0,5 dcl olivového oleje
Vodu přivedeme do varu, vysypeme do ní pohanku, zamícháme, odstavíme z ohně a dáme na půl hodiny pod peřinu. Potom pohanku smícháme s ostatními surovinami mimo oleje, rozemeleme na masovém mlýnku a až potom přidáme olej. Promícháme a ozdobíme posekanou petrželovou natí.

26. dubna 2012

Šulky aneb zelné závitky

500 g vepřové mleté plece, hlávka bílého zelí ,2 hrnky klasické rýže, střední rajský protlak ,sklenice kysaného zelí bobkový list ,nové koření ,červená sypaná paprika ,sůl ,feferonky

Omytou a očištěnou celou hlávku zelí ponoříme do většího hrnce s vodou a vaříme. Během vaření odkrajujeme z hlávky list po listu, až odkrojíme košťál. Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s nevařenou rýží a s rajským protlakem. Směs zabalíme do uvařených listů z hlávkového zelí. Naplněné závitky postupně navrstvíme s kysaným zelím do hrnce a to tak, že na dno hrnce vyskládáme závitky a na ně dáme vrstvu kysaného zelí a bobkový list, opět závitky a zelí, až se celý hrnec naplní. Pak zalijeme vodou a vše dusíme do změknutí.


Krkonošský oukrop

máslo, kmín ,sůl, česnek, majoránka, pažitka, voda

Dáme vařit vodu, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám kmín povaří, dáme do každého polévkového talíře 1 prolisovaný stroužek česneku (nebo více - podle chuti), špetku soli, kousek másla a krajíc chleba natrhaný na kousky. Pak vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme čerstvou majoránkou a pažitkou.

Krkonošský houbový Kuba

300 g krup ,150 g cibule, majoránka, kmín ,máslo ,3 stroužky česneku, 100 g prorostlého špeku ,sůl ,pepř, 150 g sušených hub

Kroupy propláchneme vařící vodou a necháme odkapat. Špek nakrájíme na plátky a osmahneme jej s nakrájenou cibulí. Přidáme kroupy, osolíme, ochutíme kořením a osmažíme. Přelijeme vodou a uvedeme do varu. Namočené houby vymačkáme, podusíme na másle a přidáme ke kroupám. Uvaříme doměkka, ochutíme česnekem a zapečeme v troubě zhruba 30 minut.


Krkonošské kyselo


120 g chlebového kvásku , 40 g másla nebo sádla , hrst sušených hub (nejlepší je směs) , 300 g brambor , středně velká cibule, 900 ml vody , 200 ml mléka , 2 vejce, sůl ,kmín

Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky. 


Bramborová roláda s uzeným masem

400 g vařených brambor, 150 g polohrubé mouky ,2 vejce ,sůl ,mouka na vyválení ,200 g uzeného masa (krkovička či plec), menší cibule, 2 stroužky česneku ,tuk na smažení 
Vychladlé brambory najemno nastrouháme přímo na vál. Přidáme mouku, vejce a sůl. Zpracujeme na hladké vláčné těsto, které položíme na mikroten a velmi pečlivě je vyválíme na plát o síle 4-5 mm. Osmahneme uzené maso s cibulkou a česnekem. Tuto směs naneseme na připravený plát těsta. Zavineme a okraje rolády upevníme motouzem. Roládu vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme asi 15 minut. Poté odstraníme mikroten a nakrájíme z rolády úhledné plátky. Jednotlivé porce doplníme bílým nebo červeným sterilovaným zelím. Příloha: bílé a červené sterilované zelí. 

Zelný guláš

50 dkg hovězího masa předního ,2 lžíce sádla ,velká cibule,  malá plechovka rajského protlaku , hladká mouka 6 velkých brambor, menší hlávka zelí, mletá paprika ,kmín ,sůl 

Umyté a očištěné maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme dozlatova cibuli s kmínem a přidáme mletou papriku. Vložíme pokrájené maso, které za občasného míchání podusíme ve vlastní šťávě. Poté přidáme sůl, rajský protlak, zalijeme vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a dolijeme horkou vodou. Změklé maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Zalijeme horkou vodou a necháme provařit. Přidáme oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše pak vaříme ještě 20 minut. Přidáme maso a promícháme. Jako přílohu podáváme chléb, nejlépe tmavý.

Zapečené klobásy frenštátské

kynuté těsto, 1/4 l mléka ,2 žloutky, 3 lžíce oleje ,5 dkg droždí, 50 dkg výběrové hladké mouky, 500 g kvalitní skopové domácí klobásky sůl

Do mírně zahřátého mléka dáme všechny přísady, kvasnice rozdrobíme a hned dobře propracujeme, pak necháme v teple vykynout. Na vále opět propracujeme, vyválíme placku jako na závin, do které zabalíme 50 dkg dobré klobásy. Zabalíme, potřeme vejcem a necháme ještě kynout. Pečeme dozlatova.

Starohorská čočková polévka

150 g čočky ,150 g libové slaniny, malá cibule ,150 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel) , 200 g brambor, ocet ,cukr ,sůl 

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit. V kastrolu zlehka osmahneme nakrájenou libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené oškrábané brambory. Osolíme a vlijeme částečně předvařenou čočku. Vše společně uvaříme doměkka. Na závěr dochutíme špetkou cukru a octem. 


Slezský bigos

500 g hovězího masa ,500 g vepřového masa, 300 g kuřete nebo krůty, 100 g slaniny, 1–2 nožky domácí či jiné oblíbené klobásy ,500 g kysaného zelí 1 menší hlávka bílého zelí ,4 cibule ,hrnek sušených hřibů ,sádlo nebo olej ,sůl, mletý pepř a kmín na maso ,ocet, cukr, sůl a kmín do hlávkového zelí 


Nakrájíme jednotlivé druhy masa na kostky, pokrájíme zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby. Na zpěněnou cibuli dáme dusit kysané zelí. V dalším kastrolu zpěníme cibuli, zalijeme ji hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit. Ve třetím kastrolu osmahneme slaninu a 2 cibule na troše tuku, pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny, přidáme vepřové, až se zatáhne, pak drůbeží maso. Kořeníme a solíme dle vlastní chuti. Pomalu dusíme do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa. Do masové směsi vmícháme postupně obě zelí. 

Salát ze špekáčků

200 g špekáčků ,100 g sterilovaných okurek ,,50 g sterilovaných cibulek, 1-2 lžíce ochucené majonézy, 1-2 lžíce bílého jogurtu ,mletý bílý pepř, sůl
V míse smícháme majonézu, bílý jogurt, sůl, bílý pepř a důkladně promícháme. Špekáčky nakrájíme na plátky, sterilované okurky a cibulky na kolečka. Přidáme do hotového dressingu a lehce promícháme. Před podáváním vychladíme. Příloha: chléb nebo bílé pečivo


Valašský zoftový guláš

1 200 g skopového nebo jehněčího masa s kostí (krk, žebra), 2 lžíce oleje ,větší cibule ,1-2 feferonky ,sůl ,8 stroužků česneku, majoránka, bobkový list ,celé nové koření, celý pepř sladká paprika ,lžíce rajského protlaku ,1,5 l vody ,středně velká mrkev ,kořenová petržel ,malý celer ,200 g květáku, 200 g kapusty ,500 g brambor ,pórek 

 Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou a zalijeme trochou vody, aby nezhořkla. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku, utřený česnek, rajčatový protlak a feferonku. Osolíme a zalijeme zbytkem vody. Vložíme maso nasekané i s kostmi na menší kousky. Vaříme asi hodinu, dokud maso není téměř měkké, a pak přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a brambory. Vše dovaříme doměkka. Před dokončením vsypeme do guláše najemno nakrájený pórek. Příloha: chléb nebo bílé pečivo.


Valašská kyselica

400 g kysaného zelí ,300 g nakrájených brambor, 100 g klobásy, 100 g anglické slaniny, 150 g zakysané smetany ,100 g cibule 30 g másla ,vejce ,2 lžíce hladké mouky ,bobkový list, nové koření, sušené houby, sůl, pepř, citron a bylinky ,mléko ,sůl 

Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme citronem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem. 

Kontrabáš

6 velkých brambor, 300 g pohanky, 4 vejce ,smetana ,sádlo, sůl, pepř ,majoránka ,zelená petrželka ,na posyp slanina (brynza, ovčí sýr)

 Brambory uvaříme v osolené vodě do polotuha, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a necháme zapéct na 250 oC asi 15 minut. Zalijeme osolenými rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při 200 C. Osmažíme slaninu a porci posypeme (můžeme také brynzou nebo ovčím sýrem). 

Pečená hodová husa

husa, sůl , kmín

Vykuchanou husu uvnitř i na povrchu osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Trochu ji podlijeme vodou, dáme péci prsy do pekáče a často podléváme. Pečeme, až husa zčervená. Je-li tučná, propícháme ji vidličkou, pak ji vyndáme, všechno sádlo sebereme, husu vložíme obrácenou stranou do pekáče, podlijeme horkou vodou a upečeme do červena. K huse se hodí zelí, knedlíky, ale i brambory. Velmi chutná je husa, peče-li se na hlubokém kamenném pekáči.

25. dubna 2012

Hovězí guláš s fazolemi a zeleninou

400 g hovězího masa ,400 g konzervovaných červených a bílých fazolí v tomatu, 3 rajčata, paprika ,2 větší cibule, 3 lžíce tuku , lžíce rozemletého tvrdého chleba, 2 stroužky česneku ,mletá sladká a pálivá paprika, majoránka, kmín ,pepř ,sůl

Maso nakrájené na kostičky vložíme na zpěněnou cibuli a osmahneme. Osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme téměř do změknutí. Potom přidáme fazole a znovu podlijeme vodou, zahustíme chlebem a povaříme. Dochutíme zbývajícím kořením a rozetřeným česnekem. Podáváme s chlebem.

Frenštátské pohankové kasoto

200 g pohanky, 400 g prorostlého vepřového masa ,200 g mražené míchané zeleniny (karotka, fazolky, hrášek, mladá kukuřice ...) ,2 lžíce sádla nebo oleje ,menší cibule ,sůl ,drcený kmín, mletý pepř 

 Pohanku vsypeme do hustého cedníku a prolijeme horkou vodou. V kastrolu na tuku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousky nakrájené vepřové maso, osolíme, přidáme kmín, mletý pepř a okapanou propláchnutou pohanku. Podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Potom přidáme směs zeleniny, promícháme a pod pokličkou zvolna v troubě necháme dojít. Příloha: saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny. 


Domácí kachní škvarky zalité do sádla

kachna,0,2 l piva světlé ležák ,1 kg kachního sádla, 400 g cibule bile, 300 g sterilované okurky ,50 g soli ,5 g černého mletého pepře ,1 ks chleba (asi by to bylo dobré jako domácí pečený chléb - cibulový nebo kmínový, ne kupovaný)
Celou kachnu vykostíme a i s kůží nakrájíme na malé kostky, zalijeme pivem a v troubě vyškvaříme. Přidáme kachní sádlo, nakrájenou cibuli, nudličky okurek, osolíme, opepříme. Podáváme s rozpečeným chlebem a zázvorovými okurkami.


Syrečky na špeku

200 g špeku ,2 vejce ,200 g olomouckých tvarůžků, 2 krajíce chleba trochu sádla, pepř ,sůl 
Na sádle osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem.


Špetrnky

2-3 rohlíky (nejlépe tmavé), 16-20 plátků libové slaniny, 16-20 sušených švestek, sladká paprika
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Na každé kolečko položíme sušenou švestku, zabalenou v tenkém plátku libové slaniny. Špetrnky dáme na plech a prudce zapečeme. Poté před podáváním lehce posypeme sladkou paprikou.
Poznámka: Pokud kolečka z rohlíků nejdříve nasucho opečete, nemusíte již špetrnky zapékat.

Smažené tvarůžky s lepenicí


tvarůžky : 8 koleček olomouckých tvarůžků ,8 plátků trvanlivého salámu (např. uherského salámu, ale můžete použít i kostelecký uherák nebo křemešník) ,vejce ,2 lžíce mléka, hladká mouka, strouhanka, olej
lepenice : 500 g brambor ,3 lžíce mléka ,500 g kysaného zelí , cibule , lžíce sádla ,hrst kadeřavé petrželky ,pepř ,sůl 
Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě do změknutí. Vařené je scedíme, rozšťoucháme a zamícháme s vroucím mlékem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, vložíme překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Zelí vmícháme do kaše, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí. 


Hrstková polévka z Hané

5 dkg hrachu, 5 dkg fazolí, 5 dkg čočky ,5 dkg krup ,5 dkg kořenové zeleniny jíška z 3 dkg sádla a 3 dkg hladké mouky, 1 l vody ,sůl ,cibule ,majoránka
Večer si namočíme všechny luštěniny a druhý den je uvaříme v téže vodě s kroupami do změknutí. Před dovařením polévky přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou a okořeníme majoránkou. Osolíme podle chuti.

Hanácké hruškové vdolky

400 g hladké mouky ,15 g droždí, 150 ml smetany, 20-30 g cukru ,50 g másla ,vejce ,sůl ,mouka na vyválení
na náplň : 300 g hrušek, 3-4 lžíce cukru ,měkký tvaroh, 200 ml kysané smetany, práškový cukr 


Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme do něj rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažné smetany. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zůstatek nahřáté smetany. Dobře vypracujeme na hladké vláčné těsto. Nádobu přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout. Poté těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 12 dílů, které zakulatíme a vytvarujeme na placky. Necháme je opět krátce vykynout a v troubě na pečicím plechu po obou stranách opečeme. Vdolky pak doplníme rozvařenými hruškami s cukrem, posypeme tvarohem a přelijeme kysanou smetanou. Podle chuti posypeme práškovým cukrem.

Bramborové škvarkové knedlíky

1 kg umletých vařených brambor, 50 dkg krupice ,2 vejce ,15 dkg umletých škvarků 3 housky nakrájené na kostičky ,2–3 lžíce mléka ,olej
Vše zpracujeme dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké, přidáme krupici. Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou a doplníme kysaným zelím.


Svatební koláčky

250 g hladké mouky ,250 g polohrubé mouky, 1 dcl mléka ,lžíce cukru, 150 g másla, 150 g sádla, 1 droždí, 2 vejce, 1 kůra citronu ,povidla

 Vše smícháme, podle potřeby přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Těsto necháme 15 minut odpočinout. Zatím si připravíme náplň tvarohovou, makovou nebo ořechovou. Uděláme si posypku a rozšleháme 2 vejce s trochou mléka. Děláme malé kuličky asi o průměru 2 cm, roztáhneme, plníme náplní, máčíme ve vejci s mlékem a v posypce, dáme na plech. Prstem uděláme malý důlek na povidla. Pečeme asi 30 min.


Škvarkové pagáčky

75 dkg hladké mouky, 3/8 l mléka ,droždí ,2 vejce, sůl

 Na mísu dáme mouku, přilijeme mléko s droždím. Rozkvedláme žloutek, osolíme a je-li těsto husté, přidáme ještě mléko. Necháme nakynout, nakynuté rozválíme, potřeme umletými a smíchanými škvarky. Složíme jako máslové těsto – 3 krát proválíme, počtvrté rádlujeme čtverečky. Potřeme vejcem a na pomaštěném plechu rychle upečeme. 

Moravská cibulačka s uzeným masem

800 g vývaru, 100 g bílého vína ,150 g cibule ,80 g oleje, 5 g čerstvého pepře, 80 g uzeného masa, 10 g pažitky
Na oleji orestujeme na klínky nakrájenou cibuli. Přidáme čerstvý pepř a zalejeme vínem a vývarem. Krátce povaříme. Při servírování do polévky přidáme orestované nakrájené uzené maso a nasekanou pažitku.

Králík na smetaně

600-800 g králičího zadku ,100-120 g libové slaniny, 100 ml bílého vína, 200 ml smetany, 100 g kořenové zeleniny ,malá cibule 0,5 lžičky rajského protlaku ,hořčice, sůl ,mleté divoké koření 

 Králičí maso rozdělíme na 50-70 g velké dílky. Protáhneme jimi část proužků slaniny, obalených v mletém divokém koření. Potřeme směsí ze soli, hořčice, rajského protlaku a části vína. Necháme 6-8 hodin odležet. Poté na zbytku slaniny zlehka osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Přidáme odleželé maso. Zastříkneme vínem a zvolna dusíme doměkka. Na závěr přilijeme smetanu. Maso vyjmeme. Omáčku se zeleninou nezahušťujeme, ale prolisujeme nebo rozmixujeme. Příloha : houskový knedlík.

Čočkový prejt s jáhly

200 g čočky , 200 g jáhel, velká cibule ,100 g sádla, nejlépe husího mletý pepř, sůl ,majoránka, drcený kmín 

 
Čočku důkladně propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní přebrané, dvakrát vařící vodou spařené jáhly. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Dobře promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připraveným prejtem a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C. Příloha : chléb nebo bílé pečivo, nakládaná zelenina.

Bramborové placky s povidly a s mákem / patenty /

800 g den předem uvařených a oloupaných brambor ,300 – 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor, 2 vejce, 100 g vepřového škvařeného sádla, 200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění), 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, sůl, hladká mouka na podsypávání

Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.

Boží milosti

250 g hladké mouky, 2 žloutky, lžíce práškového cukru, 200 g tuku na smažení trochu mléka, špetka prášku do pečiva sůl

Zpracujeme mouku se žloutky, špetkou soli, s práškem do pečiva a cukrem. Podle tuhosti těsta můžeme přidat trochu mléka. Podle potřeby zasypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé. Necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Na vále vyválíme tenkou placku, nakrájíme rádýlkem čtverečky nebo trojhránky a smažíme v rozpáleném tuku. Necháme okapat, pocukrujeme a podáváme.

Naháč z Vysočiny

600 g vepřové kýty, 200 g vepřové plece ,100 ml smetany, kmín, sladká paprika, sůl ,60 g vepřového sádla ,200 ml vývaru 

Vepřovou kýtu otřeme vlhkým ubrouskem, přes vlákno ji nakrájíme na 4 tenké plátky, které dobře naklepeme a osolíme. Vepřovou plec společně s kmínem pomeleme na strojku, osolíme, přidáme mletou papriku, smetanu a dobře promícháme. Nádivku rozdělíme na osm dílů. Na připravené plátky kýty dáme vždy dvě dávky náplně, které klademe co nejblíže k okrajům tak, abychom je mohli dobře stočit proti sobě ke středu plátku. Takto připravené „naháče" vložíme do sádlem vymazané nádoby těsně vedle sebe, aby při pečení zůstal zachován jejich tvar. V rozpálené troubě zapékáme asi 5 minut při 250 °C, potom zmírníme na 180 °C, maso podlijeme vývarem a pečeme dozlatova. V průběhu pečení maso obrátíme. Průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Příloha: vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, bramborové knedlíky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.

Jihlavská kyselka

1 l podmáslí, 0,5 l zeleninového vývaru, 50 dkg brambor, 6 dkg másla 4 dkg hladké mouky , 2–3 vejce, sůl ,kmín
Oškrábané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme, a když změknou, zahustíme vývar jíškou připravenou z poloviny másla a mouky a přidáme podmáslí. Za stálého míchání polévku povaříme, okořeníme ji kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec do polévky rozklepneme vejce. Chvíli povaříme mírným varem a podáváme.

Fazolové lusky dušené na slanině

500 g sterilovaných fazolových lusků, 50 g másla, pepř mletý ,80 g osmahnuté slaniny
Z fazolových lusků slijeme nálev a překrájíme je na větší kousky. Prohřejeme v másle, opepříme. Při podávání jednotlivé porce sypeme drobně nakrájenou a dorůžova osmahnutou slaninou.

Česnečka s kroupami

80 g krup, 2 lžíce sádla, malá cibule ,800 ml vody nebo vývaru z vepřových kostí , 3 stroužky česneku ,mletý pepř ,majoránka ,drcený kmín, zázvor, sůl ,petrželka nebo libeček

Propláchnuté kroupy vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. V kastrolu na sádle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme česnek utřený se solí, majoránku, kmín a zázvor. Nakonec vložíme uvařené kroupy, zalijeme vodou nebo vývarem z vepřových kostí a povaříme. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí či libečkem. K této polévce se výborně hodí čerstvý chléb.

Bramborové placky s kapustovým ragú

bramborové placky : 800 g vařených oloupaných brambor ,200 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, sádlo nebo olej na smažení
kapustové ragú -500 g kapusty ,100 g špeku ,200 g hub ,100 ml smetany, sůl 

Brambory nastrouháme, spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme 1 cm vysokou placku (podsypáváme moukou), ze které hrnečkem vykrajujeme kolečka a na sádle je z obou stran opékáme dozlatova.
Kapustové ragú : kapustu opečeme na sádle společně s houbami a špekem, zalijeme smetanou a lehce povaříme, až se nám část smetany vyvaří. Podle potřeby ragú dochutíme solí.


Bramborák s uzeným masem

300-400 g syrových brambor ,150-200 g vařených brambor, 150 g uzeného masa (plec) ,2 vejce ,100 g polohrubé mouky, drcený pepř, majoránka ,kmín ,sůl ,sádlo nebo olej
Syrové oškrábané brambory spolu s vařenými brambory najemno nastrouháme do mísy. Přidáme vařené uzené maso nakrájené na kostičky, vejce a mouku. Osolíme, okořeníme a důkladně promícháme. Poté v menších dávkách lijeme na pánev s horkým sádlem či olejem. Opékáme dozlatova z obou stran. 


24. dubna 2012

Uzené na sladko – Švestouka

600 g uvařené uzené vepřové krkovice, 250 ml vývaru z uzeného, 250 g švestkových povidel, 100 ml červeného vína, 3 polévkové lžíce medu jíška, skořice, strouhaná citronová kůra, tlučený hřebíček, sůl
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku. Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a necháme společně přejít varem.

Uzená pečeně s hráškovou kaší

400-600 g uzené pečeně ,400 g mladého hrášku, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 2-3 lžíce vývaru z uzeného masa, mletý bílý pepř, sůl 
Mladý hrášek podlijeme vývarem z uzeného masa, osolíme a opepříme. Z másla a mouky vytvoříme jíšku, přidáme k hrášku. Společně podusíme a poté prolisujeme. Uzenou pečeni nakrájíme na plátky a přiložíme k jednotlivým porcím kaše.

Couračka – polévka z kysaného zelí

200 g kysaného zelí ,4 středně velké brambory ,200 ml zakysané smetany, 100 ml mléka ,2 lžíce hladké mouky 30 g čerstvého másla, sůl ,kmín, cukr
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla. 

Chlupaté knedlíky se škvarky a červeným zelím

250 g vepřového bůčku (popř. hotových škvarků), 500-600 g syrových brambor, 250-300 g vařených brambor (z minulého dne), 1-2 vejce, 200 g hrubé mouky, 300 g sterilovaného červeného zelí, středně velká cibule, kmín, cukr, ocet, sůl

Vepřový bůček nakrájíme na kostičky a vložíme do kastrolu. Mírně podlijeme vodou a zvolna škvaříme. Vařené i syrové oškrábané brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku a sůl. Zamícháme a pomocí lžíce tvoříme noky, které zvolna vaříme ve vroucí osolené vodě. Když jsou škvarky téměř zlatavé, přidáme najemno nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme červené sterilované zelí, kmín, sůl, cukr a podle potřeby dochutíme octem. Uvařené noky,chlupaté knedlíky, vložíme do této směsi a krátce prohřejeme.

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

500 g vepřové kýty s kůží ,200 g cibule, 500 ml světlého piva ,50 g mletého zázvoru, 20 ks hřebíčku, 100 g medu, sůl ,lžíce hladké mouky
na knedlíky: 500 g vařených brambor ,200 g hrubé mouky ,150 g bramborového škrobu, vejce ,sůl
na zelí : 500 g červeného hlávkového zelí, brusinkový kompot ,sůl ,cukr, ocet, velký nastrouhaný syrový brambor, vývar

Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru. Uvařené brambory propasírujeme, přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru asi 3 cm a vaříme v osolené vodě. Pokrájené zelí orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.  Příloha: bramborové knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny. 


Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem

800 g hovězího vysokého roštěnce, 4 stroužky česneku ,0,5 cibule ,50 ml oleje, 100 g másla, sůl ,
špenát :1 kg mraženého listového špenátu, velká cibule, 2 lžíce mouky, 4 stroužky česneku ,2–3 vejce ,olej ,sůl
bramborové knedlíky : 1 kg brambor, 2 vejce lžíce mléka,  400 g hrubé mouky, 3 lžíce hrubé dětské krupičky, sůl

Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky, rozklepeme a osolíme. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném oleji po mase zpěníme najemno nakrájenou cibulku a ihned vložíme maso zpět, přidáme nasekaný česnek a část másla. Až se máslo rozpustí, podlijeme vodou tak, aby bylo maso akorát zakryté, přiklopíme poklicí a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme máslem.
Špenát : Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, zasypeme moukou, zarestujeme do růžova a vložíme špenát, osolíme. Jakmile špenát pustí šťávu, přidáme nasekaný česnek a chvilku podusíme, vmícháme vajíčka a podáváme. 
Bramborové knedlíky : Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. 


Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem

kachna ,100 g soli, 2 špetky kmínu ,300 ml červeného vína ,200 ml vody ,100 g medu dušené červené zelí : malá hlávka červeného zelí ,100 g cibule, 200 g jablek, 50 g sušených švestek, 50 ml octa ,100 g krystalového cukru ,2 lžíce sádla, sůl 
bramborové česnekové knedlíky : 400 g ve slupce vařených brambor ,100 g hrubé mouky,  vejce ,2–3 stroužky česneku ,50 g uzeného špeku ,dlaň majoránky, sůl ,pepř 

Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), ochutíme kmínem a přelijeme medem. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet. Vložíme do trouby a pečeme na 200 °C cca 20 minut, poté přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.
Dušené červené zelí : Na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krátce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem. 
Bramborové česnekové knedlíky : Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15–20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře. 


Bílé fazole nakyselo

400 g bílých fazolí, 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru, cibule, 3 stroužky česneku ,4 bobkové listy, snítka tymiánu, malá brambora 20 g másla, mletý pepř, sůl ,trochu vinného nebo jablečného octa, velká cibule, olej na smažení, 4 vejce

Opláchnuté bílé fazole necháme 24 hodin namočené, poté dáme pozvolna vařit s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, bobkovým listem a tymiánem. Až budou fazole téměř měkké, nastrouháme do nich bramboru, která nám vše pěkně zahustí a provaříme alespoň 5 minut. Na závěr zjemníme máslem, ochutíme pepřem, solí a octem. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme v oleji dozlatova, vyjmeme a necháme okapat na papírovém ubrousku a ozdobíme. Podáváme se sázeným vejcem. 


Východočeské smaženky

1 kg ve slupce vařených brambor, 400 g hrubé mouky, vejce, 5 jablek, cukr moučka, skořice, olej, sůl 

Z oloupaných a prolisovaných studených brambor, mouky, vejce a soli připravíme vláčné bramborové těsto, ze kterého tvoříme čtverečky. Plníme je nastrouhanými jablky, které sypeme cukrem se skořicí. Každý čtvereček těsta přehneme a spojíme, abychom vytvořili šáteček. Připravené šátečky smažíme v rozpáleném oleji. Na závěr ještě posypeme skořicovým cukrem.

Bramborák s uzeným masem a česnekovou omáčkou

750 g brambor, 350 g uzeného masa nebo šunky, 1–2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 200 g vepřového sádla, sůl ,mletý pepř, kmín 4-6 stroužků česneku , majoránka
na česnekovou omáčku : 50 g hladké mouky, 50 g másla, 500 ml vývaru z kostí nebo vody, 10 stroužků česneku, sůl


Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Poté z nich odstraníme přebytečnou vodu a přelijeme je ohřátým mlékem. Přidáme vejce, mouku, na kostičky nakrájené uzené maso nebo šunku, majoránku a prolisovaný česnek. Opepříme a osolíme. Vše dobře promícháme. V lívanečníku na rozpáleném sádle smažíme po obou stranách malé bramboráčky. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme vývarem. Vzniklou hustou omáčku osolíme a přidáme do ní na silnější plátky nakrájený česnek. Pomalu vaříme ještě asi 15 minut. Na jednu porci budete potřebovat pět až šest bramboráků, před podáváním přelitých česnekovou omáčkou.

Škubánky s mlékem a mákem

500 g brambor, 200 g hrubé mouky, sůl ,400 g mléka, 200 g mletého máku, cukr moučka, 200 g másla

Brambory dáme vařit do lehce osolené vody. Po uvaření je téměř scedíme, ale ponecháme v nich asi 4 cm vody. Zasypeme hrubou moukou a vařečkou propícháme v mouce otvory, aby mohla vycházet pára. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří. Poté důkladně prošťoucháme. Vznikne lepkavá hmota z níž velkou lžící, namáčenou do horkého mléka, aby se nechytala, tvarujeme noky. Vkládáme je do talíře s horkým mlékem, sypeme mákem s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem. 

23. dubna 2012

Sváteční česnečka

zeleninový vývar, 10 stroužků česnek, 4 brambory, sůl ,bobkový list nové koření ,hřebíček, muškátový oříšek, sádlo 

V jednom litru zeleninového vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a hřebíčkem 10 na plátky nasekaných stroužků česneku a na kostičky nakrájené brambory. Přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, soli a na závěr 1 lžíci sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.

Kuřecí jáhlové rizoto

400 g jáhel, 400 g kuřecích prsíček, 500 g červeného zelí, cibule, 500 g kapusty, olej, sůl ,pepř, majoránka, petrželová nať ,česnek
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme jáhly a opražíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Na oleji osmažíme kuřecí maso, přidáme zelí a kapustu, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až se voda odpaří. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a sekanou petrželkou. 

Litoměřický závitek

4 plátky vepřové kýty po cca 120 g, 200 g párků ,200 g kysaného sterilovaného zelí ,2 lžíce oleje ,hladká mouka, sůl, mletý pepř

 Plátky masa důkladně naklepeme, osolíme, okořeníme a rozložíme na ně sterilované zelí. Přidáme párek, zabalíme a vzniklý závitek upevníme párátky. Závitky obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Poté podlijeme a zvolna dusíme. Z měkkých závitků odstraníme párátka. Výpek vysmahneme, odstraníme přebytečný tuk, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vodou. Krátce povaříme a podáváme. Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory, bramborová kaše, nastavovaná kaše, čerstvá nebo nakládaná zelenina

Houbové karbanátky

400 g směsi čerstvých hub, 2 lžíce másla, menší cibule, mletý pepř, drcený kmín, sůl, 80 g libové slaniny, 1-2 vejce, žemle, mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení 

V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibuli a přidáme očištěné nakrájené houby. Osolíme, okořeníme a dusíme doměkka. Poté přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, žemli a zalijeme vejcem. Ze vzniklé směsi tvoříme malé placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v oleji dozlatova. Příloha: jemná bramborová kaše a zeleninový salát

Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

4 zaječí stehna, 1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), cibule, 100 g sádla, 100 g cukru, 100 g hořčice, 100 g citronu, 500 ml bílého vína, 5 g nového koření, 3 g celého pepře, 3 g bobkového listu, 5 g soli, citronová šťáva, 100 g hladké mouky, 1000 ml 33% smetany
ozdoba: 200 g čerstvých brusinek, 200 g kompotovaných brusinek


 Do hrnce s rozpáleným sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně restujeme, přidáme trochu cukru, opět restujeme, přidáme hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry. Do základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na okraji sporáku asi 5 hodin. (Tento způsob úpravy se nazývá konfitování. Maso se pomalu vaří při nízké teplotě, a to jak v základu, tak v sádle, zvláště oblíbené je husí.) Poté rozvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme. Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí, citrónovou šťávou, případně cukrem. Teplou omáčku nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami. Příloha: karlovarské knedlíky.

Tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou

suroviny na knedlíky : 350 g bílé veky, žemlí nebo rohlíků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 30 g cukru, vejce, 150 g hrubé mouky, trochu strouhanky, sůl , cukr moučka na posypání, případně tvrdý tvaroh
suroviny na omáčku : 150 g švestkových povidel, 150 g perníku na strouhání, rum, hrst rozinek ,hrst jader vlašských ořechů, voda podle potřeby


Měkký tvaroh prolisujeme přes jemný cedník, přidáme vejce, mouku, strouhanku, mléko, cukr, sůl a vypracujeme vláčné těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené bílé pečivo. Propracujeme a v chladu necháme alespoň jednu hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na dvacet dílů, ze kterých utvoříme kulaté knedlíčky. Vaříme je v mírně osolené vodě zhruba 6–8 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a necháme dobře okapat.
Příprava omáčky : Povidla rozvaříme ve vodě, zahustíme nastrouhaným perníkem, ochutíme rumem, přidáme rozinky a jádra vlašských ořechů. Vše krátce povaříme. Omáčku nalijeme na talíř a vložíme do ní knedlíčky. Ocukrujeme a posypeme strouhaným perníkem nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Poznámka : Švestková omáčka se výborně hodí i ke kynutým ovocným knedlíkům.

Pečené kuře na jablkách s jemnou jalovcovou omáčkou

2500 g očištěného kuřete, 125 g másla, 1000 g jablek, 2 g soli, 100 g cibule, 2 g nového koření, rajský protlak, 2 g celého pepře ,0,3 g bobkového listu, 3 g jalovce ,150 g másla, 400 ml 33% smetany, 200 ml 21% smetany 


Očištěné kuře osolíme zvenku i zevnitř. Naplníme je máslem a jablky zbavenými slupky a jádřinců. Vložíme do pečicí nádoby. Přidáme očištěnou a jemně nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, protlak, máslo a jalovec. Podlijeme horkou vodou a dusíme kuře nejdříve zakryté, poté odkryjeme. Celkem pečeme asi 45 minut. Upečené kuře vyjmeme ze šťávy, kterou poté propasírujeme a přidáme smetanu. Naporcované kuře servírujeme jablky a omáčkou. Příloha: máslové noky, rýže, těstoviny, brambory

Lázeňské zadělávané jehněčí s houbami

600-800 g jehněčího masa s kostí (krk, pupky, žebra), nové koření, celý pepř, sůl, 100 g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, malá cibule, 2 lžíce hladké mouky, 120 g směsi čerstvých hub (žampiony, hříbky atd.),200 ml smetany

Jehněčí maso nasekáme na větší kostky. Vložíme je do osolené vody s kořením a zvolna asi 15 minut povaříme. Poté přidáme zeleninu a společně uvaříme doměkka. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme jehněčím vývarem. Omáčku dobře povaříme. Změklé maso vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou vařenou zeleninu a houby. Přelijeme přecezenou omáčku a smetanu, krátce povaříme. Příloha: různě upravená rýže, karlovarský knedlík

Karlovarský guláš

600 g hovězího masa, 100 g cibule, 50 g tuku, 70 g mleté papriky, 12 g soli, 500 g hovězího vývaru, 50 g hladké mouky, 150 g smetany, 80 g kysané smetany

Cibuli nakrájíme nadrobno a na tuku orestujeme dozlatova. Přidáme maso, mletou papriku, krátce osmahneme, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a povaříme asi 20 minut. Přidáme smetanu a hotovou omáčku přecedíme na maso. Při podávání zdobíme nočkem kysané smetany. Příloha: máslové noky, karlovarský knedlík, dušená rýže

Jemný žemlový nákyp

400 g jablek, 2 ks tukových rohlíků, 150 g tvarohu polotučného, 2 ks vajec, 150 ml 33% smetany, 50 g vanilkového cukru, 50 g krystalového cukru, 50 g másla ,50 ml rumu, 50 g rozinek, 5 g citronové kůry ,10 g glukozy, 2 g celé skořice, 1 g mleté skořice,20 g čerstvých jahod, jablečné křížaly
krém: 2 vaječné žloutky smetana cukr vanilkový lusk vanilkový pudingový prášek

Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh. Žloutky smícháme s tvarohem, citronovou kůrou, smetanou a rozinkami naloženými předem v rumu. Rohlíky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a na sucho je opečeme v troubě do zlatova. Formičku (jednoporcová výška 10 cm, průměr 5 cm asi vysoká) vyložíme pečicím papírem a začneme vrstvit jednotlivé suroviny v následujícím pořadí: plátek rohlíku, strouhaná jablka, mletá skořice, tekuté máslo, tvaroh. Vytvořte tři až čtyři vrstvy. Pečeme v troubě 25 minut při teplotě 160 °C.  Sorbet si připravíme z třetiny oloupaných jablek. Vložíme je do kastrolu, přidáme celou skořici a glukózu. Zalijeme asi 50 ml vody, necháme přejít varem a okamžitě prudce zchladíme, nejlépe v šokéru asi na 2 °C. Přidáme rum a necháme zamrazit na -22 °C, po zamražení zpracujeme v pacojetu škrabacím nožem na hrubou dřeň. Tu znovu zamrazíme a poté našleháme šlehacím nožem v pacojetu. Jahody rozmačkáme vidličkou a můžeme zlehka přisladit. Ozdobíme jablečnou křížalou a lísky čerstvé máty. Smetanu svaříme s cukrem a vanilkovým luskem a zlehka ji zahustíme vanilkovým pudinkovým práškem. Případně můžeme svařit jen poloviční dávku smetany a její druhou polovinu vyšlehat dohusta. Po vychlazení zlehka zašleháme do hmoty, čímž ji zahustíme. Nakonec zašleháme žloutky a vanilkový krém je hotov. Servírujeme na teplém talíři.

Štrachanda

300 g vařených brambor, 20-30 g směsi sušených hub, 2-3 lžíce smetany, 1-2 vejce, 60-80 g krupice nebo hrubé mouky, cibule, stroužky česneku, kmín, majoránka, zázvor, sůl, 150 g škvarků nebo uzené maso, lžíce másla, strouhaná houska na vysypání 

 Sušené houby předem namočíme asi na 10-12 minut do směsi z vejce, smetany a krupice. Škvarky nebo uzené maso nasekáme a spolu s jemně nakrájenou cibulí lehce osmahneme. Přidáme sůl, česnek, kmín, majoránku a zázvor. Pekáček vytřeme syrovým máslem a vysypeme strouhanou houskou. Po celé ploše pekáčku rozložíme na plátky nakrájenou polovinu vařených brambor. Přidáme směs osmažených škvarků a překryjeme zbytkem brambor. Zapečeme a poté přilijeme směs namočených hub. Zvolna dopečeme. 

Plzeňský karbonát

4 plátky hovězího masa, nejlépe z roštěnce, cca 150 g, 2–3 lžíce sádla nebo oleje, velká cibule, lžíce rajského protlaku, 250 ml světlého piva, hladká mouka na obalení, sůl, drcený pepř
obložení : cibule, osmažená, nakrájená na kolečka, 4 opečené párky


Cibuli nakrájíme nadrobno a na části tuku dozlatova osmahneme. Plátky masa lehce naklepeme a po obvodu mělce nakrojíme, aby se při opékání nekroutily. Maso osolíme, opepříme, obalíme v mouce a vložíme na připravený cibulový základ. Přidáme rajský protlak, zalijeme pivem a zvolna dusíme do měkka. Měkké maso rozdělíme na talíře, každou porci obložíme zvlášť osmaženými kroužky cibule a opečeným párkem. Maso přelijeme šťávou z piva a protlaku. 
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory, vařené nebo pečené brambory, dušená rýže, pečivo, dušená zelenina, saláty z čerstvé zeleniny
Poznámka : Pro zvýraznění chuti můžeme před přípravou maso prošpikovat slaninou.