15. června 2012

Švýcarská pomazánka

60 g Flory pro.activ, 100 g ementálu (sýra Primátor), citrónová šťáva, petrželka
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Florou pro.activ, zakapeme citronovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Ozdobíme na kostičky nakrájenou paprikou.

Drožďová pomazánka Havaj

100 g Flory light, 200 g droždí, sůl, pažitka, nasekaný ananas
Droždí opečeme, osolíme a vychladlé utřeme s Florou light. Pažitku nasekáme nadrobno. Vše vmícháme do pomazánky. Ozdobíme nasekaným ananasem.

Šunková pěna s banánem

80 g Flory, 120 g drůbeží šunky, mletý bílý pepř, mletá sladká paprika,  banán, pórek
Šunku rozmixujeme, rozmícháme s Florou, přidáme koření, rozmačkaný banán a nadrobno nasekaný pórek. Dobře rozetřeme a vyšleháme. Pro slavnostní pohoštění můžeme přidat několik kapek bílého rumu.

Masová pomazánka

80 g Flory pro.activ, 100 g masa (pečeného, grilovaného, vařeného), 20 g cibule,kapary, sardelová pasta, 2 trojúhelníčky sýra Primátor, plnotučná hořčice, sůl,estragon
Maso a trojúhelníčky sýra umeleme, rozmícháme s Florou pro.activ, přidáme jemně nasekanou cibuli, několik zrnek kaparů, malé množství sardelové pasty,hořčici a sušený či čerstvě nasekaný estragon. Dobře vyšleháme. Podle chuti můžeme přisolit, většinou to však již není třeba.

Sýrový salát se žampiony

250 g 30% eidamského sýra, 150 g žampionů, 1 zelená a červená paprika, pomeranč, hroznové víno, ořechová jádra, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce olivového oleje
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půl dcl bílého vína, citrónová šťáva, sůl

Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na olivovém oleji s citrónovou šťávou a solí. Sýr nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky, pomeranč na kousky, přidáme měkké vychladlé žampiony, vinné hrozny, nákrájené ořechy.Všechno promícháme se zálivkou, kterou jsme připravili rozšleháním uvedených surovin.

Balkánský zeleninový salát

5 rajčat , salátová okurka, 4 papriky, cibule, 2 lžíce olivového oleje,  lžička cukru, 2 lžičky vorčestru,  lžička hořčice, 3-4 lžíce octa, 5 lžic vody, sůl, pepř
Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy. Zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z olivového oleje, hořčice,vorčestru, vody, octa, soli, cukru a pepře. Salát důkladně promícháme a podáváme vychlazený.

Pikantní paprikový salát

8 paprik, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1-2 stroužky česneku,  lžička cukru
Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku, odstraníme semeník a nakrájíme na tenké proužky. Zalijeme sladkokyselou zálivkou připravenou z olivového oleje smíchaným s cukrem a solí utřeným česnekem a podáváme.

Pikantní okurkový salát

větší okurka,  bílý jogurt, stroužek česneku, 50 g vlasškých ořechů, olivový olej, ocet, sůl
Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet. Česnek rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olivový olej, rozšleháme s jogurtem a podle chuti osladíme a osolíme. Zálivku nalijeme na nakrájené okurky a dobře promícháme.

Mrkvový salát s jablky a rajčaty

500 g mrkve, 2 jablka, 2 rajčata, 2 lžíce citrónové šťávy,  lžíce moučkového cukru,  bílý jogurt, sůl
Očištěnou mrkev nastrouháme na širší nudličky, přidáme oloupaná také na nudličky nakrájená rajčata a jablka. Přidáme cukr citrónovou šťávu, mírně osolíme a přimícháme jogurt. Salát lehce promícháme, necháme proležet a vychlazený podáváme.

Ředkvičkový salát se sýrem

4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g 30% Eidamu, 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr
Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s bílým pečivem.

Kopřivový salát

mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový olej, sůl, ocet
Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s paprikou na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme italskou zálivku, kterou salát dochutíme.

Jarní nákyp s kopřivami

mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko, vejce, sůl, rostlinný tuk
Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce,přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.

Kopřivová polévka s celestýnskými nudlemi

Použijeme stejný základ jako na http://lusteniny.blogspot.sk/2012/06/koprivovy-spenat.html, pouze místo mléka podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer,petržel). Po dokončení vložíme do polévky celestýnské nudle (na široké proužky pokrájené palačinky).

Kopřivový „špenát“

mladé kopřivové lístky, cibulka, česnek, rostlinný tuk, sůl, mléko
Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou cibuli s česnekem, podlijeme mlékem a dusíme do měkka, dochutíme solí.

Falda mimlija (dušená pečeně)

800 g svíčkové, 6 lžic pokrájené housky,  malá cibule, 3 vejce, natvrdo uvařené, pokrájené vejce,  lžička sekané petrželky, lžíce strouhaného parmazánu, 300 g mletého vepřového masa, 100 g uzené slaniny, 2 stroučky česneku, sůl, pepř, 2 cibule, 2 mrkve, brambor, cuketa, celer, 2 rajčata
Do jednoho hrnce dáme sekané maso, slaninu, housku, sýr,vejce natvrdo, petržel, cibuli a česnek. Ochutíme a zahustíme rozšlehanými vejci. Do masa nožem nařízneme otvor, naplníme ho směsí a uzavřeme. Maso vložíme do pekáče se zeleninou a podlijeme vodou. Na mírném ohni dusíme asi 2 hodiny.

14. června 2012

Salát z pekingského zelí

500 g pekingského zelí,  lžíce sójové omáčky, lžička moučkového cukru,  lžíce octa, špetka chilli, špetka glutasolu, špetka mletého zázvoru,  lžíce rostlinného oleje,  šálek jidášova ucha, 3 lžíce nakládané kapie, sůl, lžíce sezamových semínek
Pekingské zelí zbavíme vnějších listů, promyjeme a napříč krájíme na tenké proužky.Přidáme sójovou omáčku, cukr, ocet, koření a olej a dobře prohněteme. Pak přidáme pokrájené vařené černé (i jiné) houby, kapie a podle chuti přisolíme. Promícháme. Dáme vychladit a studený podáváme posypaný opraženými sezamovými semínky nebo sekanými burskými oříšky.

Pa Pao Fan - Rýžový desert s ovocem

100 g meruněk (nebo broskví, hroznů, švestek, liči, třešní, rambutanu), 50 g rozinek,50 g kandovaného ovoce, 100 g ananasu nebo pomeranče (popř. tykvový kompot s ananasem), 150 g mandlí nebo ořechů, 250 g rýže, 3 dl mléka, 80 g moučkového cukru, 1 cl rumu nebo ovocného likéru, trochu vanilkového lusku drceného (nebo vanilinový cukr), 20 g želatiny, 2 bílky, olej na vymazání formy, malinový sirup (nebo karamelový),šlehačka
Nejprve v trojnásobném množství vody rozvaříme rýži do kašovité konzistence. Čerstvé (nebo okapané kompotové) a kandované ovoce drobně nakrájíme (asi na velikost rozinky).Mandle nebo ořechy usekáme a přidáme do kašovité rýže spolu s ovocem, rozinkami,mlékem, cukrem, vanilkou, likérem a želatinou namočenou a rozmíchanou v 1 dl vody. Dobře promícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do rýžové hmoty. Formu na pudink dobře vytřeme olejem, naplníme připravenou směsí a vaříme 15-20 minut v páře. Vychladlý desert vyklopíme, ozdobíme ovocem a přelijeme karamelovým sirupem (popř. malinovým). Nakrájené porce můžeme doplnit ovocem, případně i šlehačkou.

Teplý salát Čchao San Jang

salátová okurka, 2 papriky, 15 dkg kukuřičných zrn, 2 šalotky, 3 stroužky česneku,feferonka,  lžička mletého zázvoru,  lžička sójové omáčky,  lžíce octa, sůl, špetka glutasolu, 2 lžíce rostlinného oleje, mletý pepř
Okurku nakrájíme na tenké plátky, rovněž čerstvé mladé kukuřičné palice, které můžeme použít místo kukuřičných zrn. Cibuli na kolečka, česnek na plátky, papriky na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme krátce postupně česnek, cibuli, nakrájenou papričku, zázvor,kukuřici (i konzervovaná okapaná zrna), okurku, papriky, přidáme zázvor, sójovou omáčku,sůl, pepř a glutasol - vše zas stálého míchání. Nakonec přidáme ocet. Promícháme a podáváme teplé jako salátovou přílohu. Salát je ale chutný i studený
.

Tykvový salát

500 g tykve, 2 lžíce rostlinného oleje, lžička moučkového cukru,  lžíce sójové omáčky, špetka glutasolu,0,5 lžičky pálivé papriky, mletý pepř, 2 kapie, pažitka, lžíce octa
Mladé tykve (cukety) neloupeme, starší zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky nebo na tenké plátky. Na oleji je opečeme spolu s pálivou paprikou. Necháme vychladnout a zalijeme je marinádou z cukru, octa, sójové omáčky, glutasolu a pepře. Přidáme na proužky jemně pokrájenou čerstvou červenou paprikou (nebo řezanou nakládanou), dobře promícháme a dáme vychladit. Ozdobíme pokrájenou pažitkou nebo mladou cibulovou natí.

Zelný salát po čínsku

500 g zelí, šálek jidášova ucha, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks chilli papričky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžička mletého zázvoru, moučkový cukr, sůl, celý pepř, lžíce sójové omáčky,  lžička octa, 2 kapie
Zelí nakrájíme na kousky (2 x 2 cm) a 10 minut povaříme v lehce osolené vodě. Zvlášť uvaříme předem namočené houby. Přecedíme a zelí i houby dáme okapat. Na oleji opečeme podrcenou chilli papričku a olej slijeme na zelí. Červené cibule pokrájíme na kroužky, česnek prolisujeme, červené kapie jemně nakrájíme a přidáme k zelí. Ochutíme zázvorem, cukrem,solí, hrubě drceným pepřem, sójovou omáčkou a octem. Promícháme, necháme alespoň 20 minut uležet, podle potřeby přidáme sůl. Salát podáváme vychlazený.
Podobný salát připravíme i z červeného zelí, pak použijeme bílou cibuli.

Smažená ryba s ostrosladkou omáčkou

4 pstruzi, sůl, rostlinný olej
těstíčko: 3 bílky, 2 lžíce hladké mouky,  lžíce škrobové moučky, lžička sójové omáčky, lžíce rostlinného oleje
omáčka: cibule,  lžíce sójové omáčky,  lžička moučkového cukru,  lžička citrónové šťávy, lžička mletého zázvoru, 1/4 lžičky pálivé papriky, lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce vývaru, lžíce karamele

Menší ryby (pstruh, okoun, lín) očistíme a ponecháme hlavu i ocas. Na talíři si připravíme těstíčko z ušlehaných bílků nebo vajec, mouky, škrobové moučky, sójové omáčky a oleje. Jeli těstíčko příliš řídké, přidáme trochu mouky. Rybu osolíme, obalíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji nebo sádle dorůžova ze všech stran.Mezitím si připravíme ostrosladkou omáčku. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cukr, zázvor, pálivou papriku, sójovou omáčku, karamel, citrónovou šťávu. Krátce prohřejeme a stáhneme z ohně, podle potřeby přidáme trošku vody nebo vývaru.Osmaženou rybu polejeme omáčkou a pokapeme ještě olejem. Příloha : rýže a zeleninový salát

Pikantní kousky ryby

750 g rybího filé, rostlinný olej,
marináda: 5 mladých cibulek, 2 lžíce desertního vína, lžíce hořčice,  lžíce sójové omáčky,  lžička mletého zázvoru, lžička octa,  lžička moučkového cukru,  lžička glutasolu

Rybu (filé, kapra, úhoře) nakrájíme na proužky 2 x 3 cm. Připravíme si do misky marinádu z pokrájené cibulky (mladé i s natí, příp. cibuli), ostré hořčice a ostatních přísad a nejméně na 20 minut do ní ponoříme kousky ryby. Pak je vyjmeme a necháme okapat do misky. Oschlé proužky rybího masa prudce opečeme na oleji ze všech stran. Rybu vyjmeme a dáme stranou. Na témže oleji krátce povaříme zbytek marinády. Potom vložíme do vzniklé směsi nazpět kousky ryby a zamícháme. Příloha: rýže a zeleninový salát.

Kudrnatá omeleta s mušlemi

4 mladé cibulky s natí, 2 pokrájené žampióny, 3 vejce,  lžička sójové omáčky, lžíce vody,  lžíce brandy, 0,5 lžičky glutasolu, špetka moučkového cukru, sůl,  lžička krabí moučky, mušle, olej
Na rozpáleném oleji na pánvi osmahneme pokrájenou cibulku a žampióny. Mezitím rozšleháme vejce se sójovou omáčkou, vodou, brandy, glutasolem, cukrem, solí a krabí moučkou (lze nahradit proužkem sardelové pasty, ale nemusí být).Vaječnou směs vylijeme na pánev s cibulkou a žampióny. Po krátké chvíli nožem nebo vidličkou narušujeme okraje omelety a natáčením pánve přiléváme do vzniklých mezer řídkou vaječnou směs. Když začne omeleta tuhnout, přidáme konzervované mušle (čerstvé mušle osmahneme se žampióny a cibulkou). Okraje omelety zalijeme lžící oleje, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme omeletu naskočit. Okraje omelety mají být "kudrnaté".Obložíme pokrájenými rajčaty, paprikami, okurkami a podáváme s bílým pečivem nebo chlebem.

Uzlíčky plněné masitou nádivkou

nádivka: 300 g mletého masa, 150 g celeru (pórek, kapusta, paprika, zelí, kedluben), lžíce sójové omáčky, lžička mletého zázvoru, špetka pálivé papriky, sůl, špetka glutasolu, 2 stroužky česneku, cibule, 1 dl vody, dl desertního vína (vodka), 50 g sušených hub, vejce, těsto: 500 g hladké mouky, 200 ml vody, sůl, omáčka: 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje, lžíce octa, špetka mletého pepře
Nejdříve připravíme nádivku promícháním masa, jemně nakrájené nebo nastrouhané zeleniny (celer, pór nebo kapusta, paprika, zelí, kedluben), koření, drceného česneku, drobně nakrájené cibule a máčených sušených hub. Přidáme víno, vodu, špetku glutasolu, vejce.Osolíme a dobře promícháme.
Pak připravíme těsto. V míse přelijeme mouku se solí vroucí vodou a dobře prohněteme.Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5 cm a nakrájíme jej na kolečka široká asi 1 - 1.5 cm.Vál pomastíme dobře olejem a jednotlivá kolečka zpracujeme na tenké placičky se silnějším středem. Okraje placičky prsty ještě ztenčíme. Placičku položíme na dlaň, do středu dáme kuličku masité nádivky a prsty zmáčkneme, až se vytvoří raneček ne zcela uzavřený. Uzlíčky naskládáme do pařáku s vroucí vodou a vaříme asi 10 - 15 minut na podložce v páře.Hotové uzlíčky ozdobíme (sekanou pažitkou), a podáváme teplé, pokapané omáčkou,kterou připravíme prošleháním sójové omáčky se všemi přísadami. Doplníme zeleninovým salátem. Můžeme podávat i jako předkrm.

Masové taštičky Ťiao-C

náplň: 350 g mletého masa, cibule, lžíce desertního vína, 0,5 lžičky mletého zázvoru, badyán, glutasol, 50 g bambusových výhonků, sůl,  lžíce sójové omáčky, 2 lžíce vody,  lžička škrobové moučky, pálivá paprika
těsto: 400 g hladké mouky, 1 dl vody
omáčka: 2 lžíce sójové omáčky, lžička rostlinného oleje, pálivá paprika, 2 lžíce vývaru, mletý zázvor, 2 stroužky česneku, lžička octa

Nejprve připravíme z mouky a vody hladké tužší těsto. Dobře ho propracujeme a necháme asi půl hodiny odpočinout přikryté utěrkou. Mezitím zpracujeme masovou náplň ze všech přísad. Nejprve smícháme mleté maso s drobně pokrájenou cibulí, bambusovými výhonky (nebo jinou zeleninou: zelí, paprika, celer) a pak s ostatními přísadami. Dobře prohněteme, podle potřeby osolíme a dochutíme pálivou paprikou. Masovou směs uložíme do chladu.Z odpočatého těsta vyválíme tenkou placku jako na nudle. Sklenkou na vodu vykrajujeme kolečka. Na každé položíme lžičku masové náplně, přeložíme napůl a okraje taštičky důkladně stiskneme tak, aby se těsto dobře spojilo. Uzavřené plněné taštičky vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme asi 10 minut. Pak je vybereme cedníkem na mísu, lehce pokropíme olejem nebo rozpuštěným sádlem a horké podáváme na míse spolu s omáčkou. Taštičky pojídáme tak, že je máčíme v omáčce. Tu připravíme prošleháním

Lví hlavy - Šitsitou

500 g mletého masa nebo jemně sekaného, cibule, vejce, špetka pálivé papriky, 2 lžíce vína, 100 g bambusových výhonků nebo celeru, 2 lžíce sušených hub (předem namočených), lžička mletého zázvoru, sůl, špetka moučkového cukru, špetka glutasolu, olej, škrobová moučka, 500 g zelí, lžíce vína, špetka pálivé papriky,  lžička moučkového cukru, 1/8 l vývaru,  lžíce sójové omáčky
Mleté maso promícháme s drobně nakrájenou cibulkou, vejcem, paprikou a vínem. Přidáme bambusové výhonky nebo celer (drobně na kostičky pokrájené a osmažené na oleji), posekané namočené houby, zázvor, sůl, cukr a glutasol. Dobře prohněteme a necháme chvíli odležet. Z masy utvoříme 2 koule na porci, obalíme ve škrobové moučce a dáme stranou. Zelí rozebereme na listy, odstraníme silná žebra a listy nařežeme na větší kousky (6 cm x 6 cm). V kastrolu rozehřejeme olej, dno pokryjeme polovinou nakrájených zelných listů a lehce osmahneme. Na jiné pánvi osmažíme koule do zlatohněda, opatrně položíme na zelné listy a zakryjeme zbylou polovinou nakrájeného zelí. Zalijeme vývarem, smíchaným s pálivou paprikou, cukrem, sójovou omáčkou a vínem a dusíme asi 1/2 hodiny. Příloha: rýže

13. června 2012

Kořeněné masové kuličky Čcha-Wan-Tsi

350 g mletého masa,  cibule, lžička mletého zázvoru, mletá skořice, koriandr, lžíce sójové omáčky,  lžíce smetany, lžíce vody, lžíce bambusových výhonků,  lžíce desertního vína, pálivá paprika, 0,5 lžičky glutasolu, lžíce škrobové moučky, sůl, rostlinný olej, mletý pepř
Jemně mleté maso důkladně promícháme s jemně nakrájenou cibulí, mletým zázvorem,koriandrem, skořicí, sójovou omáčkou, smetanou, vodou, drobně usekanou zeleninou (bambusové výhonky můžeme nahradit celerem, zelím, špenátem), vínem, pálivou paprikou,glutasolem, drcenými máčenými krevetkami (ty nemusí být) a škrobovou moučkou. Podle potřeby dosolíme.Směs dobře prohněteme. Pak z ní tvarujeme drobné kuličky o průměru asi 2 cm, lehce je obalíme ve škrobové moučce a usmažíme v rozehřátém oleji dozlatova ze všech stran.Uložíme na mísu vyloženou listy hlávkového salátu a podáváme se sójovou omáčkou nebo se směsí pepře a soli, do které se kuličky při jídle namáčejí. Pokrm může být podáván jako předkrm nebo k vínu, a nebo doplněný rýží a salátem jako hlavní chod.

Kantonské jarní závitky

nádivka: 300 g mletého masa (vepřové nebo drůbeží), 100 g bambusových výhonků, celer nebo mladé květní stvoly česneku, sůl,  cibule,  lžíce sušených hub, lžíce vodky,lžička moučkového cukru, špetka mletého zázvoru, špetka mletého pepře,  lžička škrobové moučky, špetka glutasolu nebo vegety, lžíce sójové omáčky, olej
těsto : 200 g hladké mouky, 100 g škrobové moučky, sůl,  vejce, horká voda
obal : 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce škrobové moučky, voda

Na lžíci oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli a zeleninu (bambusové výhonky, celer,česnekové stvoly), přidáme předem namočené a usekané houby, maso, cukr, zázvor, pepř,škrobovou moučku, sójovou omáčku. Opečeme za stálého míchání a nakonec přidáme vodku a glutasol, podle chuti osolíme a dáme stranou. Připravíme si těsto z hladké mouky, škrobové moučky a vroucí vody, kterou postupně přiléváme, až vznikne řidší těsto jako na palačinky. Pak zašleháme vejce. Z těsta upečeme na rozpálené pánvi vytřené jen slabě olejem velmi tenké palačinky o průměru 15-20 cm.Upečeme je jen po jedné straně; jakmile ztuhnou, vyjmeme je a skládáme na sebe, aby zůstaly vláčné. Potom je naplníme masitou směsí, uzavřeme jako psaníčko a stočíme do ruličky.Na obalení si připravíme řídké moučné těstíčko. Každý závitek v něm omočíme a osmažíme ze všech stran dozlatova.Křupavé závitky podáváme k vínu nebo jako předkrm.

Voňavé hovězí kostky

500 g hovězí kýty, 3 lžíce rostlinného oleje, cibule, 100 g karotky, 80 g bambusových výhonků, 3 badyány, 3 lžíce sójové omáčky, 1/4 lžičky mletého zázvoru, lžička moučkového cukru, glutasol, 2 lžíce bílého vína, 1.5 dl vývaru, sůl, cibulová nať
Hovězí maso (roštěná nebo kýta) nakrájené na kostky prudce osmažíme na oleji. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Připravíme si karotku nakrájenou na hranolky asi 3 cm dlouhé a konzervované bambusové výhonky (kedlubnu) nakrájené stejně jako karotka. Do pánve přidáme badyán (dávka je udána v celých hvězdicích), zázvor, cukr, osmahneme, pak vmícháme sójovou omáčku, víno, glutasol a vývar. Zakryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájenou karotku (příp. i syrovou kedlubnu) a dusíme ještě 15 minut. Nakonec přidáme konzervované, na hranolky nakrájené bambusové výhonky, dochutíme podle potřeby sójovou omáčkou, vínem, solí a glutasolem. Přidáme mladou cibulovou nať nakrájenou na třícentimetrové kousky. Promícháme. Příloha: rýže

Vepřové maso s mandlemi

400 g vepřové kýty, lžička škrobové moučky, sůl,  bílek, 50 g mandlí, 4 žampióny,100 g bambusových výhonků, 3 lžíce rostlinného oleje,  paprika,  pórek, 2 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka pálivé papriky
zálivka: 2 lžíce vína,  lžička škrobové moučky,  lžička sójové omáčky, špetkaglutasolu, 1/2 dl vývaru

Libové maso nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s rozšlehaným bílkem a škrobovou moučkou, lehce osolíme a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme papriku na kostičky,pórek, žampióny, bambusové výhonky (nebo kedlubnu) a česnek na plátky.Na hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme kostičky masa, rychle opečeme ze všech stran, vsypeme opražené mandle, osmahneme. Přidáme papriku, žampióny, pór a česnek, promícháme, opečeme, okořeníme zázvorem a paprikou a zalijeme zálivkou. Podusíme několik minut za stálého míchání. Příloha : rýže

Vepřové maso se špenátem

600 g vepřové kýty, 2 vejce, špetka soli,  lžíce škrobové moučky (Solamyl), olej, vepřové sádlo, 300 g špenátu nebo pekingské zelí, příp. mangold nebo bílé zelí,  šálek vývaru, 2 lžíce desertního vína,  lžíce sójové omáčky,  lžíce oleje, špetka chilli papričky (drcené), špetka bílého pepře (drceného), glutasol nebo vegeta
Maso nakrájíme na tenké plátky o velikosti pětikoruny. Na misce ušleháme vejce se solí a máčeným škrobem. Směsí zalijeme maso a dáme odležet do chladničky. Potom maso obalené směsí z vajec rychle opečeme na oleji a olej slijeme. Na pánev si dáme rozehřát sádlo,přidáme hrubě pokrájené lístečky čerstvého špenátu, nebo jemně pokrájené pekingské zeli (i bílé zelí), nebo hrubě posekaný mangold. Zalijeme vývarem, vínem, sójovou omáčkou. Podusíme několik minut, až zelenina zkřehne, za stálého míchání. Dochutíme glutasolem. Na oleji osmahneme pálivé papričky a pepř a vzniklým ostře chutnajícím olejem přelijeme hotový pokrm. Příloha: rýže nebo vařené nudle.

Šuang-si - Štěstí /recept/

500 g roštěnce nebo svíčková, vejce, sůl,  lžička škrobové moučky, 2 lžíce vepřového sádla, 5 žampiónů nebo jiných hub, lžíce jidášova ucha,  šálek zelí (špenátu nebo mangoldu), lžička mletého zázvoru, kapie (i sterilovaná),  stroužek česneku, špetka pálivé papriky, 1 dl vývaru (i z polévkové kostky),
zálivka: 2 lžíce desertního vína, sójová omáčka,  lžička moučkového cukru, špetka glutasolu nebo vegety, lžička škrobové moučky

Maso pokrájíme na tenké (asi 2-3 mm silné) plátky a ty překrojíme na kousky o velikosti sousta. Maso smícháme s vejcem, škrobovou moučkou a solí. Na pánvi zahřejeme část sádla, rychle opečeme maso dorůžova, vyjmeme je a dáme stranou. Ke zbylému sádlu přidáme ještě jednu lžíci sádla a zahřejeme. Do rozehřátého sádla dáme na plátky pokrájené žampióny, usekané máčené sušené houby, zelí nebo špenát, mletý nebo drobně nakrájený zázvor, na kostičky nakrájenou kapii, plátky česneku, pálivou papriku a za stálého míchání několik minut opékáme. Pak přidáme maso, zalijeme vývarem a ještě podusíme několik minut za stálého míchání. V hrnku smícháme víno, sójovou omáčku, cukr, škrob a glutasol a zamícháme do směsi masa a zeleniny na pánvi. Ještě chvíli podusíme za stálého míchání. Podle chuti přidáme sůl. Podáváme s rýží nebo těstovinami a doplníme zeleninovým salátem.

Skopové maso se sójovými klíčky

300 g skopového masa, 100 g sójových klíčků, 0,5 lžičky soli,  lžička škrobové moučky, 3 lžíce rostlinného oleje, stroužek česneku, 50 g mandlí, paprika
zálivka: lžíce desertního vína,  lžíce sójové omáčky, feferonka, mletý zázvor,moučkový cukr, glutasol, 1 dl vývaru

Libové skopové maso (kýta, hřbet) nakrájíme na tenké plátky (2 mm) o velikosti přibližně kovové pětikoruny. Smísíme s rozmočenou škrobovou moučkou, osolíme a dáme stranou.Na pánvi rozpálíme olej, prudce osmahneme sójové klíčky, vyjmeme děrovanou lopatkou a dáme stranou. Totéž uděláme s čerstvou, na proužky nakrájenou červenou kapií (použijemeli sterilovanou kapii, dáme ji až do hotového pokrmu). Nyní do téže pánve dáme opražit plátky masa, přidáme česnek rozkrájený na plátky, osmahneme za stálého míchání z obou stran a zalijeme zálivkou, připravenou ze všech uvedených přísad (feferonku pokrájíme nebo nahradíme chilli). Krátce povaříme. Pak přidáme opražené mandle, osmažené sójové klíčky a proužky kapie (případně nakládanou kapii). Promícháme. Nakonec zakápneme pokrm několika kapkami oleje.Podáváme s těstovinami - nejlépe vlasovými nudlemi (s petrželkou a celerovou natí),nebo s rýží a zeleninovým salátem.
Místo sójových klíčků lze použít jemně na proužky nakrájené bílé zelí, celer nebo kedluben.

Pekingské maso

500 g roštěnky nebo svíčkové, 2 kapie (červené a zelené, příp. i sterilované),  cibule, vejce, lžička škrobové moučky,  lžíce vína, lžička moučkového cukru, lžíce sójové omáčky, špetka mletého zázvoru, špetka pálivé papriky, sůl, olej, glutasol nebo vegeta
Maso nakrájíme na jemné nudličky, smícháme s rozšlehaným vejcem, vínem, se škrobovou moučkou, cukrem, paprikou a zázvorem. Prudce opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji za stálého míchání, přidáme drobně nakrájenou cibuli a kapie. Mícháme dále na pánvi asi 2-3 minuty, pak přidáme sójovou omáčku, špetku glutasolu, případně sůl.Prohřejeme a promícháme.Příloha: rýže a zeleninový salát

Nudle dlouhého života

rýžové nudle nebo špagety, sůl,  lžíce vepřového sádla, 3 lžíce oleje, 100 g vepřového masa, 50 g vepřových jater, 100 g kuřecích prsíček, 3 mladé cibulky, 2 stroužky česneku,malý lilek, 2 papriky, 50 g bambusových výhonků (pórek, kedluben, celer), 0,5 lžičky drceného pepře,  lžíce mletého zázvoru, špetka pálivé papriky, 2 lžíce sójové omáčky, lžíce desertního vína, sůl, glutasol, vývar nebo voda
omáčka: hrst malých žampiónů,  lžíce oleje,  lžíce hladké mouky, 2 dl vývaru, lžička sójové omáčky

Na oleji zpěníme nakrájené mladé cibulky, na plátky nařezaný česnek, přidáme vepřové maso nakrájené na tenké plátky, drůbeží na nudličky, játra na plátky. Osmahneme, přidáme na kostičky nakrájený lilek, paprikové lusky nařezané na pásky, na hranolky nakrájené bambusové výhonky nebo jinou zeleninu a za stálého míchání osmažujeme. Pak přidáme sójovou omáčku, víno, pepř, pálivou papriku a zázvor, promícháme, podlijeme několika lžícemi vývaru nebo vody, krátce podusíme, dochutíme glutasolem a solí a dáme stranou. Mezitím uvaříme rýžové nudle nebo špagety, promícháme se lžící sádla a ponecháme v teple. Čerstvé žampióny osmahneme na oleji, zaprášíme moukou, chvíli opékáme, až jíška začne žloutnout. Pak zalijeme vývarem, promícháme, povaříme, přidáme sójovou omáčku a ještě krátce za stálého míchání hotovou omáčku prohřejeme.Na nudle dáme směs masa se zeleninou a přelijeme žampiónovou

Maso dvou barev

250 g vepřové kýty (plec), špetka soli,  vejce, lžička škrobové moučky, 250 g vepřových jater (vepřová, telecí, drůbeží), lžička škrobové moučky, 3 lžíce vepřového sádla, 150 g zelí nebo paprik, sójových výhonků, 2 stroužky česneku,  feferonka nebo lžička chilli,
zálivka: 2 lžíce desertního vína, lžíce sójové omáčky, špetka moučkového cukru,špetka glutasolu nebo lžička vegety, 50 g sušených hub, šálek vývaru (voda)

Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky (asi 3 mm silné) po vlákně a překrojíme na kousky o velikosti sousta. V misce je promícháme s rozšlehaným vejcem a s máčeným škrobem, mírně osolíme a necháme chvilku odležet. Játra nakrájíme podobně a v jiné misce smícháme se škrobovou moučkou. Zelí jemně nakrájíme, spaříme vroucí vodou a dáme okapat. Česnek nakrájíme na plátky, stejně tak pálivou papriku. Připravíme si do hrnku zálivku z uvedených přísad.Na hlubší pánvi rozpálíme sádlo, opečeme nejprve vepřové plátky z obou stran, vyjmeme a dáme zatím stranou, pak opečeme plátky jater, nakonec spařené zelí. Vrátíme na pánev osmažené vepřové maso a játra, přidáme pálivou papriku a česnek a zalijeme vše připravenou zálivkou. Podusíme na mírném ohni několik minut. Zakápneme červeným olejem (olej s pálivou paprikou).

Játra po S'Čchuansku

500 g vepřových jater, škrobová moučka, 5 lžic rostlinného oleje, 2 dkg sušených hub,stroužek česneku, 3 mladé cibulky, lžička moučkového cukru, 0,5 lžičky mletého zázvoru, pálivá paprika, 2 lžíce sójové omáčky, 1 dl vývaru, 2 lžíce desertního vína, 100 g fazolových lusků, glutasol
Pokrájíme máčené sušené houby na kousky, česnek na plátky, mladé cibulky na dvoucentimetrové kousky. Játra nakrájíme na tenké plátky o velikosti sousta. Obalíme je ve škrobové moučce a prudce za stálého míchání opečeme na oleji. Přidáme k nim houby, česnek a cibulky. Osmahneme, promícháme, přidáme cukr, zázvor, pálivou papriku, sójovou omáčku, vývar, víno, glutasol a krátce povaříme. Nakonec přidáme sterilované nebo vařené fazolové lusky pokrájené na třícentimetrové kousky. Prohřejeme, promícháme a stáhneme z ohně.Opečená játra mají zůstat křehká, proto je nutná rychlá příprava.Místo fazolek je možné použít zeleninovou tykev, špenát, zelí, pórek, kedlubnu neboceler, případně bambusové výhonky nakrájené na nudličky o délce 2 cm. (Syrovou zeleninu opečeme spolu s cibulkou.)

Kachna s pomerančem

kachna, mandle, 2 pomeranče, sůl, marináda: 2 lžíce sójové omáčky, pálivá paprika nebo tabasco, drcený pepř, lžička mletého zázvoru nebo drobně usekaný, 0,5 lžičky mleté skořice, mletý badyán, 2 lžíce desertního vína, 2 lžíce pomerančové šťávy, lžička pomerančové kůry nastrouhané,  lžíce karamele, placky: 300 g hladké mouky, sůl, voda,vepřové sádlo, mletý pepř
Menší kachnu rozdělíme na porce, mírně osolíme, opepříme a potřeme marinádou smíchanou ze všech přísad (místo místo karamelu lze použít med, zázvor drobně usekat.Kachnu potřenou marinádou dáme do chladu rozležet na 2 hodiny. Pak porce kachny pomalu upečeme. Během pečení potíráme zbylou marinádou a podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Před dopečením posypeme mletými mandlemi či ořechy. Upečené porce kachny srovnáme na tác, obložíme plátky pomeranče a podáváme s rýží. Vhodné jsou i tenké placky. Ty připravíme tak, že z hladké mouky a vody zaděláme tužší těsto. Tence rozválíme, vykrojíme placky asi 12 cm v průměru a upečeme na suché plotně. Po upečení lehce pomastíme a skládáme na sebe.Každý položí na placku kousek masa namočený ve vypečené šťávě, kousek pomeranče,
svine jako omeletu a krájí sousta, která lze namáčet tyčinkami ve vypečené šťávě nebo ve zředěné sójové omáčce.

Zlatavé kousky kuřete

1 kg kuřete, cibule nebo několik mladých cibulek, lžička mletého zázvoru, 0,5 lžičky mleté skořice nebo asi 4 cm dlouhý kousek celé skořice, 3 lžíce sójové omáčky, 1 ks chilli paprička nebo špetka mletého chilli, 3 lžíce desertního vína, lžička moučkového cukru, sušené houby, 3 kedlubny (mladé kousky i s lístky), olej, šálek vývaru, lžička škrobové moučky rozmíchané v šálku vody, sůl, špetka glutasolu
Kuře rozdělíme na 8-12 kousků. Cibuli drobně rozkrájíme a v misce smícháme se skořicí, zázvorem, sójovou omáčkou, pálivou paprikou, vínem a cukrem. Směs promícháme a naložíme do ní kousky kuřete alespoň na půl, lépe na 2 hodiny. Trochu sušených hub namočíme do vody.Když se kuře uleží a houby nabobtnají, rozpálíme na hlubší pánvi olej a opékáme v něm ze všech stran okapané kousky kuřete dozlatova. Potom podlejeme vývarem, přidáme máčené houby, zbytek směsi, v níž bylo naloženo kuře a dusíme, až je kuře měkké. Mezitím nakrájíme kedlubny na nudličky, usekáme jejich mladé listy a přidáme ke kuřeti.Vyjmeme celou skořici. Ještě chvíli podusíme a zalijeme škrobovou moučkou (Solamyl, Maizena) rozmíchanou v šálku vody. Jakmile šťáva zhoustne, dále nevaříme. Příloha: vařená rýže nebo vlasové nudle, hlávkový salát.

S'čchuanské kuře Kung Pao

400 g kuřecích prsíček, 4 papriky, 2 bílky, 3 lžičky hladké mouky, sůl, 4 lžíce burských oříšků, 5 lžic rostlinného oleje,
zálivka: 1.5 lžičky pálivé papriky, 2 lžíce desertního vína, 2 lžíce sójové omáčky, cibule,  lžíce moučkového cukru, sůl,  lžička octa, glutasol

Kuřecí maso bez kosti nakrájíme na malé kostičky o hraně asi 1 cm. Bílky rozšleháme s moukou, lehce osolíme a smícháme s pokrájeným kuřecím masem. Chvilku necháme odležet. Na pánvi rozpálíme olej a osmažíme kuřecí maso v bílkovém obalu za stálého míchání.Osmažené maso vyjmeme, dáme stranou, odlijeme nadbytečný olej, na pánvi ponecháme asi 2 lžíce. Potom jej opět rozpálíme, vrátíme maso, přidáme papriky (půl zelených a půl červených) pokrájené na malé čtverečky, osmahneme, přidáme burské oříšky, znovu opečeme.V misce připravíme zálivku z pálivé papriky, vína, sójové omáčky, jemně usekané cibule, cukru, octa, glutasolu nebo vegety. Připravenou zálivkou přelijeme maso na pánvi.Zamícháme, osmahneme. Pokrm nemá mít skoro žádnou šťávu. Příloha: vařená rýže

Pečené kuře Lin

1 kg kuřete
marináda: 2 lžičky mletého zázvoru nebo kus čerstvého jemně mletého, 2 lžíce sójové omáčky, papriková pasta, 2 lžíce desertního vína, lžička mleté skořice nebo kousky celé, 2 lžíce rostlinného oleje

Očištěné kuře rozpůlíme a každou polovinu potřeme marinádou ze všech stran. Necháme na pekáčku odležet nejméně 2 - 3 hodiny v chladnu. Pak upečeme spolu se zbytkem marinády dočervena v troubě. Podle potřeby podlijeme vodou a občas kuře potřeme vypečenou šťávou.Mezitím připravíme omáčku prostým smícháním přísad. Paprikovou pastu lze nahradit lžičkou směsi sladké a pálivé mleté papriky osmahnuté na pánvi s olejem. Kuře podáváme na stůl neporcované. Hosté si odlupují tyčinkami kousky křehkého kuřete a smáčejí v připravené omáčce. Příloha: rýže nebo nudle a zeleninový salát

Čočkový salát s rajčaty

150 g červené čočky,500 ml zeleninového vývaru,šťávu z citronu, 3 lžíce olivového oleje,mořskou sůl,mletý černý pepř, stroužek česneku,cibuli,4 rajčata,řeřichu
Čočku povaříme v zeleninovém vývaru, než změkne. Pak ji slijeme.Smícháme citronovou šťávu a olivový olej. Okořeníme solí a pepřem. Přidáme protlačený česnek. Teplou čočku smícháme s dresinkem a necháme odležet.Cibuli nakrájíme na malé kostičky, rajčata na plátky. Omyjeme řeřichu. Nakonec všechny přísady promícháme. Salát servírujeme vlažný nebo studený.

12. června 2012

Kuře na víně se žampiony


500 g žampionů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce oleje, kousek másla, sůl, pepř, provensálské koření, špetka cukru, 2 dl kuřecího vývaru, 1 dl bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce smetany, citronová šťáva

Každou kuřecí čtvrtku rozdělíme na dva díly. Žampiony očistíme a nakrájíme na silnější plátky, pórek na kolečka. Ve velkém kastrole rozpálíme olej a kousky kuřete na něm opečeme do zlatova ze všech stran. Osolíme, opepříme a jemně okořeníme provensálským kořením. Podlijeme kuřecím vývarem a vínem, přidáme máslo, přiklopíme poklicí a dusíme asi 30 minut. Přidáme nakrájený pórek a žampiony a vaříme ještě 10 minut. Na závěr pokrm zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali solamyl, a na mírném ohni ještě krátce povaříme. Dochutíme cukrem a citrónovou šťávou. Podáváme s kroketami ozdobené citronem a petrželkou.

Kuřeci stehna na zelenině


kuřecí stehna, menší kedlubna,  mrkev, cibule, 6 ředkviček, střední pórek, 4-5 nové brambory
Do pekáčku trochu oliv. oleje. Všechnu zeleninu pokrájet na hrubo, nové brambory pořádně umýt, nakrájet na čtvrtky a položit na zeleninu. Kuřecí stehna umýt, nasolit a položit na vrch, lehce posypat paprikou. Podlít vodou a dát péct na 200 st. asi 1,5h. Během pečení občas polévat.

Opilé kuře na plechovce


celé kuře (cca 1,5 kg), plechovka piva 0,5 l
nálev : 2 lžíce medu, 3 lžíce oleje, 3 lžíce sojové omáčky, lžíce vinného octa, 4 stroužky česneku, lžička chilli v prášku, lžíce červené chilli omáčky, sůl

Vezmeme celé kuře omyjeme a osolíme. Připravíme si omáčku, všechny suroviny dáme asi na dvě minuty prohřát na pánev (česnek krájíme na plátky). Můžete použít jakoukoli omáčku, pokud máte doma jinou oblíbenou, je to na Vás :)Kuře vložíme do zapékací misky a polijeme připravenou omáčkou, necháme odstát, 1 hodinu. Na plech si připravíme pečící papír, pro zachycení případné šťávy, otevřeme plechovku piva, deci upijeme a ostrým nožem vytvoříme další dva otvory, aby mohlo pivo lépe odcházet .Kuře narazíme na plechovku a postavíme na plech s papírem. Pečeme podle potřeby cca hodinu a 15 minut na 180 stupňů. Po upečení sundáme kuře z plechovky a porcujeme .

Kuře v těstíčku


kuře, 4 vejce, 500 ml mléka, 500 g uzeného sýra ,1-2 stroužky česneku, 50 g hladké mouky,  kypřící prášek, sůl, olej na potření pekáče

Očištěné a umyté kuře rozporcujeme, osolíme a okořeníme. V hluboké misce rozšleháme vejce se špetkou soli, přidáme mléko, najemno postrouhaný sýr, přetlačený česnek, přesátou mouku s kypřícím práškem a vymícháme hladké těsto. Kousky kuřete namáčíme v těstíčku a pokládáme na vymaštěný pekáč. V horké troubě upečeme. Podáváme s bramborovou kaší a s plátky citrónu nebo s dušenou rýží, opékanými brambory a se zeleninovým salátem.

Nakládané maso s krabími tyčinkami


600-700 g kuřecích řízků, 8 (10 krabích tyčinek),
marináda: 6 stroužků česneku (pokud je slabý tak i více), 2 lžičky soli,  0,5 lžičky pepře, 0,5 lžičky mletého zázvoru, lžička kari koření, 2 lžíce oleje,  lžíce solamylu, 2 lžíce polohrubé mouky, lžíce sojové omáčky, lžíce worcestrové omáčky, důkladně promícháme. Při vaření: lžíce oleje na smažení, 0,5 litru kuřecího vývaru na dušení (může být i více), lžíce polohrubé mouky

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, nebo naklepeme na medailonky, pokrájíme krabí tyčinky na malé kousky a naložíme nejlépe přes noc do marinády, kterou jsme si připravili z již vypsaných surovin.
Rozehřejeme olej na pánvi, přidáme jen maso s krabími tyčinkami a zprudka opečeme asi 3 minuty, poté přilijeme zbytek marinády a kuřecí vývar, který jsme si připravili z bujónu nebo z kostí. Vše dusíme až je maso měkké (podle velikost) asi tak 10 min. 
Kdo má rád může zahustit šťávu 1 lžící polohrubé mouky, postupně sypat a rozmíchávat aby se netvořili hrudky. Přílohy: brambory, hranolky, rýže. Varianty-je možno dělat bez krabích tyčinek, nebo s kotletou, krůtím masem.

Zapečené brambory s kuřecím a krabím masem


brambory dle velikosti pekáčku, 400 g kuřecího masa, balíček krabích tyčinek, niva dle chuti, smetana, sůl, pepř
Do pekáčku dáme plátek másla poklademe na kolečka nakrájené brambory pak na kostičky nakrájené kuřecí a krabí maso. Přidáme plátky nivy posolíme a opepříme. Zakryjeme opět plátky brambor a zalijeme smetanou. Dáme tak na 60 min péci – 180 - 200°C.

Kuře Kung Pao po česky


4 kuřecí řízky, malá sojová omáčka, solamyl, 3 vejce, worcester, cukr, voda (nebo bílé víno), nesolené arašídy, žampióny, zelenina dle chuti, může být i bez zeleniny (cibule, pórek, pekingské zelí)

Polozmražené kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, naložíme do vajec a solamylu (solamylu dáme hodně až 0,5 krabičky), ihned poté maso kousek po kousku smažíme zcela ponořené v rozpáleném oleji. Na pánvi na troše oleje osmahneme arašídy, žampióny a zeleninu. K tomu přidáme již osmažené maso a zalijeme zálivkou (do půllitru nalijeme celou sojovku, trochu worcesteru, dolijeme vodou nebo bílým vínem a osladíme dle chuti - 10 až 12 polévkových lžic cukru. Celé to asi 3 minuty dohromady povaříme a nakonec zaprášíme solamylem, aby nám to udělalo hustší omáčku. Tip: maso si můžeme osmažit i den dopředu. Příloha: rýže, hranolky, my děláme s bramboráčky

Jogurtové řízky marinované


8 kuřecích prsních řízků (bez problému lze nahradit kotletami, či jiným masem), 2 kelímky hustého bílého jogurtu, 2-3 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, koření dle chuti, strouhanka a olej
Maso naložíme do připravené jogurtové marinády. Tu umícháme z jogurtu, vajec, česneku, soli a koření dle chuti (např. grilovací směs). Necháme uležet v marinádě nejlépe do druhého dne. Když řízek vyndáme, obalíme ve strouhance a smažíme klasicky. Olej musí být dobře rozpálený, aby se strouhanka neodlepovala. Řízky úžasně zkřehnou a získají v marinádě skvělou chuť.

Zapečené obrácené řízky podle Petra Novotného


maso na řízky, vejce, strouhanka, olej, kečup, plnotučná hořčice, Podravka
Naklepané řízky mírně osolit, vtlouct rukou strouhanku, poté obalit ve vejcích a zprudka osmažit. Smíchat asi 5 a více lžic kečupu, stejně plnotučné hořčice a polévkovou lžíci Podravky. Řízky naskládat do vymazaného pekáčku, zalijeme směsí a zapečeme /0,5-1 hod/

Čínské řízky drubeží


1/2 - 3/4 kg krůtího (kuřecího) masa (prsa), 3 vejce, 3 lžíce solamylu, lžíce plnotučné hořčice, 1,5 lžíce oleje, lžička soli, lžička cukru, 0,5 lžičky chilli koření, trošku sladké papriky, špetka kari, cibule
Maso nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní přísady kromě cibule. Vše dobře promícháme.
Cibuli nakrájíme na slabá kolečka, položíme na směs a necháme v lednici odležet do druhého dne.
Cibuli promícháme se směsí, lžící nandáváme na pánev (vytvoříme placičky) a smažíme z obou stran jako řízky.

Gratinované kuřecí nudličky


kuřecí řízky, máslo nebo olej, sůl, 15 dkg šunky (vcelku), 15 dkg tvrdého sýru, 15 dkg žampionů (buď hlaviček nebo již nakrájených na plátky), větší cibuli, 2 vejce, smetana ke šlehání

Cibulku osmahneme na másle nebo na oleji, přidáme nakrájené kuřecí maso a šunku, vše nakrájíme na nudličky, osolíme. Necháme osmahnout, aby bylo maso dobře prodělané. Jako poslední přidáme na plátky na krájené žampiony, necháme ještě asi 4 minuty, aby žampiony změkly. Mezitím si připravíme směs, kterou dáme na maso.
Směs - dvě vajíčka rozšleháme vidličkou v misce, nastrouháme na to sýr a přidáme zhruba půlku smetany ke šlehání z kelímku. Nalijeme na maso, které máme připravené v nějaké zapékací misce. Dáme do trouby zapéct, až se prodělá vajíčko a rozteče se sýr, tak je to hotové.

Kuřecí nudličky na kari


400 g kuřecích prsou /kuřecích steaků /, 3 lžíce oleje, 2-3 stroužky česneku, lžička sladké papriky, malý pórek, 2 jarní cibulky, 2 lžičky kari, špetka zázvoru sušeného, 0,5 lžičky kmínu, 200ml sladké smetany, 200 ml zakysané smetany

Maso nakrájíme na drobné proužky a obalíme v polovině kari. Olej rozetřeme na pánev a vsypeme všechno koření + česnek na plátky. Přidáme maso a osmahneme. Přisypeme pórek, cibulku, osmahneme. Přilijeme sladkou smetanu, osolíme, krátce povaříme. Směs posypeme zbytkem kari, přidáme zakysanou smetanu, prohřejeme. Příloha-rýžové nudle, mohou být i těstoviny.

Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí


kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej

Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet. Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne. Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem.

Pangasius v pivním těstíčku


4 porce pangasia (nebo jiné ryby), vejce, 100 ml světlého piva, hladká mouka, sůl, olej na smažení
V misce rozmícháme vejce s pivem a vmícháme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko a osolíme ho. Osušené porce ryby těstíčkem protáhneme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninou.

Pangasius po mlynářsku


4 kousky ryby, trochu hladké mouky, sůl, drcený kmín, kousek másla a trochu oleje
Každý kousek ryby osolíme, pokmínujeme a obalíme lehce v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu z obou stran opečeme. Na talíři pokapeme citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

11. června 2012

Klobásové koláčky

350 g hladké mouky ,250 g margarínu ,2 dl kysané smetany  ,domácí klobása ,tvrdý sýr, sůl
Z mouky, margarínu a ze smetany  vypracujeme těsto a necháme ho odstát 12 hodín. Těsto rozválíme na sílu 3 až 4 mm. Vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a poklademe na suchý plech. Na každé těstíčko položíme kolečko klobásy a opět potřeme vejcem. Ze zbytků těsta vykrajujeme malé hvězdičky a klademe je do středu klobásy. Opět potřeme vejcem, posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě.. 




Politické řezy


těsto: 350 g mouky ,balíček kypřícího prášku do pečiva,  vejce,220 g Palmarínu ,120 g cukru ,vanilka,citrón – šťáva i s kôrou,2 tabuľky čokolády 
krém : 200 g práškového cukru,3 žloutky ,strouhaná čokoláda,100 g mletých oříšků,tuhý sníh ze 3 bílků
Z mouky, kypřícího prášku, vejce, Palmarínu, cukru, citrónové šťávy, čokolády a vanilky vypracujeme těsto a rozdelíme ho na dvě časti. Prvú část dáme na plech a potřeme malinovým džemom. Na to dáme krém. Zakryjeme druhým těstem, popícháme vidličkou a při mírné teplotě upečeme. Před podávaním posypeme vanilkou.
Krém: Práškový cukr utřeme do pěny se  žloutky. Přidáme strouhanou čokoládu, mleté oříšky a sníh z bílků.

Nepečené ořechové čtverečky


100 g horkéj čokolády ,100 g mléčné čokolády ,50 g sladké smetany  ,50 g ztuženého tuku ,100 g sekaných ořechů,2 lžíce koňaku ,2 dortové oplatky, ořechy
čokoládová poleva  : 100 g čokolády na vaření,50 g ztuženého tuku

V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Dobře promícháme, přidáme smetanu, koňak, opětpromícháme a nakonec vmícháme ořechy. Téměř vychladlou hmotu natřeme na oplatky, přikryjeme druhou oplatkou, mírně zatížíme a necháme vychladnout. Pokrájíme na čtverečky, které namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme čtvrtkou ořechu.
Příprava čokoládovej polevy :
V horkém vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a dohladka utřeme. 

Kaštanový řez

piškot: 4 vejce,6 lžic krystalového cukru 6 lžic polohrubé mouky, 1 dl oleje, lžíce kakaa  prášek do pečiva
náplň: 0.5 másla ,3 lžíce práškového cukru, kostka kaštanového pyré,vanilkový pudink, 3 dl mléka
karamelová šlehačka : 4 lžíce krystalového cukru ,3 dl mléka, 2 práškové ,šlehačky,ztužovač šlehačky 


Celé vejce vyšleháme. Přidáme olej, mouku, kakao a kypřící prášek. Promícháme a dáme péci do vyhřáté trouby. Po vychladnutí těsto necháme na plechu a natřeme ho náplní. Na náplň přijde vrstva karamelovéšlehačky.
Náplň: Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Máslo, práškový cukr a kaštanové pyré spolu utřeme a přimícháme do vychladlé kaše.
Karamelová šlehačka: Cukr upálime na karamel, ale dříve, než se rozpustí, zalejeme ho mlékem. Po vychladnutí ho smícháme se  šlehačkami, ztužovačem a vyšleháme

Vídeňský zákusek

těsto: 250 g práškového cukru,4 vejce, vanilínový cukr,1,25 dl oleje, 1,25 dl mléka,300 g polohrubé mouky, 0,5 balíčka prášku do pečiva
náplň: 1 l pomerančového džusu,2 krémové prášky  vanilkový pudink,6 polévkových lžic cukru
na ozdobu: 2,5 dl džusu,5 dl smetany  na šľehání, 2 ztužovače šlehačky,2-3 balíčky dlouhých piškotů,čokoláda, rum 

Vejce, cukr a vanilínový cukr smícháme. Přidáme olej, mléko a mouku    s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný, pomoučený  hlubší plech a upečeme. Krém uvaříme z džusu, krémových prášků a cukru. Teplý krém vylejeme na vychladlé těsto a dáme do chladu. Potom něj natřeme dotuha vyšlehané šlehačky se  ztužovačem. Piškoty namáčíme   v džusu s rrumem a klademe je těsně vedle sebe na šlehačku. Vrch ozdobíme roztavenouu čokoládou. Řezy krájíme mezi piškoty.

Moravské vlny


těsto: 1 dl mléka, 6 žloutků 250 g práškového cukru, kypřící prášek do pečiva 250 g polohrubé mouky,sníh z bílků, 250 g Ramy ,2 lžíce kakaa, meruňky 
náplň : 2 dl mléka, cukr,2 lžíce hladké mouky ,3 žloutky, malé máslo

Žloutky utřeme s práškovým cukrem a Ramou. Přidáme mléko, kypřící prášek, mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozdělíme na dvě časti. Do jedné časti přidáme kakao. Bílé  těsto dáme na plech a něj položíme tmavé těsto. Na to poklademe meruňky, otočené spodkem šlupky. Šlupku obalíme v hrubé moucd, aby ovoce nekleslo na dno. Vložíme do vyhřáté trouby upéci. Po vychladnutí natřeme na koláč náplň a ozdobíme čokoládou.
Náplň: Mléko, cukr, hladkou mouku a žloutky vaříme na slabém ohni. Po uvaření necháme vychladnout. Přidáme máslo a spolu utřeme.

Višňový zákusek


těsto: piškota ze 7 až 8 vajec,
náplň : višňový kompot,150 g krystalového cukru,3  vanilkové pudinky, 7 bílků,180 g krystalového cukru
na ozdobu: šlehačka,ztužovač šlehačky,
strouhaná čokoláda

Uděláme piškotu ze 7 až 8 vajec. Upečený piškot vložíme po vychladnutí zpět na plech. Naplníme krémem a necháme vychladnout. Potom natřeme vyšlehanou smetanou se  ztužovačem.
Náplň : Višně z 1 kompotu vypeckujeme a rumelieme na mlýnku. Šťávu z kompotu dolejeme do 7 dl vodou. Přidáme uleté višně, 150 g cukru a dáme vařit. Přidáme 3  vanilkové pudinky rozmíchané s trochou šťavy a uvaříme hustou kaši. Když zhoustne, ještě do horké přidáme sníh z bílků a 180 g cukru. Sníh přidáváme postupně, přitom ho pomalu promícháváme vařečkou. Hotový krém vylejeme na piškótu. Na vychladnutý zákusek natřeme vyšlehanou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou.


Jablkový rychlý koláč

400 g hrubé mouky (môže být i polohrubá mouka), 400 g krystalového cukru ,600 g nastrouhaných jablek  i se šťáveu ,3 celá vejce ,lžička mleté skořice ,1,5 lžičkyjedlé sody ,2 dl oleje
Utřeme vejce s cukrem a olejem. Postupně přidáváme mouku promíchanou se  sódou bikarbónou a jablká se  skořicí. Smícháme. Připravené těsto vylejeme na vymazaný a pomoučený   plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 20 až 30 minut. Koláč po upečení a vychladnutí potřeme meruňkovými povidly /marmeládou a posypeme  strouhaným kokosem anebo mletými  ořechy.

Koláč lenivé ženy

hrneček celého máku,2 hrnečky polohrubé mouky,hrneček mléka,hrneček oleje,2 hrnečky krystalového cukru ,3 celé vejce
Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu. 


Jahodový zákusek


200 g krystalového cukru,1 dl oleje, 1 dl vedy,kypřící prášek, 4 vejce,200 g polohrubé mouky
náplň: 3  vanilkové pudinky,12 dl kompotových jahod,2 vanilínové cukry,3 pol. lžíce krystal. cukru
na ozdobu: 2 dl smetany  na šlehání, ztužovač  šlehačky

Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vedu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu  se ztužovačem.
Náplň: Kompotové jahody spolu se šťáveu rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme  vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme  vanilko-vé pudinky, krystalový cukr, vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.

Dunajské vlny

200 g másla, 3 lžíce kakaa,200 g práškového cukru,, 5 vajec,2 polévkové lžíce rumu,300 g polohrubé mouky,2 čiové lžičky kypřícího prášku do pečiva,680 g vypeckovaných višní 

krém: 1 vanilkový  pudinkový prášek, 5 dl mléka, 40 g cukru 125 g másla
poleva: 75 g tmavé čokolády, 60 g másla

Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny. Při stálém šlehání po jednom přidáváme celé vejce a 1 polévkoveu lžíci rrumu. Potom přidáme mouku smíchanou s kypřícim práškem. Smícháme. Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech. Do druhé poloviny přidáme kakao a další lžíci rrumu. Promícháme a natřeme na světlé těsto. Vypeckované višně rozdě-líme na těsto a zlehka přitlačíme. Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pe-čeme asi 20 až 30 minut. Na vychladlé těsto rozetřeme krém a koláč od-ložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ho polejeme polevou.
Krém:  pudinkový prášek rozmícháme v mléce. Za stáleho míchání uvaří-me  pudink, necháme ho vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého  pudinku.
Poleva: Na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou. Při stálém míchání utřeme dohladka. Necháme krátce vychladnout  a natřeme na vychladlý krém.

Dezert Suzette

7 vajec, šťáva z 0,5 citrónu,200 g jemného krystalového cukru,180 g polohrubé mouky,meruňková povidla,krabice dětských piškotů, 150 g sekaných ořechů,150 g rozinek, 2 dl rumu, litrová konzerva meruňkového kompotu i se šťáveu, 5 vajec, 200 g cukru, 300 g másla

Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónoveú šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme. Těsto na vymaštěném plechu  upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí potřeme těsto meruňkovými povidly. Rovnoměr-ně rozetřeme náplň, potřeme krémem a vrch koláče ozdobíme čokoládo-veu poleveu.
Náplň: Konzervu meruňkového kompotu i se šťávou smícháme s dětský-mi piškoty, sekanými ořechy, rozinkami a rrumem. Vše smícháme a necháme v chladničce odležet.
Krém: Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Po vychlad-nutí  je přimícháme po lžících do utřeného másla.


Vepřové medailonky s omáčkou z hroznového vína


600 g vepřové panenky,3 lžíce olivového oleje,4 cl borovičky, lžíce jalovčinek, 0.5 lžičky barevného pepře, sůl,350-400 g nudlí,100-150 ml jablečné nebo hroznové šťávy, lžíce medu,lžíce rybízové zavařeniny,200 ml červeného vína,400 g modrého hroz. vína,2 lžičky škrobové moučky

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2-3 cm. Vytvarujeme je do okrouhlého tvaru, osolíme, vložíme do misky a okořeníme jalovčinkami a pepřem. Zalijeme polovinou borovičky a polovinou oleje a aspoň 30 minut marinujeme.Hrozny omyjeme, rozpůlíme a odpecičkujeme. Těstoviny uvaříme podle návodu. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka z obou stran opečeme, zmírníme plamen a opékáme po každé straně 4-5 minut. Opečené maso dáme do jiné nádoby a přikryté necháme stranou.Do výpeku přilijeme ovocnou šťávu, zbytek marinády, med, zavařeninu a červené víno, promícháme a uvedeme do varu. Vaříme bez pokličky 10-15 minut, odmícháme od stěn všechny výpečky a omáčku zčásti odpaříme. Přecedíme přes jemný cedník, přidáme hrozny a vaříme dalších 5 min. Vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbylé borovičce, promícháme a necháme přejít varem, ne déle než 2 minuty. Podáváme s těstovinami.

Vepřová pečeně s křupavou kůrčičkou a jablky

1 kg vykostěné vepřové pečeně vcelku,250 ml jablečné šťávy, větvička čerstvé šalvěje nebo lžíce sušené,2 lžíce olivového oleje, sůl, šťáva z citronu,lžička drceného pepře,lžička semínek hořčice, lžíce dijonské hořčice,4 jablka,4 červené cibule
V misce prošleháme jablečnou šťávu, polovinu oleje, pepř a lístky šalvěje. Maso omyjeme, osušíme a vložíme do porcelánové mísy, zalijeme marinádou, přidáme oloupané a do kříže naříznuté cibule, přikryjeme a necháme 6 hodin marinovat, nejlépe do druhého dne. Troubu předehřejeme na 160-180 °C. Maso vyjmeme z marinády, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme zbylý olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přilijeme zbylou marinádu i s cibulí, maso obložíme jablky, kterým jsme seřízli vršek jako čepičku a vykoupali je v marinádě. Povrch pečeně potřeme hořčicí a posypeme hořčičnými semínky. Pečeme asi hodinu a během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou, popřípadě trochou vody nebo jablečné šťávy.Po upečení chuť šťávy doladíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou. Hotovou pečeni necháme asi 10-15 minut pod poklicí odpočívat a pak krájíme na jednotlivé porce přes vlákna.Podáváme s upečeným jablkem, cibulí a přelité šťávou s rýží nebo pečenými bramborami.



Masové kuličky v rajčatovopomerančovém ragú

na kuličky : 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), svazek zeleného koriandru,2 lžičky mletého koriandru, špetka mletého hřebíčku,0,5 lžičky mletého kmínu, 0,5 lžičky mletého zázvoru,stroužek utřeného česneku,cibule,sůl,špetka mletého chilli,vejce,2 lžíce oleje na pečení
na ragú : vetší cibule,2 stroužky česneku,1 cm proužek zázvoru,lžíce oleje,plechovka sterilovaných rajčat,250 ml pomerančové šťávy,sůl,2 velké pomeranče, asi 600 g,1-2 pokrájené chilli papričky zbavené semen

Troubu předehřejeme na 250 °C. Cibuli a koriandr jemně usekáme, přidáme do mísy k mletému masu s kořením, osolíme a dobře promícháme a zapracujeme do hmoty vejce. Pečící plech a dlaně potřeme olejem a tvarujeme kuličky o velikosti pingpongového míčku, cca 25 masových kuliček. Kuličky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, po 5 minutách snížíme teplotu na 180 stupňů. Během pečení je jednou otočíme. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a osmahneme usekanou cibuli a česnek do růžova. Zalijeme sterilovanými rajčaty i s nálevem a pomerančovým džusem, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut, omáčka trochu zhoustne a zelenina krásně změkne.Pomeranče oloupeme, zbavíme je i bílé slupky a dužinu nakrájíme na kousky. Pomeranče přidáme ke konci varu do omáčky společně s polovinou chilli papriček a ještě 5 minut provaříme, můžeme přilít trochu pomerančové šťávy. Ragú podle chuti dosladíme nebo dosolíme a do omáčky vložíme upečené masové kuličky. Necháme pár minut prohřát a podáváme posypané zbylými proužky chilli papričky s pečivem nebo nudlemi.
Máte-li horkovzdušnou troubu, pečte masové kuličky v naolejované mřížce bez otáčení. Můžete je také opékat či smažit na pánvi v rozpáleném oleji.

10. června 2012

Italský salát


5 velkých rajčat, tuňák v plechovce( v oleji nebo ve vlastní šťávě, záleží na vás, výborný je i se zeleninou), sáček oliv s papričkama, 20 dkg šunky, 20 dkg sýru na strouhání, můžete přidat i malou plechovku kukuřice

Rajčata, šunku i olivy nakrájíme na kostičky, šťávu z oliv přidáme do misky, přidáme tuňáka a nastrouháme sýr. To je vše. Výborný je s tmavým pečivem. Žádnou sůl ani jiná ochucovadla nepřidávejte. Šťáva z oliv je dostatečně výrazná a pokud přidáte tuňáka v oleji, tak už není potřeba nic. Pokud dáte ve vlastní šťávě, přikápněte trochu olivového oleje.