30. června 2012

Polévka z černého piva

7 dl černého piva, 3 lžíce cukru krupice,1,5 dl smetany (12%), kousek celé skořice, 3 žloutky
Pivo s cukrem a skořicí uvedeme do varu a sejmeme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého šlehání nalejeme do piva, skořici vyjmeme a hned podáváme.

Dršťková polévka ze sójového masa

1 kg uzených žeber (kostí), 50 až 100 g sójových kostek nebo sójového granulátu,3 dl kečupu, 3 dl mléka, 2 lžíce hladké mouky, velká cibule, celý pepř, bobkový list, majoránka, sladká paprika, pálivá paprika, sůl
Uzená žebra uvaříme v cca 2 a 1/2 I vody s několika kuličkami pepře, bobkovým listem a jednou velkou cibulí. Maso obereme z kostí, pokrájíme na drobné kousky a nasypeme zpět do přecezeného vývaru (množství dle uvážení, není potřeba použít všechno). Přidáme sladkou a pálivou papriku, kečup, majoránku a sójové kostky (drť) a vaříme dle návodu na obalu cca 20 minut. Na závěr polévku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v mléce a krátce povaříme.

Čočková bilá polévka

čočka, cibule, mrkev, petržel, sůl, zásmažka,zakysaná smetana, mléko, hladká mouka
Nejdříve si čočku přebereme a propláchneme, přidáme mrkev rozkrojenou na půlky, kořen petržele, nadrobno nakrájenou cibuli a uvaříme doměkka v neslané vodě. Zasmažíme a necháme povařit. Zatím si zakysanou smetanu rozmícháme s troškou mléka a hladké mouky, aby se nám nesrazila. Nakonec ji přilijeme do polévky a osolíme.

Čočková polévka s červenou řepou

Připravit si vše na čočkovou polévku.Čistou syrovou červenou řepu (podle velikosti- jednu menší nebo půl velké) oloupat a nastrouhat na hrubém struhadle. Podusit ji, až z ní vyjde zemitý pach a zalít ji asi 3 lžícemi octa, trochu ještě podusit a přidat k materiálu na polévku, uvařit do potřebné měkkosti, zasmažit a dochutit. V hustším provedení je z toho výborná čočka na kyselo.Stejným způsobem je možno připravitfazolovou či hrachovou polévku, ale čočková je snad přece jen nejlepší. Všechny varianty jsou výborné zvláště v zimním období.

Žurek těšinský

Nejprve se musí udělat zákys: 2 lžíce grahamové celozrnné pšeničné mouky,2 lžíce žitné mouky, krajíček chleba,3/41 vody, vše dát do sklenice s uzávěrem a nechat odležet 3 až 4 dny. 21 vody, 25 dkg brambor, 10 dkg mrkve, 5 dkg celeru,5 dkg petržele, 15 dkg pórku, cibule,2 stroužky česneku, 2 lžíce pohanky,15 dkg dietního párku, kostka masoxu,kávová lžička sójové omáčky.Vše se povaří až doměkka, pak se přidá 15 dkg nakrájeného dietního párku, zase se povaří; nakonec se přidá zákys, který jsme nechali odležet 3 až 4 dny. Zase se povaří a v závěru se přidá 1 zakysaná smetana, natvrdo uvařené vajíčko (nakrájené). Pokud bude polévka málo hustá,může se přidat trochu hladké mouky. Podle chuti dodat soli.

Čočková polévka se švestkami

Přebranou čočku namočíme na 2 hodiny do vody. Poté vodu nesléváme, dáme na sporák a vaříme, až čočka změkne. Do takto upravené čočky zavaříme obvyklým způsobem jíšku, necháme přejít varem a osolíme. Když je polévka hotová, dochutíme ji kostkou cukru, špetkou octa a kávovou lžičkou nejlépe domácí malinové šťávy (sirup). Před podáváním do ní vhodíme oprané sušené švestky a chvíli počkáme,až nabobtnají. O prázdninách na chatě či chalupě lze v krajním případě použít i čočkovou polévku ze sáčku.

Špenatovka

Na tuku (máslo, olej) osmažíme jemně nakrájenou cibulku a když zesklovatí, přidáme k orestování hrst ovesných vloček a hrubě nastrouhanou mrkev. Do tohoto základu vložíme kus zmraženého špenátu, který mírně podlijeme vodou a necháme rozpustit. Potom dolijeme potřebným množstvím vody (dáme jí tolik, aby byla polévka spotřebována najednou, protože,jak známo, špenát se nemá ohřívat) a uvedeme k varu. Nakonec rozklepneme a rozmícháme vajíčko. Záleží na kuchařce, zda ještě přidá do polévky zásmažku - není nutná, protože pokrm zahustí ovesné vločky.Finálně ochutíme solí, česnekem, majoránkou a vegetou.

Rychlá vaječná polévka

Na lžíci tuku uděláme zásmažku z hladké mouky a necháme vychladnout. Přidáme 2 syrová vajíčka, sůl, mícháme na teple až se vajíčka spojí se zásmažkou na pevné kousky. Zalijeme vodou, přidáme postrouhanou mrkev, masox a povaříme.Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku. Můžeme zavařit i žampiony nakrájené na plátky a kousky masa nebo uzeniny.

Vajíčková polévka

tuk, hladká mouka, bobkový list, 2 až 3 ks nového koření, 2 až 3 ks celého pepře,sůl, ocet, 4 až 5 vajec, smetana (mléko)
Z tuku a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou a necháme vařit. Můžeme přecedit, aby byla pěkně hladká. Dolijeme vodou a přidáme bobkový list, koření, sůl a opět vaříme. V hrníčku si rozděláme smetanu s hladkou moukou, můžeme zředit mlékem a zakvedláme do polévky. Okyselíme trošku octem.Nakonec přidáme celá vejce (nerozkvedláváme,ale po rozbití skořápky vhodíme do hrnce celá). Vajíčka se srazí a pěkně plavou celá v polévce. Můžeme dochutit polévkovým kořením maggi.Na ozdobu sypeme krájenou pažitku nebo majoránku. Podáváme samotnou nebo s osmaženou houskou.

Vydatná polévka s houskovými knedlíčky

Vaříme kostru z kuřete, která nám zbude po vykostění, nebo jakýkoliv vývar z masa nebo kostí, přidáme 1 mrkev, kousek celeru a petržele, 1 větší pórek a vaříme cca 3/4 hodiny. Vývar slijeme, pokrájíme mrkev, nadrobno rozsekáme pórek,přidáme i trochu obraného masa z kostry,dochutíme máslovou jíškou, muškátovým oříškem (strouhaným) a zavaříme houskové knedlíčky. Houskové knedlíčky: v misce smícháme ořech másla, vejce, sekanou petrželku a špetku muškátového oříšku,osolíme, přidáme strouhanku, aby těsto bylo vláčné, ale tužší. Po chvíli vypracujeme malé knedlíčky a vaříme ve vývaru cca 5 až 7 minut až vyplavou. Hotovou polévku dochutíme petrželkou, muškátovým oříškem, osolíme, přidáme trochu pepře případně podravku.

Polévka ze zavařených zelených fazolek

malá sklenička zavařených zelených fazolkových lusků ve slaném nálevu (0,33 I), kostka masoxu, zakysaná smetana, 2 polévkové lžíce hladké mouky,2 špetky tymiánu
Skleničku zavařených lusků vlijeme do hrnce s 1 1/2 I vody. Přidáme kostku masoxu a uvedeme do varu. Když začne celý obsah vřít, přidáme tymián a mouku rozšlehanou ve vodě nebo mléce (tzv.záklechtka). Když je mouka povařená a polévka zahuštěná, odstavíme ji z plotny a lehce vmícháme zakysanou smetanu.

Chlebová polévka se zeleninou

tvrdý chléb, kořenová zelenina, masox,cibule, sůl, kmín, kousek uzeniny (všude libovou), vejce, troška rostlinného másla,trocha smetany, hrstka čerstvých nebo namočených sušených hub, petrželka,česnek
V jedné nádobě krátce povaříme trochu nakrájeného ztvrdlého chleba, rychle odstavíme.V polévkovém hrnci vaříme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, přidáme masox, kmín, sůl, hlavně houby, ty se vaří nejdéle. Je-li vše měkké, propasíruji do polévky tolik vařeného chleba, aby polévka byla zahuštěná tak, jak máme rádi, ale aby nebyla nakyslá, to je třeba hlídat, přidávat chleba po menších částech. Nakonec vložíme na kolečka nakrájený párek či jinou uzeninu, prohřejeme, přidáme trochu smetany, kousíček rostlinného másla, petrželku, rozetřený česnek a polévkové koření.

Polévka z fazolových lusků na kyselo

1 kg sterilovaných fazolových lusků s nálevem, 100 g margarínu, 120 g hladké mouky, 13/41 vody, 0,51 konzumního mléka,450 g brambor, 200 g vody na uvaření brambor, 20 g kopru, 40 g octa, sůl, kostka masoxu
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a nálevem z fazolových lusků, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 1 hodinu. Ke konci varu přidáme mléko a krátce povaříme. Do provařené polévky vložíme očištěné, opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory, uvařené v mírně osolené vodě (rozvaření není žádoucí), fazolové lusky nakrájené na kratší kousky a krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme opláchnutým jemně nakrájeným koprem, octem a popřípadě přisolíme. Vznikne bílá až nažloutlá polévka, jemné vůně po fazolových luskách a kopru, typické fazolkové a mírně nakyslé chuti, hustší konzistence, s vložkou nakrájených fazolových lusků a brambor. Uvedené množství je na 10 porcí

Cibulová polévka od tchýně

4 cibule, 4 dkg tuku, lžíce hladké mouky,4 vejce, 1 1/41 vývaru, polévkové koření,pepř, 2 rohlíky nebo 4 lžíce perliček,4 lžíce strouhaného sýra (10 až 15 dkg)
Cibule nakrájené na jemné kroužky osmažíme na tuku (másle) do růžová, zaprášíme moukou a zalijeme masovým nebo drůbežím vývarem (2 kostky). Polévku povaříme asi 1/4 hodiny. Dle chuti dosolíme,mírně opepříme a ke konci varu metlou vmícháme bílky ze 2 vajec, jejichž žloutky dáme vcelku přímo na jednotlivé talíře spolu s osmaženými plátky bílého pečiva (bageta, rohlík) a lžící strouhaného tvrdého sýra (parmazán).

Kvasnicová polévka

kostka kvasnic (droždí), 2 až 3 lžíce strouhanky, cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mleté zeleniny v soli nebo mražené zeleniny,kytičku zelené petrželky nebo pažitky
Do hrnce nalejeme tak dvě lžíce oleje a přidáme jednu nakrájenou cibuli a chvíli ji osmahneme. Pak přidáme kostku rozmělněných kvasnic, až se v hrnci rozpustí, a přidám 2 až 3 lžíce strouhanky a zalejeme vodou. Přidáme zeleninu v soli nebo mraženou a necháme 15 minut vařit. Nakonec přidáme zelenou petrželku nebo pažitku a podáváme.

Porková mléčná polévka

2 pórky, 3 brambory, kostka masoxu,sůl, 6 lžic oleje, 15 dkg tvrdého sýra,1,5 litru vody, 0,5 I trvanlivého mléka, zelené natě (pažitka, petrželová nať, celerová nať, libeček), 3 rohlíky
Rohlíky nakrájím na kolečka silná asi 1 cm a opeču na suchém plechu v troubě. Do hrnce dáme 6 lžic oleje, na kterém podusíme na kolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené brambory; osolíme, zalijeme vodou a přidáme masox (je také možné dát 1,5 I vývaru). Krátce povaříme a přidáme 0,5 I mléka. Před podáním přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, zelené koření. 

Rajská polévka „s utajenou mrkví"

lžíce oleje, velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl smetany, 2 menší mrkve,rajský protlak, 0,5 kostky bujónu, sůl, pepř, bobkový list, oregano, cukr
Na oleji osmažíme cibuli, pokrájenou mrkev,česnek, zalijeme litrem vody, přidáme bujón,bobkový list, koření a 20 minut vaříme.vBobkový list vytáhnneme, povařenou zeleninu rozmixujeme tyčkovým mixerem (je možno prolisovat), dáme znovu na oheň, přidáme protlak, krátce povaříme, přilijeme smetanu,dochutíme solí a špetičkou cukru. K tomu podáváme smaženou housku. Polévku na talíři můžeme přizdobit malou špičkou zakysané smetany, kterou umístíme doprostřed.

Česneková bramboračka

1 až 1,5 litru vody, 3 až 4 střední brambory,střední cibule, 3 až 4 stroužky česneku,kostka masoxu, kávová lžička sádla, vejce, trochu hrubé mouky, špetka pepře, špetka majoránky, špetka drceného kmínu a zázvoru
Do vody vložíme na kostičky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou cibuli,utřený česnek, masox, sádlo, koření (pepř, kmín, zázvor). Před dokončením (když brambory a cibule změknou) vlijeme jako zavářku rozšlehané vejce s moukou, přidáme majoránku, vše chvilku povaříme.

26. června 2012

Záhorácký Podfizol

250 g suchých velkých bílých nebo strakatých fazolí, bobkový list,mrkev, petržel, 2 nebo více nožiček dobré domácí klobásy, 2 až 3 plátky uzené nebo oravské slaniny na kostičky, asi 2 lžičky saturejky, 1 až 2 lžičky libečku, 2 lžičky papriky, středně velká cibule nasekaná nadrobno, sůl, vegeta, asi 3 stroužky česneku, 250 g širokých nudlí
Fazole přes noc namočíme. Druhý den uvaříme v tlakovém hrnci spolu s bobkovým listem, mrkví a petrželí. Vaříme asi 30 až 45 minut. V polovině vaření přidáme klobásu. Z uvařených fazolí odebereme asi jednu třetinu množství a společně se zeleninou ji rozmixujeme. Slaninu částečně rozškvaříme a orestujeme na ní cibulku do sklovitá, přidáme saturejku, libeček a papriku. K tomu všemu přidáme fazole (celé i rozmixované), vodu, ve které se vařily, a dochutíme solí a vegetou. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou klobásu. Před podáváním protlačíme do polévky česnek. Nudle uvaříme zvlášť ve slané vodě. Do každého talíře vložíme trochu vařených nudlí a zalijeme horkou polévkou. Podáváme s tmavým chlebem. Polévku můžeme udělat i bez části rozmixovaných fazolí, ale v tom případě zahustíme jíškou.

Hrachová polévka s uzeným kolenem

1/4 kg žlutého loupaného hrachu, uzené koleno, mrkev, petržel, cibule, 3 brambory, kávová lžička sladké papriky, vegeta, trochu kmínu, 1 až 2 bobkové listy, kousek másla
Den předem si namočíme hrách s bobkovým listem. Pak jej dáme vařit na mírný oheň. Uzené koleno vaříme asi v litru vody až doměkka (maso má jít lehce od kosti).Mezitím si postrouháme mrkev a petržel, rozehřejeme máslo a na něm zpěníme krájenou cibuli a kmín, přidáme mrkev s petrželí a podlijeme trochou vody. Přidáme vegetu a sladkou papriku; podusíme.Takto připravenou zeleninu vložíme k vroucímu hrachu a dále vaříme. Přidáme nadrobno pokrájené brambory a maso z kolena. Je-li polévka příliš hustá, zředíme uzeným vývarem z kolena. Nakonec vsypeme posekanou petrželovou nať.

Kyselica z Moravy

Do jednoho hrnce dáme vařit kyselé zelí,které si na zimu sami nakládáme. Vaříme přibližně 1 hodinu. Do druhého hrnce dáme vařit brambory asi 20 minut ve vodě se solí a kmínem. Nikdy nevaříme zelí spolu s bramborami, protože by se brambory neuvařily. Dále vezmeme 1/4 I zakysané smetany nebo šlehačky, do které přimícháme 2 až 3 velké lžíce hladké mouky a rozkvedláme. Potom ji nalijeme do již uvařených brambor, necháme přejít varem a nakonec přidáme uvařené zelí s trochou zelné vody. Místo zelí je možno přidat žampiony nebo klobásu, nakrájenou na kolečka.

Fazolová polévka s kečupem a sýrem

250 dkg bílých fazolí (předem namočených), 21 vývaru (stačí voda a masox), sůl podle chuti
Vše vaříme, až fazole změknou. Poté přidáme vegetu a na kostičky nakrájený středně velký celer; znovu povaříme. Nakonec přidáme 2 dl kečupu, worcester,mletý pepř, popřípadě sůl, a zjemníme asi 2 dl smetany. Necháme ještě přejít varem a podáváme. Na dno talíře nastrouháme tvrdý sýr, zalijeme horkou polévkou. Ozdobíme zelenou celerovou natí nebo na kolečka nakrájeným pórkem.

Silná selská Vavřinecká polévka

1 kg hovězího masa, 1 kg vepřového masa (prorostlý bůček), 7 celerových listů,15 petrželových listů, palice česneku,2 cibule, 10 nových koření, 10 celých pepřů, sůl, 2 mrkve, sáček širokých nudlí,zelená petrželka, 2 feferonky
Vše kromě nudlí dáme vařit do velkého (5 až 7 I) kastrolu. Po změknutí masa polévku slijeme, maso nakrájíme na kostičky a dáme zpět do polévky. Můžeme nakrájet i mrkev. Nudle uvaříme zvlášť, scedíme je a také je dáme do polévky. Podle chuti dosolíme,můžeme přidat polévkové koření a nasypeme nakrájenou petrželku. Pokud je dobře udělaná, stojí v ní šufánek (naběračka).

Kapustová polévka s párkem a fazolemi

30 dkg kapusty - mražené nebo čerstvé,4 brambory, předem uvařené velké fazole, párek nebo klobása či salám, cibule, tuk, sladká paprika, kořenová zelenina, sůl, kmín, vegeta, mouka na zahuštění
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, párek, přidáme sladkou papriku, zalijeme vodou,přidáme brambory, kapustu a kořenovou zeleninu (té přiměřeně), sůl, kmín. Necháme uvařit. Až je vše měkké, zahustíme záklechtkou či jíškou. Nezapomeneme přidat předem uvařené velké fazole (dají se použít i houby) a dochutíme vegetou.

Hrášková raketovka

malá konzerva hrášku (ve slaném nálevu),3 až 4 stroužky česneku, masox,lžíce červené papriky, 3 lžíce oleje, maggi,sůl, pepř, vegeta, na špičku nože glutasol,zelená petrželka a celerová nať
na kapání: vejce, 2 lžíce vody, 5 až 6 dkg hrubé mouky
Do 3 litrů vody dáme vařit sterilovaný hrášek i s nálevem, přidáme masox. Utřeme česnek a dáme ho krátce osmažit na oleji dozlatova. Pánev dáme z plotny a na osmažený česnek nasypeme lžíci červené sladké papriky, zamícháme a hned dáme vše do polévky (paprika se již nesmí smažit, aby nezhořkla, na omastku se nechá jenom překulit, pro zlepšení barvy). Kapání: vejce a vodu rozšleháme v hrníčku, přidáme tolik hrubé mouky, aby vzniklo slabě zahoustlé těstíčko, které pomalu přes vidličku odkapáváme do vroucí polévky. Dochutíme kořením (maggi, pepř, sůl, na špičku nože glutasol, petrželová a celerová nať). „Raketovka" proto, že za 20 minut od bodu varu je hotová.

Hovězí polévka s hlávkovým zelím

Do svařeného hotového ocezeného vývaru z hovězích kostí nebo žebírek nakrájíme na nudličky hlávkové zelí. Po změknutí zelí polévku dochutíme - pepřem, polévkovým kořením, mletým kmínem, solí - prostě podle libosti a chuti. Přílohou je chléb.

Zelňačka pro přátele

1 kg uzeného žebra, 0,5 kg brambor,větší cibule, stroužek česneku, 5 kuliček zeleného pepře, 5 kuliček nového koření,2 bobkové listy, drcený kmín, hrst sušených hub (namočených asi 20 minut),0,5 kg krájeného kyselého zelí, sůl, polévkové koření maggi, vegeta dle chuti
Maso z uvařených žeber nakrájíme a dáme zpět do vývaru. Brambory nakrájené na kostky, zeleninu a koření uvaříme a smícháme s vývarem a nakrájeným masem a vše uvedeme do varu. Do vzniklého základu přidáme krájené zelí, polévkové koření a dle chuti vegetu, vše můžeme zjemnit trochou slunečnicového oleje.

Čočková polévka se zelím po domácku

čočka, sklenice nebo sáček kyselého zelí (nejlepší je domácí), kousek sádla,trošku hladké mouky, kousek kabanosu nebo uvařené či upečené maso, sůl, pepř
Asi tak hrnek čočky dáme vařit do osolené vody doměkka. Před dovařením přidáme kyselé zelí, množství podle vlastní chuti (ale asi přibližně tolik, kolik je čočky). Pokud je kyselejší, je lepší ho předem propláchnout vodou. Necháme povařit společně s čočkou. Mezitím si připravíme světlou jíšku ze sádla a hladké mouky. Jíšku přidáme do polévky a necháme povařit.V případě, že jsme dali více čočky a zelí a polévka se zdá i tak hustá, nemusíme již používat jíšku. Přidáme nakrájené maso nebo uzeninu, dochutíme pepřem a vegetou a krátce povaříme. Chutná s tmavým chlebem, ale i bez.

Sójová gulášovka

Sójové maso (holandské růžové kuličky) zalijeme horkou vodou, 1 lžící sójové omáčky a dáme lžičku soli. Na oleji zpěníme 2 cibule, zasypeme sladkou paprikou (možno dát i špetku pálivé), přidáme 4 až 5 větších brambor nakrájených na kostičky, promícháme; přidáme sójové maso i s máslem, podle potřeby přidáme ještě teplou vodu a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec přidáme 1 kostku masoxu,3 až 4 stroužky utřeného česneku. Zahustíme záklechtkou ze 2 lžic polohrubé mouky a povaříme. Do hotové polévky dáme majoránku a zelenou petržel (i sušenou).

25. června 2012

Rýžová smetanová polévka

1,5 I vody, lžíce rýže, střední mrkev,střední petržel, menší celer, 2 menší brambory, 20 dkg uzené krkovice, 0,251 šlehačky, polévková lžíce hladké mouky, 4 celá vejce, polévková lžíce octa nebo citronové šťávy, lžička vegety,sůl podle chuti, zelená petržel
Do 1 1/2 1 vařící vody dáme na kostičky nakrájenou a očištěnou zeleninu, brambory,uzené maso a lžíci rýže. Vaříme asi 20 minut. Šlehačku vylejeme do hrníčku a zakvedláme v ní 1 lžičku mouky. Vylejeme do vařící polévky a stále jemně mícháme. Když se polévka vaří, vklepneme do ní po jednom celá vejce. Zase necháme zavařit a opatrně mícháme, aby se nám žloutky neprotrhly. Vaříme na mírném ohni za občasného zamíchání asi 15 minut. Ochutíme1 lžičkou vegety, 1 polévkovou lžící octa a zelenou petrželkou, solíme dle chuti. Uvařená vejce rozdělíme stejným dílem na talíře. Polévku podáváme samotnou,nebo jako hlavní chod s černým chlebem nebo pečivem.

Karlovarská polevka z telecích kosti

3/4 kg telecích kostí (podle požadovaného množství porcí - uvedené množství je pro cca 4 osoby), přidáme na kolečka nakrájené dvě mrkve, jednu petržel a čtvrtku menšího celeru (možno použít i zeleniny zmrazené, konzervované v soli, nikoliv kyselé). Kosti se zeleninou vaříme v „papiňáku" cca 45 minut. Hotový vývar scedíme, přidáme podle potřeby jíšku a provaříme. Do tohoto základu zavaříme rýži (podle množství polévky - vývaru). Množství rýže dáme podle toho, zda chceme polévku hustou nebo řídkou. Když rýže změkne, přidáme cca 1 lžíci polévkového koření (maggi) a cca 1/41 mléka (může být i více). Takto připravenou polévku necháme přejít varem, dle chuti dosolíme. Tato polévka má ještě druhou dietní variantu: místo jíšky použijeme slabě opraženou hladkou mouku a malou lžičku másla, snížíme množství maggi a soli.
Poznámka: nejvhodnější jsou takzvané dlouhé telecí kosti rozporcované na menší kusy. Zbude-li nám polévka a chceme ji druhý den ohřát, přidáme opět mléko, protože polévka v ledničce zrosolovatí (podle množství kostí, které jsme použili na vývar).Jako zavářky je možno použít nudle.

Gulášová polévka s houbami

1,5 až 2 litry vody, 3 větší brambory,kořenová zelenina, 4 lžíce hladké mouky,hrst sušených hub, vařené maso z polévky,cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku,sůl, majoránka, bobkový list, nové koření, pepř, zelená nať, paprika, podravka,kmín
Do vody dáme vařit na kostičky nakrájené syrové brambory, zeleninu, sůl, kmín,bobkový list, nové koření a sušené houby, předem namočené a nakrájené. Mezitím si usmažíme cibuli, dám na to nakrájené maso, papriku, ostatní koření. Když jsou brambory měkké, přidáme jíšku za sucha upraženou a maso, znovu povaříme, přidáme česnek a ještě dochutíme podravkou, maggi a nakonec zelenou petrželí, buď čerštvou nebo sušenou. Máme-li zbylou vyvařenou kost z polévky, přidáme i rozmačkaný morek. Nakonec můžeme přidat 1 lžíci domácího sádla. Vařeného masa z polévky stačí jen malý kousek, houby dají dobrou chuť a lze místo masa použít též salám, maso je však chutnější.

Hustá noková polevka

3 I vody, sůl, zelenina dle období, máslová jíška, vejce, trochu soli, polohrubá mouka, hovězí konzerva, vegeta
Do 31 vody dáme vařit zeleninu. Když je měkká, dáme do polévky jíšku, kterou jsme mezitím udělali (raději trochu tmavší).Potom uděláme hodně malé noky, které vykrajujeme do zasmažené polévky.Nakonec dáme hovězí konzervu. Máme-li zelenou petrželku, přidáme ji nakonec.

Zimní polévka z uzeného kolena

uzené koleno (raději přední), 100 g velkých krup (3 hrstky), 200 g fazolí (4 až 5 hrstek), 0,5 středně velkého celeru, středně velká petržel, 2 středně velké mrkve, 2 až 3 středně velké brambory,3 menší pevné cibule se slupkou,2 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře (nebo špetka mletého pepře), majoránka a sušená petrželka nebo celerová nať, na případné dosolení vegeta, podravka apod., voda dle potřeby (asi 2,51)
Den předem namočíme přebrané a propláchnuté kroupy a fazole. Použijeme-li fazole barevné nebo tmavé, bude polévka pestřejší a tmavší. Druhý den přidáme uzené koleno, kořenovou zeleninu, cibuli se slupkou, oloupaný česnek a kuličky pepře zavázané do kousku gázy, nebo opepříme přímo mletým pepřem. Zalijeme vodou, až je koleno zcela ponořeno, a dáme vařit. Nesolíme. Uzené koleno bývá často velmi slané, proto dosolujeme polévku až při dovařování. Asi v polovině vaření, což je zhruba za 3/4 hodiny, přidáme na kostičky pokrájené brambory a polévku dovaříme, až koleno změkne. Potom z polévky vytáhneme maso, cibuli, kořenovou zeleninu a pepř. Cibuli, petržel a pepř vyhodíme,zbytek zeleniny pokrájíme a vrátíme zpátky do polévky, rovněž tak přidáme zpět do polévky maso obrané z kosti a pokrájené na kousky. Polévku dosolíme vegetou a ochutíme majoránkou a sušenými natěmi petrželky nebo celeru. Polévku podáváme s krajíčkem chleba. Je sytá, hodí se jako samostatný chod. Uvedené množství stačí pro 8 lidí.

Stařičková polevka

Připravíme si jíšku (po našem „zásmažku") ze sádla a hladké mouky. Dolijeme vodou do 1 litru, osolíme a přidáme 2 na kostičky nakrájené brambory, hrst rýže a 2 až 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Vaříme, dokud nejsou brambory a rýže měkké (občas zamícháme), přidáme majoránku a ještě chvilku povaříme.

Fazolová polévka s koprem

šálek fazolí (velké bílé), kosti na vývar,hrst sušených hub, rajče (může být i mražené), 2 lžíce sádla nebo rostlinného tuku, 2 lžíce mouky, 2 lžíce kopru, 2 vajíčka
Fazole den předem namočíme do hrnce,ve kterém budeme polévku vařit. Druhý den přidáme kosti a spolu vaříme, až jsou fazole měkké. Nyní přidáme houby a pokrájené rajče a vaříme dál (20 minut).Mezitím obereme z kostí maso, vrátíme do polévky a uvaříme 2 vejce natvrdo. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku,dáme do polévky. Přidáme kopr. Solíme podle chuti. Polévka je hezky barevná, neboť do každého talíře rozkrájíme 1/2 vařeného vejce. Podáváme s tmavým chlebem (graham, sedmizrnný) jako samostatné
jídlo. Méně kalorická varianta: spolu s kostmi odebereme do šálku část uvařených fazolí a ty zbylé v polévce rozmixujeme (polévka se zahustí fazolovou dužinou), necedíme kvůli balastním látkám.Fazole ze šálku vrátíme spolu s obraným masem zpět do polévky a postupujeme stejně, jenom nezahušťujeme jíškou.

Tvarůžková polévka

Pro jednu porci: nakrájet na kostičky a povařit ve vodě jeden středně velký brambor; než je brambor uvařen, přidat stroužek česneku a malou cibuli nakrájenou na malé kousky; jakmile česnek a cibule změknou - přidat 1/4 litru mléka, přivést do varu a přidat jeden tvarůžek, pokrájený na 4 až 6 dílků. Jakmile se tvarůžek rozpustí, polévku osolíme a přidáme kousek másla a podáváme na talíř.

Charvatska Fržunka

500 g bílých fazolí (přes noc namočených),100 g cibule, 100 g sádla, 3 až 4 stroužky česneku, pepř, sůl, široké nudle doma dělané, vejce, 150 g polohrubé mouky
Fazole dáme vařit, přidáme celý česnek.Až jsou fazole měkké - osolíme. Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme do polévky. Polévku dochutíme pepřem. Zvlášť uvaříme široké domácí nudle, scedíme a dáme je do polévky. Poznámka: toto jídlo bylo tradiční u „Charvatské menšiny", sídlící na jižní Moravě přes 300 roků.

Chlupatá čočková polévka

250 g čočky, 250 g kyselého zelí, 2 až 3 lžíce hladké mouky, sůl, smetana nebo neslazené kondenzované mléko
Do jednoho hrnce dáme vařit čočku, do druhého hrnce zelí. Vše uvaříme, až je téměř měkké. Pak čočku i zelí dáme do jednoho hrnce a přidáme záklechtku z hladké mouky (do studené vody rozmícháme hladkou mouku a do vroucí polévky nalijeme přes cedník). Poté polévku osolíme a necháme povařit. Nakonec do hotové polévky přidáme 1 smetanu nebo neslazené kondenzované mléko. Promícháme a můžeme jíst.

Srbský fazolový hrnec

40 dkg bílé fazole, 2 I vody, polévková zelenina, 25 dkg uzené slaniny, rajský protlak, lžička majoránky, chilli, lžíce sladké papriky, 0,5 lžíce kyselé smetany
Fazole namočit přes noc, zeleninu nakrájet nadrobno, cibuli a brambory na kostičky,slaninu na nudličky - tu rozpustíme a přidáme zeleninu, cibuli a brambory a necháme cca 5 minut za stálého míchání osmahnout. Přidáme fazole a část vody,zbytek vody rozmícháme s protlakem, solí a kořením a přilijeme. Vaříme v tlakovém hrnci 20 minut (jinak asi 1,5 hodiny). Klobásu nakrájíme a přidáme před dovařením (asi 10 minut). Smetana se přidává dle chuti do talíře.

24. června 2012

Zeleninový nákyp s masem v remosce

300 g mrkve, 300 g cuket, 200 g jakéhokoli uvařeného nebo pečeného masa, 100 ml mléka, 3 bílky, 2 lžíce bílého vína, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl, pepř
Omyté cukety a mrkev jemně nastrouháme a smícháme s jemně pokrájeným masem, mlékem, zakapeme vínem, osolíme a nepatrně opepříme. Nakonec vmícháme opatrně ušlehaný sníh z bílků. Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a dáme do předem vyhřáté hluboké mísy remosky, na jejíž dno nalijeme trochu vody. V této vodní lázni necháme nákyp péct asi 35-40 minut. Hotový nákyp necháme trochu vychladnout, pak jej opatrně vyklopíme na ozdobnou mísu a pokrájíme na plátky. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Drůbeží nákyp se zeleninou

400 g uvařeného nebo pečeného vykostěného drůbežího masa, 400 g uvařené brokolice (nebo květáku), 4 větší uvařené brambory, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 200 ml smetany, trochu strouhaného muškátového oříšku (či jiné koření podle chuti), 100 g tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Drůbeží maso a brambory pokrájené na kostky, jarní cibulku na kolečka a uvařenou brokolici či květák rozebraný na růžičky promícháme se smetanou smíchanou s dvěma rozšlehanými žloutky,sýrem, kořením, trochou soli a pepře. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a celou směs dáme do máslem vymazané hluboké mísy remosky a pečeme dorůžova.

Drůbeží placičky

400 g uvařeného nebo pečeného vykostěného drůbežího masa,2 vejce, 2 vrchovaté lžíce tvrdého strouhaného sýra,2 lžíce nasekané petrželky, 2 krajíce chleba, trochu mléka,strouhanka na obalení, olej podle potřeby, sůl, pepř
Rozdrobený chleba smočíme na chvíli v trošce mléka. Drůbeží maso mezitím pomeleme nebo velice jemně pokrájíme. Přidáme k němu vejce, sýr, zelenou nať a rozdrobený chleba smočený v mléce,mírně vše osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Ze směsi tvoříme placičky, které obalíme ve strouhance a klademe do nízké mísy remosky s rozehřátým olejem. Opečeme je po obou stranách a hotové pokládáme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme s různě upravenými bramborami, s ochucenou majonézou nebo kečupem a se zeleninovým salátem.

Topinky s fazolemi

zbytky různě upravených uvařených fazolí, plátky veky(počet podle zbytku fazolí'), kečup, tvrdý strouhaný sýr,máslo na vymazání mísy
V máslem vymazané nízké míse remosky opečeme po obou stranách plátky veky a vyjmeme je. Pak na ně dáme připravené fazole,pokapeme kečupem, posypeme sýrem a zakryjeme rozehřátým víkem. Zapékáme, dokud se sýr nezačne rozpouštět, a pak ihned podáváme.

Plněné papriky s tuňákem

4 velké papriky, 200 g uvařené rýže, 150 g konzervovaného tuňáka v přírodním nálevu, lžíce kaparů (není podmínkou), větší cibule, 100 ml vývaru (i z kostky), vejce, hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Předem uvařenou rýži smícháme s rozdrobeným tuňákem, nasekanou petrželkou, kapary, vejcem, nepatrně osolíme, opepříme a směsí naplníme omyté papriky, které předem zbavíme stopek a jader. Na oleji v nízké míse remosky zpěníme pokrájenou cibuli, na ni poklademe plněné papriky, podlijeme vývarem a podusíme je doměkka. Papriky by měly být křupavé, nikoli rozvařené.

Masové ragú s těstovinami

400 g těstovin (špagety, vřetýnka apod.), 250 g jakéhokoli vařeného nebo pečeného masa (umletého), velká mrkev,kousek celeru,  cibule, lžička oregana (nebo majoránky), 100 ml vývaru (i z kostky), 100 g tvrdého strouhaného sýra,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na oleji zpěníme v hluboké míse remosky drobně nakrájenou cibuli.Přidáme nastrouhanou mrkev a celer, osolíme, opepříme a necháme osmahnout. Vmícháme mleté maso, necháme orestovat, pak podlijeme vše nepatrně vývarem, ochutíme oreganem nebo majoránkou a podusíme doměkka. Nakonec přidáme uvařené, scezené těstoviny, promícháme a zakryté víkem necháme prohřát. Podáváme sypané strouhaným sýrem.

Květák zapečený s masem

květák, asi 400 g jakéhokoli umletého vařeného nebo pečeného masa, 100 g strouhanky, 3 vejce, 250 ml mléka, špetka muškátového oříšku, hrst petrželky, lžíce másla, máslo na vymazání mísy, sůl, bílý pepř
Omytý květák rozdělíme na růžičky, které uvaříme v mírně osolené vodě dopoloměkka a necháme okapat. Na másle osmahneme dozlatova strouhanku. Vmícháme nasekanou petrželku, asi 3 lžíce mléka, 1 rozšlehané vejce a mleté maso. Vše mírně osolíme, opepříme,ochutíme muškátovým oříškem a dobře promícháme. Hlubokou mísu remosky vymažeme máslem, na dno poklademe poloviční množství květáku, na něj rozprostřeme masovou směs a opět dáme další vrstvu květku. Zakapeme mlékem rozmíchaným s vejci a pečeme asi 25-30 minut, dokud vejce neztuhnou.

Zapečená rajčata s těstovinami

8 větších rajčat, 250 g předem uvařených těstovin (připravených s jakoukoli omáčkou), 50 g tvrdého strouhaného sýra, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Z omytých rajčat odkrojíme vršky, které můžeme využít například do zeleninového salátu. Lžičkou pak z rajčat vydlabeme dužinu,kterou nakrájíme a přimícháme k těstovinám. Rajčata uvnitř mírně osolíme a nepatrně opepříme. Potom je vrchovatě naplníme uvařenými těstovinami a dáme je do nízké remoskové mísy vymazané máslem, zakryjeme horkým víkem a pečeme asi 15 minut. Než rajčata vyjmeme z remosky, posypeme je sýrem, a když sýr začne trochu růžovět, vyjmeme je a ihned podáváme.

Zapečená rajčata s masem

8 větších rajčat, 200 g jakéhokoli vařeného nebo pečeného masa, 100 g mraženého hrášku, 4 lžíce strouhanky, vejce, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce nasekané petrželové natě, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Z omytých rajčat seřízneme vršky, dužinu vydlabeme lžičkou a jemně ji pokrájíme. Smícháme ji s pomletým masem, hráškem, rozšlehaným vejcem, petrželkou, zahustíme strouhankou, okořeníme muškátovým oříškem, mírně osolíme, opepříme a směsí naplníme vydlabané vnitřky rajčat. Přiklopíme je seříznutými vršky, vložíme do nízké mísy remosky vymazané máslem a pečeme asi 20 minut.

Špenátový dort s masem

450 g mraženého špenátu, 250 g jakéhokoli vařeného nebo pečeného masa, cibule, 2 bílky, 50 ml mléka, 2 stroužky česneku, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř
Rozmrazený špenát zalijeme mlékem, přidáme prolisovaný česnek,sůl, pepř a povaříme do zhoustnutí. Z bílků umícháme tuhý sníh,který vmícháme do špenátu. Na dno máslem vymazané nízké mísy remosky dáme poloviční množství špenátové směsi, nadrobno nakrájené maso a zakryjeme zbývajícím špenátem. Pečeme asi 40 minut. Podáváme s opečenými bramborami.

Zapečené rybí filé se zeleninou

400 g rybího filé, 400 g předem uvařené brokolice (nebo květáku, cukety či jiné zeleniny), 4 velká rajčata, cibule, citron, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje,50 g másla, sůl, pepř
V nízké míse remosky rozehřejeme olej, vložíme pokrájenou cibuli a necháme ji podusit. Pak vložíme plátky filé, nepatrně předem pokapané citronovou šťávou, mírně osolené, opepřené, zakryjeme povařenou zeleninou, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, opět trochu osolíme, opepříme a na 10 minut zakryjeme horkým víkem. Po této době posypeme směs sýrem, poklademe kousky másla a pečeme dál, dokud se sýr nezačne roztěkat.

Brambory zapečené s masem a vejci

700 g vařených brambor, 400 g jakéhokoli vařeného nebo pečeného masa, 4 natvrdo uvařená vejce, vejce, asi 100 ml mléka, balíček toastového plátkového sýra, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání mísy, sůl, pepř
Vařené oloupané brambory nakrájíme na tenčí kolečka a poloviční množství rozložíme na dno máslem vymazané a strouhankou vysypané hluboké mísy remosky. Osolíme je a opepříme. Brambory pokryjeme nadrobno nakrájeným masem, plátky vařených vajec a pak opět dáme vrstvu brambor, osolíme je a poklademe plátky sýra. Asi 25 minut zapékáme. Když začne sýr zlátnout, zalijeme povrch vejcem rozšlehaným s mlékem a zapékáme ještě asi 10 minut. Obměna: Místo zbytků masa můžeme použít kolečka měkkého salámu, párků nebo jinou uzeninu.

Brambory po švýcarsku

několik zbylých brambor, větší cibule, 2 lžíce oleje, 25 g másla, sůl, pepř
Uvařené brambory nahrubo nastrouháme. Nahrubo pokrájenou cibuli osmahneme na oleji v nízké remoskové míse. Přidáme brambory,mírně osolíme, opepříme, přidáme kousek másla, přikryjeme rozehřátým víkem a podusíme. Podáváme jako přílohu.

Zapečená bramborová kaše v remosce

zbylá bramborová kaše od oběda, větší pórek, 100 g tvrdého sýra, strouhanka na posypání, máslo na vymazání mísy, 30 g másla, sůl
Bramborovou kaši smícháme s omytým, jemně pokrájeným pórkem,nastrouhaným sýrem, podle chuti osolíme a dáme do máslem vymazané nízké mísy remosky, posypeme strouhankou, zakapeme rozpuštěným máslem a zapečeme, dokud povrch nezačne zlátnout.Podáváme s různě upravenou zeleninou či čerstvým zeleninovým salátem. Můžeme podávat také jako přílohu k ohřátým párkům nebo plátkům uzeného masa.

Bramborové krokety obalené v kukuřičných lupíncích

500 g bramborové kaše, vejce, špetka strouhaného muškátového oříšku, podrcené kukuřičné lupínky na obalení,olej podle potřeby, sůl, pepř
Do kaše vmícháme vejce, špetku muškátového oříšku, mírně osolíme,opepříme a ze směsi vytvoříme malé šišky, které obalíme v podrcených kukuřičných lupínkách. Urovnáme je do nízké mísy remosky, kde jsme předem rozehřáli olej, a za občasného obracení je opečeme dozlatova. Podáváme jako přílohu k masům, anebo i jako lehčí večeři se zeleninovým salátem.

Bramborové krokety

zbylá bramborová kaše od oběda, trochu polohrubé mouky, olej podle potřeby, sůl
Do zbylé bramborové kaše vmícháme trochu mouky, abychom získali tužší těsto, a podle potřeby osolíme. Z těsta vykrajujeme lžící krokety, které pomoučenýma rukama ještě zaoblíme a obalíme ve strouhance. Krokety osmažíme v olejem vymazané nízké míse remosky dozlatova. Můžeme je podávat samostatně s čerstvou nebo podušenou zeleninou, nebo jako přílohu k různým masovým či zeleninovým pokrmům.

bramborove-krokety