20. července 2012

Pečený pudink

40 g hladké mouky, 50 g rostlinného tuku, 80 g tmavého cukru, 3,6 dl mléka, 2 vajíčka, 50 g nasekaných vlašských oříšků, 2 lžíce kakaa,rostlinný tuk na vymazání, moučkový cukr a kakao na posypání
Roslinný tuk utřeme s cukrem a přidáme rozšlehaná vajíčka.Po řádném promíchání postupně přidáváme mléko, ořechy a nakonec kakao.Znovu důkladně promícháme, přelijeme do předem vymazané zapékací mísy a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 35 minut. Po upečení poprášíme cukrem a kakaem.V případě správného postupu a dodržení času pečení se nám na dně, vytvoří hustý čokoládový pudink.

Ořechová inspirace

200 g másla nebo margarínu,150 g moučkového cukru, vanilkový cukr,polevková lžíce rumu,4 vejce,75 g ve vodní lazni rozpuštěné hořké čokolády,200 g hladké mouky, kypřící prášek do pečiva,150 g nasekaných vlašských ořechů, na zdobení čokoládova poleva

Máslo nebo margarín vyšleháme ručním šlehačem na nejvyššim stupni do zvláčnění. Přimícháme cukr, vanilkový cukr a rum. Mícháme tak dlouho,až vznikne hladká hmota.Za stálého šlehání přidáváme po jednom vejci a čokoládu střídavě s prosetou moukou s kypřícím práškem a moučkovým cukrem. Nakonec vmícháme ořechy. Těsto přendáme na vymazaný a papírem na pečení vyložený plech a dáme péct do předehřaté trouby na 160´C. Po upečení necháme moučník vychladnout a polejeme polevou. Naznačíme jednotlivé řezy a každý kousek ozdobíme oříškem.

Mlsání z listového těsta

2 ks listové těsto,2 ks puding vanilkový,1l mléka,2 balíčky piškotů, nastrouhaná jablka,cukr,ořechy na posypání,rozinky v rumu

1 listové těsto rozválíme na plát a přendáme do vyššího plechu,který jsme vystříkaly vodou. Těsto propícháme vidličkou, poklademe 1 balíčkem piškotů na to nastrouháme jablka,pocukrujeme,posypeme ořechy a rozinkama. V 1 litru mléka uvaříme dva vanilkové pudingy a mícháme je až trochu vychladnou,pak je nalijeme na plech na jablka. Z druhého listového těsta vyvalíme plat a vše přikryjeme. Dáme do trouby na 150°C. Moučník jime vychladly,mužeme nechat do druhého dne.

Královské jablkové řezy

500 g polohrubá mouka, 1/2 bal.kypřícího prášku, 250 g másla, 2 vejce,120 g cukr moučka, dle potřeby trochu mléka, 1,5-2 kg jablek, 3 balíčky vanilkového pudinku, 8-10 lžic cukru moučky, kávová lžička skořice,rozinky, sekané ořechy
Polohr. mouku s kypř. práškem, máslem, vejci, 120g cukru moučky a mléka (je-li třeba) vypracujeme vláčné těsto, odložíme do chladu,očistíme jablka, která naplátkujeme. Dáme do mísy, vmícháme pudinky,8-10 lžic cukru moučky, skořici, rozinky, ořechy. Promícháme, necháme 15 min. stát. Těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme pláty, 1 plát přeneseme na plech, rozložíme jablkovou směs, překryjeme druhým plátem, vložíme do předehřáté trouby na 170-180°c, pomalu pečeme.

Míša řezy

5 lžic polohrubé mouky,6 vajec,6 lžic krupic.cukru,3 lžíce kakaa, 1,5 lžíce olej
náplň:2 kostky tvarohu,250 g másla,3 lžíce pískov.cukru
čokoladová poleva:2 čokolády,50 g.tuku (ve vodní lázni rozehřejeme tuk s čokoládou)
Žloutky utřeme s cukrem do pěny,přidáme kakao, olej, mouku a sníh z bílků.Všechno promícháme a upečeme na plechu. Po vychladnutí potřeme náplní.Náplň uděláme tak,že umícháme 2 kostky tvarohu s 1 máslem a cukrem. Pokud je náplň příliš tuhá,rozředíme ji trochou mléka.Nakonec polejeme čokoládovou polevou a dáme ztuhnout do ledničky.

Tvarohové kobližky pro labužniky

500 g tučného tvarohu, hrnek hrubé mouky, vejce, 2 lžice smetany,trochu cukru podle chuti, 0,5 lzičky jedlé sody, 2 lžíce moučkového cukru špetka soli, fritovací tuk, ovoce
Přes síto do mísy prosyjeme mouku.Stranou ve druhé misce utřeme tvaroh s vejcem a trochou smetany.Krém dáme k mouce,přidáme půl lžičky jedlé sody nebo kypřicího prášku a menší špetku soli.Vařečkou nebo ručním elektrickým šlehačem vypracujeme jemné těsto.Těsto dáme na moukou posypaný vál a vyválíme ho do silného válečku. Nožem nakrájíme špalíky asi 8cm dlouhé.Ve fritéze nebo kastrolu rozpálíme fritovací tuk.Po dvou do něj dáváme hranaté kousky těsta a dozlatova usmažíme. Hotové je položíme na papírový ubrousek,který odsaje přebytečný tuk.Necháme je vychladnout a dáme na talíř.Hotové a vychladlé kobližky hustě posypeme moučkovým cukrem.Na míse ozdobíme kobližky čerstvým,mraženým nebo kompotovaným ovocem. Dobrá rada:těsto připravíme předem a uložíme v chladničce.Spotřebujeme ho do druhého dne.Hotové kobližky se dají i mrazit

Buchta s tvarohem

4 žloutky, sklenička cukru krupice, 0,5 skleničky oleje, 2 skleničky polohrubé mouky, prášek do pečiva, sníh z bílků ,trochu mléka
náplň:2 tvarohy, 2 vanilkové cukry, 2 žloutky,1 Rama Cremefine, trochu rumu, sníh z bílků
Všechny přísady na těsto rozmícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče.Tvarohová náplň: rozmícháme a dáme do sáčku na dorty. Přes těsto na pekáči děláme mřížky.

Tvarohový koláč hrníčkový

3 hrnky polohrubé mouky,  hrnek cukru krystal, celý kypřící prášek
náplň : 3 tvarohy,3 celá vejce,1/2 l mléka
Nejdříve smícháme mouku,cukr a kypřící prášek.Vymažeme plech máslem a asi polovinu směsi nasypeme na vymazaný plech. Utřeme tvarohy s vejci a mlékem a vzniklou hmotu nalijeme na mouku.Zbytek mouky dáme navrch rozšlehaných tvarohů. Na vše se nastouhá 1/8 másla a dáme do předehřáté trouby péci na 160 stup. asi tak třičtvrtě hodiny.

Piškotový dort s rumem

2 lžičky instantní kávy,rum,2 balíčky piškotů,3 vejce, 3 lučiny, 3 lžíce moučkového cukru, šlehačka

Uvaříme hrnek silné kávy a vlejeme do ní velký rum.Do toho pak namáčíme piškoty.Nejdřív ale utřeme 3 žloutky,3 lžíce moučkového cukru a 3 lučiny.Ušleháme šlehačku a vše spojíme dohromady.Do hlubší misky dáme na dno malou vrstvu krému, na ní hustě vedle sebe namočené piškoty-to vše v několika vrstvách. Končíme vrstvou krému,na který nastrouháme čokoládu a nasypeme kakao nebo Granko.Necháme přes noc v lednici.

Banánové nadělení

3 vejce, 15 dkg cukru písek, 30 dkg pol.mouky, 1/2 prášku do pečiva,1/8 l mléka, 10 dkg másla, 6 zralých banánů, čokoládová poleva, 3 lžíce čokoládové pomazánky Nutella, šlehačka ve spreji

Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme mouku, 3 banány rozmixované v mléce, prášek do pečiva a sníh z bílků. Upečeme ve vymazaném a moukou vysypaném pekáčku nebo dortové formě.Doba pečení asi 25 minut při 175 stupních. Vychladlý korpus tence pomažeme Nutellou. Zbylé 3 banány nakrájíme na kolečka asi 1/2 cm vysoké a poklademe na namazaný korpus. Čokoládovou polevou polejeme nebo cik-cak pocákáme celý povrch. Nakrájíme na porce a můžeme každou ještě ozdobit kopečkem šlehačky.

Jablkový koláč s čokoládovou polevou

1/2 hrnku oleje, 1 hr. cukru, vejce, 1/2 hr mléka, 3 hr. polhrubé mouky, prasek do pečiva, prašek do perniku, 3 jablka, rozinky, kakao, čokoládová poleva
Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme ( možmo i pokrájet na kusy ) a smícháme s ostatním. Lejeme do vyloženého plechu a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. po vychladnutí potřeme čokoládou. Jablkovy kolac s cokoladovou-polevou

Hrnkový koláč s ovocem

2 hrnky polohr. mouky, hrnek cukru krupice, polovina Hery, žloutek,0,5 prášku do pečiva, trochu mléka, strouhanka nebo hr. mouka na vysypání plechu, ovoce
V míse zpracujeme mouku, cukr a tuk, ze vzniklé směsi část odebereme (1 hrnek), do mísy přidáme žloutek, prášek do pečiva a tolik mléka, aby se těsto dalo vylít na vymazaný a vysypaný plech. Jakékoliv ovoce (švestky, meruňky, borůvky, rybíz, třešně, jablka, rebarbora ...) poklademe na těsto a zasypeme zbylou směsí z hrnku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Dobrota s jablky a ořechy

15 dkg ml.cukru, 25 dkg pol.mouky, 2 dcl oleje, 0,25 l mléka, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 2 lžíce rumu, prášek do pečiva
Vše smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Nastrouháme 35 dkg jablek, posypeme je po těstě. Na jablka nasypeme 10 dkg nahrubo nasekaných ořechů a dáme péci.

:

Banánový štrůdl

listove testo, 2 banan, 2 jablko, 1 tvaroh, balicek vanilkovoho cukru a skoricoveho cukru, vejce, hroznovy cukr na pocukrovani

Listove testo rozdelime na 2 poloviny pro dve nohavice, na kazde vyvalene listove testo naklademe 1/2 tvarohu smichaneho s vanilkovym cukrem, na platky nakrajeny banan a nastrouhane jablko, ktere posypeme skoricovym cukrem. Nohavice sturdlu zavineme a vlozime na papir na peceni na plech do vyhrate trouby na 220 - 250 stupnu potreme vajickem a peceme priblizne 10 min. Pred podavanim posypeme hroznovym cukrem.

Rozmar

300 g hl.mouky, 130 g másla, 20 g práškového cukru, 4 žloutky, trochu soli, 6 lžic mléka, 30 g kvasnic, rybízová marmeláda, 50 g mandlí
sníh :  4 bílky, 200 g práškového cukru, balíček vanilkového cukru
Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl,kvasnice rozmíchané ve vlažném mléce a zamísíme. Vypracované těsto rozválíme a dáme na vymaštěný plech, kde je necháme hodinu kynout. Když těsto vykyne, namažeme jej marmeládou, pokryjeme sněhem a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme pozvolna při 175 stupních.
Sníh: Do ušlehaných bílků přidáme vanilkový a práškový cukr a znovu dobře prošleháme.

Jablkový dort

4 žloutky, 25 dkg práškového cukru,2 lžíce kakaa,15dkg dětské krupice, 0,5 balení prášku do pečiva,20 dkg syrových strouhaných jablek
Žloutky,cukr,kakao třeme.Pak přidáme krupici,prášek do pečiva a jablka nastrouhaná na větší nudličky. Nakonec přidáme sníh. Dáme péct do předem vyhřáté touby ve vymazané a vysypané dortové formě na 1/2 hodiny. Zkoušíme špejlí. Po vychladnutí můžeme dort rozkrojit a vevnitř potřít marmeládou a celý dort pak potřeme šlehačkou,Nutellou. Dlouho zůstává vláčný. Jablkovy dort s pudinkem

Výborná roláda

polohrubá mouka, vejce, olej šlehačka, kysaná smetana, ovoce, cukr
5 žloutků se utře s 5 lžicemi cukru, přidá se 6-7 lžic polohrubé mouky,po tén se zapracuje sníh ze zbylých bílků a přidá se 1 lžice oleje.upeče se na pečícím papíře placka, kterou po té svineme a po uchladnutí naplníme částí ušlehané šlehačky smíchané s kysanou smetanou a trocha cukru.Můžeme dát i část ovoce do vnitř rolády. Naplněnou roládu zvrchu ozdobíme zbylou šlehačkovou směsí a dozdobíme ovocem. Výborné jsou čerstvé jahody a borůvky, i mražené.

Strouhaný koláč

těsto : 400 g hl.mouky,1 hera,2 vejce,150 g cukru,prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa
náplň :2 měkké tvarohy,2 žloutky,2 bílky,vanilkový cukr,cukr moučka podle chuti,5 jablek,skořicový cukr
Všechny přísady dáme do mísy a uhněteme těsto.To dáme odpočinout do lednice.Mezitím smícháme tvarohy se žloutkami a cukrem,vmícháme ušlehané bílky.2/3 těsta nastrouháme na hrubém struhadle na vymazaný a vysypaný plech, poté namažeme tvarohovou náplní.Na tvaroh nastrouháme jablka na hrubém struhadle a posypeme skořicovým cukrem.Navrch nastrouháme zbytek těsta. Pečeme ve vyhřáte troubě 180 st. 40 minut.Koláč zůstane dlouho vláčný.

Babiččiny jablkové řezy

4 středně velká jablka,2 hrnky pohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 vejce, vanilkový cukr, prášek do pečiva,5 cl rumu, kousek másla, ml. cukru a hl. mouky (na drobenku),tuk na vytření plechu, trochu strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání plechu

Na kostky nakrájená jablka vložíme do mísy s vodou zakápnutou citr.šťávou, nebo octem (kvůli oxidaci). Připravíme si drobenku z másla,mletého cukru a hladké mouky.V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr,přiléváme mléko a přisypáváme mouku.Dále přimícháme rum,olej a z bílků vyšlehaný sníh.Nakonec přimícháme prášek do pečiva. Nalijeme na připravený plech, posypeme okapanými na kostky nakrájenými jablky a nakonec posypeme drobenkou.Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů C asi 25 minut.Po vychladnutí nakrájíme na větší kostky 5x5 cm.Můžeme také posypat práškovým cukrem.

Jablková buchta s rumem

2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 4 středně velká jablka, 2 prášky do pečiva, 2 vejce., hrnek mléka, , 4 lžíce rumu, tuk a mouka na vysypání brutvanu
Mouku ,cukr, nastrouhaná jablka, prášek do pečiva, kakao, vejce,mléko,olej a rum promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. Po vychladnutí polijeme oblibenou polevou.( Místo jablek mohou být kompotované meruňky)

Hrnkové tvarohové řezy

3 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru krupice, prášek do pečiva
náplň: 2-3 měkké tvarohy, 3 celá vejce, hrnek cukru krupice, 0,5 litru mléka, rozinky, citronová kůra

Smíchat v suchou směs mouku, cukr a prášek do pečiva.
Náplň : Všechny ingredience utřít v řídkou náplň.

2 hrnky suché směsi vysypat na plech, na to vylít náplň a zasypat zbytkem suché směsi. Pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě.

Bramborový tvarožník

750 g tvarohu, 250 g vařených brambor, 150 g tuku,350 g ml. cukru,6 žloutků, rozinky, kandované ovoce, 6 bílků

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout (můžeme uvařit den předem). Oloupané brambory umeleme na mlýnku na maso, stejně tak tvaroh (pokud máme krémový tvaroh, nemusíme mlít). Utřeme žloutky s cukrem, přimícháme změklý tuk, tvaroh, brambory, rozinky a nakrájené kandované ovoce. Zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech s vyšším okrajem a zvolna pečeme 3/4 hodiny.

Jablkové řezy s rozinkami

650 g polohrubé mouky,325 g cukru,špetka soli,2 vejce,400 g studeného másla,150 g rozinek,4 lžíce rumu,2 kg nakyslých jablek,šťáva z  citronu,1,5 balíčku vanilkového pudinku,750 ml smetany,balíček vanilkového cukru,žloutek

Z mouky, 200 g cukru, soli, vajec a másla nakrájeného na kousky uhněteme těsto, zabalíme je do fólie a 30 minut chladíme.Rozinky přebereme a naložíme do rumu. Jablka oloupeme, překrojíme a zbavíme jádřinců. Okamžitě je pokropíme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hluboký plech 30 x 40 cm vymastíme.Vyválíme polovinu těsta a na plechu vytvarujeme okraj. Půlky jablek naplníme rozinkami a narovnáme je řeznou plochou na těsto. Ve 150 ml smetany rozpustíme pudinkový prášek. 600 ml smetany svaříme se 125 g cukru a s vanilkovým cukrem, vmícháme rozpuštěný pudink, za míchání uvedeme do varu, stáhneme ze sporáku a nalijeme na jablka. Vyválíme druhou polovinu těsta a položíme na jablka. Těsto přimáčkneme k okraji spodního dílu. Pečeme asi 75 minut. Rozkvedláme žloutek a 15 minut před dopečením koláč potřeme.

Jahodová Charlotte

1/2 l mléka, 500 g jahod, 30 g mleté želatiny, šálek práškového cukru, 4 žloutky, 125 g másla, 500 g tvarohu, balení Rama Cremefine na šlehání, sáček vanilkového cukru

Do části vlažného mléka namočíme želatinu. Omyté jahody osušíme a menší polovinu schováme na ozdobu. Ohřejeme zbylé mléko, přidáme namočenou želatinu a mícháme až se rozpustí. Přelijeme do mixéru a přidáváme žloutky, cukr a jahody. Vše mixujeme a po částech přidáváme tvaroh. Tuto směs vlijeme do formy vypláchnulé studenou vodou. Povrch ozdobíme jahodami a Ramou Cremefine na šlehání smíchanou s vanilkovým cukrem. Hotové ozdobíme nejhezčími jahodami a necháme ztuhnout v chladničce.

Banánové tiramisu

400 g nízkotučného tvarohu, 350 g sýru mascarpone (nebo lučina), 4 ks oloupaných banánů, 150 g piškotů, 8 lžic silné černé kávy, 3 lžíce rumu,2 lžíce kakaa, 2 lžíce likéru, 80 g cukru

V míse smíchejte v jemný krém tvaroh, mascarpone (nebo lučinu), rum a polovinu množstsví cukru. Zbytek cukru přidejte do horké kávy.Potom přidejte likér (já jsem přidala vaječný likér) a dejte vychladit. Do směsi kávy a likéru namáčejte piškoty a pokládejte je rovnoměrně do mísy. Narovnané piškoty pokryjte vrstvou krému. Na ni naklaďte polovinu banánových plátků. Opakujte ve stejném pořadí tak, aby poslední vrstvu nahoře tvořil krém. Povrch bohatě posypejte kakaem.Několik hodin chlaďte, nejlépe přes noc.

Italské Tiramisu

2 vejce, 3 lžíce ml.cukru, kelímek Mascarpone (tvaroh), 200 g cukrářských piškotů, 2 lžičky kávy Nescafé

Uděláme si silnou kávu-cca 200 ml + rum dle chuti (nemusí být). Utřeme žloutky s cukrem, vmícháme Mascarpone a sníh z bílků. Dno formy (ideální je krabice od jogurtů Danone) poklademe piškoty namočenými v kávě a rumu. Na piškoty dáme vrstvu hmoty, piškoty,hmotu,..a na závěr jemně posypeme kakaem. Hotový dezert dáme na 3 hod. do lednice.

Maminčin štrůdl.

1/2 kg hl.mouky,1 máslo nebo Hera,kelímek bílého jogurtu, špetka soli,asi 1,5 kg jablek (může být i víc, skořice, cukr

Z mouky, tuku, soli a jogurtu vypracujeme těsto (fantasticky se rozvaluje, nelepí a netrhá se),rozddělíme na 3 díly.Z každého dílu vyválíme obdélník (těsto by mělo být asi 2 mm silné) po délce uprostřed navršíme nahrubo nebo na plátky nastrouhaná jablka (množství dle chuti, doporučuji hodně jablek,protože se těsto netrhá a šťáva nevytéká).lehce pocukrujeme a posypeme skořicí. Pak těsto přeložíme přes jablka jako obálku, nejdříve strany, pak kraje a lehce přimáčkneme.Pečeme dorůžova

19. července 2012

Mandlová kynutá kolečka

500 g polohrubé mouky, 75 g ml. cukru, 50 g ml. mandlí, 40 g droždí, 250 ml mléka,2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli
V mléku s cukrem necháme vzejít droždí, přidáme olej, rum, žloutky a vše v mixéru našleháme do pěny. Vmícháme mandle a mouku se solí a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme kolečka, která necháme pod utěrkou ještě 30 minut kynout a pak je z obou stran smažíme na oleji dozlatova. Po okapání oleje obalíme v mletém cukru.

Pirožky plněne meruňkami z listového těsta

Sušené meruňky opláchneme v teplé vodě, dáme je do kastrolu, zalijeme vařící vodou.Ponořené vaříme 10 minut, pak je dáme okapat na síto.Pirohy připravíme z kupovaného lístkového těsta.Rozválíme těsto na pruh silný asi půl centimetru a tvořítkem vykrajujeme kolečka, která lehce navlhčíme vodou. Doprostřed každého kolečka dáme trochu nádivky, kterou posypeme cukrem. Nádivku přikryjeme druhým kolečkem a pevně stiskneme okraje, aby se těsto dobře spojilo. Pirohy pak urovnáme na plech navlhčený vodou, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě asi 15 minut.

Masopustní mašličky

2 vejce, lžička moučkového cukru, 2 lžíce tuku, 200 g polohrubé mouky, mouka na vyválení ztužený tuk na smažení, moučkový a vanilkový cukr na posypání
Celé vejce rozšleháme s cukrem a tukem, pak přidáme po částech mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut odležet. Poté pomocí lžíce odkrájíme z těsta stejně velké kousky a vyvalíme z nich tenké placičky (ale jiným tvarům se bránit nemusíte). Poklademe je na utěrku a přikryjeme folií, aby neoschly. Placičky postupně smažíme po obou stranách, pokládáme je na papírový ubrousek a teprve poté je pocukrujeme.

Jidášky

500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 30 g droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky,špetka soli, citrónová kůra, vanilinový cukr, žloutek na potření těsta,tuk na vymazání plechu
Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou,přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.

Boží milosti jednoduše

300 g hladké mouky, 70 g másla, špetku soli, 2 lžíce práškového cukru, 3 žloutky, 6 lžic smetany, 2 lžíce rumu
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj plát a rádýlkem vykrajujeme různé tvary. Vykrájené kousky usmažíme a horké obalíme v cukru s vanilkou.

Meruňkové knoflíky

500 g meruněk, 100 g moučkového cukru, 150 g rostlinného tuku nebo másla,250 g polohrubé mouky, 100 g škrobové moučky, jedno vejce na potření
na polevu: 300 g moučkového cukru,  citron


Na vále promícháme mouku a škrobovou moučku. Přidáme nastrouhaný tuk a vše důkladně zpracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odležet. Poté těsto vyválíme a vykrájíme z něj větší kolečka. Kolečka rozdělíme na polovinu a z jedné poloviny vykrájíme menším kolečkem vnitřky koleček tak, aby vznikly úzké kroužky. Rozšleháme vejce a slepíme jím plná kolečka s kroužky s prázdným středem. Do těchto středů vložíme vždy po půlce meruňky a v horké troubě (250 °C) upečeme.Z prosetého moučkového cukru vyšleháme s citrónovou šťávou hladkou polevu, kterou vychladlé koláčky potřeme a necháme ztuhnout.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

350 g hladké mouky, 100 g másla, vejce, mléko, 3 lžíce cukru, 12 g droždí, sůl,hladká mouka na vyválení
vanilkový krém: 2 žloutky, 4 dl mléka, půl balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr

Droždí rozmícháme se dvěma lžícemi cukru, když zřídne, přidáme tři lžíce vlažného mléka a dvě lžíce mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do misky prosejeme mouku a sůl, přidáme vykynutý kvásek, vejce, lžíci cukru a polovinu dávky rozehřátého másla a mlékem zaděláme vláčné těsto.Misku přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout na teplém místě (asi hodinu).Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme je na válečky asi 1,5 – 2 centimetry silné a nakrájíme je na stejně dlouhé dílky.Naskládáme je do pekáčku vymaštěného máslem a promastíme je rozehřátým máslem, když je dno pekáčku plné, buchtičky pomastíme a stejně naskládáme i druhou vrstvu (nebo pečeme ve dvou pekáčcích jen v jedné vrstvě).Po vykynutí upečeme buchtičky do červena. Podáváme je teplé, přelité vanilkovým krémem.
Příprava krému: V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme je do ostatního horkého mléka, přidáme cukr a uvaříme hladký krém za stálého míchání. Sejmeme jej z plotýnky, doplníme žloutky rozkvedlanými ve lžíci mléka, vanilkovým cukrem a dobře rozmícháme.

Smažené copánky

40 g moučkového cukru, 20 g droždí, špetka soli, 250 g proseté hrubé mouky, 200 ml mléka, 30 g změklého másla, 2 žloutky, lžíce rumu, hrubá mouka, olej na smažení, moučkový cukr, svazek máty na ozdobení

Do hrnečku vsypeme trochu cukru, droždí, sůl, 1/2 lžíce mouky, zalijeme 50 ml mléka a dobře rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse třeme změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, zbylou mouku, kvásek, přidáme mléko a rum.Vypracujeme tužší těsto hladké, jeho povrch poprášíme hrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozkrájíme na 12 dílů. Ty pak ještě rozdělíme na dva kousky, ze kterých vyválíme válečky a splétáme je spolu. Copánky necháme asi 3 minuty kynout na vále. Mezitím rozpálíme olej a copánky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Sypeme je moučkovým cukrem a před podáváním
ozdobíme lístky máty.

Smažené rohlíčky

250 g tvarohu, špetka soli, 0,5 balíčku sušeného droždí, 50 ml mléka, 2 žloutky, 50 g másla, 250 g hladké mouky, tuk na smažení
Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme. Teplé je posypeme moučkovým cukrem.

Slovenské pampúchy

30 dkg mouka pšeničná hrubá, lžíce mouka pšeničná hladká, 2 dl mléko polotučné, 3 lžíce cukr krupice, 2 – 3 dkg droždí, 5 dkg máslo, 3 žloutky, lžíce rum,špetka soli, olej rostlinný na smažení

Do vlažného mléka zamícháme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a droždí a necháme vykynout kvásek. Mezitím vyšleháme zbylý cukr, žloutky a máslo do hladké hmoty, přidáme hrubou mouku, sůl, rum a kvásek. Zpracujeme těsto-je malinko řidší-a necháme vykynout. Těsto kyne poměrně dlouho, i přes hodinu. Potom dáme na pánev hodně oleje, možno snad i do fritovacího hrnce, nemám zkušenost. Podle babičky je dobré přidat do oleje aspoň lžíci pravého sádla, nepřepaluje se. Olej necháme dobře zahřát, pak zmírníme teplotu asi na dvě třetiny (mám 9 teplotních stupňů a smažím na 6). Lžičkou vykrajujeme z těsta malé kuličkyasi 4 cm a vkládáme do oleje, obracíme a vyndáváme na sítko. Přesvědčíme se, zda jsou hotové tak, že jednu rozlomíme. Můžeme pocukrovat nebo mazat marmeládou, nebo pojídat jen tak. Někdo máčí v rumu a cukru.

Rychlá omeleta

3 lžíce „Knedlík v prášku s burisony, vejce, 6 lžic vody
Ze všech surovin vymícháme těstíčko a v rozpáleném tuku smažíme omelety po obou stranách. Plníme podle chuti ovocem, zeleninou, čokoládou, sýrem.

Bílková omeleta

Ze dvou bílků ušleháme sníh, pak do něho zamícháme zlehka 2 lžíce cukru, 1 lžíci hrubé mouky. Můžeme dát trochu kokosu. Vlijeme na mastnou pánev, asi za 5 minut je v troubě upečená. V troubě neobracet, může se péct i na pánví, ale tam obrátit.

Zapečené palačinky

125 g hladké mouky, 3 vejce, žloutek, 1/8 litru mléka, 1/8 litru sodovky, špetka soli

Všechny suroviny našleháme a necháme 10 minut nabobtnat. Usmažíme 12 tenkých palačinek o průměru 16 cm. Utřeme 250 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g rozinek, citrónovou kůru. Do vymazané zapékací misky položíme palačinku, posypeme strouhanými lískovými oříšky, na ni dáme palačinku potřenou tvarohem, palačinku sypanou kakaem, palačinku potřenou marmeládou a opakujeme. Při 200 °C zapékáme 15 minut.Ze 2 bílků a 50 g moučkového cukru ušleháme sníh, ozdobně nastříkáme na palačinky a zapečeme. Poprášíme skořicí.

Palačinky s tvarohem

5 dl mléka, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 80 g oleje
náplň : 250 g tvarohu, 1–2 žloutky, 80 g cukru, 1 dl mléka

Z mléka, vajec, špetky soli a mouky vymícháme hladké těstíčko. Pomocí malé sběračky lijeme těsto do pánve vytřené olejem a upečeme tenké palačinky. Tvaroh dobře našleháme s cukrem, žloutky a mlékem. Upečené palačinky potíráme šlehaným tvarohem a stočíme. Palačinky můžeme též potírat džemem, např. malinovým nebo jahodovým. Palačinky samotné jsou dosti chudé bílkovinami. Hojnost jich přináší tvaroh s vaječnými žloutky.

Palačinky s peřinkou

Ze 4 vajec, mouky, mléka, 2 lžic cukru a špetky soli uděláme těsto na palačinky. Tvaroh vymícháme s cukrem, pudinkovým práškem, jedním žloutkem, citrónovou kůrou a cukrem a 1 vanilkovým.Z 1/2 litru mléka, trochy rumu, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Palačinky upečeme, naplníme, poskládáme do pekáčku, zalijeme pudingem a na něj dáme sníh z bílků a cukru. Vše dáme zapéct, až sníh zrůžoví. sehnat malé žampiony, kupte větší a překrojte je na půlky nebo čtvrtiny.

Palačinky se zmrzlinou

400 g kompotovaných hrušek, 0, 5 l zmrzliny vanilkové, 20 g mandlí, 300 g čokolády
Tenké palačinky složíme do šátečku a obložíme kompotovanou hruškou nakrájenou na plátky.Přidáme kopeček vanilkové zmrzliny a přelijeme zahřátou čokoládovou omáčkou. Posypeme opraženými mandlemi nakrájenými na tenké lupínky. Ihned servírujeme.

Bramborové palačinky dle tchyně

5 dl mléka, 400 g vařených brambor, 2 vejce, lžíci cukru, špetku soli, 3 lžíce polohrubé mouky, tuk, džem a skořicový cukr na posypání
Uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se žloutky, cukrem, osolíme a postupně smícháme s mlékem a moukou. Do připraveného těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto lijeme na tukem vymaštěnou pánev a po obou stranách opečeme dozlatova tenké palačinky. Pak je potřeme džemem nebo posypeme skořicovým cukrem a stočíme. Podáváme horké.

Bramborové palačinky

litr mléka, 800 g předem ve slupce uvařených brambor, 3 vejce, špetka soli, 2 lžíce cukru,9 lžic polohrubé mouky, tuk na pečení, povidla, tvaroh, strouhaný perník, zakysaná smetana atd. dle chuti

Brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupeme a najemno nastrouháme. V mléce rozšleháme vejce, cukr, sůl, mouku (nejlépe se pracuje šlehačem) a nakonec vmícháme najemno nastrouhané brambory. Těsto necháme asi čtvrt hodiny ustát a znovu jednou lehce promícháme vařečkou. Na pánvi pečeme silnější palačinky běžným způsobem. Hotové mažeme povidly, sypeme tvarohem, skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, strouhanými ořechy s cukrem apod. Poznámka: kdyby se těsto hůře otáčelo, přidáme trochu mouky.

Bramborove palačinky

18. července 2012

Palačinky moji tetičky

vejce nebo 2 žloutky, 30 g cukru, špetka soli, 1/2 l mléka, 200 g hladké mouky,na pečení asi 50 g tuku, 200 g zavařeniny, vanilkový cukr

Vejce nebo žloutky, cukr, sůl a trochu mléka rozšleháme, střídavě přidáváme mouku a mléko a to vždy tak, abychom rozmíchali mouku v hustším těstě, které pak zředíme. Necháme chvíli odpočinout, pak pánev nahřejeme, vymažeme tukem a lijeme na ní naběračkou v tenké vrstvě těsto, které ještě pohybem pánve rozlijeme po jejím dně. Po opečení palačinku obrátíme a dopečeme i po druhé straně. Horké skládáme na sebe do mísy a zakryjeme poklicí, aby zůstaly teplé. Namažeme je zavařeninou, stočíme, pocukrujeme vanilkovým cukrem a podáváme. Vynecháme-li zavařeninu, složíme palačinky jako šátečky na mísu, hodně je pocukrujeme a pokapeme citrónovou šťávou.

Palačinky od babičky

5 dl mléka, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 80 g oleje
Pomocí malé sběračky lijeme těsto do pánve vytřené olejem a upečeme tenké palačinky.Tvaroh dobře našleháme s cukrem, žloutky a mlékem. Upečené palačinky potíráme šlehaným tvarohem a stočíme. Palačinky můžeme též potírat džemem, např. malinovým nebo jahodovým.

Palačinky

300 g hladké mouky, 1/2 l plnotučného mléka, 2 žloutky, špetka soli
Do mouky lijeme pomalu mléko a době promícháme. Pak přidáme žloutky a špetku soli a stále mícháme, aby se netvořily žmolky. Těstíčko musí být řídké. Naběračkou naléváme těsto na horkou, vymaštěnou pánvičku, Pohybujeme s ní tak, aby se těsto rozlilo po celé ploše. A smažíme.Pak obrátíme lopatkou nebo širším nožem a smažíme po druhé straně.Ještě teplé mažeme pikantní zavařeninou a stočíme.

Mandlové kobližky

150 g másla, 100 g moučkového cukru a žloutek.Vyšleháme a přidáme 70 g mletých mandlí, na špičku nože tlučeného hřebíčku, malou lžičku skořice, 5 lžic mléka, 4 lžíce kakaa1 vanilkový cukr a 300 g polohrubé mouky proseté s 1/2 balíčkem prášku do pečiva. Ze zpracovaného těsta tvarujeme koblížky, klademe je na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě. Po upečení zdobíme podle chuti a fantazie.

Banánové koblížky

8 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 0.5 lžičky prášku do pečiva,2 banány,citrónová šťáva
Banány utřeme, pokapeme citrónovou šťávou. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva, banány.Podle potřeby přidáme trochu vody a vypracujeme hustší těsto. Lžící vykrajujeme kulaté koblížky a smažíme dozlatova.

Koblížky

30 dkg mouka pšeničná hladká, 30 dkg mouka pšeničná polohrubá, 10 dkg cukr moučka, 2 žloutky, 5 dkg máslo, 3 dkg droždí, podle potřeby mléko polotučné, vanilkový cukr,3 lžíce rumu, trošičku citrónová kůry, 3/4 lžičky sůl, 2 bílky

Utřeme cukr, žloutky a máslo. Poté přidáme mouku a kvásek z droždí, vlažného mléka a trochy cukru. Přidáme vanilku nebo vanilkový cukr a trošičku citrónové kůry. Ušleháme sníh z bílků, který přidáme do těsta spolu se špetkou soli a rumem nebo slivovicí (nejsou nutné, ale po jejich přidání budou koblížky méně nasakovat tukem). Necháme pořádně vykynout a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, až jsou koblížky krásně nafouknuté a zlaté. Podáváme pocukrované, s kopečkem marmelády, povidel, tvarohu nebo šlehačky na vršku.

Koblihy ze šlehaného těsta

1/4 l mléka, 30 g droždí, 50 g cukru, 500 g hladké nebo polohrubé mouky,4 žloutky, sůl, vanilka, citrónová kůra, lžička rumu nebo punče, 80 g másla,150 – 200 g zavařeniny, 1 a 1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku na smažení

Z osminy litru mléka, droždí, jedné lžíce cukru a asi 150 g mouky uděláme řidší kvásek a dáme jej vykynout. Do kotlíku na sníh dáme žloutky, cukr, druhou osminku mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku,přidáme sůl, vanilku, citrónovou kůru, rum nebo punč a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout. Pak obvyklým způsobem vykrajujeme a plníme koblihy a smažíme je.

Sváteční koblihy

6 žloutků, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1/8 l smetany, 300 g hladké mouky,trochu soli, lžíce pomerančové šťávy, lžíce rumu, 20 g droždí, mléko na kvásek,meruňková zavařenina, tuk na smažení

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a vlahou smetanu utřeme do pěny a promícháme s prosetou, zahřátou moukou, vzešlým kváskem z droždí, s pomerančovou šťávou, solí a rumem. Dobře propracujeme a těsto necháme na teplém místě kynout. Potom je na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku asi 2 cm a vykrájíme 40 koleček (na 20 koblih). Doprostřed každého druhého kolečka dáme kopeček zavařeniny a překryjeme je prázdným kolečkem nepomoučenou stranou. Okraje přitlačíme a menším tvořítkem vykrájíme koblihy.Přendáme je na pomoučněnou teplou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout. Koblihy smažíme v dostatečném množství tuku, aby plavaly, nejdříve vrchní stranou. Hotové necháme odkapat a před podáváním je posypeme vanilkovým cukrem.

Koblihy z odpalovaného těsta

3/4 litru vody dáme vařit s 30 g másla, špetkou soli a 1 lžící rumu. Do vařícího vsypeme 300 g polohrubé mouky, hodně vymícháme a necháme vychladnout. Vmícháme 4 celá vejce, 4 lžíce rumu, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Lžící vykrajujeme malé koblížky a smažíme v rozpáleném tuku. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Masopustní mamiččiny koblihy

400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 0,3 l mléka, kostka droždí (42 g), 3 lžíce rumu, marmeláda na náplň sádlo (nebo olej) na smažení

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme.Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.

Koblihy bez kynutí

2,5 hrnku hladké mouky, malá majonéza, 3 žloutky, hrnek mléka, špetka soli,kostka droždí, 4 kostky cukru, troška rumu
Uhněteme těsto, tvarujeme koblihy a smažíme v rozpáleném oleji.

Babiččiny koblihy

420 g hladké mouky, 30 g másla, 30 g cukru, 6 žloutků, 30 g droždí, 350 ml vlažné smetany,trochu citrónové kůry, povidla či zavařenina, olej na smažení, mouka na vysypání válu
Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek.Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citrónovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih.Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji (nejlepší je koblihy fritovat).

Koblihy s meruňkovým džemem

600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, citrón, 2 lžíce rumu,80 g tuku, meruňkový džem, olej na smažení

Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky, promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý kvásek.Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelepí na mísu, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál a rozválíme na plát 1 cm tlustý, naznačíme na něm kolečka, do jejich středu dáme lžičku džemu a přikryjeme dalšími vypíchnutými kolečky, které přitiskneme na okrajích ke spodnímu kolečku. Vypichovačem vykrájíme koblihy, narovnáme je na pomoučený vál a opět dáme vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách do červena.Smažené koblihy posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s bílou kávou.

Tvarohové vdolečky

250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 1 PL pískového cukru, 15 g droždí, trochu polohrubé mouky, sůl,vejce, moučkový cukr na posypání

V misce utřeme žloutek s měkkým tvarohem, cukrem a špetkou soli. Přidáme ve vlažném mléce rozmíchané droždí a tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto. Necháme vykynout a z vykynutého těsta tvoříme vdolečky, které vkládáme do vroucího tuku a smažíme dozlatova. Odložíme je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Ještě horké vdolečky posypeme cukrem a podáváme teplé i studené.Do těsta můžeme přidat rozinky nebo drobně pokrájené kandované ovoce, např. ananas. Vdolečky můžeme potřít zavařeninou, ozdobit kopečkem šlehačky a posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Sváteční vdolečky

500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 4 žloutky, 70 g droždí, 2 dl mléka, 1 a půl dl oleje, rum, citrónová kůra, sůl
Zaděláme těsto a po vykynutí zaděláme znovu. Z těsta vykrajujeme kousky, které plníme náplní (makovou, tvarohovou). Na vdolečky dáme trochu marmelády, drobenku a upečeme.

Vdolečky s ovocným jogurtem

0,5 kg polohrubé mouky, 5 dl mléka, 120 g másla, 4 lžíce cukru, žloutek,olej, ovocný jogurt

Z droždí, vlažného mléka, trochu mouky, cukru a soli si připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Pak do zbytku mouky přidáme žloutek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Na válu z něj rozválíme asi 7 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka a ta necháme ještě 15 minut vykynout. Pak do každého uděláme důlek a důlkem dolů dáme vdolečky do rozpáleného oleje a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové vdolečky zdobíme ovocným jogurtem s cukrem.

Smažené vdolečky z tvarohového těsta

400 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce rostlin. tuku (50 g), 2 vejce, mléko, 20-30 g droždí, sůl
Utřeme tvaroh s vejci, cukrem a tukem. Přidáme prosetou mouku, sůl a zaděláme kváskem vzešlým ve vlažném oslazeném mléce. Vypracujeme tužší těsto, necháme asi 1 hodinu v teple, přikryté utěrkou, vykynout. Rozválíme na prst vysokou placku a skleničkou nebo tvořítkem vykrajujeme kulaté placičky. Necháme na plechu asi 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby krátce zapéct. Zapečené vdolečky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách do zrůžovění. Klademe na papírové ubrousky, mažeme marmeládou, sypeme strouhaným tvarohem. Zakapeme smetanou, jogurtem, nebo do středu dáme kopeček smetanového krému.

Bavorské vdolečky naši babičky

500 g hrubé mouky, 100 g másla, 50 g cukru, vejce, 1/4 l mléka, 20 g droždí, špetka soli, citrónová kůra, 150 g másla, rybízová zavařenina, smetana na šlehání, máslo na smažení

Z droždí, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Pak třeme do pěny cukr, máslo, vejce a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme prosetou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Těsto propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do teplého místa kynout. Vykynuté vyválíme na pomoučeném vale na plát asi 1/2 cm silný a skleničkou vykrajujeme kolečka. Necháme ještě chvíli kynout.Pak rozehřejeme máslo, vdolečky do něho vložíme a do každého vdolečku uděláme důlek. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení pokličku sundáme. Vychladlé plníme (do důlku) zavařeninou a zdobíme šlehačkou.

Bavorské vdolečky

400 g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20 g droždí, 1/4 l mléka, 3 lžíce másla, 2 žloutky, lžíce rumu, 500 g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání,150 g kompotovaných brusinek,několik lístečků zelené máty

Do mísy prosejeme mouku, cukr a sůl. Připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odležet přibližně 20 minut. Promícháme vařečkou ne elektrickým šlehačem a necháme ještě jednou odpočinout. Potom nabíráme lžící těsto, z něhož vytvarujeme pomoučenýma rukama koule. Do jejich středu vytlačíme prsty důlky. Vdolečky usmažíme z obou stran dozlatova v silné vrstvě rostlinného tuku. Necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dotuha. Brusinky necháme okapat. Potom důlky vdolečků naplníme brusinkami a šlehačkou.Povrch bavorských vdolečků můžeme ozdobit několika zbylými brusinkami nebo zelenými snítkami máty.

Vdolky pečené v troubě

500 g hladké mouky, 25 g droždí, 1/4 l mléka, 2 lžíce pískového cukru, špetku soli, 80 g másla

Do proseté mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlahého mléka, necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek ingrediencí. Tuk musí být rozpuštěný-a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout. Po vykynutí odkrajujeme lžíci těsto a pomaštěnýma rukama aby se těsto nelepilo, vytváříme bochánky, které vkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Pokud by se zdálo, že vdolky špatně hnědnou, můžeme je ještě jednou během pečení potřít máslem.

Venkovské pečené vdolky

500 g hladké mouky, 25 g droždí, 250 ml mléka, sůl, 2 lžíce pískového cukru, 80 g másla,tuk na vymazání plechu a na potření, 200 g měkkého tvarohu ochuceného cukrem, 50 g švestkových povidel, 50 g nastrouhaného tvrdého tvarohu

Mouku prosejeme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr,trochu vlažného mléka a necháme vykynout. Po vykynutí vmícháme zbylé mléko, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které ještě necháme vykynout. Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v mouce kousky těsta a rukou je zakulatíme na bochánek. Bochánky zploštíme a přeneseme na vymazaný plech. Necháme ještě krátce kynout, potřeme rozehřátým tukem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.Upečené vdolky potřeme ochuceným tvarohem nebo povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.

Vdolky povidlové

20 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 20 g tuku, droždí, vejce, 100 g tuku na smažení, 50 g povidel, sůl
Droždí rozetřeme s cukrem, lžÍci mouky a trochou mléka. Kvásek necháme kynout 5 minut. Do mísy dáme zbytek mouky, sůl, rozpuštěný tuk, kvásek, vejce a teplé mléko.(tužší těsto) Necháme vykynout. Potom těsto vyválíme na pomoučené desce, vykrájíme kolečka, necháme opět trošku vykynout a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku (100% tuk).

Vdolky s povidly

500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 60 g cukru, 250 ml mléka, vejce, lžíce oleje,povidla, tvaroh, vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti

Do mouky přidáme postupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, vykynutý kvásek a mléko.Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Potom vyválíme silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které necháme asi 15 min nakynout. Palcem uděláme do středu vdolečků důlek (touto stranou vkládáme do oleje) a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Tvaroh smícháme s cukrem, van. cukrem a zředíme mlékem. Vdolečky zdobíme povidly a tvarohem.

Vdolky s hruškovými povidly

balíček droždí, 250 ml mléka, lžička cukru, 500 g hl. mouky, 100 g rozpuštěného másla,také na plech a na potření, špetka soli, vejce
ozdoba: hrušková povidla, strouhaný tvrdý tvaroh, šlehačka nebo přibináček

Z droždí,150 ml mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte hodinu kynout. Vytvarujte vdolky pomocí lžíce a na vymazaném plechu je nechte ještě 15 min.kynout. Vdolky pak upečte v troubě dozlatova na 180°C. Ještě horké je potírejte rozpuštěným máslem a nakonec je pomažte povidly, posypte tvarohem a ozdobte šlehačkou nebo pribináčkem Lehce pocukrujte.

Bramborové vdolky s povidly

300 g hrubé mouky, 150 g strouhaných vařených brambor, vejce,  žloutek,20 g droždí, 100 ml mléka, sůl, olej, 100 g povidel, šlehačka

Z droždí, trochy mléka a části mouky uděláme kvásek, který necháme vykynout.Strouhané vařené brambory smícháme s moukou, mlékem, vejcem, žloutkem, solí a kváskem a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Pak ho rozválíme na 2cm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Ty pak ve vrstvě oleje osmažíme na obou stranách dozlatova. Pak potřeme povidly, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Bramborové vdolky

750 g vařených brambor, 20 g droždí, lžíce cukru, vejce, 1,5 dl mléka hrubá mouka podle potřeby, tuk na smažení a sůl

Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli a přidáme droždí rozpuštěné v mléce společně s cukrem. Promícháme a postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Těsto necháme vykynout v teple a vyválíme na pomoučněném vale na 1,5 cm silný plát. Skleničkou nebo vykrajovací formičkou, kterou průběžně namáčíme do mouky aby se těsto na ni nelepilo, vykrajujeme kolečka, která smažíme v rozpáleném tuku. Po usmažení klademe vdolky na talíř vystlaný ubrousky, které vsají přebytečný tuk. Hotové vdolky namažeme džemem, tvarohem apod. a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Babiččiny vdolky

4 žloutky, 500 g polohrubé mouky, 50 g másla, vanilkový cukr, lžíce citrónové šťávy,3 lžíce rumu, kvásek, 40 g kvasnic, 1dl mléka, trochu cukru a soli
Z přísad a kvásku zaděláme těsto jako na buchty. Necháme 30min. kynout, potom zpracujeme a vykrájené vdolky necháme ještě pěkně vykynout. Pečeme pomalu, nejlépe ve fritovacím hrnci, musíme otáčet. Upečené vdolky potřeme pikantní marmeládou, zdobíme šlehačkou nebo šlehaným sladkým tvarohem.

Vdolky

200 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 4 vejce, 3/4 prášku do pečiva
Rozšleháme vejce, přidáme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva.Z vypracovaného těsta lžičkou (namočenou v horkém tuku pro snadnější nabírání) vykrajujeme kousky, které smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Hotové necháme okapat na ubrousku, potom obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Křupavé tvarohové lívanečky

250 g měkkého tvarohu, 400 ml mléka, vejce, asi 150 g hladké mouky, 3 PL kukuřičných vloček, sůl, tuk na pečení, moučkový a vanilinový cukr, najemno nastrouhaná čokoláda na obalení, čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobení

Měkký tvaroh rozmícháme s mlékem, žloutkem, solí a nakonec postupně přidáváme prosetou mouku. Hladké, středně husté těsto necháme krátce odpočinout. Pak do něj vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků a kukuřičné vločky. Na předehřáté pánvi potřené tukem pečeme po obou stranách lívanečky, které ještě horké obalíme ve směsi moučkového a vanilinového cukru s nastrouhanou čokoládou. Obložíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem a ihned podáváme.
Pro změnu můžeme tvarohové lívance podávat potřené džemem nebo zakysanou smetanou rozmixovanou s ovocem. Doporučená příloha: nápoj dle chuti.

Ovesné lívanečky

100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, vejce, 1/4 l mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli
Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogurtem.

Sýrové lívanečky

200 g strouhaného sýra, 250 g mouky, 4 dl polotučného mléka, 20 g droždí, 2 vejce,špetka soli, olej na smažení
Z vlažného mléka, soli, droždí a mouky vypracujeme těsto, přidáme žloutky a necháme asi 20 minut kynout na teplém místě. Vmícháme strouhaný sýr, tuhý sníh z bílků, lehce promícháme a na vymaštěné pánvi smažíme malé lívanečky. Podáváme je horké se zeleninovým salátem.

Lívanečky s meruňkami

1/2 l mléka, 350 g mouky, (asi 10 vrchovatých lžic) trochu soli, lžičku prášku do pečiva, 2 vejce, vanilkový cukr, meruňky, tuk na pečení, šlehaná smetana
V mléce rozšleháme mouku, vejce, kypřící prášek, sůl a vanilkový cukr. Vzniklou hmotu lijeme na vymazaný lívanečník a po obou stranách pečeme. Hotové poklademe půlkami meruněk a ozdobíme ušlehanou smetanou.

17. července 2012

Makové lívanečky

0,5 l mléka, 20 g droždí, 50 g mouč.cukru, 350 g hladké mouky, 50 g mletého máku, lžička mleté skořice, sůl, 2 vejce, olej na pečení, meruňková nebo malinová marmeláda,200 ml smetany
Připravíme kvásek(droždí, mléko, cukr), zbylé mléko smícháme s mákem, špetkou soli, zbylým cukrem, skořicí a žloutky, bílky vyšleháme na tuhý sníh, do makové směsi přidáme vykynutý kvásek, mouku, lehce vmícháme sníh a necháme kynout. Smažíme na oleji, potřeme marmeládou a zdobíme ušlehanou šlehačkou

Borůvkové lívanečky

1/4 l mléka, vejce, 2 lžíce pískového cukru, 15 g droždí, špetka soli,150 g polohrubé mouky, tvaroh, borůvky, maliny a jahody na ozdobení,tuk na smažení
Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do zrůžovění. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.

Lívance z kyselého mléka

2 šálky kyselého mléka, lžíce cukru, špetka soli, 2 vejce, 1 1/2 šálku polohrubé nebo hrubé mouky, tuk na pečení
Mléko osolíme, přidáme cukr, žloutky a dobře rozkvedláme. Pak přidáme mouku a naposled tuhý sníh. Pečeme na dobře pomaštěném lívanečníku. Lívance posypané cukrem podáváme k ovocnému salátu nebo k jablečné pěně, nebo je potřeme marmeládou a posypeme tvarohem.

Lívance s ovesnými vločkami

350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, lžíce cukru, špetka soli, 2 žloutky, asi 0,6 l mléka, 50 g ovesných vloček, tuk, džem nebo skořicový cukr.
V míse rozetřeme droždí s cukrem, lžící mouky a trošku vlažného mléka. Vločky si zalijeme šálkem mléka. K vykynutému kvásku přidáme sůl, žloutky, mouku a vlažné mléko a připravíme zahoustlé těsto. Po vykynuté do něj přimícháme namočené ovesné vločky. Pak již jen na vymaštěném lívanečníku (může být i normální pánvička) pečeme lívance. Podáváme s džemem nebo posypané skořicí-skořicovým cukrem.

Lívance s jogurtem a džemem

400 g hladké moky, asi 1/2 l mléka, vejce, 15 g droždí, 2 lžíce cukru, sůl, tuk Iva, džem, 2 kelímky bílého jogurtu, moučkový a vanilkový cukr na posypání
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vejce, sůl a za stálého šlehání přidáváme po troškách prosetou mouku. Nádobu s řídkým těstem na lívance přikryjeme čistým ubrouskem a necháme v teplé místnosti vykynout. Vykynuté těsto naléváme na rozehřátý tuk a usmažíme po obou stranách lívance.Potřeme je džemem, stočíme nebo přeložíme na půlky, poklademe jogurtem a posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Hned podáváme.

Lívance s borůvkovou omáčkou

na těsto: 0,5 kostky droždí (20 g), 375 g hladké mouky, 625 ml mléka, 20 g cukru, vejce, špetku soli, sádlo nebo olej na pečení
borůvková omáčka : 100 g borůvek, lžíce cukru, lžíce citrónové šťávy, 0,5 lžičky škrobové moučky bramborové , hrozny na ozdobu, strouhaný tvaroh

Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce, osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut. Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova. Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů.
Borůvková omáčka : rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.

Špaldové lívance

15 g kvasnic, 2 lžíce cukru, 30 dkg špaldové celozrnné mouky, 1 l mléka, špetka muškátového květu, lžíce citrónové šťávy, 2 dkg másla,1 dkg soli, 2 vejce, olej na pečení, cukr s mletou skořicí na obalení, zavařenina a tvaroh na pomazání
Suroviny dáme do pekárny, zapneme program Těsto. Poté, co těsto zdvojnásobilo svůj objem, vmícháme do něj tuhý sníh ušlehaný z bílků a necháme ještě trochu kynout. Zkynuté těsto pak lijeme do důlků vymaštěného lívanečníku a pečeme z obou stran dozlatova. Sypeme cukrem se skořicí či mažeme tvarohem smíchaným s marmeládou.

Třešňové lívance

1 l mléka, 500 g hladké mouky, 5 vajec, 20 g kvasnic, 300 třešní, vanilkový cukr,sůl, cukr, škrobová moučka, olej, šlehačka
Vlažné mléko smícháme s vejci, kvasnicemi, vanilkovým cukrem, špetkou soli a hladkou moukou. Zpracujeme na řidší těsto, které necháme vykynout. Vypeckované, rozpůlené třešně povaříme v malém množství vody, osladíme a zahustíme škrobovou moučkou. Z těsta pečeme lívance, do kterých hned po nalití na pánev vtlačíme okapané třešně. Lívance pečeme z obou stran. Hotové lívance před podáváním polijeme třešňovou omáčkou a zdobíme šlehačkou.

Lívance plněné jablky

300 ml mléka, 2 vejce, 80 g moučkového cukru, 100 g vařených prolisovaných brambor, 100 g tvarohu, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, špetka soli, jablka

Do 50 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme je rozpustit. Do zbývajícího mléka rozbijeme vejce, přidáme sůl, cukr, vykynuté droždí a zamícháme. Zapracujeme prolisované brambory a tvaroh. Nakonec za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Rozehřejeme lívanečník, vymastíme tvořítka, do každého dáme trochu těsta, na ně položíme plátek jablka a zalijeme těstem. Smažíme pomalu po obou stranách, hotové sypeme moučkovým cukrem smíchaným s mletou skořicí.

Bramborové lívance v troubě

1,3 kg brambor, 3 vejce, 200 g hladké mouky, 120 g másla, 120 g moučkového cukru, sůl
Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Po promíchání klademe těsto lžící na horký plech a rozetřeme na placku. Pečeme v troubě po obou stranách do zrůžovění.Na talíře klademe po čtyřech kusech na sebe, mezi jednotlivé vrstvy posypeme cukrem a potřeme rozpuštěným máslem.Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku, po 15 minutách přilijeme vejce,osolíme, promícháme a znovu necháme na teplém místě kynout asi 10 minut.Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme tuk, vlijeme řídké těstíčko a pečeme zvolna z obou stran dozlatova.Na talíři poléváme omáčkou, zdobíme tvarohem a kuličkami hroznů.
Borůvková omáčka : rozmícháme škrob s několika lžícemi vody a přisypeme borůvky s cukrem, povaříme 2 minuty a podáváme.

Bramborové maminčiny lívance

300 g vařených brambor,500 g hladké mouky, 2 1/2 dl mléka, 2 žloutky, 40 g droždí, 3 lžíce oleje, 180 g mletého máku, 190 g moučkového cukru, 60 g sádla, sůl
Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli, mouku a promícháme. Na vále rozprostřeme, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vlažné mléko, lžíci cukru, droždí, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek. Potom vypracujeme na vláčné těsto a necháme pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujeme lžící na namazaný plech na malé porce a necháme znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečeme ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočíme do horké vody a obalíme ve směsi máku a cukru. Naservírujeme na talíře, pokapeme tukem a posypeme mákem a cukrem.

Lívance dobré hospodyně

15 g droždí, 30 g cukru, 250 – 300 g hladké mouky, 1/2 l mléka, vejce,špetka soli, citrónová kůra, 100 g tuku na pečení, na mazání 100 g zavařeniny nebo povidel,50 g tvarohu nebo 30 g másla, skořicový cukr
Droždí rozmícháme s troškou cukru a mouky, přidáme část vlahého mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout. Pak přidáme sůl, ustrouhanou citrónovou kůru, vejce, ostatní cukr a střídavě mouku s mlékem, až vznikne hladké těsto bez žmolků. Zakryjeme je a necháme asi půl hodiny kynout. Dolíky lívanečníku vymažeme rozpuštěným tukem a pečeme v nich tenčí lívance po obou stranách. Mažeme je zavařeninou nebo povidly a sypeme nastrouhaným tvarohem. Můžeme je také jen pocukrovat nebo potřít rozpuštěným máslem a posypat je skořicovým cukrem. Můžeme také péci dvojité lívance. Do důlku lívanečníku nalijeme jen tenkou vrstvu těsta, když se zapeče, přidáme kousek zavařeniny nebo plátek jablka a pokryjeme druhou vrstvou těsta. Pak lívance obrátíme a dopečeme po druhé straně.

Lívance moji tety

35 dkg polohrubé mouky, sůl, 1 dkg droždí, 1/2 l mléka, lžíce másla, lžíce cukru, vejce, olej na pečení.
Z mléka odebereme půl šálku, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a uděláme kvásek. Ostatní mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, osolíme, přidáme cukr, vejce, dobře rozšleháme, přilijeme kvásek a zamícháme moukou. Těsto dáme na teplo kynout. Jakmile nabude asi o polovinu, pečeme lívance. Podáváme potřené švestkovými nebo borůvkovými povidly a sypeme tvarohem.Podáváme teplé.

Lívance dle babičky

600 g hladké mouky, 0,8 l mléka, 3 vejce, 60 g cukru, 30 g droždí, sůl, citrónová kůra, skořice, meruňkový džem, tvaroh na strouhání, tuk

Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme, až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme lívanečník a stejným způsobem pokračujeme v pečení dále. Část lívanců obalíme v cukru se skořicí a část potřeme meruňkovým džemem a posypeme nastrouhaným tvarohem. K lívancům podáváme bílou kávu.

Lívance

300 g mouky, 1/2 l mléka, 100 g másla, 2 vejce, lžíce droždí, sůl, 50 g cukru, olej
Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

Salát s hovězím masem

500 g rumpsteaku,větvička celerové nati, 3 šalotky, 2 rajčata, 2 lžíce sekaného koriandru, 2 lžíce nasekané čerstvé máty, lžíce nasekané citronely, zelený salát
na zálivku : 3 chilli papričky,2 stroužky česneku,7 lžic limetkové šťávy,7 lžic rybí omáčky,lžíce cukru, 2 lžičky soli

Rumpsteak opečeme tak, aby vevnitř zůstal krvavý. Maso nakrájíme na tenké plátky a necháme vychladnout. Nasekané chilli papričky a rozdrcený česnek vhodíme do mixéru, přidáme limetkovou šťávu, rybí omáčku, cukr a sůl a mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.V míse promícháme salát, nasekanou celerovou nať a šalotku, oloupaná rozčtvrcená rajčata, na špalíčky nakrájenou okurku, bylinky, maso a zálivku z mixéru. Zdobíme sekanými bylinkami a citronelou.

Kuřecí polévka s mlékem Tom Kha Gai

200 g kuřecího masa,100 g žampionů,2 listy citronely,5 cm čerstvého zázvoru, 3 listy limetek,3 lžíce limetkové šťávy,4 lžíce rybí omáčky,0,5 lžíce cukru,litr kokosového mléka,3 chilli papričky
Do hrnce nalijeme kokosové mléko, přidáme citronelu, na kolečka pokrájený oloupaný zázvor a nasekané listy limetky. Potom vše na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme na proužky nakrájené kuře, oloupané rozčtvrcené žampiony, limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Necháme zvolna povařit 10 minut. Volíme nejnižší stupeň rozžhavení plotýnky, jinak se kokosové mléko srazí. Těsně před tím, než hrnec sundáme ze sporáku,vhodíme do polévky nasekané chilli papričky.

Jasmínová rýže Khao Phat

750 g jasmínové rýže,3 lžíce oleje,200 g vykostěného kuřete,4 stroužky česneku, střední cibule,1/4 ananasu, chilli paprička, lžíce světlé sojové omáčky,lžíce rybí omáčky, lžička cukru, sůl,lžička bílého pepře, petrželková nať
Rýži uvaříme. Chilli papričku a ananas nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme na něj na kostičky nakrájené kuře, rozdrcený česnek a minutu restujeme. Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Až zezlátne, přidáme nakrájenou papričku a ananas, zamícháme, přidáme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou, cukrem a pepřem. Podle chuti dosolíme. Servírujeme ozdobené čerstvou sekanou petrželkovou natí.