27. července 2012

Olomoucké tyčinky

250 g vařených brambor, 250 g polohrubé mouky, 2 olomoucké tvarůžky,80 g tuku, 3 lžičky prášku do pečiva, špetka papriky a soli
Brambory a tvarůžky umeleme, přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva, nastrouhaný tuk, špetku papriky a soli. Zpracujeme vláčné těsto (podle potřeby přidáme trošku mléka nebo vlažné vody), vyválíme na tloušťku 0,5 cm. Rádýlkem nakrájíme na úzké proužky, potřeme je bílkem, posypeme kmínem a klademe na vymazaný plech. V předem vyhřáté troubě prudce upečeme.

Drůbeží játra v sádle z mandlemi

500 g drůbežích jater, 500 g škvařeného sádla, 100 g oloupaných a nasekaných mandlí, 2 hřebíčky, sůl (přidáme až ke konci nebo solíme až chleba)
Játra s ostatními surovinami dáme do pekáčku a vložíme do trouby asi 160 °C teplé. Když se sádlo rozpustí, promícháme a zapékáme zvolna asi 30 minut. Vychladlé mažeme na čerstvý chléb.

Papriková pochoutka

Čerstvé papriky omyjeme, odřízneme vršky a vydlabeme. Do paprik nasypeme trochu Vegety, vložíme plátek sýra. Na oleji opečeme dozlatova ze všech stran tak, aby se sýr roztavil, ale nevytekl. Osolíme podle chuti.

Hermelínové kostky

2 Hermelíny, 8 krajíčků chleba, 2 vejce, česnek (podle chuti), sůl
Chleba potřeme česnekem utřeným se solí, obložíme plátky Hermelínu a přiklopíme druhým krajícem chleba. Nakrájíme na kostky, spojíme párátky a namáčíme v rozšlehaných vejcích. Zprudka opečeme v rozpáleném tuku.

Toast poklička

Z krajíce chleba o tloušťce 2 cm vykrojíme větší část střídky. Kůrku dáme na rozehřátý olej a do jejího středu nalijeme vejce rozšlehané s trochou mléka. Vykrojenou střídku namažeme silnější vrstvou játrové paštiky a namazanou stranou přiklopíme na vejce. Opečeme z obou stran.

Chalupářský hamburger

500 g kabanosu, 2 rohlíky (navlhčené v mléce), vejce, cibule, pepř, sůl
Kabanos umeleme, smícháme s vejci, nadrobno nakrájenou cibulí,rohlíky, pepřem, solí. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme v mouce a v rozpáleném tuku prudce smažíme. Podáváme na rozkrojené žemli, pokapané kečupem (tatarskou omáčkou, hořčicí), s plátky hlávkového salátu, okurky.

Mäsová bábovka

petržel, mrkev, 2 bobkové listy, nové koření, majoránka, pepř, sůl
Játra vaříme zvlášť ve vývaru z Masoxu asi 10 minut. Koleno, nožičky, zeleninu a koření uvaříme doměkka na hustou polévku. Maso, játra i zeleninu nakrájíme na nudličky a horké nalijeme do bábovkové formy. Po vychladnutí krájíme na řezy. Podáváme s cibulí, octem a tmavým pečivem.

Super mňamka

Nařežeme na 4 cm proužky 1 kg nepříliš tučného vepřového hrudí (bůčku),osolíme, opepříme. Dáme do kameninového hrnce a necháme v chladu 24 hodin uležet. Druhý den nalijeme do pekáčku sklenici bílého vína, vložíme kousky masa a vaříme na ohni. Když začne víno vřít, maso pustí šťávu.Když se začne pražit, zmírníme plamen a maso opatrně opékáme. Pečeme asi 90 minut, občas obrátíme vařechou. Upečené vyjmeme ze sádla a necháme vychladnout.

Karbanátky z rybího filé

500 g rybího filé, 2 vejce, cibule, 3 stroužky česneku, pepř, sůl
Syrové filé a cibuli pomeleme na masovém strojku. Přidáme vejce, utřený česnek, pepř, sůl, zahustíme strouhankou a hladkou moukou. Tvarujeme menší karbanátky, které obalujeme v trojobalu a v rozpáleném tuku usmažíme dozlatova.

Bramborové kotlety

750 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, pepř, sůl
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, pepř, sůl a vymícháme husté těsto. Rozdělíme na 6 kousků, tvarujeme placky jako kotlety, obalíme v mouce a usmažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s uzeninou, přeléváme houbovou, cibulovou nebo jinou omáčkou.

Chlebíčková sekaná

400 g mletého masa, 100 g prorostlé slaniny, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 párky, 4 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl
Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme,vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu.Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčkneme 4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C.

Jednoduchá sekaná se šlehačkou

1 kg vepřového masa z plecka, 3 lžíce Vegety, 2,5 dl šlehačky, bílek
Maso umeleme, promícháme s Vegetou a šlehačkou. Tvarujeme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme

Plněné tvarůžky

Kulaté tvarůžky podélně rozkrojíme, potřeme játrovou paštikou, položíme plátek cibule a spojíme. Obalíme v těstíčku z mléka, mouky a vejce. Smažíme v rozpáleném tuku.

Tvarůžky v kabátku

Kulaté tvarůžky rozpůlíme, z každé strany jednoho plátku dáme plátek jablka a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme v trojobalu a smažíme po obou stranách.

Nakladaný hermelín po domacku

4 kolečka Hermelínu, koření (15 kuliček jalovce, lžička tymiánu, lžička rozmarýnu, špetka sladké papriky, pepře). Hermelíny podélně překrojíme,každý potřeme 1 stroužkem utřeného česneku, posypeme kořením a naskládáme do sklenice. Proložíme 2 bobkovými listy, 2 feferonkami. Zalijeme olejem a 1-2 dny necháme uležet v chladu.

Utopenci chalupaře

Krátce povaříme 1,5 litru vody, 1,5 litru octa, 3 lžičky krystalového cukru, 6 kuliček pepře a nového koření, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, lžičku soli a necháme vychladnout. Špekáčky (párky) proložíme nakrájenou cibulí,okurkami, mrkví. Můžeme přidat i kousky křenu nebo feferonky. Zalijeme studeným nálevem, zavíčkujeme a necháme několik dnů uležet v chladu.

Špekáčkový šleh

Smícháme 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, lžíci worcesteru, 2 lžičky hořčice, 2 kostky cukru a krátce necháme přejít varem. Nakrájíme na kostičky 10 oloupaných špekáčků (500 g), 2 cibule, vmícháme 2 majolky (nebo 1 velkou). Promícháme se studeným nálevem a necháme 2-3 dny uležet v chladu. Podáváme s vekou, pečivem nebo čerstvým chlebem.

Česnekový kudlibuch

1 kg vařených brambor oloupeme a nastrouháme. Smícháme s 150 g strouhaného salámu, 6 lžícemi sekaných škvarků, 2-3 vejci, 5 stroužky česneku utřenými se solí, 1 lžičkou majoránky, petrželkou. Přidáme tolik polohrubé mouky, aby vzniklo vláčné těsto, které lijeme do vymazaného pekáče. Pečeme dozlatova. Upečený, ještě horký kudlibuch sypeme strouhaným sýrem.

Bramborák se sýrem

Usmažený bramborový placek ještě na pánvi hustě posypeme nakrájenou pažitkou (řeřichou) a pokryjeme plátky sýra Camembert. Přiklopíme druhým usmaženým bramborovým plackem a smažíme, až se sýr roztaví. Na talíři krájíme na dílky a podáváme s hlávkovým salátem.

Obložené bramboráky

1 kg syrových brambor oloupeme, polovinu nastrouháme najemno, druhou nahrubo. Osolíme, přebytečnou vodu slijeme, přidáme 1 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 stroužky česneku, 1 lžíci majoránky, pepř, sůl. Promícháme a na rozpáleném tuku smažíme malé bramboráky. Na pánvi opečeme 300 g vepřového masa nakrájeného na nudličky, na kolečka nakrájenou cibuli, na proužky nakrájené 3 papriky, osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Rozdělíme na bramboráčky, zdobíme rajčaty a petrželkou.

Cmunda šéfa kuchyně

8 smažených bramborových placků, 400 g kysaného zelí, 500 g pečeného jaternicového prejtu
Každý bramborák naplníme do poloviny kysaným zelím, jaternicovým prejtem a přeložíme. Cmunda musí být čerstvě upečená, zelí a prejt hodně teplé.

Vesnický bramborák

400 g syrových brambor, 150 g sterilovaného zelí, 150 g měkkého salámu,70 g polohrubé mouky, 2 vejce, česnek podle chuti, drcený kmín,majoránka, sůl
Nastrouhané brambory smícháme s nadrobno pokrájeným zelím, kostičkami salámu a ostatními surovinami. V rozpáleném tuku smažíme malé bramboráčky.

26. července 2012

Jablka a kedlubny

3 jablka, 3 kedlubny, 2 lžíce oleje, 1 bílý jogurt, pažitka, sůl
Oloupaná jablka a kedlubny nastrouháme nahrubo, smícháme s olejem, jogurtem, špetkou soli a pažitkou. Necháme vychladit.

Řepa s česnekem

Červenou řepu uvaříme doměkka, nahrubo nastrouháme, osolíme a smícháme s pochoutkovou smetanou a několika stroužky utřeného česneku. Salát je pěkně barevný a chutná s vařeným uzeným masem nebo se šunkou.

Hlávkový salát s vlašskými ořechy

hlávka salátu, 10 vlašských ořechů, 3 lžíce oleje, trocha octa, hořčice,pepře, soli
Salát roztrháme na menší kousky, vmícháme sekaná ořechová jádra a zalijeme omáčkou z ostatních přísad. Zdobíme petrželkou.

Zelný salát s rozinkami

400 g bílého hlávkového zelí, jablko, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce celeru (drobně nakrájeného), lžíce oleje, lžička octa, 2 lžíce majolky, pepř, sůl
Jemně nakrouhané zelí smícháme se všemi přísadami a necháme chvíli odležet.

Salát s tuňákem a kukuřicí

4 rajčata, salátová okurka, cibule, hlávka ledového salátu, plechovka kukuřice, tuňák ve vlastní šťávě, bílý jogurt, 2 vejce natvrdo,citrónová šťáva
Smícháme podle chuti 6 lžic octa, cukr, pepř a sůl.Zálivkou přelijeme nakrájenou zeleninu a kukuřici. Okapaného tuňáka rozmačkáme lžící a vmícháme do jogurtu. Osolíme, opepříme, pokapeme citronem. Smícháme dohromady, posypeme nakrájenými vajíčky, ozdobíme kolečky citronu a bylinkami. Podáváme s bílým pečivem.

Brokolicový salát s květákem

uvařená brokolice, uvařený květák, 2 vejce natvrdo, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, lžíce plnotučné hořčice, lžíce strouhaného křenu, pepř, sůl
Brokolici a květák nasekáme na kousky, olej smícháme s octem, hořčicí, křenem, pepřem a solí podle chuti a lehce promícháme. Vychlazený salát posypeme jemně nasekanými vejci.

Salát z červeného zelí a cukety

300 g cukety (nahrubo nastrouhané), 300 g červeného zelí (nakrájeného na tenké nudličky), cibule,  stroužek česneku (podle chuti)
Cuketu necháme na cedníku okapat, zelí osolíme a necháme hodinu odležet (vodu slijeme). Cuketu i zelí promícháme, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli,prolisovaný česnek a zalijeme zálivkou. Smícháme 1 dl červeného vína, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžíci hořčice a špetku mletého pepře, salát dobře promícháme a necháme v chladu rozležet, osolíme podle chuti.

Špenátový nákyp

300 g mraženého špenátu, 2 vejce, 0,5 cibule, stroužek česneku, 100 g strouhaného sýra (Gouda), pepř, sůl
Špenát pod pokličkou podusíme,vmícháme utřený česnek se solí, žloutky, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Ušleháme tuhý sníh z bílků, vmícháme polovinu sýra a spojíme se špenátem. Zapékací misku vymažeme 2 lžícemi másla, naplníme špenátem, posypeme zbytkem sýra a ve vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut.

Lahodně plněné papriky

játrová paštika, 200 g másla, 200 g šunky, větší drobně nakrájená cibule, pepř, sůl
Šunku umeleme (drobně nakrájíme), smícháme s paštikou, máslem, cibulí, osolíme, opepříme a plníme do paprik. Zapečeme v troubě.

Květák se sýrovou čepicí

květák, 100 g šunky, 150 g strouhaného sýra, 50 g másla, šlehačka, vejce, 1 dl mléka, 5 lžic hladké mouky, pepř, sůl
Do vymazané zapékací mísy naskládáme růžičky uvařeného květáku, nakrájenou šunku a zalijeme bešamelovou omáčkou. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozšleháme mléko se šlehačkou, osolíme, opepříme a vymícháme omáčku.Strouhaný sýr rozmícháme s vejcem, nalijeme na bešamel a zapečeme při teplotě 185 °C.

Květák pod čepcem

květák, 400 g mletého masa, 2 vejce, cibule, strouhaný muškátový oříšek, pepř, sůl
Do mletého masa vmícháme drobně nakrájenou cibuli,vejce, přidáme 1/8 l vody, osolíme, opepříme, ochutíme muškátem. Do vymazané zapékací mísy naskládáme růžičky uvařeného květáku, ochucené mleté maso. Zapékáme asi 50 minut, před dopečením položíme na povrch 2 lžíce másla.

Zapečená sýrová mísa

1 kg předvařených brambor, 3-4 rajčata, 3-4 papriky, 200 g tvrdého sýra (s větším obsahem tuku), 2,5 dl smetany, drcený pepř, sůl. Do vymazané,strouhankou vysypané zapékací mísy poklademe vrstvu na tenké plátky nakrájených brambor, osolíme, posypeme pepřem, poklademe kousky rajčat, papriky, zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, poslední budou brambory. Zalijeme vlažnou smetanou a posypeme zbytkem sýra. V předehřáté troubě zapečeme.

Zapečené brambory s mletým masem

Smícháme 300 g mletého masa, žemli (namočenou v mléce), vejce, nakrájenou cibuli, lžičku hořčice, pepře, soli. Do vymazaného pekáče (remosky) klademe vrstvu předvařených brambor nakrájených na plátky,mletého masa a brambor. Posypeme petrželkou, zalijeme 2 vejci rozšlehanými s 1 dl mléka a 1 lžící kečupu. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Francouzské brambory dle chalupaře

Vařené brambory nakrájíme na plátky a v zapékací míse střídavě prokládáme masem z vepřové konzervy (na tuku z vepřové konzervy zpěníme cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, mletý kmín a chvíli orestujeme), horní vrstva jsou brambory. Zalijeme zakysanou smetanou (mlékem), ve které jsme rozšlehali 3 vejce, trochu mleté papriky, pepře, soli a zapečeme.

Brambory Kanada

Uvařené brambory částečně „rozšťoucháme“, osolíme. Žampiony (1 balení na tácku) nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z 1/2 citronu a na másle podusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou a odstavíme. Do máslem vymazané zapékací mísy dáme brambory, žampiónovou směs, lehce osolíme a zasypeme vrstvou hrubě nastrouhaného sýra (150-200 g).Upečeme dozlatova.

Zapekané strouhané brambory

Uvařené brambory nastrouháme na hrubém struhadle, stejné množství nastrouháme i tvrdého sýra. Smícháme, osolíme a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Pečeme v troubě asi 30 minut.

Halušky s mrkví.

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme a přidáme tolik hladké mouky, aby vzniklo polotuhé těsto. Lžičkou nabíráme a vhazujeme kousky těsta do vařící osolené vody. Uvařené halušky omastíme a smícháme s předem nastrouhanou a oslazenou syrovou mrkví. Polijeme rozškvařenou slaninou nebo opečeným salámem.

Brambory po židovsku

Nakrájíme na plátky 8 syrových brambor. Na vymazaném plechu je osolíme, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě upečeme. Ještě teplé potíráme marinádou. Do hrnečku nalijeme na dva prsty oleje, nasypeme hrst majoránky, lžičku červené papriky, tymiánu a 3 stroužky utřeného česneku. Podáváme jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu.

Dušené zelí s jablky

1 kg hlávkového zelí (i sterilované), 250 g kyselejších jablek, lžíce krupicového cukru, šťáva z 0,5 citronu, kmín, sůl
Zelí nakrouháme,osolíme, posypeme cukrem a kmínem. Mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Vmícháme jablka nakrájená na jemném struhadle. Promícháme a dochutíme citronovou šťávou.

Chatová houbovka

Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme 1 lžící polohrubé mouky,osmažíme dorůžova. Zalijeme houbovým vývarem z Knorr kostky a rozšleháme. Zvlášť na malém množství tuku osmažíme nakrájené houby s kmínem. Přidáme do polévky, povaříme, podle chuti osolíme. Zavařujeme nudle – nejlépe chutnají domácí.

Chalupářský boršč

200 g paprikové klobásy, 100 g uzené slaniny, 200 g brambor, 100 g cibule,100 g rajčat, 100 g červené řepy, 100 g kysaného zelí, 100 g kořenové zeleniny, 150 g bílého jogurtu, bobkový list, nové koření, sůl
Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme společně s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, zeleninu, několik bobkových listů a nové koření.Zalijeme 2 litry vody, osolíme a uvaříme doměkka. Ochutíme, mírně osladíme a na talíři zahustíme lžící jogurtu. Podáváme s tmavým pečivem.

Kovbojské fazole dle chalupaře

Na rozpálené slanině osmažíme dozlatova cibuli, přidáme 2-3 stroužky česneku, 200 g nakrájené uzeniny (klobása, párek), orestujeme, vmícháme 250 g sterilovaného leča a 400 g předem uvařených fazolí, kečup, mírně podlijeme vodou, dochutíme pepřem a solí. Podáváme s celozrnným pečivem.

Fazole s uzeným

uzené koleno, velká plechovka červených fazolí, cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3 dl mléka, ocet, cukr, sůl
Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli doměkka, zaprášíme moukou a vymícháme jíšku. Zalijeme mlékem a prochladlým vývarem z uvařeného kolena. Přidáme fazole z konzervy (nebo předem namočené a uvařené), provaříme. Okyselíme, osolíme a osladíme podle chuti. Obrané maso z kolena dáme do omáčky, prohřejeme. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem.

Špekáčkový guláš s pórkem

Na tuku zpěníme jemně nakrájené 2 cibule, přidáme 500 g nakrájeného pórku a krátce osmažíme. Rozpustíme 1 lžičku sladké papriky, zalijeme vodou a přidáme 8 špekáčků nakrájených na kolečka, kmín, sůl, 4 velké brambory nakrájené na kostičky a uvaříme. Můžeme zalít smetanou rozšlehanou s moukou a dobře povařit.

Guláš trochu jinak

Z hovězího masa, cibule a obvyklých přísad připravíme guláš, přidáme o něco více pálivé papriky, aby byl ostřejší. Podáváme s hodně očesnekovanou topinkou, přes kterou guláš na talíři přelijeme. Ozdobíme na kolečka pokrájenou cibulí. I taková malá změna udělá z obyčejného guláše chuťovku.

Ztracená kuřecí játra

150 g kuřecích jater, 6 rohlíků, cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 2 dl mléka, petrželka, pepř, sůl
Pokrájené rohlíky zalijeme horkým mlékem a přikryjeme. Játra, cibuli, česnek pomeleme, přidáme k rohlíkům spolu se žloutky. Osolíme, opepříme, promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků, nasekanou petrželku. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, rozetřeme polovinu směsi. Poklademe vejci uvařenými natvrdo a zakryjeme zbytkem směsi. Pokapeme máslem a upečeme.

25. července 2012

Čína-recept

500 g kuřecích prsou,2 vejce,3 lžíce solamylu,4 lžíce oleje,lžíce magi, 2 lžíce worcesteru,lžička mleté pálivé papriky,lžička kari a soli,lžička mletého bílého pepře,4 menší cibule,olej na smažení
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. V míse rozšleháme vejce, přidáme solamyl, olej, magi,worcester, papriku, kari, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme. Cibuli nakrájíme na kolečka a přidáme do marinády. Maso naložíme do směsi a uložíme na 24 hodin do chladničky. Na rozpáleném oleji osmažíme masovou směs dozlatova.

Řízky s taveným sýrem

1 kg vepřové maso,2 tavený sýr,sůl, pepř, směs koření,2 vejce, 2 brambory,hladká mouka,balení Ramy Cremefine na vaření
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, okořeníme,posypeme kořením a naklepeme. Z jedné strany je potřeme taveným sýrem. Nastrouhané brambory smícháme s vejci, noukou, aby vzniklo středně husté těstíčko. Do těstíčka namáčíme řízky a na oleji je smažíme, nejprve na namočené straně. Do hrnce dáme trošku oleje, smažené řízky položíme na dno, podlijeme vodou a podlijeme smetanou. Na mírném ohni dusíme, dokud se šlehačka nevsákna.

Kuře pečené v trojobalu

4 kuřecí stehna,mouka,2 - 3 vejce,strouhanka, trochu mléka,250 ml Rama Cremefine na vaření, Hera
Kuřecí porce obalíme v trojobalu (nejdříve v mouce, pak v rošlehaném vejci s trochou mléka,nakonec ve strouhance). Obalené porce vložíme do pekáčku a zalijeme smetanou. Kuřata můžeme ještě poklást slabými plátky Hery. Vložíme do trouby a pečeme až kuřata zezlátnou (cca 45 - 60 min).

Kuřecí mňamka

300 g kuřecí stehenní či prsní řízky,kelímek Rama Cremefine na vaření,kelímek sterilovaných žampiónů, 1-2 tavené sýry,3-4 cibule,1-2 lžíce hořčice plnotučné,1-2 špetky sůl, pepř, špetku kari, rýže, těstoviny
Na pánvi osmažíme na plátky nakrájenou cibulku,pak přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a restujeme. Až je maso osmažené, přidáme žampiony, hořčici podle chuti, tavený sýr a zasypeme kari - výsledná směs by měla mít žlutou barvu. Podlijeme mírně vodou a dusíme maso do měkka. Před dokončením vlijeme do směsi smetanu. Povaříme a podáváme s rýží nebo těstovinami .

Zapékané kuřecí řízky

6 kuřecích řízků,Rama Cremefine na vaření, vejce, strouhanka, Bertolli Classico
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme a zatlučeme do nich strouhanku (nejlépe to jde pěstí), obalíme ve vajíčku a zprudka opečeme na pánvi. Skládáme do zapékací misky a zalijeme šlehačkou, pečeme asi 45 min při 220°. Podáváme s bramborem nebo s hranolkami.

Kuřecí prsíčka ve smetaně

0,5 kg kuřecích prsíček,kelímek Rama Cremefine ke šlehání,2 lžíce Ramy Classic,0,5 balení steakového koření,sůl, 6 stroužků česneku
Kuřecí prsíčka osolíme a posypeme steakovým kořením. Skleněný pekáč vymažeme Ramy, kuřecí prsíčka do něj vyskládáme a zalejeme smetanou ke šlehání a dáme do trouby péct. Asi po půl hodině maso otočíme a ochutíme česnekem.Tip: Před dopékáním můžeme maso ještě jednou otočit.

Kuře na mražené zelenině

2 kuřecí stehna,Knorr Aromat, majoránka, pepř, kmín,maggi, olej,cibule, balíček mražené zeleniny,100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky
Kuřecí stehna rozdělte na poloviny, obalte je v koření (Aromat., maj., pepř, kmín, maggi) a orestujte je na oleji a cibulce. Vložte do „papiňáku“, přisypte balíček zeleniny, podlijte do poloviny vodou a 20 – 25 minut vařte. Pak kuře vyjměte. Z mléka a hladké mouky přepravte „záklechtku“, vlijte do hrnce a krátce povařte omáčku. Osolte a kuře vložte zpět. Jako příloha se hodí těstoviny či rýže.

Kuře Imperiál

kuře., sůl., pepř., 200g hub., balení Slepičí bujón Knorr., 4 plátky šunky., 4 sázená vejce

Omyté kuře rozkrojíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a v troubě na rozehřáté Ramě po obou stranách opečeme. Před dopečením přidáme plátky hub, pak na porce upečeného kuřete položíme plátek šunky, zalijeme šťávou s houbami. Na šunku položíme sázená vejce a podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Kuřecí stehýnka s parmezánovou nádivkou

8 kuřecích stehýnek., 1 lžíce Ramy Culinesse., 2 stroužky česneku., 20 dkg Ramy Creme Bonjour., 3 lžíce strouhanky., 6 lžic nastrouhaného parmezánu., sůl
Na pánvi rozehřejeme Ramu Culinesse a opečeme česnek. Odstavíme a přidáme ostatní ingredience. Kůži na stehýnkách opatrně uvolníme prsty od masa a do kapsy naneseme lžičkou sýrovou nádivku. Rozložíme na pekáč, trochu posolíme (nádivka je již slaná!) mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 45 min. Podáváme se zeleninovým salátem či jinou běžnou přílohou (rýže, brambory, pečivo). Vynikající jsou i studená. Pokud nemáte po ruce petrželku nebo česnek, lze je nahradit bylinkovým bujónem od Knorru (petržel, česnek).

Kuřecí prsa s čínskými nudlemi a sýrovou omáčkou

4 plátky kuřecí prsíčka., 200 g Sýr Niva., 200 g šunky., paprika červena., paprika zelená., 250 g Čínských nudlí., 50 g šalotky., podle chuti česnek., 100 ml Ramy Cremefine ke šlehání., špetka Bazalky., špetka pepře bílého., 2 lžíce Bertolli Classico
Vykostěná kuřecí prsa osolíme, opepříme bílým pepřem, opečeme z obou stran a dále pečeme 10-15 minut při 200C. Nakrájenou šalotku, česnek, červenou a zelenou papriku bez semen opečeme na oleji a smícháme s uvařenými čínskými nudlemi.Ve smetaně rozehřejeme nastrouhanou Nivu, přidáme na menší kostky nakrájenou šunku a bazalku. Omáčkou poléváme upečená kuřecí prsíčka a podáváme s nudlemi.

Kureci prsa s cinskymi nudlemi a syrovou omackou

Krůtí prsa na kmíně

60 dkg krůtích prsních řízků,4 velké cibule,12 dcl Bertolli olivového oleje,sůl, drcený kmín,3 lžíce Ramy Cremefine na vaření,jíška Knorr,sůl, pepř
V kastrolku rozehřejeme olivový olej, přidáme na drobno nakrájenou cibulku a necháme mírně zesklovatět. Potom přidáme naklepané,osolené a opepřené krůtí řízky a orestujeme z obou stran. Posypeme 2 lžičkami drceného kmínu a dusíme do měkka.Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme lžičkou jíšky Knorr , povaříme chvíli a vše ponorným mixerem rozmixujeme. /komu nevadí kousky kmínu a cibulky, nemusí mixovat.

Kuřecí řízky trochu jinak

4 kuřecí prsní řízky., 20 dkg anglické slaniny., 10 dkg sýr Eidam., Rama Classic., sůl., pepř
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe anglickou slaninou. Na to položíme řízky a dáme na 20 min. zapéci do trouby. Poté vyndáme a zasypeme strouhaným Eidamem. Vložíme do trouby asi na deset minut, než se sýr rozpeče.Tip: Podáváme s bramborem či hranolkami. 

Překvapení pro nespokojenou tchýni

4 plátky kuřecích prsou., kelímek Rama Cremefine zakysaný krém.,  žloutek., 2 střední cibule., špetku tymiánu.,0,5 hrnečku hladké mouky., lžička grilovacího koření., lžička koření na kuře., šálek slepičího vývaru., 3 sáčky rýže., 4 lžíce Ramy Classic., 2 dl červeného vína

Kuřecí prsa nakrájíme na medailonky a rozklepeme. Hladkou mouku smícháme s grilovacím kořením a kořením na kuře. Plátky prsou v ní obalíme a odložíme stranou. Ramu nebo Floru rozpustíme na pánvi a plátky zprudka opečeme z obou stran a odložíme do tepla. Do zbylého tuku přidáme pokrájenou cibuli a necháme trochu zhnědnout. Zbytek mouky přisypeme do cibule, zamícháme a přilijeme červené nebo bílé víno. Při míchání necháme zkypět a trochu povařit. Přilijeme kuřecí vývar a necháme 5 minut povařit. Plátky prsou přidáme do směsi, zakryjeme poklicí a necháme 15 minut podusit. Poklici odklopíme, vyjmeme plátky prsou, uložíme na talíř, přikryjeme, lžíci kysané smetany smícháme se žloutkem. Do směsi na pánvi vlijeme zbytek Rama Cremefine zakysaného krému a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přimícháme zbytek zakysané smetany se žloutkem. Už nevaříme! Přidáme masíčko a můžeme podávat. Tip: Podávat můžeme např. se šunkovou rýží a brusinkami. Prekvapeni pro nespokojenou tchyni

Kuře jako z KFC

4 kuřecí prsíčka,350-500 ml podmáslí,150 g hladké mouky, lžička soli, lžička sladké papriky,0,5 lžičky pepře, 0,5 lžičky sušeného česneku,0,5 lžičky kořenící směsi na steaky, špetku strouhaného muškátového oříšku,olej na smažení
Porce kuřete vložíme do podmáslí a necháme je asi 3 hodiny v chladu uležet. Mouku smícháme s veškerým kořením a kousky masa v ní obalíme.Smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo fritujeme. Podáváme s americkými brambory nebo bramborovou kaší a zeleným salátem. Kure jako z KFC

Kuřecí maso v jogurtové marinádě

4 kuřecí prsa,bílý jogurt,sůl, 2 vejce,hrst strouhanky,2 stroužky česneku,špetku chilli nebo kari,4 plátky másla
Maso naklepeme, osolíme a naložíme do marinády, kterou připravíme z jogurtu, vajec,česneku a chilli nebo kari. V této marinádě maso necháme 1-3 dny. Potom ho obalíme ve strouhance a klademe na suchý plech. Na každou porci dáme plátek másla a pečeme v troubě 8-10 minut po každé straně v troubě na 220 °C. Ihned podáváme s bramborem. Tip: Maso je možno usmažit jako řízek, v tom případě můžeme do strouhanky přidat např.sezamové semínko. Díky jogurtu je maso velmi jemné

Kuřecí pochoutka

3 kuřecí řízky,2 lžíce rajského protlaku,2 lžíce bílého vína,2 stroužky česneku, 2 hrsti žampionů,špetku červené papriky,150 ml Rama Cremefine na vaření,sůl, olej na smažení
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Do nerozpáleného oleje vložíme prolisovaný česnek.Poté, co se olej rozpálí, přidáme maso, žampiony a osmahneme. Směs osolíme, opaprikujeme, přidáme bílé víno a rajský protlak. Promícháme a prohřejeme. Nakonec přidáme Ramu Cremefine na vaření, prohřejeme a podáváme. Jako výborná příloha se hodí rýže.

Kuřecí játra v bramboráku

30 dkg brambor,50 dkg kuřecích jater,balení bramborákového koření,tuk na smažení, 15 ml mléka
Brambory nastrouháme, slijeme vodu a zalijeme je trochou vařeného mléka - méně saje omastek, okořeníme bramborákovým kořením,můžeme zahustit trochou hladké mouky. Játra krátce podusíme.Předpečeme bramborák na jedné straně. Na syrovou stranu rozložíme upravená játra a přidáme přes ně bramborákové těsto. Po dopečení spodní strany bramboráku jej otočíme a dopečeme.Podáváme se zeleninovou oblohou. Tip: S mlékem je bramborák křehčí, dá se dělat i později, nehnědne

Kuřecí maso se sýrovou omáčkou

4 kuřecí řízky,150 ml Rama Cremefine na vaření,200 g tvrdého sýra,špetka kari koření
Naklepeme kuřecí řízky, osolíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej a nudličky orestujeme, slijeme olej a přilijeme trochu vody na provaření. Přidáme kari koření. Až se voda vyvaří, přilijeme Ramu Cremefine na vaření a necháme asi 2 minuty na mírném ohni vařit. Přisypeme nastrouhaný sýr, může být nahrubo. Mícháme a čekáme , až se sýr rozpustí. Jako příloha jsou vhodné hranolky nebo rýže.

Barevné kuřecí nudličky

500 g kuřecích řízků nebo steaků,špetku soli, špetku pepře,3 lžíce oleje, 150 g šunky,100 g cibule,200 g sterilovaných fazolí,80 g Jemný kečup Hellmann´s,špetku chilli koření
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme,opepříme a opečeme na horkém oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět,vložíme na nudličky nakrájenou šunku,sterilované bílé nebo barevné fazole, jemný kečup Hellmann´s, špetku chilli, podle potřeby přidáme vodu, dosolíme a krátce podusíme.

Kuřecí steak se sýrem a šlehačkou

1 kg kuřecího masa,špetku soli,špetku pepře,3 stroužky česneku, 40 g oleje,200 g eidamu,250 ml Rama Cremefine na vaření
Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme a naskládáme do olejem vymazaného pekáče.Česnek nakrájíme na tenké plátky a posypeme jím steaky. Vše posypeme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Pečeme asi 50 minut do zlatova. Příloha: rýže, hranolky, brambory.

Kuřecí závitky s brokolicí

2 kuřecí řízky,200 g brokolice,2 stroužky česneku,cibulku,2 lžíce sojové omáčky,sůl, pepř
Česnek nakrájíme na plátky, osmahneme na pánvičce, přidáme pokrájenou cibulku, brokolici,osolíme, opepříme, zalijeme sojovou omáčkou a krátce povaříme. Kuřecí řízky naklepeme, poklademe náplní, pevně zabalíme, krátce osmahneme a dáme zapéct do trouby. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši.

Kuře královny Kálí

400 g kuřecích prsou,10 g škrobu,200 g cibule,1 dcl oleje na smažení,vejce,palička česneku,špetku soli
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kousky. Přidáme lžíci škrobu, ušlehané vejce a dobře promícháme. Směs dáme na rozpálený olej a opékáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek rozdrtíme. Když je maso bílé, přidáme sůl, drcený česnek a cibuli.

Jednoduchá kuřecí roláda

kuře,10 dkg šunky,10 dkg sýra,2 smažená vejce,sůl, pepř
Kuře vykostíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe šunkou, sýrem a smaženými vejci. Kuře zabalíme jako roládu a svážeme provázkem. Dáme péct asi na hodinu. Průběžně podléváme vodou. Podáváme s vařeným bramborem.

Lahodné krůtí řízky

6 krůtích řízků,sůl, pepř, libeček,anglická slanina,Rama Cremefine, hladká mouka,vejce,strouhanka
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme libečkem. Na každý řízek dáme plátek anglické slaniny a stočíme. Srolované řízky pak obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Zapékací misku vymažeme silnou vrstvou másla, stočené řízky dáme těsně vedle sebe, zalijeme šlehačkou tak,aby byly řízky ponořené. Přiklopíme a pečeme v rozpálené troubě asi 15 minut. Poté pokličku odstraníme a ještě dopečeme, až budou mít řízky zlatohnědou barvu.

Kuřecí medailonky v sýrovém těstíčku s Nivou

kuře - vykoštěné nebo kuřecí prsa,50-100 g sýru Eidam a Niva, 1,25 dcl mléka,lžíce oleje Bertolli Classico, 100 g hladké mouky,špetku soli,olej na smažení,vejce
Nasolené a lehce naklepané porce drůbežího masa (menší medailonky) namáčíme v sýrovém těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.
Sýrové těstíčko: Smícháme mléko, hladkou mouku, špetku soli,lžíci oleje a nastrouhaný sýr (Niva, Eidam).

Výborné kuře s Ramou

kuře, Rama Culinesse,sůl,plechovka piva,stroužek česneku, 2 lžičky mleté papriky
Kuře nasolíme, potřeme Ramou Culinesse smíchanou s paprikou a česnekem. Otevřeme plechovku piva a na ni posadíme kuře. Kuře není potopené v žádné šťávě, kůže je křupavá a vůně piva se natáhne do kuřete

Kuřecí prsa na zázvoru

4 plátky kuřecích prsíček,3 lžičky mletého zázvoru,6 lžic strouhanky, lžička soli,250 ml Rama Cremefine na vaření,lžíce oleje
Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a posypeme mletým zázvorem. Obalíme ve strouhance a zabalíme do ruličky. Poskládáme do vymazané zapékací misky. Zalijeme Ramou Cremefine na vaření a pečeme při asi 160 - 180 stupních 30-35 minut, až je smetana vypečená a na mase je růžová kůrčička. Podáváme s bramborovou kaší,zeleninovým salátem nebo s červenou řepou.

Kuřecí prsíčka na kari

4 kuřecí prsíčka,4 lžíce Rama Culinesse,cibule,barevná paprika, Knorr vývar,sůl, pepř, kari koření,100 ml Rama Cremefine na vaření,2 lžíce hladké mouky
Kuřecí prsíčka osmahneme na Ramě Culinesse dozlatova, pak maso vytáhneme. Dále osmahneme nadrobně nakrájenou cibulku a papriku, zalijeme vývarem a dusíme. Když paprika změkne, osolíme a opepříme, pak přidáme kari. Když se směs začne vařit, přidáme Ramu Cremefine na vaření a mouku. Směsí pak zalijeme kuřecí prsíčka. Přílohou může být rýže, hranolky,brambory.

Kuřecí zbojnický řízek

4 kuřecí stehenní řízky,10 dkg slaniny,4 plátky hermelínu,15 dkg žampionů,3 stroužky česneku,pepř,2 lžičky Knorr Kořenicí mix na drůběž,sojová omáčka, sůl,hladká mouka na obalení
Řízky naklepeme, posypeme Kořenícím mixem Knorr na drůbež, opepříme, obalíme v hladké mouce a osmažíme. Vyjmeme a dáme na pekáček.Ve stejné pánvi orestujeme slaninu a žampiony.Přendáme na maso v pekáčku a překryjeme plátky hermelínu. Výpek v pánvi zakápneme sojovkou,krátce povaříme a přilijeme k masu. Zapečeme v troubě tak dlouho, až se sýr rozpustí.

Kuřecí prsa se sýrem

800 g kuřecích prsou, 100 ml mléka,2 lžíce Plnotučná hořčice Hellmann´s,160 g tvrdého sýra, 3 lžíce hladké mouky,50 g pažitky nebo petrželky,sůl, pepř, olej na vymazání
V hlubší misce smícháme mléko a plnotučnou hořčici. Do misky dáme osolená a opepřená prsa a necháme proležet cca 30 minut (nebo přes noc). V druhé misce smícháme hladkou mouku, nasekanou pažitku a nahrubo nastrouhaný sýr. V této směsi obalíme naložené maso, které dáme do pekáčku vytřeného olejem. Na povrch můžeme vysypat zbytek směsi se sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200C přibližně 30 minut. Podáváme s brambory nebo studené se salátem.

Kuřecí maso s omáčkou z nivy

300 g kuřecích filet,sůl, pepř , 250 g nivy,1 dcl Olivový olej Bertolli Classico,balení Knorr Zeleninový bujón, lžička Knorr Kořenící mix na kuře,2 lžíce Knorr hotová jíška světlá
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme sůl, pepř,kořenící směs a necháme tak půl hodinky odležet v olivovém oleji. Nyní maso osmahneme, zalijeme zeleninovým bujónem Knorr a necháme vařit. Až je maso hotové přidáme nastrouhanou nivu a mícháme do rozpuštění. Dle potřeby zahustíme (jednoduše hotovou jíškou). Jako příloha se hodí osmažené brambory,hranolky, těstoviny i rýže.

Krůtí prsa delikates

400 g krůtích prsou,80 g sezamových semínek,citron, bílek, petrželová nať,4 lžíce worchesterové omáčky, sůl, koření
Připaravíme si marinádu z pokrájené petrželové natě, soli, koření, worchestrové omáčky a citronové šťávy. Maso nakrájíme asi na 6 cm dlouhé pásky a vložíme do mělké nádobky.Zalijeme marinádou a odložíme nejméně na čtvrt hodiny. Prsa vyndáme z marinády a necháme odkapat. Bílek jen mírně vidličkou rozšleháme. Maso nejdříve namočíme do bílku a potom opatrně obalíme v sezamových semínkách. Osmažíme na rozpáleném tuku.

Kuře po indicku

kuře,cibule,100 g žampionů,150 g hrášku,olej,50 g arašídů, kari, 200 ml Rama Cremefine na vaření,žloutek
Kuře vykostíme a maso nakrájíme na proužky,osolíme a posypeme kari. Na oleji zpěníme cibuli,přidáme maso a dusíme do změknutí. Pak přidáme hrášek a žampiony. Jakmile je vše měkké,přilijeme Rama Cremefine na vaření, ve které jsme rozkvedlali žloutek. Už nevaříme, před podáváním posypeme sekanými arašídy.

Netradiční kuřecí stehýnka

1 kg kuřecích stehýnek,sůl,vejce,směs koření Barbecue, sáček slaných brambůrků,200-250 g eidamu
V kloubu rozpůlená kuřecí stehýnka osolíme a omočíme v rozšlehaném vajíčku rozmíchaném s 2 lžičkami směsi koření "Barbecue". Jednotlivé porce kuřete obalíme v brambůrkách, které jsme najemno rozdrtili a smíchali se strouhaným sýrem eidam. Obalujeme ve vyšší vrstvě materiálu (protože potom zjistíme, že je to moc dobré) a pěkně jej ke stehýnku přitiskneme. Obalené porce vložíme na suchý pekáč a dáme péci do trouby ( 200 °C ) asi na 45 - 50 minut. Obal se nerozteče,ale naopak udělá báječnou kůrčičku a udrží šťávu
uvnitř masa.

Kuřecí prsíčka se sýrem a Ramou

400 g kuřecích prsíček,400 g tvrdého sýra,lžička soli,lžička pepře, lžička sladké papriky,lžička pálivé papriky,125 ml Rama Cremefine na vaření,10 dkg Rama Classic
Kuřecí prsíčka omyjeme, jemně naklepeme,osolíme, opepříme, poprášíme z obou stran sladkou i pálivou paprikou. Vložíme do vymazaného pekáčku máslem. Posypeme nastouhaným tvrdým sýrem. Do rohů pekáčku nalijeme smetanu. Před vložením do trouby posypeme jemně paprikou a pokladame 4 slabé plátky másla. Pečeme ve vyhřáte troubě.

Kuře s krabími tyčinkami

4 kuřecích stehen,balení krabích tyčinek,2 stroužky česneku, olivový olej,sůl,kari koření
Kuřecí stehna vykostíme, naklepeme i s kůží a posolíme. Kuřecí řízky poprášíme kari kořením, príp. Aromatem Knorr, protlačeným česnekem,vložíme 2 krabí tyčinky a zabalíme. Rolky položíme na alobal, pokapeme olejom a dobře zabalíme. Dáme péci do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut, potom alobal otevřeme a dopečeme ješte 5 - 10 minut.

Kuřecí křídla v pivním těstě

20 kuřecích křídel,2,5 dcl světlého piva,200 g polohrubé mouky, 2 vejce,provensálské koření,pepř, sůl, Rama Culinesse
Křídla očistíme, vysušíme, osolíme, okořeníme a necháme asi 2 hodiny odležet. Z piva, vajec,polohrubé mouky připravíme těstíčko, v němž namáčíme jednotlivá křídla. Poté je vložíme do horkého oleje a zvolna dozlatova osmažíme.Podáváme se zelným salátem nebo s některou stolní omáčkou.

24. července 2012

Kuře chrochtálek

kuře,4 plátky sýra,4 plátky šunky,2 bobkové listy,4 zrnka pepře,4 kuličky nového koření,4 kuličky jalovce,1/8 másla
Osolené kuře, ke kterému jsme přidali koření,pečeme za občasného podlévání na másle. Krátce před dopečením kuře rozporcujeme a na každou porci přitiskneme půl plátku šunky a tenký plátek sýra. Krátce zapečeme, aby se sýr jen částečně roztavi.

Hedvábné řízečky

4 kuřecí řízky,2 lžíce měkkého tvarohu,sůl,kari,2 bílky,hladká mouka,strouhanka,Rama Culinesse
Naklepeme řízky, osolíme je, obalíme v hladké mouce, těstíčku a ve strouhance. Smažíme na oleji. Podáváme k bramborové kaši. Na těstíčko promícháme tvaroh, bílky, sůl a kari koření.

Kuře s nivou a bramborami na česneku

1 kg brambor,kuře,100 g nivy,150 ml Rama Cremefine na vaření, 8 stroužků česneku,kari koření,grilovací koření, sůl, olej
Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy,kterými vyložíme vymaštěnou zapékací misku. Na brambory poklademe porce kuřete, osolíme,okořeníme, přidáme nakrájený česnek, nahrubo nakrájenou nivu a zalijeme smetanou. Pečeme asi 60 minut.

Kuřecí omáčka

kuřecí maso,konzerva žampionů,konzerva kukuřice, brokolice, sůl,grilovací koření,hladká mouka,olej,Rama Cremefine na vaření
0,5 l kuřecího vývaru (stačí přidat bujón do omáčky, doporučuji s tymiánem a česnekem) Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a posypeme grilovacím kořením, přilejeme 2 lžíce oleje, promícháme a můžeme nechat 10 minut odležet. Poté rozpálíme pánev, dáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit a přidáme kuřecí maso.Orestujeme, a poté zalijeme kuřecím vývarem.Jakmile vývar začne vřít, zeslabíme a vaříme do změknutí masa, poté přidáme žampiony, kukuřici a brokolici, kterou nakrájíme na menší kousky.Takto vaříme už jen asi 7 minut, poté přilijeme Rama Cremefine na vaření a zahustíme moukou.

Primátorský řízek

600 g kuřecích prsíček,2 vejce,2 housky,sůl, olej, máslo
Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky (2 na porci),mírně naklepeme a osolíme. Housku (alespoň 1 den starou) nakrájíme na jemné nudličky. Maso obalíme v rozšlehaných vejcích a v nudličkách z housky a ihned dáme smažit do rozpáleného oleje dozlatova. Usmažené řízky pokapeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme. Příloha: bramborová kaše, vařené brambory.

Kousky s kari omáčkou

4 plátky kuřecích prsíček,sůl, pepř černý,lžíce Bertolli Classico olivový olej,balení sterilovaná kukuřice,lžíce kari koření,lžička solamylu,cibule menší,150 ml Rama Cremefine ke šlehání, Knorr Aromat
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky, osolíme,opepříme a osmažíme na oleji dorůžova.Přisypeme kukuřici, kari, solamyl, pokrájenou cibulku, zalijeme Ramou Cremefine ke šlehání a ochutíme Knorr Aromatem dle chuti a povaříme.

Kuřecí plátek na pórku a kari

kuřecí řízek marinovaný v jogurtu a kari koření,1/4 středně velkého pórku,malou cibuli,kari,mořská sůl, lžíce Bertolli Classico olivový olej
Na lehce rozehřátou pánev nalijeme trošku Bertolli Classico olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a ihned na ni vložíme plátek kuřecího masa. Rychle orestujeme z obou stran a podlijeme vodou. Přiklopíme poklicí, necháme 5 min. podusit a přidáme najemno nakrájený pórek. Dusíme dále pod pokličkou doměkka.

Česnekové kuře se sýrem a se šlehačkou

kuře,50 g Rama Classic,4 stroužky česneku, 200 g eidamu,Rama Cremefine ke šlehání, špetku soli
Kuře nasekáme na menší porce, osolíme a naskládáme do Ramou vymazaného pekáče. Česnek nakrájíme na tenké plátky a posypeme jím porce kuřete, vše zasypeme strouhaným sýrem a zalijeme Ramou Cremefine ke šlehání. Pečeme v mírně teplé troubě asi 45 minut do zlatohněda. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Krůtí maso zapékané se sýrem

600 g krůtího masa z prsou,2-3 stroužky česneku,sůl, pepř,lžíce koření (majoránka, petrželka, dobromysl), 4 lžíce Bertolli Classico oleje,2 lžíce Rama Máslová,2 lžíce hrubé mouky,3 dcl bílého vína,hrneček smetany, 2-3 žloutky,150 g strouhaného sýra,tuk na vymazání zapékací misky
Krůtí maso nakrájíme na kostky, potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a okořeníme. V horkém oleji maso krátce osmažíme, až se zbarví dozlatova. Zapékací mísu vymastíme olejem a maso do ní vložíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vínem a smetanou a rozšleháme. Po částečném vychladnutí do ní vmícháme žloutky a strouhaný sýr. Zálivku nalijeme na maso v zapékací míse a v předehřáté troubě zapečeme pokrm dozlatova. Podáváme s bramborami nebo s hranolky.

Kuřecí prsa v parmazánovém těstíčku

4 prsní kuřecí řízky,jogurt,0,5 citronu, 2 lžíce hořčice,10 dkg parmezánu, 10 dkg strouhanky,3 stroužky česneku, 15 dkg Rama Classic,2 vejce, sůl, bílý pepř, oregano, chilli, šalvěj
Řízky osolíme a opepříme. Smícháme vejce,koření, citronovou šťávu, hořčici, jogurt a rozetřený česnek, a v této marinádě necháme maso naložené do druhého dne. Strouhanku smícháme se strouhaným parmezánem a ve směsi obalíme řízky. Naskládáme je do zapékací misky vymaštěné máslem. Pečeme zvolna asi 40 minut až mají řízky zlatavou barvu. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.

Kuře s jogurtem podle kuchařky

kuře,2 malé bílé jogurty,2 lžíce Bertolli Classico olivového oleje, 2 lžíce grilovacího koření,5 stroužků česneku,2 lžičky sekané petrželky,lžička sekané bazalky
Kuře naporcujeme, jogurty smícháme s Bertolli Classico olivovým olejem, kořením, bylinkami a drceným česnekem. Jednotlivé porce jogurtovou marinádou natřeme, už nesolíme a necháme 1 hodinku odležet. Naskládáme do pekáčku,podlejeme půl hrnečkem vody a pečeme asi 50 minut. Pokud pečeme v horkovzdušné troubě,maso poskládáme pouze na rošt. Podáváme s opečenými bramborami a zeleninovým salátem. Poznámka: Jogurt udělá vynikající kůrčičku.

Zapečené kuře s houbami a sýrem

500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků,balení žampionů (konzerva),100 g eidamu,Rama Classic,pepř, sůl,Knorr gyros kořenicí mix
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme,posypeme kořením Knorr gyros kořenicí mix a opečeme na oleji. Houby pokrájíme a dusíme na másle doměkka. Pekáček vytřeme Ramou, vložíme prsíčka, posypeme houbami a rozložímeplátky eidamu. Pečeme, dokud sýr nezačne zlátnout. Podáváme s bramoborami nebo s rýží.

Flambovaný kuřecí řízek s brokolicí

300 g kuřecích řízků,2 plátky plátkového sýra,½ hrnečku brokolice, sůl,Aromat Knorr,5 cl slivovice nebo jiného podobného alkoholu,Rama Classic
Kuřecí řízky jemně naklepu, osolím a vetřu do nich Aromat Knorr. Brokolici nastrouhám zasyrova na jemno. Na pánvi rozpálím tuk a maso zprudka opeču z obou stran, poté snížím plamen a cca 5 min opékám. Na opečené řízky nasypu nastrouhanou brokolici, zakryju plátky sýra a nechám roztavit. Pak pánev sundám z plamene a přiliji panáka alkoholu, který opatrně v nakloněné pánvi zapálím a nechám vyhořet. Maso tak získá skvělou chuť, naposledy přidám oříšek Ramy Classic a podávám nejlépe s vař. brambory.

Zajímavé kuře

1 kg kuřete,2 lžíce plnotučné hořčice,2 dcl oleje,3 stroužky česneku,lžíce Aromat Knorr,3 dcl vody,pepř,sůl, cibule
Nejprve ušleháme olej, vodu, drcený česnek, pepř,vegetu, hořčici. Na dno pekáče na kolečka nakrájíme větší cibuli, poklademe kousky naporcovaného a osoleného kuřete, zalijeme nálevem a necháme 24-48 hod v chladnu. Pečeme 20 min přikryté poklicí. Poté ji sundáme a dopékáme volně.

Uzlíčky s kuřecím masem

250 g kuřecího masa,¼ lžičky zázvoru, ¼ lžičky pepře,lžička soli, ½ lžičky papriky,4 stroužky česneku, lžička citronové štávy,1-2 lžíce oleje, pórek,balení listového těsta
Maso nakrájet na kousky velikosti mandle a smíchat s kořením, česnekem a citr. šťávou. Nechat minimálně 30 min. odležet a pak zprudka opéct. Z těsta vykrájet čtverce, naplnit směsí masa, uzlík zavázat pórkovým provázkem a upéct v troubě dozlatova.

Pavlovické řízky

400 g kuřecích řízků,3 vejce,150 g strouhaného sýra,3 lžíce hladké mouky,4 lžičky Rama Culinesse
Kuřecí řízky překrojíme na 2-3 menší řízečky,mírně naklepeme a osolíme. Z vajec a strouhaného sýra uděláme těstíčko, řízečky z jedné strany obalíme v hladké mouce a na ni dáme kopeček těstíčka. Sýrem vložíme do rozpálené Ramy Culinesse a smažíme, až sýr zrůžoví. Pak obrátíme a dosmažíme do růžova i druhou stranu.Podáváme s bramborami v jakékoliv podobě, se zeleninovou oblohou, nebo salátem.

Kuře po španělsku s Ramou

kuře,1 dcl Rama Culinesse,stroužek česneku,100 g nakrájené cibule,lžička soli,lžíce cukru,worcester,lžíce octa,100 ml Kečup Hellmann´s,100 ml vody
Omyté a naporcované kuře vložíme do pekáče a během pečení potíráme kořenovou omáčkou a prolisovaným česnekem. Kořenovou omáčku vyrobíme tak, že cibuli, sůl, ocet, cukr, worcester,pepř, kečup a vodu smícháme a a 15 minut povaříme.

Kuře plněné žemlovou nádivkou

kuře,lžíce Bertolli Classico olivového oleje,sůl,grilovací koření,pepř,4 žemle,5 lžic mléka,vejce,lžíce Rama,150 g zeleniny (mrkev, hrášek, brokolice, apod..) muškátový oříšek,petrželka
Kuře omyjeme, osušíme, okořeníme grilovacím kořením, posolíme a opepříme. Nádivku si připravíme tak, že žemle nakrájené na kostičky namočíme do vlažného mléka se žloutkem. Přimícháme Ramu a doměkka podušenou zeleninu. Nakonec do nádivky zamícháme sníh z bílku, strouhneme muškátový oříšek a nasekanou petrželku. Nádivkou plníme kuře. Pečeme asi 40 minut a podléváme výpekem, popřípadě vodou.

Kuře a la husa

1500 g kuřecího masa,300 g jablek,500 ml černého piva,2 lžíce Rama,sůl, pepř, kmín
Kuře omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky a vložíme je dovnitř kuřete. Na pánvi rozpálíme Ramu a na ní ze všech stran opečeme celé kuře. Podlijeme asi 150 ml vody a dusíme v troubě pod pokličkou asi 20 minut. Přilijeme pivo a pečeme odklopené dalších 20 minut, než kuře zčervená. Průběžně podléváme. Podáváme s bramborovým knedlíkem
a zelím.

Zapečené těstoviny s kuřecím masem a paprikami

4 kuřecí prsa,5 paprik zelených,cibule, větší,Bertolli Classico olej,balení těstovin,20 dkg eidamu
Uvaříme těstoviny, nejlépe vrtulky. Na kostičky nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené maso a na proužky nakrájenou papriku. Vše podusíme doměkka. Smícháme těstoviny se směsí v zapékací míse, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby.

Kuřecí řízky gyros dle tchyně

5 kuřecích (krůtích) řízků,sůl, mletý zázvor,Knorr Kořenicí mix Gyros,česnek,lžíce chilli omáčky,2 lžíce sojová omáčka,2 lžíce worčestrová omáčky,hladká mouka,dle potřeby Knorr Hotová jíška tmavá,1/4 - 1/2 Rama Cremefine na vaření
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme mletým zázvorem, gyros kořením a propasírovaným česnekem, to celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku a worčestrovou omáčku, a zalijeme vodou. Pokud je to nutné, zahustíme tmavou jíškou, a nakonec přidáme
smetanu - Ramu Cremefine na vaření.

Jogurtové kuřecí řízky

kuřecí prsa,smetanový bílý jogurt,1-2 vejce,sůl, pepř, strouhanka se sezamovým semínkem,koření (kari, mletý muškát.květ ...)
Kuřecí řízky jemně naklepete, osolíte, opepříte. Do nádoby s víčkem rozmícháte marinádu: bílý jogurt, do něj klepnete vejce a osolíte, opepříte a přidáte koření (muškátový květ, kari, česnek, co kdo má rád). Řízky v marinádě důkladně obalíte a necháte je v ní minimálně do druhého dne uležet. A pak opatrně je obalujete pečlivě ve strouhance.A potom smažíte, ale velmi opatrně, protože maso je křehké a šťavnaté.

Kuře s nudlemi

4 kuřecí stehna,nudle (těstoviny),ementál,oregano,trochu másla
Osolená a opepřená stehna s trochou másla upečeme v troubě do zlatova. Nudle (nebo jiné těstoviny) uvaříme. Hotová stehna se pokryjí každé zvlášť vrstvou nudlí. Posypeme oreganem a bohatě strouhaným sýrem. Dáme zapéct do trouby.

Bělohorské krůtí závitky

4 krůtí stehenní řízky,4 plátky slaniny,2 nožičky párku, pórek, kyselou okurku,papriku,sůl, pepř,2 lžíce Rama Classic
Řízky naklepeme osolíme a opepříme. Na každý řízek položíme plátek slaniny, 1/2 nožičky párku, plátek pórku, 1/4 kyselé okurky, proužek papriky - zavineme a omotáme nití. Závitky dáme do Ramou vymazané zapékací mísy. Maso průběžně podléváme vodou, aby se vytvořil dostatek šťávy. Podáváme s bramborami nebo houskovým knedlíkem.

Pikantní řízky v těstíčku

4 kuřecí řízky,2 vejce,3 lžíce solamylu, 3 stroužky česneku, lžička pálivé papriky,lžička sladké papriky,lžička majoránky, lžička kari
těstíčko : vejce,2 lžíce hladké mouky,2-3 lžíce mléka,sůl

V hluboké misce smícháme vejce, solamyl, koření a prolisovaný česnek. Řízky naklepeme, osolíme a ponoříme na noc do marinády. Druhý den připravíme těstíčko smícháním vejce, mléka a mouky. Těsto musí být "patlavé". Řízky namočíme do těstíčka a ihned smažíme.

Kuřecí rychlovka

4 kuřecí prsa,2 lžíce kremžské hořčice, sůl, pepř, Bertolli Classico olivový olej
Kuřecí plátky jemně naklepeme, osolíme,opepříme a potřeme kremžskou hořčicí. Ihned můžeme smažit na Bertolli olivovém oleji. Je to výborný a hlavně velice rychlý recept bez nakládání masa. Poznámka: Místo kuřecích prsou můžeme použít jakékoliv jiné maso.

Kuře s hořčicovou omáčkou

40 dkg kuřecích prsou,0,25 l Rama Cremefine ke šlehání,5 lžic hořčice plnotučné,lžíce Rama Classic,500 g těstovin,sůl, pepře mletého
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky,orestujeme na rozpuštěné Ramě cca 5 minut,osolíme, opepříme, přidáme hořčici a smetanu,provaříme a podáváme nejlépe s těstovinami.

Kuřecí taštičky

6 kuřecích řízků,6 plátků šunky,6 plátků tvrdého sýru,hrst libečku, 6 lžiček hořčiče plnotučné,sůl, pepř,250 ml Rama Cremefine ke šlehání,dle potřeby hl. mouku,vejce, strouhanku, 2 lžíce Rama Culinesse
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme.Pomažeme hořčičí, posypeme libečkem.Poklademe plátky šunky a sýra a zabalíme do taštičky. Je lepší sepnout párátkem. Obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka) a naskládáme do ohnivzdorné mísy vymazané Ramou Culinesse. Zalijeme smetanou a dáme zapéci.Podáváme s bramborovou kaší.

Smetanová kuřecí prsíčka

4 plátky kuřecích prsíček,100 g šunky,150 g žampionů,50 g Rama Classic,150 ml Rama Cremefine na vaření,sůl, pepř
Na Ramě osmažíme na nudličky nakrájenou šunku a na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolíme, opepříme, necháme chvíli dusit, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampiony a opět podusíme.Nakonec směs podlijeme smetanou. Podáváme s vařenými bramborami.

23. července 2012

Rýžový nákyp

250 g rýže,1 l mléka,špetka soli,100 g másla,100 g pískového cukru,2 vejce,máslo na vymaštění nákypové formy, strouhanku na vysypání formy,250 g ovoce,100 g moučkového cukru, vanilkový cukr
Mléko osolíme a uvaříme v něm rýži doměkka. Dáme vychladnout. Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Pěnu i sníh opatrně vmícháme do vychladlé rýže společně s omytým a osušeným ovocem (třešně, jablka, meruňky , švestky atd.). Máslem vymastíme nákypovou formu, vysypeme ji strouhankou a rýži do ní opatrně přendáme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut. Hotový rýžový nákyp posypeme moučkovým cukrem, který smícháme s balíčkem vanilkového cukru.

Buchta Margot

2 hrnky polohrubé mouky, balíček prášku do pečiva, 2 hrnky cukru moučka, 2 žloutky, 6 lžic oleje, 1 čokoláda Margot (velká), hrnek mléka, 2 bilky na sníh, rum
poleva: 1/8 másla, 2 lžíce kakaa, 150 g cukru moučka

Z uvedených surovin zaděláme těsto, které vlijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Pečeme podle velikosti (dobrá kuchařka pozná, kdy je buchta hotová). Buchtu po upečení zakapeme rumem, a ještě vlažnou ji polijeme polevou připravenou z uvedených surovin.

Valentýnský dort

těsto: 175 g cukru, 125 g másla, vejce, 430 g hladké mouky, mouka na vál
náplň: 100 g malin, 100 g jahod, 100 g rybízu (vše zmrazené), sáček červené želatiny, 200 ml smetany, vanilkový cukr


Těsto: Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie jej uložíme asi na 30 minut do chladničky. Z kartonu vystřihneme srdce asi 25x25 cm. Oddělíme 600 g tětsa a zbytek vrátíme do chladničky. Na pomoučeném vále těsto vyválíme. Podle šablony vykrojíme tvar srdce.Troubu předehřejeme na 175 °C. Korpus pečeme asi 10 minut a
několikrát jej propíchneme vidličkou.Okraj srdce: Ze zbylého těsta vyválíme váleček silný jako prst. Na předpečený korpus kolem dokola položíme váleček z těsta. Celé srdce potřeme studenou vodou. Zvýšený okraj nakonec ozdobíme vidličkou. Pečeme ještě asi 10 minut. Hotové necháme vychladnout.Náplň: Zmrzlé ovoce dáme do středu srdce a několik kousků odložíme. Želatinu připravíme dle návodu. Až začne tuhnout, ovoce jí pomalu přeléváme. V chladničce necháme ztuhlout. Smetanu ušlaháme dotuha, a cukrářským sáčkem dort ozdobíme a poklademe nejhezčím ovocem.

Palačinkový dort

300 ml mléka, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, tuk na pečení
náplň: 2 polotučné tvarohy, 2 vejce, vanilkový cukr, 150 ml mléka, 3 lžíce cukru, po 150 g mražených malin, borůvek a červeného rybízu


Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk. Naběračkou postupně naléváme těsto a upečeme pět silnějších palačinek. Na náplň utřeme tvaroh a mlékem, přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutky.Rozmixujeme dohladka. Upečené palačinky potřeme tvarohovou náplní, poklademe malinami, borůvkami a rybízem a postupně přidáváme jednu za druhou do dortové formy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který navrstvíme na poslední palačinku a ozdobíme. Naplněnou dortovou formu vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) a asi 15 minut zapékáme.

Kokosová roláda

100 g strouhaného kokosu, 100 g cukru, 100 g másla, 2 lžíce kandovaného ovoce, citronová šťáva, mléčná čokoládová poleva
Kokos spojíme s máslem, cukr s citronovou šťávou. Na alobal rozválíme obdélník cca 7x25 cm, doprostřed nasypeme kandované ovoce, stočíme a upevníme. Necháme v chladničce ztuhnout. Nakonec polijeme teplou čokoládovou polevou a opět necháme ztuhnout.

Barevný koláč

300 g moučkového cukru, 300 g másla nebo Hery, vanilkový cukr, 5 vajec, kysaná smetana, 300 g polohrubé mouky, prášek do pečiva,vanilkový, kakaový a malinový pudinkový prášek na obarvení těsta, tuk a mouka na pekáč
poleva : 300 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2-3 lžíce rumu,citronová šťáva


Máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny, postupně přidáváme vejce (jedno po druhém) a třeme, poté přidáme kysanou smetanu a nakonec polohrubou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na tři díly a obarvíme je pudinkovými prášky (vanilkový, kakový a malinový). Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou mokou, těsto střídavě dáváme lžící na pekáč a upečeme. Vychladlý moučník můžeme polít polevou. Cukr, vodu, rum a citronovou šťávu utřeme na hladkou kaši a nalijeme na vychladlý moučník. Barevny kolač s drobenkou

Rumové koblihy

50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr, lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 1/4 l mléka, lžička cukru, 30 g droždí,500 g hladké mouky, 0,5 lžičky soli, hladká mouka na vál, jahodová marmeláda, tuk na smažení, vanilkový cukr na posypání

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek,přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme řidší těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme marmeládu. Z druhé půlky vykrájíme kolečka,která položíme na náplň. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo, a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. Rozpálíme tuk a koblihy v něm usmažíme dozlatova. Upečené koblihy necháme okpapat na sítu a posypeme je vanilkovým
cukrem.

Jahodový patrový dort

korpus: 150 g měkkého tvarohu, 140 g cukru krystal, lžíce citronové šťávy, 6 lžic rostlinného oleje, 250 g polohrubé mouky, lžička kypřícího prášku
náplň: 500 g jahod, 2 ztužovače šlehačky, 500 ml šlehačky, cukr vanilkový, cukr moučka


Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme je na tři části a dvě z nich odložíme stranou. Vymažeme kulatou dortovou formu a dno vyložíme částí těsta. Pečeme asi 15 minut. Postupně zpracujeme i zbylé dvě části těsta. Očistíme a omyjeme jahody. Oddělíme 250 g a rozšleháme je do pyré. Ostatní ovoce rozpůlíme. Ušleháme smetanu se zbylým cukrem a ztužovačem. Do tuhé šlehačky lehce vmícháme jahodové pyré. První korpus potřeme částí šlehačky a poklademe jahodami. Na ně vyrovnáme druhý, opět potřeme a dáme jahody. Překlopíme poslední částí, ozdobíme zbylou smetanou a jahodami. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Mřížkový koláč s jablky

těsto: 250 g hladké mouky, balíček vanilkového cukru, špetka soli,250 g tvarohu, 250 g másla
náplň: 2 kg jablek, 75-100 g cukru, balíček vanilkového cukru, 125 g rozinek, kondenzované mléko na pomazání


Mouku prosijeme do mísy, přidáme vanilkový cukr, sůl, tvaroh a na kousky nakrájené máslo. Přísady zpracujeme ručním hnětačem nejprve při nižší rychlosti, pak rychlost zvýšíme. Nakonec vše uhněteme do hladkého těsta na vále. Pokud by těsto bylo příliš měkké, přidáme ještě trochu mouky a pak dáme odpočinout na hodinu do ledničky. Na náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Pak je za stálého míchání podusíme doměkka s cukrem a vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Přidáme rozinky. Zhruba dvě třetiny těsta rozválíme na vymaštěném olechu (38x28 cm) a navrch rozmístíme rovnoměrně jablečnou hmotu. Zbylé těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na proužky široké asi 1 cm. Proužky položíme do mřížky na jablka, potřeme kondenzovaným mlékem a v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 4) pečeme asi 30 minut.

Rebarborový dort

těsto: 80 g másla, 50 g moučkového cukru, 50 g mletých lískových oříšků, vejce, 200 g mouky
obloha: 500 g rebarbory, 220 g cukru, šťáva a kůra ze 2 citronů, vanilka, 2 lžíce solamylu, 2 vejce,  žloutek, 200 g kysané smetany

Připravíme těsto a zabalené do fólie je na 30 minut uložíme do chladu.Rebarboru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zasypeme ji 100 g cukru,přidáme lžičku citronové kůry, vanilku a 5 minut povaříme. Solamyl rozpustíme, přilijeme do směsi a necháme přejít varem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu vyložíme pečícím papírem a pak těstem, navrch položíme také pečící papír, nasypeme hrách a 15 minut pečeme. Poté papír i s hrachem odstraníme a pečeme dalších 15 minut. Dort potřeme rebarborou. Citronovou kůru, cukr, šťávu, vejce, žloutek a smetanu ušleháme a dáme na dort. Pečeme 25 minut.

Jogurtový dort

2 nízkotučné tvarohy, 2 bílé jogurty, 2 dl nízkotučného mléka, 20 g želatiny, 1 dl vody, bílek, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, ovoce dle chuti
Želatinu namočíme do 1 dl studené vody a necháme hodinu bobtnat. Tvaroh našleháme s jogurtem, cukrem a horkým mlékem. Přidáme rozpuštěnou želatinu a sníh ušlehaný z bílku a vanilkového cukru. Dortovou formu vyložíme mikrotenem a střídavě plníme ovocem a tvarohovou hmotou. Dáme ztuhnout do ledničky. Zdobíme ovocem.

Kynuté ovocné knedlíky

300 g hrubé mouky, 2 dl mléka, vejce, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 600-700 g ovoce
na posypání: 100 g cukru, 150 g tvrdého tvarohu, 100 g rozpuštěného másla

Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, mléko, sůl, vejce a zpracujeme vláčné hladké těsto. Necháme asi půl hodiny kynout, poté těsto rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a děláme kulaté knedlíky. Vkládáme je do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly.

Tvarohové palačinky s čokoládou

palačinky: 1 l mléka, 400 g hladké mouky, 4 vejce, špetku soli, olej na pečení
náplň: 500 g netučného tvarohu, sáček vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mléka, lžička sušené citronové kůry
na ozdobení: 100 g čokolády na vaření, 2 mandarinky, lžíce strouhaného kokosu


Do mísy dáme tvaroh, vanilkový cukr, podle chuti přisladíme moučkovým cukrem (někdy bývá tvaroh kyselejší, a proto je třeba přidat více cukru), mléko, citronovou kůru a utřeme vařečkou nebo našleháme elektrickými metlami dohladka. V hrnku rozkvedláme mléko, vejce, sůl a potom za stálého míchání přisypáváme mouku, až vznikne řídké těsto. Pánev zahřejeme, vymastíme a nalijeme na ni trochu těsta, palačinky mají být tenké jako papír. Pečeme po obou stranách dozlatova a hotové palačinky udržujeme teplé. Čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme do hrnku, přidáme lžíci vody a ve vodní lázni rozpustíme. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Tvarohovou směsí naplníme mikrotenový sáček s ustřihnutým růžkem. Na okraj každé palačinky nastříkáme trochu tvarohu, stočíme je, polijeme čokoládou, posypeme kokosem a ozdobíme mandarinkou.

Buchty s povidly

500 g polohrubé mouky, 0,5 balíčku vanilkového cukru, 60 g másla, 2 žloutky, 1/4 l mléka na těsto, máslo na vymazání pekáče, cukr na posypání, 50 g cukru, 20 g droždí, mléko na kvásek, špetka soli, citronová kůra, hladká mouka na vál, 400 g povidel

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou mouku, vlijeme vykynutý kvásek, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, rozehřáté máslo, žloutky a mléko. Vše společně vymícháme na vláčné hladké těsto, dáme je k teplu a přikryjeme ubrouskem. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rodělíme na 16-20 dílů, které mírně zploštíme, naplníme povidly a uzavřeme. Na pekáč dáme rozehřáté máslo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty.Ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Po upečení buchty z pekáče vyklopíme a pocukrujeme.

Buchty s povidly

Tropický dort

300 g kokosků, 100 g másla, konzerva (580 g) ananasového kompotu, konzerva (320 g)mandarinek, balíček želatiny s příchutí tropického ovoce, 1/3 sklenice krupicového cukru, 300 ml bílého jogurtu, 300 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce citronové šťávy

Kokosky rozdrobíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře prohněteme.Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem, vložíme do ní máslovou hmotu a dáme na 1 hodinu do ledničky. Mandarinky a ananas scedíme a šťávy smícháme dohromady. Ve sklenici této šťávy rozpustíme želatinu a necháme ji 10 minut bobtnat. Přidáme lžíci cukru a na mírném ohni mícháme, až se všechny složky spojí. Nevaříme ! Jogurt smícháme se zbytkem cukru a citronovu šťávou. Smetanu ušleháme. Ke 2/3 šlehačky přidáme jogurt a opatrně vmícháme tuhnoucí želatinu a 2/3 ovoce. Dortový korpus z kousků potřeme krémem a vložíme na 3 hodiny do ledničky. Dort ozdobíme šlehačkou a kousky ovoce.

Mramorová bábovka

130 g másla, 230 g cukru moučka, vanilkový cukr, 5 vajec, 100 ml mléka, 360 g hrubé mouky, kypřící prášek, 50 g čokolády na vaření, 30 g másla, 20 g strouhanky na formu

Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Potom přidáme vlažné mléko a polovinu mouky. Do druhé poloviny mouky zamícháme prášek do pečiva a společně s tuhým sněhem ušlehaným z bílků ji zlehka zamícháme do utřeného těsta. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a do jednoho dílu zamícháme nastrouhanou čokoládu. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, naplníme nejdřív světlým a potom tmavým těstem a v středně vyhřáté troubě zvolna pečeme asi hodinu.

Jogurtový koláč

400 g - 500 g kelímek bílého jogurtu, stejný kelímek polohrubé mouky,půl stejného kelímku cukru, 1 - 2 vejce, prášek do pečiva, tuk a mouka na plech, ovoce (rybíz, švestky, borůvky, meruňky), drobenka z mouky, másla a cukru
Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a cukr. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech vysypaný moukou, poklademe ovocem (které příp.přisladíme) a posypeme drobenkou. Pečeme cca na 175 - 200 °C asi 30 - 40 min. Dávka je na klasický obdélníkový plech do trouby.

Opilý jablečný koláč

650 g jablek, citrón, 2 lžíce rozinek, 5 lžic rumu, 180 g polohrubé mouky, lžička kypřícího prášku, 120 g másla, cukr vanilka, 120 g cukru,2 vejce

Jablka oloupeme a nakrouháme na plátky. Kousky jablek ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Rozinky posypeme cukrem a přelijeme alkoholem. Necháme je přes noc uležet. Minimálně 5 hodin. Mouku smísíme s kypřícím práškem. V míse utřeme 90 g másla, 60 g cukru a vanilkový cukr. Přisypeme mouku a rukama prohněteme, až vznikne lehké žmolenkové těsto. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou a rozetřeme do ní těsto.Rozpálíme troubu na 200 °C. Na těsto vyrovnáme připravené plátky jablek a posypeme cukrem. Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Mezitím si připravíme polevu. Do pěny našleháme 30 g másla, 40 g cukru a vejce. Krátce před koncem pečení přelijeme koláč připravenou pěnou a posypeme ochucenými rozinkami. Pečeme ještě asi 10 minut.

Hroznová bublanina se sněhovou čepicí

150 g bílého jogurtu, 3 žloutky, 400 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 3 kusy vanilkového cukru, 150 g oleje, prášek do pečiva, strouhaná citronová kůra, 40 g tmavých i světlých hroznů

Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme citronovou kůru, žloutky, olej, jogurt a vše zamícháme. Vlijeme do větší koláčové formy vymazané olejem nebo na plech, posypeme hrozny a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Zatím vyšleháme pevný sníh z bílků a lehce vmícháme vanilkový cukr, naneseme na koláč a dosušíme v mírné troubě.

Sprostý moučník

těsto: 380 g polohrubé mouky, 380 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1,5 balíčku kypřícího prášku, 0,4 l mléka, 2 vejce
poleva: 170 g másla (Hera), 170 g cukru, 4 lžíce kakaa, 100 g čokolády na vaření, 4 lžíce mléka, 7 lžic rumu

Všechny suroviny na těsto smícháme a ušleháme. Nalijeme na vymaštěný a kokosem vysypaný plech. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je již moučník upečen. Mezitím připravíme na plotně v rendlíku polevu.Vaříme na mírném ohni, než se všechny suroviny rozpustí a spojí. Do upečeného těsta "pícháme" vidličkou a do vzniklých děr vléváme polevu. Moučník necháme vychladnout a podáváme.

Hruškový koláč

150 g hladké mouky, 60 g másla, sůl, 800 g hrušek, 50 g vanilkového cukru, skořice

Středně velkou koláčovou formu vytřeme máslem a lehce poprášíme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na vál prosijeme mouku přidáme máslo a 4 lžíce vody. Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Oloupané hrušky nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme na sílu 1 cm, přesuneme do formy a propícháme vidličkou. Poklademe hruškami, posypeme cukrem se skořicí a upečeme dozlatova.

Plněné rohlíčky

500 g hladké mouky, vejce, 0,5 hery, 14 lžic mléka, lžíce cukru, 60 g droždí, marmeláda, povidla nebo tvaroh, moučkový cukr na obalení

Ohřejeme mléko s cukrem a vlažné vlijeme do mouky s droždím. Do vytvořeného kvásku vlijeme rozehřátou a mírně zchladlou heru,přidáme vejce a vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Na vále vyválíme tenkou placku, podle talíře vykrojíme kolo, které rozdělíme na trojúhelníky. Vzniklé trojúhelníky do širšího okraje plníme libovolnou náplní. Rohlíčky klademe na plech a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme do mírného zhnědnutí a ihned po upečení obalujeme v cukru.

Prošívaná deka-recept

korpus: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru (krupice, krystal), hrnek vlažné vody, 0,5 hrnku oleje, 3 celá vejce, 3 lžíce kakaa, prášek do pečiva
pudink: 4 dcl mléka, vanilkový pudink, 3 lžíce cukru
tvarohový krém: 2 vaničky tvarohu, vanilkový cukr, žloutek

Ingredience na pudink svaříme a necháme vychladnout. Korpus dáme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohový krém smícháme s vychlazeným pudinkem, dáme do pytlíku, kterému jsme ustřihli rožek, a cákáme krém na těsto. Potom dáme upéci do trouby

Mandlová bábovka

25O g Hery, 6 vajec, 150 g pískového cukru, 100 g sekaných mandlí,1,5 dl mléka (necelý),1 a půl prášku do pečiva, 300 g polohrubé mouky, tuk, strouhanka a mandle na formu

Heru utřeme s cukrem a žloutky, potom přidáváme střídavě mouku s práškem do pečiva a mandlemi, sníh z bílků a mléko. Hotové těsto lijeme do bábovkové formy, kterou vytřeme tukem, a vysypeme strouhankou se sekanými mandlemi nebo můžeme do jednotlivých žeber bábovky přilepit na tuk poloviny mandlí a pak teprve vysypat strouhankou. Pečeme asi 30-40 minut zvolna ve vyhřáté troubě. Po vyklopení bábovky jsou mandle navrchu pěkně opečené.

Ořechové trojúhelníky z listového těsta

balení listového těsta
na potření: rozšlehaný žloutek
náplň: 100 g strouhaných ořechů, 100 ml mléka, lžička skořice,vanilkový cukr, med, rum, podle potřeby piškotové drobečky

Listové těsto vyválíme, nařežeme na čtverečky plníme oříškovou náplní a přehneme do trojúhelníku a dobře přimáčkneme, aby náplň nevytékala. Pomažeme žloutkem a pečeme v hodně horké troubě.Můžeme před pečením ještě posypat hrubým krystalovým cukrem, ale není to nutné.
Náplň: ořechy přelijeme horkým mlékem, přimícháme skořici a podle chuti med a rum. Je-li hmota řídká zahustíme piškotovými drobečky nebo strouhankou.

Výborná bábovka

250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, vanilkový cukr, 0,5 kypřícího prášku, 3 bílky, 100 g oleje, voda, 3 lžíce kakaa, tuk a kokos na formu
Mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek smícháme dohromady.Přilijeme olej, stejné množství vody a opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Trochu těsta nalijeme do formy a do zbytku vmícháme kakao a nalijeme do formy.Pečeme dozlatova.

Koláče od babičky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 2 žloutky, 2 lžíce cukru, 6 lžic rozehřátého másla, vařený strouhaný brambor, 20 g droždí, vlažné mléko dle potřeby, 2 kostky cukru a 2 lžíce mouky do kvásku povidla, tvarohová náplň, maková náplň, rozinky, mandle, kandované ovoce, ořechy, vejce na potření

Mouku, koření, sůl, žloutky, strouhaný brambor, sůl, cukr, koření, žloutky dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek (z droždí, 2 kostek cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka) a pomocí mléka zaděláme vláčné těsto, které se nelepí na mísu ani na vařečku. Můžeme zpracovávat v hnětači. Z těsta vytvoříme kouli, posypeme lehce moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme na vále kulaté koláče asi ve velikosti talíře. Na koláče nanášíme střídavě různé nádivky a zdobíme rozinkami, mandlemi, ovocem, ořechy apod. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě, až jsou okraje koláčů zlatavé. Na plechu pečeme 2 kulaté koláče.

Ořechový dort bez mouky

5 vajec, 120 g cukru, 250 g mletých vlašských ořechů, lžička skořice, 3 tlučené hřebíčky. čokoládová poleva, zavařenina, šlehačka, ztužovač do šlehačky, čokoládová rýže

Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny, vmícháme koření, ořechy a lehce zabalíme sníh z 5 bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a velmi zvolna pečeme. Dort necháme do druhého dne vychladit. Potom rozřízneme, namažeme pikantní zavařeninou. Povrch polijeme čokoládovou polevou, boky dortu pomažeme ušlehanou šlehačkou, na povrch stříkáme vzory ze šlehačky a sypeme čokoládovou rýží.

Dobré lívanečky

100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, vejce, 1/4 l mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli
Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogutem.

Tvarohová bublanina

250 g měkkého tvarohu, 200 g Hery, 200 g moučkového cukru, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků, 200 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, ovoce na posypání (třešně, višně, rybíz, meruňky apod.), tuk a strouhanka na formu, skořicový cukr na posypání

Cukr, Heru, tvaroh a žloutky utřeme ve šlehači, potom přidáme mouku s práškem do pečiva střídavě se sněhem z bílků. Lehce promícháme.Pekáč vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a nalijeme do něho těsto. Posypeme ovocem a zvolna upečeme. Hotové sypeme skořicovým cukrem.

Obrácený koláč

3 vejce, 60 g cukru, 150 g hrubé mouky, citrónová šťáva, vanilkový cukr, 0,5 prášku do pečiva, 0,5 kg jablek, skořice, rozinky

Celá vejce ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou do pěny. Do této hmoty přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou. Nakrájíme a oloupeme jablka, vyložíme jimi dno formy,posypeme skořicí a rozinkami. Na jablka nalijeme těsto a zvolna upečeme. Po částečném vychladnutí vyklopíme z formy, jablka zůstanou na povrchu. Posypeme vanilkovým cukrem a po vychladnutí krájíme. Podáváme se šlehačkou.

Buchta Mirka

5 vajec, hrnek krupicového cukru, 3 nastrouhaná jablka, hrnek strouhaných vlašských ořechů, 1 dcl oleje, skořice, 2 hrnky polohrubé mouky, balíček prášku do pečiva, poleva
Vejce s cukrem našleháme dohusta, přidáme nastrouhaná jablka,nastrouhané ořechy, olej, trochu skořice, můžeme přidat kakao kandované ovoce - dle chuti, dále přidáme mouku s práškem do pečiva. Upečeme a polijeme polevou.