3. srpna 2012

Vinaigrette

lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, špetka moučkového cukru
Vše rozšleháme vidličkou. V sezóně salátů si můžeme vinaigrette připravit do zásoby a v uzavřené sklenici uchovat v ledničce. Nemáme-li vinný, červený ocet, je možné ho nahradit osmiprocentním lihovým octem a kápnutím červeného vína,chuť ovšem stejná není.

Salát z vařeného květáku

květák, lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, špetka moučkového cukru, cibule, zelená petrželka
Očistěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Růžičky rozebereme a dáme vychladit. V misce smícháme vinaigrette (viz příslušný recept) s pokrájenou cibulkou a zelenou petrželí, přidáme vychlazený květák, opatrně promícháme a podáváme buď jako jeden ze studených zeleninových předkrmů, nebo jako pikantní přílohu k masu a slaným, moučným, popřípadě bramborovým jídlům.

Salát z pampeliškových puků

15 listů pampelišek, lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, mletý pepř, sůl,špetka moučkového cukru, lžička hořčice, 3 vejce

Pampeliškové puky pečlivě očistíme, několikrát propláchneme vodou, pak ve speciálním košíčku nebo čisté utěrce je natřásáním zbavíme vody, smícháme s vinaigrette (vyšlehanou ze všech přísad), hořčicí a natvrdo uvařenými vejci, nakrájenými na kolečka.Na pampeliškové puky chodíme v předjaří se starým špičatým nožem. Z půdy vyřezáváme pampelišky s kusem kořene, aby se lístky nerozpadly. Kořen před přípravou salátu odkrojíme. Nejlepší jsou bílé, křehké pampelišky, které se musí prodírat ke světlu zrytou půdou. Jen několik prvních jarních dnů je možné sbírat pampelišky na salát. Často, tak jako jaro, nám proklouzne mezi prsty i doba sběru prvních pampelišek a zůstanou jen zelené a hořké listy. 

Mrkev majonézová

Syrovou mrkev nastrouháme na jemné nudličky, promícháme ji s majolkou, jemně strouhaným křenem (podle chuti) a ochutíme vinným octem a solí. Ocet může být i náš, lihový. Tento recept vznikl v Čechách. Na francouzský základ je naroubovaný český křen. Mrkev z Quercy i majonézovou mrkev můžeme podávat jako studené předkrmy. Když se pak na prostřeném stole sejdou s celerovou remuládou, salátem z květáku, paštikou, popřípadě šunkou, vytvoří pastvu nejen pro oči, ale i pro chutě náročných labužníků.

Mrkev z Quercy

500 g mrkve, cibule, zelená petrželka, 6 lžic oleje, 2 lžíce vinného octa, mletý pepř, sůl
Syrovou mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemné nudličky. Olej,ocet, pepř a sůl přidáme k mrkvi současně s drobně nasekanou cibulí a zelenou petrželkou. Promícháme. Někdy je nutné přidat ještě lžíci oleje. Mrkev si sama řekne, kdy už je v ní oleje dost. Při míchání začne krásně mlaskat.

Jarní koktejl

hlávkový salát, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky kečupu, lžíce smetany, lžička hořčice, lžička octa, 3 vejce, sůl
Hlávkový salát opláchneme a osušíme potřásáním v čisté utěrce. Nakrájíme jej na tenké nudličky, které aranžujeme do širokých sklenic na šampaňské nebo do skleněných misek na kompot. Vejce uvařená natvrdo posekáme na drobné kousky a posypeme jimi salát v miskách. Majonézu, kečup, hořčici, ocet, sůl a smetanu smícháme a touto omáčkou obsah misek polijeme. Před podáváním vychladíme v ledničce. U stolu si pak obsah své misky každý zamíchá sám.

Celerová remuláda

celer, 3 lžíce rostlinného oleje, lžíce octa, sůl, mletý pepř, moučkový cukr, 2 lžíce hořčice
Syrový středně velký celer oloupeme a nakrájíme na nudličky tenké jako sirky.Přidáme hořčici, olej, ocet (nejlépe vinný), pepř, sůl a na špičku nože cukru.Všechno dobře promícháme a celerová remuláda je hotová.Neusnadňujte si práci strouháním, chuť je pak docela jiná. Celerová remuláda je lepší, když se připraví den předem, celer změkne. Přidáním majonézy se nic nezkazí.

Palačinkový pahorek

1/4 l mléka, vejce, 120 g hladké mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl
náplň: 400 g zadního hovězího, 3 cibule, 30 g másla, 150 g tvrdého sýra


Z těsta upečeme 10 tenkých palačinek. Uvařené hovězí maso umeleme s cibulemi vařenými s ním v polévce. Smícháme na pánvičce s máslem, osolíme,opepříme a zalijeme hovězím vývarem tak, aby vznikla hustá kaše. Můžeme přidat špetku mouky.Palačinky skládáme do máslem vymazané misky, každou pomažeme masovou kaší a vršíme je na sebe. Končíme nenamazanou palačinkou. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, misku s palačinkami do ní vložíme, hrnec přikryjeme a necháme v parní lázni asi půl hodiny. Před podáváním palačinkový pahorek vyklopíme na mísu, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme rozpuštěným máslem.

Cibulový slaný koláč

120 g másla, 250 g hladké mouky, 4 lžíce vody, sůl,
náplň: 500 g cibule, 1.25 dl šlehačky, lžička hladké mouky, 2 žloutky, 40 g másla, sůl


V míse prsty promícháme mouku s máslem, až se spojí do žmolků. Pak přidáme osolenou vodu a lehce propracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na prsty, necháme ho deset minut odpočinout.Mezitím si uděláme náplň. Na másle dozlatova osmažíme drobně pokrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a zalijeme šlehačkou. Do vychladlé cibulové kaše vmícháme žloutky, pepř a sůl. Odpočaté těsto vyválíme na tři milimetry silnou, kruhovou placku a vložíme ji do vymaštěné koláčové formy. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a dáme péci asi na dobu třiceti minut do vyhřáté trouby.Cibulový koláč jíme hodně teplý, doplněný horkým, čistým a silným hovězím bujónem a orosenou sklenkou studeného bílého vína.

Celer s citrónem

celery, citrón, 2 kostky kostkového cukru, 80 g másla, sůl
Podzimní středně velké celery rozkrájíme na dvoucentimetrové kostky. Do kastrůlku, nejlépe litinového, dáme rozpustit máslo, do kterého vsypeme nakrájený celer, přidáme cukr, sůl a zakapeme šťávou z citrónu. Nepodléváme vodou a dusíme na velmi mírném ohni do měkka. Cukr trošku karamelizuje, takže celer zhědne, ale pozor! Nepřipálit! Je to výborná příloha k pečenému masu.

Zapečené čekankové puky po toskánsku

6 čekankových puků, 150 g ementálu (nebo jiný tvrdý sýr), 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, žloutek, mletý pepř, sůl

Čekankové puky očistíme, opláchneme a vcelku vložíme do slané vařící vody.Vaříme do měkka, asi 20 minut. Máslo dáme rozpustit, přidáme mouku, zalijeme mlékem a uvaříme hustší bešamel, vmícháme 3/4 jemně nastrouhaného ementálu, opepříme, osolíme, přidáme ještě žloutek a vymícháme do hladka.Okapané čekankové puky složíme do máslem vymazané zapékací misky a potřeme je sýrovým bešamelem. Posypeme zbylou čtvrtinou ementálu, poklademe kousky másla a zapečeme do růžova v rozpálené troubě. Jako příloha se hodí bílý chléb.

Co zahrada dá

500 g karotky, 500 g brambor, 250 g zeleného hrášku, 3 cibule, lžíce hladké mouky, 500 g šunky, 2 hlávkové saláty, zelená petrželka, tymián, sůl, bobkový list

Ve větší nádobě, nejlépe litinové, necháme na másle zesklovatět nadrobno pokrájené tři menší cibulky. Přidáme nakrájenou šunku nebo slaninu (nemusí ale být) a lžíci mouky. Zalijeme vodou. Potom přidáme hrášek, rozebraná srdíčka ze salátů, na kolečka pokrájenou karotku a na větší kostky nakrájené brambory. Vody má být v hrnci jen tolik, aby přikryla zeleninu. Do Jardiniery přidáme ještě "bouquet garni", tj. kytičku zelené petržele svázanou nití s bobkovým listem a větvičkou tymiánu. Vše pomalu dusíme, až na dně hrnce zůstane jen troška dobré šťávy.Jardiniere připravenou z mladé jarní zeleniny můžeme podávat jako samostatné jídlo. Stejně upravená pozdní zelenina se dá využít jako příloha k masu. Příloha: černý chléb

Plněné zelí Camburat

zelí (menší hlávka, nejlépe letní), 500 g vepřového bůčku, 100 g uzeného masa (nebo slanina), 2 cibule, vejce, 150 g strouhanky, mletý pepř, sůl
obložení: 6 mladých cibulek, 4 mrkve


Do vařící osolené vody ponoříme hlávku zelí a asi pět minut ji vaříme, pak sundáme hrnec z ohně a hlávku necháme ještě chvíli v horké vodě, aby listy zvláčněly. Spařené zelí necháme odkapat a potom ho list po listu rozevřeme jako květinu.
Náplň: Vepřové maso nebo bůček umeleme a smícháme s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky, drobně pokrájenou cibulkou osmaženou do růžova,vejcem, strouhankou, pepřem a solí. Každý list rozevřeného zelí postupně namažeme touto náplní a listy znovu skládáme do hlávky, kterou pevně svážeme ze všech stran nejméně osmi nitěmi. Zelí pečeme přikryté pekáčem nebo alobalem dvě až tři hodiny za stálého podlévání. Během pečení přidáme do pekáče celé menší cibulky a mrkev nakrájenou na kolečka. Můžeme kápnout i bílé víno, ale není to nutné. "Choux farci Camburat" - plněné zelí Camburat se jí s vařenými brambory.

Provensálská rajská jablíčka s vejci

6 rajčat, 6 vajec, cibule (malá), 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 20 g másla, lžička moučkového cukru, zelená petrželka, mletý pepř, sůl
Rajská jablíčka podélně rozkrojíme, posolíme, na každé přidáme špetku cukru a necháme deset minut odpočinout. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej s máslem a rajská jablíčka do něj pokládáme naříznutou stranou. Kolem nasypeme na drobno nakrájenou cibuli. Během pečení do jablíček často pícháme vidličkou, aby rychleji pouštěla šťávu. Asi za čtvrt hodiny je otočíme a šťávu necháme trochu zkaramelizovat. Konečně na pánev mezi rajská jablíčka rozklepneme vejce jako "volská oka".Všechno posypeme sekanou petrželí, rozsekanaým česnekem, pepřem a solí. Podáváme s černým nebo bílým chlebem.

Zapečený pórek se strouhankou

6 pórků, 150 g ementálu (nebo jiný tvrdý sýr), 100 g strouhanky, 60 g másla, sůl

Pórek pečlivě očistíme, nařežeme podle velikosti kastrolu a svážeme nití do svazečků, aby se během vaření nerozpadl. Uvaříme ho do měkka ve slané vodě,necháme dobře okapat a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Vrstva pórku v misce má být alespoň třícentimetrová.Strouhanku osmažíme na dvou třetinách másla a pórek v misce posypeme. Na jemném struhadle nastrouháme ementál, navrstvíme na strouhanku v misce a poklademe kousky zbyléhho másla. Zprudka zapečeme v troubě dozlatova. Zapečený pórek podáváme s bílým chlebem jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.

Pórek a la chřest

6 pórků, 6 lžic oleje, 2 lžíce vinného octa, cibule, pažitka (nebo petrželka, případně obojí), mletý pepř, sůl

Pórek očistíme, rozkrájíme podle velikosti kastrolu, svážeme do svazků, aby se nerozcupoval, a uvaříme ve slané vodě. Necháme dobře odkapat a vychladit.Olej, ocet, pepř a sůl prošleháme vidličkou. Přidáme cibuli, co nejvíc pažitky a petrželky a posekáme nadrobno tak, aby vznikla hustá omáčka. Když není pažitka ani zelená petrželka, přidáme jen cibuli. Pórky úhledně srovnáme na mísu, omáčku připravíme do omáčníku nebo skleněné misky a každý si na svém talíři pórek bohatě polije omáčkou. Je také možné pórek po uvaření nakrájet na menší kousky a smíchat s omáčkou, ale není to tak hezké. Podává se s bílým chlebem. Z vody, ve které se pórek vařil, uděláme přidáním brambor, pepře, kousku másla a trošky smetany dobrou, lehkou polévku.

2. srpna 2012

Rizoto, které osvěží

K uvařené celozrnné rýži přidáme nadrobno nakrájené žampiony, jemně podušená rajčata, nadrobno nasekanou jarní cibulku, petrželku a sezamový olej. Ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a ihned podáváme. Výborně se hodí ke chřestu i jiným druhům dušené nebo pečené zeleniny.

Zeleninový salát s jáhlami

jáhly, vodu, olivový olej, zelenou papriku, svazek rucolly, malou plechovku nakládané kukuřičky, citronovou šťávu, sůl, popřípadě pepř
Jáhly (cca půl skleničky) proprat několikrát horkou vodou a pak dát v cca stejném množství osolené vody vařit. Vaříme na mírném plamenu do naboptnání a vstřebání vody -tzn. klasická příprava přílohových jáhel. Zakápneme olivovým olejem a promícháme. Necháme stydnout.Pokrájíme si svazek rucolla salátu a papriku (zelenou - lépe světlou) kousky. Přidáme do studených jáhel, přidáme kukuřičku bez šťávy. Dochutíme olivovým olejem, kapkou citronu a solí a popřípadě pepřem.

Bezlepkový trojbarevný koláč

1.těsto: 15 dkg sojové mouky tučné (hrubé nebo hladké),15 dkg solamylu,10 dkg práškového cukru,vejce,4 lzice studené vody 2 dkg kakaa,0,5 prášku do pečiva (dr oetker)
2.těsto : 75 dkg tvarohu (nejlépe tučný),2 celá vejce,15 dkg cukru,5 dkg másla,
3.těsto: smíchat: 20 dkg cukru,1 dcl oleje, 4 lžic vody,3 vejce
přidat :10 dkg sojové mouky,10 dkg solamylu,0,5 prášku do pečiva

V míse vypracujeme 1. těsto. které vtlačíme na vymazaný vyšší plech. Našlehané tvarohové těsto natřeme na 1. těsto. Třetí těsto nalijeme na tvarohovou náplň. Pečeme zvolna při mírné teplotě.

Zapečený lilek se zeleninou a žampióny

lilek (nakrájíme na cca centimetrové plátky, osolíme z obou stran a cca po půl hodině osušíme ubrousky),2 mrkve (pokrájíme na na kratší proužky),větší zelená paprika (pokrájíme na drobné kousky),3 - 4 svěží cibulky s natí (bílý spodek nakrajíme na kousíčky a zelené výhonky nakrájíme na kolečka), 3 - 4 větší žampióny (nakrájíme na vtlustší plátky),sůl,olej na vymazání pekáčku,trocha kari koření (lepší trochu více ostré, pokud chcete pikantnější variantu),voda na podlití, rýže
obloha: 3 rajská, bazalka, sýr parmazánového typu (doporučuji sýr Grand moravia)

Pekáček vymažeme olejem a začneme klást zeleninu. Nejprve bílou cibuli, na ni naklademe v jedné vrstvě lilek, který malinko posypeme kary kořením. Posypeme jej mrkví, paprikou a na to pak ještě naskládáme žampióny. Nakonec lilek a ostaní posypeme zelenou cibulí. Trochu podlijeme vodou a můžeme posolit (já to už nesolila).Pekáček přikryjeme a dáme do trouby, kde lilek pečeme cca 20 nebo 30 minut. Pak zjistíme, zda je lilek jiz měkký. Pokud ano, tak necháme v troubě ještě chvíli, aby se vypekla přebytečná voda a zůstalo jen přiměřené množství sosu.Spolu se zapečeným lilkem si již připravujeme rýži. Doporučuji rýži basmati. Tu též nemusíme solit, pokud si plánujeme celé jídlo posypat nastrouhaným sýrem parmazánového typu. Pak už jen rozkrojíme rajčátko na napůl, dáme na něj špičku z bazalkové rostlinky a servírujeme zeleninu i rýži na talíř k zapečenému lilku.


Zapečená paprika s rýží a uzeným tofu

2 velké zelené kapie, šálek rýže, uvařené v osolené vodě,malou čerstvou cibulku,kadeřavou petrželku uzené tofu také nakrájené na drobno

Cibulku nasekejte na drobno a osmahněte na oleji. Můžete přidat i jedno až dvě rajčata, která pokrájejte také na drobno a přidejte do pánve. Uzené tofu rovněž nakrájejte na drobno a přidejte na pánev a osolte. Do směsi nakonec přidáme i povařenou rýži.Poté zeleninu s tofu sejmeme s ohně a připravíme si papriky, které omyjeme,rozkrojíme podélně napůl. Obě půlky naplníme směsí zeleniny, tofu a rýže z pánve. Posypene nastrouhaným sýrem.Papriky poté dáme zapéct do trouby, tak aby papriky změkly a sýr se roztekl. Poté je recept hotový.

Sedlácké brambory

Syrové brambory nakrájejte na plátky a po vrstvách narovnejte do hrnce, nejlépe teflonového nebo litinového, anebo zkrátka hrnce se silným dnem, vymazaného olejem,nejlépe olivovým. Každou vrstvu osolte a okmínujte. Uprostřed udělejte díru, do které vložíte rozkrojenou větší cibuli (možno nahradit cibuli "zdravějším" pórkem), bobkový list a pokud máte - list celeru, libečku, snítky zelené petrželky (kudrnky)a jiné bylinky.Zalijte lehce mlékem, tak, aby byly brambory ponořené, a duste na mírném ohni nebo elektrické ploténce na nízký stupeň, dokud brambory nejsou měkké. Pak vše zamíchejte dohromady a můžete se do toho pustit.Brambory jsou dobré bez jakékoli přílohy, ale můžete zkusit doplnit tento pokrm například různými druhy čerstvé zeleniny. Také můžete využít jako přílohu k masu.

Fazolová směs s rajčaty

Libovolné množství fazolí krátce povařte v malém množství osolené vody (povařte opravdu krátce a v opravdu malém množství vody). Pokud nějaká voda zůstane, slijte.Dále nakrájejte připravená rajčata (opět libovolné množství) a přidejte je k povařeným fazolím. Obojí lehce osmahnětě (popřípadě dietně poduste), přednostně na olivovém oleji. Přidejte cibulku (popřípadě zdravější náhradu - nakrájený pórek). Směs poté zaprášíte troškou(opravdu troškou) mouky a dobře zamíchejte.Nakonec můžete přidat například špetku česneku, který ale už nevařte. K hotovému pokrmu je vhodná prakticky jakákoli příloha.Místo pohanky můžete použít i jáhly, které předtím spaříte vařící vodou, povaříte asi 15 minut, pak slejete a důkladně propláchnete studenou vodou.

Sójový segedínsky guláš

Sojové maso (kostky) zalijeme vařicí vodou, osolíme a přídáme sojovou omáčku (doporučujeme samozřejmě sojovou omáčku bez glutamátů) a necháme nasáknout. Na oleji lisovaném za studena podusíme cibulku, přidáme okapané sojové maso,zalijeme menším množstvím vody, v němž jsme ho máčeli, a dusíme do měkka. Dle potřeby je možné zahustit (například moukou rozmíchanou ve studené vodě, přesto to není nutné).Krátce povaříme.Přidáme kysané zelí (minimálně stejné množství jako sojového masa, není třeba dále vařit, jen ohřejeme, odstavíme a zasypeme sladkou červenou paprikou. Jako přílohu místo tradičních českých knedlíků doporučujeme například jáhly nebo pohanku

Pohankova směs s houbami

Pohanku vsypete do osolené vařicí vody (doporučujeme dvakrát více vody než pohanky). Vařit stačí pár minut, pak zabalte do utěrky a nechte dojít zhruba půl hodiny. Zbyde-li voda, slejte ji. Doporučujeme především tmavou pohanku. Dále poduste cibulku (na 1/2 kila pohanky dvě větší cibule, více nevadí) a houby (žampiony nebo sušené, ty je ale třeba předem namočit a dusit déle) - přednostně na olivovém oleji. Smíchejte s pohankou a posypte případně sýrem (můžete i dát i na chvíli zapéct do trouby). Do pohanky můžete přidat majoránku, nikdy nevadí petrželka, je-li po ruce. Vynikajícím doplňkem je salát z čerstvého zelí (zelí se nakrouhá, podle chuti osolí, okyselí, osladí a nechá proležet) nebo kysané zelí, vhodný je ale i jakýkoliv zeleninový salát (rajčata, okurky, paprika...). Případně můžete dochutit neglutamátovou sojovou omáčkou.Místo pohanky můžete použít i jáhly, které předtím spaříte vařící vodou, povaříte asi 15 minut, pak slejete a důkladně propláchnete studenou vodou.

Pohanka se zeleninou

světlá paprika pokrájíme na proužky,2-3 rajčata pokrájíme na čtvrtky,0,5 cukety - oloupeme a pokrájíme na kostičky cca 1,5cm x 1,5cm,1/3 pórku - pokrájíme na kolečka,2 větší mrkve - pokrájíme na slabá kolečka,litr vody,sůl,lněné semínko cca 2 malé lžičky,plátky mandlí,pohanka (cca 300 gramů)

Všechnu pokrájenou zeleninu nasypeme do vroucí vody a trochu osolíme. Přisypeme trochu lněného semínka a třetinu pytlíčku plátků mandlí.Povaříme do změknutí zeleniny (mrkev a paprika jsou dobrými ukazateli). Pak přisypeme pohanku. Krátce povaříme (stačí i jen 5 minut). Hrnec přiklopíme poklicí, zabalíme do útěrky a necháme asi 15 minut odležet. Přebytečná voda se vstřebá do pohanky. Kdo máte rád, můžete nakonec přisypat trochu pokrájené rostlinky koriandr.

Pečené papriky s jugoslávským bramborovým salátem

Na půlky nakrájíme vyjadřincované papriky (lépe tlustostěnné), potřeme z obou stran olejem a dáme na plech a v troubě pečeme zvolna tak 15-30 minut (občas prohledneme - musí změknout a neměly by zčernat).
Solíme si individuálně každý na talíři.K paprikám připravíme posekanou zelenou petrželku s rozmačkanym/najemno posekaným česnekem, osolime a zalijeme olivovým olejem.

Jugoslávský bramborový salát -Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vystydnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Nasekáme zelenou petrželku a najemno nakrájíme cibuli (pro jemnější verzi můžeme použít šalotku).Vše smícháme a dochutíme olivovým olejem, solí a octem (nejlépe nejakým jemnějším).

Pražené jáhly se zeleninovou směsí a žampiony

jáhly, žampiony, pórek, mrkev, sojovou omáčku (bio, tedy bez glutamátu)

Jáhly opražíme na kapce oleje. Zalileme je vařící vodou (vody přiměřeně - cca v poměru voda/jáhly rovnému 1/3. Povaříme, cca 10 minut.Zároveň připravujeme zeleninovou směs se žampiony. Doporučujeme kromě žampionů přidávat mrkev a pórek, nicméně složení zeleninové směsi je možné měnit podle chuti. Na trošku másla s olejem dáme žampiony, nakrájenou mrkev a pórek. Žampiony pustí vodu, není ji tedy třeba přidávat. Takto směs lehce osmahneme až do změknutí. Poté dochutíme sojovou omáčkou bez glutamátu, popřípadě kořením (opět podle libosti, doporučujeme trošku zázvoru, opravdu trošku římského kmínu, popřípadě pepře a špetky třtinového cukru). S jáhlami smícháme předem nebo můžeme až na talíři.

Bezlepkové tvarohové těsto křehké

10 dkg hladké mouky (=bezlepková mouka mantler nebo směs na pečení Mix C od firmy Schar), 10 dkg měkkého tvarohu (nesmí být nízkotučný), 10 dkg tuku na pečení (hera perla apod.), vejce na potření, nádivka (zavařenina,povidla, mák, tvaroh, čoko-krém...)
Tvaroh prolisujeme a na válu zpracujeme s tukem a moukou v hladké těsto. Je-li tvaroh suchý, přikápneme mléko. Těsto vyválíme na plát, rádlíčkem vykrajujeme čtverce.Plníme je nádivkou a přehneme na trojhránky nebo uděláme šátečkové koláčky. Kvůli šetření moukou můžeme na vál atd použivat Solamyl/naturamyl.

Bezlepkový jablkový koláč

15 dkg hrubé mouky - tzn. 1/2 sojové mouky, 1/2 solamylu, 15 dkg třtinového cukru, 3 vejce, 2 polévkové lžíce kakaa (v případě,že upřednostňujete karob, tak dáváme jen lžíci karobu), prášek do pečiva, 30 dkg nahrubo nastrouhaných jablek, nahrubo nasekané ořechy, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mléka
Vše smícháme, nalijeme do formy a necháme péci v mírné troubě. Po upečení je koláč hotový.

Bezlepkový mrkvový koláč

10 dkg třtinového cukru, 15 dkg hrubé mouky - tzn. 1/2 sojové mouky a 1/2 solamylu, 6 dkg tuku na pečení, vejce, 25 dkg nastrouhané syrové mrkve, prášek do pečiva
Cukr, tuk a vejce třeme do pěny. Přidáme nastrouhanou mrkev a mouku s práškem do pečiva. Těsto vložíme do vymazané a formy (já upřednostňuji dát do formy vystlané papírem na pečení) a do růžova upečeme.Tvaroh prolisujeme a na válu zpracujeme s tukem a moukou v hladké těsto. Je-li tvaroh suchý, přikápneme mléko. Těsto vyválíme na plát, rádlíčkem vykrajujeme čtverce.Plníme je nádivkou a přehneme na trojhránky nebo uděláme šátečkové koláčky. Kvůli šetření moukou můžeme na vál atd použivat Solamyl/naturamyl.

Tofu s hlívou ústřičnou a zeleninou

zelená nebo bílá paprika,tofu (1 kostička - bylinkové, ale je vhodné i přírodní, když jej posypete např.provensálským kořením),kapka oleje,lžíce jablečného octa nebo šťáva z půlky citronu,sůl,paprika,trošinka ostré papriky,solamyl na zahuštění, voda na podlévání a na rozdělání solamylu,cca 4-5 rostlinek kopru, rýže na ozdobení rajče, pažitka, mrkev

Nakrájíme tofu na větší proužky, celer, papriky na proužky, mrkev na jemné proužky (doporučuji si pořídit škrabku na asijské nudlicky cca za 70 korun - vyplatí se to) a houby na kousky (též můžeme proužky).Na pánev kápneme krapet oleje (při nákupu si dáme pozor, aby nebyl z GMO surovin) a mírně orestujeme celer, přidáme hlívu, papriku a osolíme, pokud je potřeba, podlijeme troškou vody a dusíme cca 5 minut. Pak přidáme polovinu mrkve a tofu a posypeme červenou paprikou a můžeme přidat trošku chilli. Chvíli dusíme a ke konci přidáme najemno pokrájený kopr a zbytek mrkve. Už jen asi 3 minutky podusíme, rozmícháme si cca 2 polévkové lžíce solamylu (bramborový škrob) v decilitru vlažné vody. Tuto tekutinu poté přiléváme při míchání do pánve a přiléváme dle oblíbené konzistence. Už jen ochutnáme, případně dochutíme trochu solí, můžeme krapet okyselit octem nebo citronovou šťávou. Necháme probublat a je hotovo.Mezitím už máme skoro uvařenou rýži. Připravíme si mrkev na proužečky, nakrájíme pažitku na delší kousky.Nandáme rýži, do které zapíchneme pažitku a na zeleninovo-hlívovo-tofu směs poklademe mrkvové proužky, které propojí chutě celého pokrmu.

Zapečená quinoa

2 šálky quinoi /balíček/, 2-3 mrkve, 1-2 petržele, kousek celeru, hlavičková kapusta (nebo můžeme dát zeleninu dle chuti, např. kombinace mrkev, hrášek,kukuřice a podobně), bylinky - petrželka, majoránka, provensálské koření, sůl. česnek (1-2 stroužky), 30 dkg sýra

Nadrobno pokrájíme zeleninu a dáme ji vařit společně s qouinoou v osolené vodě, do které přidáme bylinky. Poměr vody je stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy).Vaříme po dobu 14 - 18 minut. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme. Milovníci česneku vmíchají 1-2 rozmačkané stroužky česneku.Uvařené odstavíme a připravíme si zapékací misku, kterou trochu vymažeme například kokosovým nebo palmovým tukem, samozřejmě může být i slunečnicový olej. Nastrouháme si sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu quinoy se zeleninou a na to část nastrouhaného sýru, na to opet qouinou se zeleninou a pak zase sýr. Vrchní vrstva by měl být sýr.Dáme zapéct na cca 10-15 minut do trouby a quinea je hotová.

Řezy z polenty

drobná cibule (najemno pokrájená),trocha oleje,5-6 rajčat,3-4 světle zelené papriky,250 gramů instantní polenty,sůl, voda asi 1,25 litru

Na troše oleje lehce osmahneme cibulku a pak přidáme pokrájené papriky, které podusíme. Přidáme rajčata. Osolíme a pokud je třeba přilíváme vodu.Až vše změkne přilijeme do zeleniny všechnu vodu. Jakmile se směs s vodou začne vařit vsypeme do ní polentu. Za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Připravíme si plech na pečení s vysokými okraji nebo větší pekáček a do toho přelijeme obsah kastrolu. To vše provádíme mimo sporák. Po asi pěti minutách koukneme, jakou má polenta v nádobě konzistenci. Pokud je hodně tuhá, bez viditelné vody necháme zcela vychladnout a pak krájíme. Pokud vám příjde, že je v ní ještě příliš vody - odhalíte to opatrným nakloněním nádoby, tak dejte polentu v odkryté nádobě na 5 až 10 minut zapéct do trouby. Před servírováním můžeme pokapat trochu olejem či máslem. Příjemné je připravit si k takto zpracované polentě jogurt s nějakou bylinkou, kterou máte rádi (petžel, pažitka, koriandr a pod.) Takto připravená polenta je dobrá i druhý den z lednice.

Nákyp z prosa a zeleniny

2 lžíce másla,cibuli,2 stroužky česneku,2 karotky,100 g spařeného hrášku, 200 g prosa,0,5 litru zeleninového vývaru, svazek petrželové natě,0,5 svazku meduňky (nemusí být),2 vejce,100 g nastrouhané Goudy,mořskou sůl,mletý pepř, olej na vymazání formy,100 g sýra Mozzarella
V nádobě rozehřejeme máslo a osmahneme na něm jemně nasekanou cibulku. Přidáme očištěnou, omytou a na jemno nakrájenou zeleninu, hrášek a pod pokličkou podusíme. Do směsi vmícháme propláchnuté proso, dolijeme zeleninovým vývarem a přiklopené vaříme 20 minut. Poté hrnec odstavíme a vmícháme nakrájené bylinky, vejce a Goudu. Ochutíme solí,pepřem a směs navrstvíme do předem vymazané zapékací formy. Obložíme plátky Mozzarelly a pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů. Poté vyjmeme a můžeme ihned podávat.

30. července 2012

Fazole s párky v alobalu

2 plechovky fazolí v rajčatovém nálevu, 4 párky, 4 plátky slaniny, cibule, 2 zelené papriky, mletá paprika, sůl
Na rozehřátém tuku opečeme nakrájenou slaninu a párky, přidáme nakrájenou cibuli a nudličky papriky. Zvlášť na tuku zpěníme mletou papriku, přidáme fazole i s nálevem a prohřejeme. Rozdělíme na 4 kusy alobalu a uzavřeme. Zapékáme asi 10 minut v troubě. Podáváme se slanými rohlíky a zeleninovým salátem.

Kuře v alobalu po chalupnicky

Kuře osolíme, opepříme a naplníme nádivkou z játrové paštiky, strouhanky,2 žloutků a sněhu z bílků. Zašijeme nebo sepneme, zabalíme do tukem vymazaného alobalu. Pečeme na grilu nebo v krbu asi 1 hodinu. Podáváme s brambory na „loupačku“ a zeleninou.

Banány na jehle

4 banány, kuličky hroznového vína, plátky pomeranče, strouhaný kokos, 8 lžic vaječného koňaku
Oloupané banány pokapeme koňakem a necháme 10 minut odležet. Obalíme je v kokosu, nakrájíme na délku 3 cm, podélně napichujeme na grilovací jehly střídavě s kuličkami vína a plátky pomeranče (výborná je také broskev). Grilujeme dozlatova.

Bramborové špejle

Brambory uvaříme ve slupce. Druhý den je rozkrojíme na polovinu a naložíme do směsi ze 3 lžic oleje, soli a mletého pepře. Necháme uležet při pokojové teplotě až do grilování. Napichujeme na špejle, které jsme předem namočili ve studené vodě a grilujeme asi 10 minut. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou.

Tůmovské špejle

Trochu másla utřeme s olejem, nastrouhanou citrónovou kůrou, sekanou petrželkou, utřeným česnekem se solí a pepřem. Připravenou marinádou potíráme kloboučky hub. Napichujeme na špejle střídavě s kousky cibule a slaniny. Grilujeme nebo opékáme přímo nad ohníčkem. Během grilování potíráme zbylou směsí.

Zeleninové špízy

5 utřených stroužků česneku, čerstvý nasekaný tymián a bazalka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce oleje, pepř, sůl
Do připravené marinády naložíme na plátky nakrájené 3 malé cukety, 5 menších rajčat, 1 červenou, 1 žlutou papriku, 2 cibule. Necháme 2 hodiny uležet. Okapané napichujeme střídavě na grilovací jehly, z každé strany 5 minut grilujeme a potíráme marinádou.

Grilovaná jehla

Párky nakrájíme na 5 cm špalíčky a podélně nařízneme. Do zářezu vložíme plátky tvrdého sýra a celé zabalíme do plátků anglické slaniny. Na jehlu střídavě napichujeme obalený párek, čtvrtky rajčat a kolečka sladkokyselé okurky. Grilujeme asi 25 minut.

Špíz Břeclavan

Na špíz střídavě napichujeme kousky lančmítu, čabajky, papriky, anglické slaniny a houskového knedlíku (za knedlíkem musí být slanina). Osolíme,opepříme. Grilujeme asi 15 minut, potíráme máslem (olejem).

Ryba od šéfkuchaře

Plátky filetované ryby nakrájíme na kousky a posypeme kořením na ryby. Zakápneme olejem a necháme do druhého dne uležet. Střídavě napichujeme na grilovací jehly kousky ryby, anglické slaniny a plátky cukety. Během grilování pokapeme citrónovou šťávou.

Grilovaná ryba na jehle

Plátky filetované ryby pokapeme citrónovou šťávou, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a nakrájíme na malé kostky. Na kovovou jehlu střídavě napichujeme filé, kousky žampionů, malé cibulky, malá rajčata (rybízová), kousky zelené papriky. Grilujeme asi 5 minut, podáváme s rýží, zeleninovým salátem. Můžeme přelít ochuceným jogurtem s nasekanou pažitkou.

Pepřové kuličky na špejli

Mleté maso, drobně pokrájené papriky (kozí rohy) a sůl dobře propracujeme. Tvarujeme kuličky o průměru 3 cm, které obalujeme ve steakovém koření. Napichujeme na grilovací jehlu střídavě s kolečky cibule a zvolna grilujeme. Podáváme s chlebem, hořčicí a čerstvou zeleninou.

Vepřové s překvapením

4 plátky vepřové kýty, 4 plátky šunky, 4 plátky rajčete, 4 plátky sterilované okurky, mletý bílý pepř, sůl
Naklepané plátky masa osolíme, opepříme. Na každou polovinu položíme plátek šunky a zeleniny. Přeložíme, sepneme párátkem, potřeme olejem a na roštu grilujeme po obou stranách.

Šneci na grilu

Plátky vepřové kýty a kuřecích prsíček naklepeme, osolíme, opepříme,zalijeme olejem a necháme uležet 3 dny v chladu. Plátek vepřového masa potřeme francouzskou hořčicí, posypeme steakovým kořením, na ně položíme plátek kuřecího masa a anglické slaniny. Pevně svineme do rolky a rozkrájíme na 4-5 dílků podle velikosti (asi 3 cm vysoké). Vzniklé šneky propícháme špejlí a za občasného potírání olejem zvolna grilujeme.

Vepřová jehla s jablky

500 g vepřových řízků (bez kosti), 3 jablka, 3 citrony
Maso nakrájíme na kostky, jablka bez jádřince na stejné dílky, citron na plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly. Smícháme 3 lžíce francouzské hořčice, 3 lžíce kremžské hořčice, 1 dl smetany, šťávu z 1 pomeranče, olej a směsí potíráme připravené špízy. Odložíme jednu polovinu, kterou poléváme již hotové grilované špízy. Grilujeme 15-20 minut.

Gyros po česku

Vepřovou kotletu a kuřecí prsa osolíme, posypeme kořením Gyros,nadrobno pokrájenými paprikami (kozí rohy), drceným pepřem. Zalijeme olejem a necháme uležet 3 dny v chladu. Plátky masa napichujeme střídavě na grilovací jehlu (na které grilujeme kuře), pevně stlačíme z obou stran a grilujeme. Maso postupně ořezáváme, podáváme s plackami arabského chleba, zeleninou a kořeněnou zálivkou.

Toasty na grilu

Plátky veky potřeme máslem, navršíme nahrubo nastrouhaná jablka smíchaná s jemně nakrájenou domácí šunkou (nebo šunkovým salámem). Nahoru položíme plátek sýra a grilujeme do rozpuštění sýra.

Papriky s česnekem

6 velkých sladkých paprik různých barev, 4 stroužky česneku, petrželka,vinný ocet, olivový olej, sůl
Celé papriky opečeme na grilu ze všech stran,až je slupka černá. Ještě horké vložíme do mikroténového sáčku a necháme vychladnout. Pak slupku oloupeme a papriku nakrájíme na proužky. Posypeme česnekem nakrájeným na plátky, zakapeme olejem a octem, přidáme nasekanou petrželku, osolíme, promícháme a necháme odležet. V lednici vydrží několik dní.

Chalupářský závitek

menší vepřová konzerva, 4 zelné listy (podle počtu strávníků), 4 lžíce dušené rýže, 4 plátky anglické slaniny, vejce, petrželka
Maso z konzervy smícháme s rýží, vejcem a petrželkou. Zelné listy naplníme směsí, stočíme do závitku, obalíme slaninou, spíchneme párátky (nebo převážeme nití) a opékáme na grilu dozlatova asi 20 minut. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovým salátem.

Sázavský kabanos

Kabanos předem asi 15 minut povaříme. Nakrojíme a zářezy naplníme nakrájenou slaninou, cibulí, paprikou, sladkokyselou okurkou a tvrdým sýrem. Potřeme olejem smíchaným s grilovacím kořením a grilujeme na roštu 15-30 minut.

Sekaný biftek na roštu

200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 200 g anglické slaniny, vejce, lžíce strouhanky, pepř, sůl
Maso umeleme, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, strouhanku, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, tvarujeme placičky, potřeme olejem a na grilu po obou stranách opékáme.

Vepřová žebírka se švestkovou omáčkou

3 lžíce švestkových povidel, chilli paprička, 4 cm čerstvého strouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje
Porce masa povaříme v osolené vodě asi 6 minut.Naložíme do připravené marinády, necháme uležet. Grilujeme asi 20 minut.

Kuře v marinádě

Promícháme šálek bílého vína s 0,5 šálkem oleje, lžící worcesteru, lžičkou sójové omáčky, citrónové šťávy, usekanou cibulí, česnekem, lžičkou tymiánu, rozmarýnu a majoránky a necháme v chladu asi hodinu odležet. Do připravené marinády naložíme porce kuřete a necháme nejméně hodinu uležet. Během grilování potíráme marinádou.

Naložený pstruh

Porce ryby posypeme grilovacím kořením, proložíme kolečky cibule a nakrájeným česnekem. Zalijeme olejem, necháme do druhého dne uležet a pak jen prudce upečeme. Místo pstruha můžeme nakládat kapra i jiné ryby.

Vepřová žebírka na roštu

1 kg masitých vepřových žebírek, 3 cibule, česnek, drcený kmín, pepř, sůl
Žebírka rozsekneme na menší porce, po obou stranách osolíme, opepříme,posypeme kmínem a potřeme utřeným česnekem. Naložíme do mísy s olejem a nakrájenou cibulí, promícháme a necháme uležet. Na roštu opékáme po obou stranách, podáváme s pikantní omáčkou, kečupem,hořčicí a opékanými brambory.

Čínské maso s cibulí

hodně cibule nakrájené na kolečka, 2 lžičky kari koření, 2 lžičky pepře, 2 lžičky Glutasolu (můžeme nahradit lžičkou Vegety, lžičkou grilovacího koření), 2 lžíce Maggi, 2 lžíce oleje, žloutek, 2 lžíce Solamylu, lžička soli
Do připravené marinády naložíme 500 g vepřového masa (kuřecí,králičí) nakrájeného na kousky a necháme uležet do druhého dne. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s rýží, chlebem.

Naložená vepřová kýta

6-10 stroužků utřeného česneku, lžička mletého pepře nebo chilli koření, lžička kari koření, lžička sladké mleté papriky, lžička kmínu, lžička majoránky, worcester a kečup podle chuti, 2 vejce, sůl
Do připravené marinády naložíme 1 kg vepřových plátků a necháme nejméně 24 hodin uležet. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.

Marinované krůtí řízky

3 stroužky utřeného česneku, lžíce hořčice, lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 3 lžíce Solamylu, pepř, sůl
Do připravené marinády naložíme 600 g krůtích řízku a necháme uležet do druhého dne. Smažíme v rozpáleném tuku.