19. září 2012

Čočková polévka nakyselo s bramborami a zeleninou

120 g čočky, sůl, bobkový list, dva středně velké brambory, pár kousků kořenové zeleniny, stroužek česneku, 2 dcl mléka, mouka na zahuštění, lžíce octa
Čočku probereme a propláchneme pod tekoucí vodou. Luštěninu zalijeme přiměřeným množstvím vody, přidáme česnek, bobkový list a přivedeme do varu. Potom přidáme na kostky pokrájené brambory, pokrájenou zeleninu, osolíme a vše uvaříme doměkka. V mléce rozmícháme mouku a směs vlijeme do polévky. Necháme přejít varem. Na závěr okyselíme octem.


Hrachová polévka klasik

150 g hrachu., 2 stroužky česneku., cibule., mrkev., sůl., pepř., lžíce ovesných vloček., vejce., lžíce polohrubé mouky., olej., petrželová nať

Přebraný umytý hrách vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody a přivedeme do varu. Teplotu snížíme na minimum a vaříme 20 minut. Na troše oleje osmahneme očištěnou nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěný pokrájený česnek, očištěnou najemno nastrouhanou mrkev, promícháme a přidáme k hrachu. Osolíme, okořeníme mletým černým pepřem a za občasného míchání vaříme téměř doměkka. Polévku ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme ovesné vločky, do 1,2 litru dolijeme vodou a uvaříme doměkka. Z vejce a mouky vymícháme řídké těstíčko. V pánvi zahřejeme trochu oleje, přes vidličku postupně do něj přelijeme těstíčko a smažíme dozlatova. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce dáme za lžíci smaženého těstíčka a posypeme pokrájenou petrželkou.

Bulharská fazolová polévka s opečenou klobásou

300 g bílých fazolí., sůl., 2 bobkové listy., cibule., 3 zelené papriky., 2 rajčata., 2 lžíce rajčatového protlaku., pepř., cukr., 200 g uzené klobásy., olej
Předem namočené fazole scedíme, vložíme do čisté vody, osolíme a vaříme téměř doměkka. Na rozehřátém oleji zpěníme očištěnou, nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme očištěné pokrájené papriky, nakrájená rajčata, fazole a necháme sevřít. Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme bobkové listy, rajčatový protlak, opepříme a uvaříme doměkka. Ochutíme cukrem a podáváme s opečenou klobásou.


Hustá čočková polévka

140 g čočky, 80 g slaniny, cibuli, 50 g oleje nebo sádla, 40 g hladké mouky, 2 sušené feferonky, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, bobkový list, špetku majoránky
Čočku probereme, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme nabobtnat. Cibuli a česnek oloupeme, spolu se slaninou nadrobno nakrájíme, osmahneme na oleji. Vmícháme celé feferonky, zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, majoránka a slitou propláchnutou čočku. Na minimu vaříme, dokud není čočka měkká. Feferonky před podáváním vyjmeme. Pokud nemáte rádi pálivé, feferonky lze vynechat.


Čočková polévka s dýní

500 g kořenové zeleniny do polévky, cibuli, 250 g klobásky, 4 PL oleje, 250 g čočky, 1 l masového vývaru, 500 g dýně, 3 PL octa, 1 PL cukru, zarovnanou PL kari koření, sůl, mletý pepř

Čočku zalijeme vodou a přes noc necháme nabobtnat. Zeleninu a cibuli oloupeme, nakrájíme, čočku slijeme. Vývar připravíme podle návodu na obalu, klobásku nakrájíme na plátky. V hrnci zahřejeme 2 lžíce oleje, přidáme klobásku, osmahneme, vmícháme cibuli, zeleninu, čočku, zalijeme vývarem a vaříme 50 minut. Dýni oloupeme, vyjmeme jadérka, nakrájíme na kostičky, na pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a upečeme. Přilijeme ocet a přisypeme cukr. Dýni dusíme pár minut, vmícháme kari koření. Pak dýni vložíme do polévky, necháme přejít varem, podle potřeby dochutíme solí a mletým pepřem.

Hrachová polévka s pršutem

20 g másla., pórek., 2 větší brambory., 1,25 l kuřecího vývaru., 3 šálky mraženého hrášku., 6 plátků pršutu., sůl a pepř na dochucení., křupavý chléb na podávání

Hrnec rozehřejte na střední teplotu a rozpusťte v něm máslo. Pórek nakrájejte nadrobno a za stálého dohledu a míchání opékejte do změknutí - asi 5 minut. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a další 2 minuty opékejte. Přilijte vývar, zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu, pak teplotu snižte a povařte 10 minut. Přidejte hrášek a znovu 10 minut vařte, dokud zelenina nezměkne. Pomocí ručního mixéru rozmixujte polévku na hladkou kaši. Mezitím rozložte pršut na tác na pečení nebo na plech s pečícím papírem a na rozpáleném grilu opékejte do křupava 2 až 3 minuty z každé strany. Polévku podávejte s opečeným pršutem a chlebem.

Hrachová sedlácká polévka

150 g suchého hrachu., 1,5 l vody., 40 g celeru., 50 g brambor., malou cibuli., 20 g masti., 20 g hladké mouky., sůl., podle chuti uvařený párek., mletý černý koření., petrželová nať
Hrách omyjeme a namočíme den před vařením. Vaříme ho v té vodě, v níž byl hrách namočený. Když je hrách poloměkký, přidáme očištěný a na kostičky pokrájený celer i brambory. Na sádle si připravíme cibulovou jíšku, kterou zředíme vychladlým vývarem z hrachu. Všechno spojíme, dobře povaříme, osolíme, opepříme a doplníme omytou, sekanou petrželkou.


Čočková polévka s knedlíčky

175 g čočky., 4 dl vody., větvička libečku., větvička tymiánu., 75 g prorostlé uzené slaniny., 2 šalotky., malý pórek., bobkový list., 100 g celeru., mrkev., 2 PL rajčatového protlaku. , l l slepičího vývaru., trošku vinného octa., sůl., pepř., pažitka na ozdobení
houskové knedlíky : 6 samoražných toastový chléb., 2 šalotky., KL Ságy vita., KL bílého nebo černého sezamu., vejce., 3 KL najemno posekané pažitky., petrželky., koriandru., 1 dl smetany., sůl., mletý pepř., muškátový oříšek


Čočku probereme, omyjeme ve studené vodě, slijeme vodu, přidáme libeček, tymián a dáme přes noc nabobtnat. Nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli orestujeme kým nezesklovatí, přidáme namočenou čočku, rajčatový protlak tmavozelené listy pórku svázané s bobkovým listem a krátce spolu podusíme. Dolijeme slepičí vývar, 2 lžíce vinného octa, přidáme sekané bylinky, nadrobno nakrájenou mrkev, celer a pórek a uvaříme. Svázaný pórek s bobkovým listem z polévky vyjmeme, osolíme, dochutíme pepřem, vinným octem a ozdobíme sekanou pažitkou.
Knedlíčky: Tmavou kůrku z chleba odřízneme a pak ho nakrájíme na kostky. Oloupaná a na malé kostičky nakrájené šalotky opečeme na horké Sage vita kým nezesklovatí, přidáme sezamová zrníčka a necháme vychladnout. Pak smícháme nakrájený chléb, vejce, bylinky, cibulku se sezamem a smetanou, směs ochutíme solí, mletým pepřem, mletým muškátovým oříškem a zpracujeme. Z masy tvarujeme knedlíčky ve velikosti vlašského ořechu a vložíme do osolené vařící vody. Vaříme asi 8 minut. Potom je necháme okapat a podáváme s čočkovou polévkou.


Čočková polévka

350 g čočky., 150 g sušených švestek., 80 g oleje., 50 g hladké mouky., 100 g mléka., ocet., sůl., cukr
Čočku probereme a namočíme na několik hodin do vody, aby změkla. Takto připravenou ji dáme do hrnce s vodou a vaříme. K napůl uvařené čočce přidáme sušené švestky a dovaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji s mlékem a vlejme do polévky. Pak polévku chvilku povaříme a přidáme ocet, sůl a cukr. 


Pikantní fazolová polévka

po 75 g černé, strakaté, bílé fazole., 2 cibule., 2 mrkve., 2 brambory., pórek., feferonka., 50 g oravské slaniny., 2 domácí klobásy., 200 g mletého vepřového a hovězího masa., 125 g pečené klobásy., pepř., špetku mletého muškátového oříšku., KL majoránky., l l masového vývaru

Fazole probereme, na sítku pod tekoucí studenou vodou omyjeme a na noc namočíme do 2 l vody. Na druhý den ji v téže vodě hodinu vaříme na mírném ohni pod pokličkou. Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a brambory. Pórek podélně překrojíme, omyjeme ho a pak spolu s feferonkou nakrájíme. Na malé kostičky nakrájenou slaninu opečeme na pánvi, přidáme cibuli a mrkev a podusíme 3 minuty. Po hodině vaření fazolí dolijeme do polévky masový vývar, přidáme opraženú zeleninu, pórek, nakrájené brambory a feferonku, na kolečka nakrájenou domácí klobásu a ještě asi 25 minut vaříme. Mleté maso a nadrobno nakrájenou pečenou klobásu ochutíme mletým pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, osolíme, dobře promícháme a vytvarujeme knedlíčky ve velikosti vlašského ořechu. Vložíme je do polévky a 7 minut vaříme.

Sójové nudle se zeleninou

50 g sójových nudlí., 30 g mrkve., 20 g petržele., 20 g pórku., 20 g kedlubny., 20 g barevných paprik., sůl., vegetu., mletou sladkou papriku., olej., sójovou omáčku
Sójové nudličky vaříme 10 minut., V osolené vodě. Po vychladnutí vodu slijeme a přebytečnou vodu z nudlí vymačkáme. Uvařené nudle pokapeme sójovou omáčkou, posypeme mletou sladkou červenou paprikou a opečeme v pánvi na oleji. Očištěnou a nakrájenou zeleninu s barevnými paprikami nadrobno pokrájíme a udusíme na oleji. Orestované nudličky podáváme s rýží a se zeleninou.

Těstoviny se sójou

50 g sójového granulátu., 300 g těstovin., sójovou omáčku., mletou sladkou červenou papriku., sůl., vegetu., Strouhaný parmezán., olej., oregano., nakrájenou petrželku

Sójový granulát namočíme do vařící vody ochucenou solí, sójovou omáčkou a vegetou. Spolu povaříme 5 minut. Nálev po vychladzení slijeme a přebytečnou vodu z granulátu vymačkáme. Potom granulát poprášíme mletou sladkou červenou paprikou a opečeme na oleji. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme na teplé místo. Opečený sójový granulát smícháme s nasekanou petrželkou a ochutíme oreganem. Podáváme s uvařenými těstovinami, posypeme strouhaným parmazánem.

Hrachová kaše s celerem

1/4 kg suchého hrachu, 50 g celeru, 40 g sádla, 40 g hladké mouky, cibule, pepř, voda, sůl
Očištěný, předem namočený hrách dame vařit s pokrájeným očištěným celerem. Z masti a muka uděláme jíšku, přidáme posekanou cibuli, popražime a zalijeme vodou. Přidáme do uvařeného hrachu, osolíme a spolu povaříme. Nakonec zamícháme koření.

Hrášek na smetaně

Ma másle připravit světlou jíšku,vlít do toho sterilovaný hrášek i s nálevem, přilít sladkou smetanu a provařit. Osolit a můžete podávat a opečeným párkem a chlebem.

Hrachová polévka s bramborami

200 g hrachu, 1,25 l vody, 250 g brambor, masox, pepř, 1 dl smetany, majoránka, stroužek česneku, sůl, petrželová nať
Hrách namočíme den předem do studené vody a na druhy den uvaříme do poloměkka. Potom přidáme očištěné pokrájené brambory, masox, pepř a uvaříme doměkka. Zjemnime smetanou, ochutíme majoránkou, přidáme rozetřený česnek a dosolíme. Podáváme s petrželkou posekanou nadrobno.

Hrachová polévka s osmaženým buřtem

150 g hrachu, 1,5 l vody, malou cibuli, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, sůl, majoránka, česnek, 150 g buřtu, lžíci oleje

Suchý, očištěný a omyty hrách zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka. Z tuku, hladké mouky, cibuli uděláme bledú jíšku, zalijeme ji studenou vodou, provaříme a přeceděnú vlijeme do polévky. hrách nelisujeme. Podle chuti osolíme, přidáme rozetřený česnek a jemně pomrvený majorán. Oloupané buřty nakrájíme na kostičky, které na rozehřátém oleji dobře osmažíme a vložíme do hotové polévky.

Hrách s rýží a uzeninou

250 g suchého hrachu, 300 g uzeniny, lžíce oleje, cibule, 150 g rýže, sůl, pepř, majoránka, česnek

Hrách omyjeme, vložíme spolu s umytou a pokrájenou uzeninou do studené vody a uvaříme doměkka. V rozehřátém oleji zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme přebranou a spařenou rýži, zalijeme vařící osolenou vodou a dusíme doměkka. Uvařený hrách s uzeným masem a dušenou rýži spolu zlehka promícháme, opepříme a přidame majorán, ochutíme rozetřeným česnekem a promícháme.

Hrách s kroupami

300 g suchého hrachu, majoránka, 150 g krup, lžíce sádla, 30 g uzené slaniny
Den předem namočený hrách uvaříme s trochou majoránky. Zvláště uvaříme kroupy se sádlem. Uvařený hrách a kroupy smícháme, osolíme a polijeme na kostičky pokrájenou rozškvařenou slaninou. Hrach s krupami

Karbanátky z hrachu, krup a kapusty

250 g suchého hrachu, 120 g krup, 100 g kapusty, cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, rostlinný tuk na smažení

Umýt hrách a kroupy uvaříme a umeleme spolu s uvařenými kapustou na masovém mlýnku. Vložíme do mísy vhodné na vymíchání karbonatkovej směsi. Očištěnou nadrobno posekanou cibuli zpěníme na troše rozehřátého oleje. Přidáme k hrachu spolu spolu z utřeným česnekem, solí, mletým černým pepřem a majoránkou. Množství koření dávkujeme podle vlastní chuti. Z takto připravených surovin vypracujeme kompaktní hmotu, ze které zformujeme male karbanátky. Obalíme je ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku z obou stran. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Staročeská pučálka

250 g hrachu, 4 lžíce oleje, pepř, sůl
Hrách zalijeme vodou a odložíme na teple místo, aby rychle vyklíčí. Naklíčených hrách scedíme, necháme uschnout a prudce osmažíme na rozehřátém oleji. Opepříme a osolíme.

staroceska pucalka.

18. září 2012

Zapečené fazole s cibulí

300 g bílých fazolí, 700 g cibule, 2 dl oleje, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl 

 Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou asi 4 cm nad fazole. Necháme aspoň 4 hodiny máčet, nejlépe přes noc. Pak je v jiné vodě přivedeme k varu a vaříme doměkka. Nakonec hrnec zchladíme studenou vodou a otevřeme ho a zcedíme fazole. Po uvaření fazolí očistíme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a osmahneme dozlatova na oleji. Pak vmícháme lžičku mleté sladké papriky, opepříme a osolíme. Krátce osmahneme a odstavíme. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy fazolí a osmahlé cibule na paprice. Horní vrstva je z fazolí. Pokapeme olejem, zalijeme asi 2 dl vývaru z fazolí a zapečeme 20 minut ve troubě vyhřáté na 200°C Podáváme v zapékací misce.

Smažené zelené fazolky

lžíce rostlinného oleje, 400 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených), šalotka, 3 lžíce lehké sójové omáčky, špetka hnědého cukru
Duste fazolky, aby byly uvařené, ale pořád křupavé (čerstvé potřebují asi deset minut, mražené o něco míň). Na středně velkém plameni rozehřejte olej a jemně nasekejte šalotku. Pražte ji asi pět minut, pak přidejte fazole a sójovou omáčku. Aby se směs nepřipálila, musíte ji pořád míchat. Jakmile se omáčka prohřeje (asi za deset minut), přidejte na dochucení špetku hnědého cukru a pánev odstavte.

Konzervované fazole s tofu

konzervované fazole, cibule, olej, uzené tofu, majoránka, sůl
Na tuku zpěníme cibulku a připravíme jíšku. Když je hotová, přidáme fazole bez nálevu a trochu vody a chvíli vaříme. Občas mícháme, aby se vše nepřichytilo. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu a majoránku. Podle chuti dosolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborami.

Zelené fazolky s česnekem a mátou

600 g čerstvých zelených fazolek (odstraňte špičky a tuhá vlákna), 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, lžíce balzamikového octa, 3 lžíce nasekané čerstvé máty, sůl, pepř 

Fazolky vsypte do vařící vody a povařte jen pět až šest minut, aby zůstaly křehké. Vlijte na cedník a rychle ochlaďte pod tekoucí vodou - tím si zachovají krásně zelenou barvu. Nechte je dostatečně odkapat, případně rozložte na utěrku, aby opravdu oschly. Jestli je chcete podávat později, nasypte je do misky a potáhněte fólií. Na lžíci oleje dozlatova osmahněte česnek; může to trvat tak tři minuty. I s olejem ho přelijte do servírovací misky a nechte vychladnout. Přidejte fazolky a opatrně promíchejte. Zbývající olej, ocet, sůl, pepř a mátu prošlehejte a zálivkou přelijte fazolky s česnekem. Promíchejte.

Fazolový guláš s masem

300 g vepřového masa, sůl, cibuli, lžíci sádla, 250 g fazolí, mletou červenou papriku
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě do měkka, maso pokrájené na kostky podusíme na cibuli zpěněné na sádle s paprikou. Mírně podléváme a dusíme, až je maso měkké. Pak smícháme maso s fazolemi, podle chuti přisolíme, případně dochutíme kečupem. Podáváme s chlebem.

Špagety s fazolem

1,5 hrnku malých fazolí, 3-4 rajčata, 0,5 hrnku oleje, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce petržele, hrnek nakrájených špaget. 
Fazole namočíme večer do vody, aby změkly. Druhý den je nejprve vaříme 5 minut a pak zcedíme. Poté vaříme 5 hrnků vody s rajčaty do změknutí. Na oleji necháme zpěnit česnek a petržel. Obojí přidáme do fazolí, zamícháme a přidáme nakrájené špagety. Dolijeme dostatečné množství vody na špagety a necháme vařit do změknutí špaget.

Bretaňské fazole

300 g bílých fazolí, větší cibule, rostlinný olej, lžíce hladké mouky, 50g rajského protlaku, 4 stroužky česneku, mletý pepř, ocet, špetka cukru, sůl 

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou asi 4 cm nad fazole. Necháme aspoň 4 hodiny máčet, nejlépe přes noc. Pak je v novée vodě přivedeme k varu, přikryjeme víkem a vaříme doměkka. Fazole scedíme a vývar opět přivedeme k varu. Po uvaření fazolí očistíme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a zpěníme na oleji. Pak vše zaprášíme moukou a krátce osmahneme (z mouky a oleje musí vzniknout kaše, pokud ne, tak přidáme olej). Nakonec zalijeme vařícím fazolovým vývarem a také přidáme rajský protlak. Vše důkladně rozmícháme a za občasného míchání na mírném plameni vaříme asi 20 minut. Do zahoustlé omáčky přidáme uvařené fazole, špetku cukru, půl lžíce octu, opepříme a odstavíme. Nakonec očistíme česnek a prolisujeme ho k fazolím a vše naposledy promícháme.

Fazole na kari

350 g barevných fazolí, střední cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky, lžička kari 

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a namočíme aspoň na tři hodiny. V nové vodě je uvaříme v hrnci doměkka. Voda je asi 1 cm nad fazole. Až jsou fazole uvařené, tak zchladíme hrnec pod studenou vodou a poté je přeložíme do druhého hrnce a dáme opět vařit. Než začnou vařit, tak cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na oleji. Vmícháme kari, krátce osmahneme. Pak vmícháme mouku. Mouka musí tvořit kaši, jinak přidáme olej. Přidáme osmahnutou mouku s kari k vařícím fazolím, rozmícháme. Povaříme ještě 5-10 minut, často mícháme.

Dušené fazole na topince

350 g předem namočených bílých fazolí , cibule , mrkev , 0,5 stonku řapíkatého celeru
rajska omáčka: 2 lžíce olivového oleje , 2 drobně posekané šalotky , 2 rozetřené stroužky česneku , 2 lžíce červeného vinného octa , 2 lžičky moučkového cukru , 300 ml rajského protlaku , vrchovatou lžíci kečupu , sůl a pepř , zel. vývar podle potřeby , 2-3 třešňová rajčata


 Do hrnce dáme předem namočené bílé fazole, přidáme cibuli mrkev a řapíkatý celer. Zalijeme vodou a zvolna vaříme 2,5 hodiny. Uvařené fazole scedíme a nasypeme do rajské omáčky (viz níže) připravené zvlášť. Její hustotu můžeme upravit množstvím vývaru z fazolí a necháme vše probublávat na mírném ohni, aby fazole omáčkou nasákly. Když jsou fazole měkké, odstraníme zeleninu a ochutnáme. Když je směs moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru z fazolí.

Příprava rajské omáčky:  Rozehřejeme na pánvi olivový olej, přidáme drobně rozsekanou šalotku a rozetřené stroužky česneku. Dvě minutky smažíme a pak přidáme červený vinný ocet. Zahřejeme aby se ocet trošku odpařil, pak zmírníme teplotu a přidáme moučkový cukr, rajský protlak, kečup a promícháme. Ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Nakonec přidáme pokrájená malá, třešňová rajčata (nebo plátky normálních rajčat) a podáváme na silnější topince. Můžeme si vše připravit předem a pak fazole jen pak ohřát.

Hrachová táborová polévka

2 hrste hrachu, voda, kypřící prášek do pečiva (nemusí být, pokud dáme hrášek na několik hodin nabobtnat do vody), sůl, olej, cibule, hl. mouka, polévkové koření, muškátový květ, sterilovaný hrášek, 2 housky

Hrách přebereme a propláchenem, zalijeme vodou, přidáme prášek do pečiva a uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku, zasypeme moukou a zapražíme. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a povaříme. Uvařený hrách rozmixujeme nebo umeleme a zašleháme do polévky. Dochutíme solí, kořením a muškátovým květem. Podáváme se smaženým pečivem. Těsně před podáváním můžeme přidat propláchnutý sterilovaný hrášek a např. pórek.

Zapékaný hrách

200 g suchého hrachu, 200 g rýže, 4 dl zeleninového vývaru, olej, cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl 

Přebraný opláchnutý hrách namočíme na několik hodin do studené vody. Potom ho v nové vodě uvaříme do měkka a scedíme. Rýži propláchneme, zalijeme vývarem, přikryjeme a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Na rozehřátém oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, smícháme s hrachem, rýží, prolisovaným česnekem, majoránkou a solí. Směs dáme do vymaštěné zapékací mísy a ve vyhřáté troubě zapečeme.

Hrachovec

100 g hrachu , 100 g krupek , 150 g uvařeného nebo uvařeného a osmaženého soj. masa , sůl , 1-2 stroužky česneku , majoránka , 30 g rostl.tuku , rostl.tuk na vymazání , strouhanka na vysypání plechu

Přebraný, propláchnutý a předem namočený hrách uvaříme doměkka. Krupky propláchneme a také uvaříme doměkka. Prochladlý hrách a krupky spolu s drobně nakrájeným soj. masem promícháme. Ochutíme česnekem utřeným se solí, majoránkou a rozetřeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného strouhankou. Pokapeme rozpuštěným tukem a v předehřáté troubě zapečeme.

Čočkové kari

kurkuma, sůl, mléko kokosové - 5 lžic, cibule, zázvor čerstvý 50 g, čočka červená 500 g, rostl. máslo, špenát listový

Čočku probereme a zalijeme ji přes noc vodou, aby nabobtnala. Cibuli nakrájíme na proužky a česnek prolisujeme. Zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Špenát omyjeme a nakrájíme. Na másle/oleji orestujeme cibuli, česnek, kurkumu a zázvor. K orestovaným surovinám přidáme namočenou čočku, vše zalijeme mlékem a přidáme 750 ml horké vody. Dochutíme solí a necháme dusit asi 20 minut. Na konec přidáme špenát, který podusíme jen krátce.

Polévka z červené čočky

100 g červené čočky, 1,5 l vody, 50 g rostlinného tuku, 5 stroužků česneku, sůl, lžička tandoori masaly, lžička sladké papriky, špetka pepře, 100 g rajčat, lístky čerstvého koriandru (nemusí být), příp. kostku zel. bujónu a/nebo lžíci kvalitní soj. omáčky
Čočku uvaříme v troše vody do měkka a rozšleháme, dolijeme vodou a dále vaříme. V rozehřátém másle/oleji osmahneme česnek, přidáme sypaná koření, nakrájená rajčata oloupaná (stačí na chvíli zalít horkou vodou a slupka je dole) a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme, dochutíme a ještě chvíli povaříme.

Indická čočka

250 g čočky, 250 g různé zeleniny, 4 bobkové listy, lžička hořčičného semínka, lžíce koření karí, 2 lžíce rostl. másla nebo oleje, sůl 
Čočku rozvaříme ve vodě na kaši. Nakrájenou zeleninu uvaříme doměkka a ochutíme citronovou šťávou. Přidáme koření karí a sůl a všechno vmícháme do čočkové kaše. Zamícháme a mírně dusíme. Na másle/oleji upražíme bobkový list a hořčičné semínko a také přidáme do kaše. Podáváme s rýží.

Zapečená čočka

hrst čočky (nejlépe červené), cibule nakrájená na silnější kolečka, olej, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl

Čočku uvaříme do měkka (červená čočka je rychleji a lépe chutná). Samostatně na pánvi osmažíme kolečka cibule, když zlátne přidáme lžičku mleté sladké papriky, pepř a necháme provonět. Brzy stáhneme z plotny. Do zapékací misky klademe střídavě vrstvy čočky a osmahlé cibule na paprice. Horní vrstva je z čočky. Pokapeme olejem, zalijeme asi 2 dl vývaruem z čočky a zapečeme 20 minut ve troubě vyhřáté na 200°C Podáváme v zapékací misce.

Masoor Dhal

200 g omyté červené čočky, 2 – 3 papričky chilli, 3/4 l vody, polévková lžíce koriandru, čajová lžička pomleté kurkumy, 2 – 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, cibule nakrájená na tenké plátky, sůl
Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.

Pákistánská čočka se špenátem

1/4 kg čočky, listový špenát, čerstvý koriandr, karí, kardamom, sušený koriandr, pepř, kmín, skořice, zázvor ( čerstvý ), cibule
Uvaříme čočku. Připravíme čerstvý či mražený listový špenát, můžeme přidat trochu česneku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zázvor nakrájený na plátky, ostatní koření, chvíli mícháme, pak přidáme čočku a nakonec špenát. Špenát můžeme přidat i syrový a chvíli míchat. Podáváme s bílým či celozrnným pečivem k dobrému suchému bílému vínu.

Maďarský fazolový guláš

1 kg vepřového plecka, nebo stehna, 0,5 kg cibule, 5 až 7 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, mletou červenou papriku, mletou chilli papriku, zeleninovou kořenící směs, lžíci hořčice, kečup, 3 rajčata, 2 zelené papriky , 2 mrkve, celer, 0,5 kg velké červené fazole, 2 vejce, polohrubou mouku, olej, majoránka.

Maso nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme sůl, zeleninovou kořenící směs, mletou červenou papriku, pepř, mletou chilli papriku, maso, na kolečka nakrájenou mrkev, celer pokrájený na kousky stejně velké jako kolečka z mrkve, oloupané a nakrájené rajčata, nakrájenou papriku , prolisovaný česnek, hořčici, kečup a dusíme téměř do měkka. Přidáme předem namočené fazole a dodusíme do měkka. Z vajec, mouky, soli a oleje připravíme polotuhé těsto, ze kterého naházíme do vroucí vody halušky. Halušky scedíme a promícháme s olejem. Když je už maso a fazole měkké, přidáme do guláše majoránku a odstavíme. Podáváme s haluškami./noky/.

Čočka s brambory

300 g čočky,200 g brambor, 2 petržele, 2 PL oleje, 4 stroužky česneku, kopr a sůl
Čočku uvaříme do měkka.Zvlášť uvaříme brambory do rozvaření a oboje scedíme. Smícháme s čočkou, přidáme nastrouhanou petržel, olej, utřený česnek a povaříme 5 minut. Podle chuti osolíme a posypeme nadrobno posekaným koprem.

Čočka s brambory a rajčaty

120 g čočky, 3 střední cibule, 4 lžíce rostl. tuku, zázvor, kmín, kurkuma, 2 velká rajčata, 2 velké brambory, 2 stroužky česneku, kardamom, lžička skořice, 2 lžíce vody. sůl, cukr a kayanský pepř

Čočku namočíme přes noc, ráno vodu slijeme a čočku rozdrtíme na pastu. Jednu cibuli a zázvor zpracujeme stejně. Na rozpáleném tuku opečeme dosucha čočkovou a cibulovou pastu okořeněnou mletým kmínem, kayanským pepřem, kurkumou a solí. Hmotu přeneseme na podnos, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky cca 3cm velké. Na tuku opečeme kostičky do světle-hněda. Přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky a pomalu pečeme cca 5 min. Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, sůl, cukr, lžíci vody a dusíme. Až jsou brambory skoro měkké, přidáme čočkové kostky. Nakonec smícháme v pánvičce česnek, kardamon a skořici se 2 lžičkami vody, podusíme a naklademe na pokrm.

Sambhar - čočka se zeleninou

225 g čočky, propraná , lžíce kari prášku , lžička kurkumy , mouka na zahuštění , 225 g růžiček květáku, 225 g bílé ředkve (mooli), oloupaná a na tenké plátky , střední cibule, na tenké plátky , 2 lžičky přírodního hnědého cukru , sůl podle chuti , 4 malé rajčata, na čtvrtinky , červená paprika, bez semínek a nasekaná , 3 lžíce rostlinného oleje , 0,5 lžičky hořčičných semínek , kardamové tobolky, rozdrcené , 2 stroužky česneku, rozdrcený , lístky čerstvého koriandru nebo petržele 

Do velké nádoby dáme čočku koření kari, kardamon s dostatečným množstvím vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Dusíme až je čočka měkká - asi tak 20 minut. Musíme dbát, aby měla stále dostatek vody a nevysušila se. Pak čočku rozmačkáme mačkátkem nebo dřevěnou vařečkou, přidáme mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění, květák, ředkev, cibuli a hnědý cukr. Přidáme tolik vody, aby směs měla konzistenci husté polévky a znovu dusíme, až je zelenina měkká asi 15 -20 minut. Ochutíme solí. Přidáme rajčata, červenou papriku, zakryjeme a udržujeme teplé. Na malé pánvičce zahřejeme olej a orestujeme zbývající koření s malým množstvím soli a s česnekem, až směs semínek začne praskat a poskakovat. Tuto oživenou směs koření navršíme na sambar a podáváme posypané lístky s čerstvého koriandru nebo petrželky. Jeho chuť se významně zlepší po 24 hodinách odležení.

Jihoindické čočkové placky

250 g rýže , 120 g čočky , sůl , kari koření , špetka mletého zázvoru , petrželová nať , tuk na smažení
Propláchnutou rýži a přebranou, předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Po uvaření obě suroviny rozmačkáme nebo prolisujeme, ochutíme solí, nasekanou petrželovou natí, špetkou mletého zázvoru a kari kořením. Dobře promícháme a z hmoty tvoříme malé placičky, které opékáme na rozpáleném tuku. Podáváme s pikantní zeleninou.

Mujaddara

2 šálky čočky, 1/3 šálku rýže, šálek nakrájené cibule, 3/4 šálku olivového oleje, lžička soli 
Opranou čočku namočte přes noc. Vařte v tlakovém hrnci v dostatečném množství vody 7 minut. Přidejte rýži a vařte dalších 7 minut. Cibuli osmažte na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte čočku a rýži s cibulí a vařte bez pokličky 10 minut za občasného míchání. Dokořeňte podle chuti.

Fazolový guláš s cibulí

300 g vepřového.mäsa, sůl, cibuli, 1 PL sádla, 250 g fazolí, sladká paprika
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě doměkka, maso nakrájené na kostky dusíme na cibuli zpěněné na sádle s paprikou. Mírně podléváme a dusíme až je maso měkké. Pak smícháme maso s fazolemi, podle chuti osolíme, případně dochutíme kečupem. Podáváme s chlebem.

Lotyšský fazolový salát

500 g brambor, 500 g sterilované fazolky, sůl, 30 g másla, 100 g slaniny, ocet, pepř, muškátový ořech, 60 g cibule, 60 g petržele

Brambory ve slupce uvaříme, fazolky vaříme ve slané vodě. Po uvaření vyndáme, necháme okapat v teplé míse na teplém místě necháme odstát. Uvařené brambory očistíme, nakrájíme na plátky a promícháme s fazolkami. Na rozpuštěném másle popražime na kostičky nakrájenou slaninu a nalijeme na zeleninu. Ocet uvaříme a zalijeme nim salat. Všechno opepříme a přidáme trochu nastrouhaného muškátového ořechu. Do směsi zamícháme nakrájenou cibuli a petržel.

Čočkový salát s ředkvičkami

400 g čočky, svazek mladé ředkvičky, 250 g prorostlé oravské slaniny, sůl, 2 lžíce vinného octa, 5 PL oleje, 3 mlade cibulky, pepř

Přebranou a omytou čočku doměkka uvaříme. Po scezení a vychladnutí dáme do větší salátové mísy, přidáme na kolečka nakrájené ředkvičky a mladou cibulku. Oravskú slaninu nakrájíme na středně velké kousky, ktere mírně opražíme. Přidáme k salátu a zalijeme nálevem - vinný ocet smícháme s olejem, solí a mletým černým pepřem. Promícháme a servírujeme.

Čočkovo - bramborový prívarok

200 g suché čočky,750 g brambor, 0,5 l mléka, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl, ocet

Čočku přebereme a odstraníme z ní nečistoty. Na sítku ji pod tekoucí vodou propláchneme, vložíme ji do hrnce, zalijeme 2 litry studené vody. Do téměř měkka ji uvaříme. Brambory očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme spolu s 2 lžičkami soli k čočce. Vaříme do změknutí čočky i brambor. V mléce rozmícháme smetanu a mouku, což následně vlijeme do čočky s bramborami a za stálého míchání uvedeme do varu. Pokud máme rádi prívarok kyselejší můžeme přidat 1 PL octa.  Podáváme s fašírkou, případně opečenou klobáskou či párkem.

Čočkový prívarok

200 g čočky, bobkový list, 40 g sádla, 40 g hladké mouky, cibule, sůl, 2 dl mléka, 2 stroužky česneku, ocet, cukr
Přebratu čočku omyjeme a namočíme na 4 hodiny. Přidáme k ní bobkový list, podle potřeby přilijeme vodu a vaříme. Z masti a muka připravíme jíšku, přidáme k ní nastrouhanou cibuli, popražime, zalijeme trochou studené vody a povaříme. Přilijeme k uvařené čočce, osolíme, přidáme mléko, utřený česnek a podle chuti dochutíme octem a cukrem

Čočkový krém

500 g čočky, dostatečné množství vody na její uvaření, sůl, pepř, 1 PL kmínu, cibule, lžička másla, šťáva z citronu, topinky

Dobře umytou čočku dáme vařit na silnější oheň. Po změknutí ji propasírujeme, v případě potřeby možno přidat trochu vody, ve které se čočka vařila. Osolíme, opepříme. Na menším pánvi trochu opražíme kmín a umeleme ho pak mlýnkem na koření. Na másle osmažíme cibulku, přidáme umletý kmín a po minute míchání vložíme tuto jíšku do teplé polévky. Pak spolu povaříme 10 minut. Pokud je polévka příliš husta kašovita, rozředíme ji troškou převařené vody. Polévku podáváme pokapanú par kapkami citronu a zajedame ji topinkami.

Kyselá čočková polévka s bramborami

80 g čočky, 100 g brambor, 1/4 l kyselého mléka, 40 g hladké mouky, bobkový list, ocet, sůl

Prebranou a umytou čočka namočíme na 24 hodin do vody. Vaříme ji v téže vodě. Přidáme do ní bobkový list. Před dovařením přidáme očištěné brambory pokrájené na kostky a posolíme. Z kyselého mléka a hladké mouky připravíme zápražku, kterou přes síto za stálého míchání přiléváme do vařící se čočky. Nakonec podle chuti přidáme ocet.

Čočková polévka s vínem

150 g čočky, 0,5 cibule, 50 g mouky, 50 g petržele, 4 zrnka celého černého pepře, kostku masoxu, 100 ml bílého vína, 80 g klobásy, sol

Probranou umytou čočku namočíme do vody na 2 hodiny. Pak propláchneme a scezené nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, polévku trochu osolíme, opepříme celým pepřem a uvaříme téměř doměkka. Masox rozmíchat v 100 ml horké vody, vlijeme do polévky, přidáme víno​​, nakrájenou klobásu, promícháme a uvaříme doměkka.

Čočková polévka s kysaným zelím a houbami

100 g čočky, 10 g sušených hub, 200 g kysaného zelí, 1/4 l zakysané smetany, 20 g hladké mouky, bobkový list, sůl
Přebranou a umytou čočku namočíme na 24 hodin do vody. Vaříme ji v téže vodě, přidáme umyte houby, bobkový list a kysané zelí. Když je už měkká, ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého míchání přilijeme do uvařené čočky a ještě trochu povaříme.

Čočka na indický způsob

baliček čočky, sůl, mletý kmín, olej, cibule, česnek, 4 KL kari, zakysaná smetana, voda

Den dopředu si namočit čočku, aby se na druhy den kratší vařila. Na druhy den ji pořádně scedíme. Na oleji zpěníme cibulu a česnek. Čočku nasypeme do hrnce a na oleji ji aspon 10 minut prudce restujeme. Nepodléváme vodou. Čočka musíme dobře osmahnut. Přidáme lžičku mletého kmínu, sůl, 4 lžičky kari koření nebo kurkumy. Podlijeme čočku trochou vody a dusíme 40 minut. Behem dušení podléváme vodou. Když je čočka měkká a voda úplně odpařena, přidáme jednu zakysanou smetanu. Jídlo pořádně promícháme a necháme chviličku projít varem.

Čočka se zeleninou

300 g čočky, 150 g zeleniny, cibule, 40 g sádla, pepř, 40 g hladké mouky, 2 dl zakysané smetany, citronová šťáva, petrželová nať

Čočku dáme vařit do studené vody. Očištěnou pokrájenou zeleninu a cibuli osmažíme na sádle, opepříme, osolíme, poprášíme moukou, trochu zalijeme vývarem z čočky a povaříme. Potom přidáme uvařenou čočku a potrebne mnozstvi čočkového vývaru, zjemnime zakysanou smetanou, dosolíme a ochutíme precezenou citronovou šťávou a sekanou petrželkou.

Čočka na kyselo s klobásou

400 g čočky, 100 g uzené klobásy, tymián, bobkový list, 30 g hladké mouky, 2,5 dl zakysané smetany, sůl, citrónovou šťávu
Přebratú a omytu čočku uvaříme spolu s uzenou klobásou, tymiánem a bobkovým listem do měkká. Potom zahustíme moukou a povaříme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, podle chuti osolíme a ochutíme citronovou šťávou.

17. září 2012

Fazolový guláš s uzeným masem

300 g bílých fazolí., 250 uzeného masa., 40 g masti., cibule., 2 stroužky česneku., 30 g hladké mouky., pepř., potlučené nové koření., koriandr., mletá červená paprika., 2 PL rajského protlaku., sůl

Fazole namočíme den předem do studené převařené vody. Na druhý den přidáme do fazolí uzené maso a uvaříme do měkka. V rozehřátém sádle osmažíme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme rozetřený česnek, mouku a všechná koření. Nakonec přimícháme mletou červenou papriku a rajčatový protlak, zalijeme trochou vývaru z fazolí a povaříme. Přidáme k fazolím, promícháme, dosolíme a ještě krátce povaříme. Guláš musí být hustší. Uvařené uzené maso nakrájíme na plátky nebo nudličky. Podáváme s chlebem. 


Fazolová polévka s noky

20 dkg velkých fazolí, 15 dkg kořenové zeleniny, 5 dkg slaniny, malá cibule, 4 dkg hladké mouky, 2 lžičky mleté červeném papriky, 10 dkg párků , sůl,  pepř
noky: 2 dkg másla, 2 dkg hrubé mouky, 0,5 dl mléka,0,5 dl vody, vejce, strouhanka ,petrželová nať, sůl 

Fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme, přimícháme mouku, osmahneme, přidáme papriku a párky nakrájené na kolečka. Vaříme 20 minut. Nakonec do polévky vložíme noky a vaříme 5 minut.
Noky : Z másla, mouky, mléka a vody uvaříme za stálého míchání bešamel a osolíme. Do vychladlého zamícháme vejce, podle potřeby strouhanku a petrželovou nať. Z tohoto těsta vykrajujeme malou lžičkou noky a házíme do polévky.

Fazole s kysaným zelím

200 g suché fazole., 30 g uzené slaniny., 40 g cibule., 400 g kysaného zelí., 200 g brambor., sůl

Probrané omyté fazole zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat do druhého dne. Pak ji vaříme v tlakovém hrnci do měkka. Zbytek vody necháme odpařit. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme do zlatova, přidáme očištěnou nadrobno nakrájenou cibuli, kterou zapeníme. Přidáme pokrájenou zelí, na kostky nakrájené brambory, podlijeme trochou vody a udusíme do měkka. Nakonec k pokrmu přimícháme měkké fazole a dochutíme solí. Podáváme k vařenému uzenému masu nebo k jiným uzeným výrobkům. 


Prívarok z paprikové zelené fazolky

Do mírně osolené vroucí vody dáme vařit mražené zelené fazolky. Mezitím vytopíte 50 g na kostičky pokrájené uzené slaniny, udusíme na ní jednu polévkovou lžíci nadrobno pokrájené cibule, po sejmutí z ohně přidáme do ní jeden rozmačkaný stroužek česneku a na špičku nože červenou papriku. Podlijeme trochou vody a několik minut pomalu vaříme, pak přilijeme k ní do měkka uvařenou zelené fazolky. Zahustíme světlou jíškou a po několikaminutovém vaření podáváme se smetanou.

Fazole na srbský způsob

300 g bílých fazolí, 1 kg cibule, bobkový list, 2 PL papriky, olej, sůl, pepř, 3 cervene papriky

V nádobě vaříme ve vodě 25 minut fazole, až kym není měkká. Cibuli v strošce oleje osmažíme do zlatova, osolíme, opepříme, přidáme papriku a bobkový list. V pánvi ukládáme jednu vrstvu fazolí, další vrstvu opražených cibulí, až po poslední vrstvu, kterou by měla byt fazole. Vrstvy posypeme pokrájenou červenou paprikou, zalijeme vodou, ve které jsme uvařili fazole, přidáme trochu oleje a 25 minut pečeme v troubě, dokud polévka nezhoustne.

Zbojnická fazole

0,5 kg fazolí, 40 dkg klobásy, kečup, male lečo, jedna velka cibule, 4-5 stroužků česneku, 15 dkg slaniny, sůl, olej, pepř mletý, červena paprika, čili paprika

Fazole namočíme na 3-4 hodiny a dáme vařit. Vaříme tak, aby se fazole nerozvařila. Uvařené fazole scedíme a necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme na male kousky. Taktéž slaninu a klobásy na kolečka. Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme slaninu, klobásu a spolu osmažíme. Po chvíli přidáme cibuli s česnekem a pražime dál. Potom přidáme červenou papriku a čili papriku. Přidáme uvařené fazole, lečo, kečup dle chuti. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Fazole je pikantní a podáváme ji s bílým chlebem.


Zbojnicka fazula

Mexická fazole dušená

600 g malé tmavé fazole, cibule, čerstvá paprika, 4 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 3 rajčata, kostka bylinek, bazalka a tymián, 3 špetky pálivá paprika, sůl, mletý pepř

Fazole si namočíme o den dřív, vodu slijeme a dáme do 0,5 l čerstvé vody vařit. Mezitím si na drobno nakrájíme cibuli, papriku, česnek, všechno osmažíme na rozehřátém oleji. Tuto směs přesypeme do fazolí, z níž se téměř vypařila voda. Přidáme nakrájené rajčata, pálivá paprika, sůl a pepř. Bylinkovú kostku bazalka tymián rozdrobíme do pokrmu a podléváme, az se fazole rozvařit. Podáváme s chlebem.

Fazole na kyselo se smetanou

250 g suché fazole, 2 bobkový list,tymián,2 lžíce olej,2 stroužky česnek,cibule,mletá paprika,125 ml smetana (zakysaná),30 g mouka,sůl, petrželová nať

Fazole namočíme přes noc do studené osolené vody a druhý den ve stejné vodě společně s bobkovým listem a tymiánem uvaříme do měkka a scedíme. Ve 100 ml fazolového vývaru dobře rozmícháme mouku a za stálého míchání ji nalijeme do fazolí, poprášíme mletou červenou paprikou, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a krátce povaříme. Po odstavení přidáme olej a vmícháme zakysanou smetanu. Posypeme petrželovou natí a podáváme.

Velké bílé fazole na italský způsob

250 g fazole velké bílé ,10 lístků šalvěje3 stroužky česnek, 2 lžíce olivový olej, sůl, pepř

Fazole propláchneme a namočíme je do studené vody na několik hodin. Ideální je namočit je ráno a večer uvařit, případně obráceně. Nabobtnalé fazole uvaříme ve stejné vodě doměkka, vodu osolíme a měkké fazole scedíme. Lístky šalvěje jemně nasekáme, česnek oloupeme, prolisujeme, přidáme do misky k šalvěji, osolíme, promícháme s olejem a nakonec vmícháme uvařené fazole a důkladně promícháme. Podáváme s pečivem.

Valašská kyselá fazole

300 g suché fazole, bobkový list, tymián, ocet, sůl, 30 g sádla, 40 g hladké mouky, 0,25 l zakysané smetany, lžíce sádla, cibule, 100 g uzené klobásy

Fazole namočíme den předem do studené vody. V téže vodě ji na druhy den uvaříme spolu s bobkovým listem a tymiánem. Když je fazole téměř měkká, přidáme ocet, sůl a jíšku z hladké mouky a masti. Povaříme a přidáme zakysanou smetanu. Na lžíce sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené klobásy a osmažíme. Opražené klobásy s cibulí přidáváme do fazolí, ktera ma byt husta.

Italská fazole

600 g libového vepřového masa, 100 g suché fazolí, 100 g čočky, cibule, 2 stroužky česneku, pepř, mletá červená paprika, feferonka, 5 lžic kečupu, oregano, sůl, olej

Luštěniny uvaříme v neosolenej vodě. Vaříme je spolu proto, že než se fazole uvaří, čočka se mírně rozvařit a vytvoři zahušťující složku omáčky. Kym se luštěniny uvaří, připravíme si maso, nakrájíme ho na nudličky, připadne menší kostky. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, koření, maso a sol. Zlehka popražime, zalijeme vývarem z luštěnin a dusíme doměkka. Přidáme luštěniny, přidáme kečup a znovu podusíme, aby fazole prošla masovou chutí.