17. října 2012

Grog z plodů černého bezu

2 jablka., šťáva z citronu., PL cukru., 2 tyčinky skořice., ½ l bezového sirupu
Jablka obilime, rozpůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Vložíme do nádoby, přidáme cukr, skořici, přilijeme 1/16 l vody a 2 minuty dusíme. Potom přilijeme bázový sirup a grog zahřejeme. Podáváme horký v předehřátých sklenicích.


Broskvový koktejl

5 dl mléka., 1 dl citronového sirupu., 40 g moučkového cukru., 2 lžíce broskvového džemu., vejce
Do mixéru nalijeme zchlazené mléko, přidáme citronový sirup, cukr, broskvový džem, vejce a mixujeme minutu. Před podáváním promícháme a rozdělíme do sklenic.


Zmrzlinová káva

200 ml studené překapávané kávy., 2 PL vanilkové zmrzliny., 2 PL šlehačky., cukr podle chuti., případně strouhanou čokoládu na ozdobení
Na dno vyšší silnostěnné sklenice dáme vanilkovou zmrzlinu a zalijeme ji vychlazenou kávou, ale jen asi do dvou třetin. Zbytek doplníme šlehačkou. Podle chuti mužeme nápoj ještě. Přisladit. Hotovou zmrzlinovou kávu pospyeme před podáváním nastrouhanou čokoládou.


Vídeňská káva

200 ml překapávané kávy (ze 7 g mleté kávy)., 2 PL šlehané smetany., KL čokoládových vloček., cukr
Do nahřatého skleněného šálku, nejlépe na nožce, nalijeme překapávanou kávu. Šlehačku dáme do zdobicího sáčku a ozdobně ji nastříkáme na povrch kávy. Nakonec ještě posypeme čokoládovými vločkami a cukrem. Videnska kava


Turecká káva

vrchovatou KL mleté kávy., 200 ml vody., cukr

Na dno speciální kávové konvičky (džezvy) vsypeme přiměřené množství cukru a zahřejeme. Potom na cukr nasypeme čerstvě umletou kávu a opatrne zalijeme studenou vodou. Džezvu dáme na plotýnku. Na mírném plamini zahříváme, dokud káva nezačne stoupat k okraji džezvy. Pak ji stáhneme z plotýnky a počkáme, dokud neklesne. Vzápětí kávu znovu uvedeme do varu a necháme klesnout. Celý postup opakujeme ještě jednou. Potřetí vykypělou kávu zlehka promícháme, nalijeme do nahřátých malých šálku a hned podáváme.


Mražená káva

300 ml studené překapávané kávy (ze 7 g mleté kávy)., PL kandovaného ovoce (směs)., 2 PL čokoládové zmrzliny., 2 PL mléka., PL ušlehané smetany., cukr
Na dno vyšší sklenice vsypeme posekané kandované ovoce a zalijeme kávou smíchanou s mlékem. Navrch dáme kopeček zmrzliny a ozdobíme šlehačkou. Dochutíme cukrem.


Káva z oázy

3 vypeckované datle., 4 cl brandy., 2 kostky cukru., čerstvý zázvor., pomerančová kůra
Na každý šálek naložte vypeckované datle na 2 - 3 hodiny do brandy. Zahřejte datle s brandy, pirdajte cukr a trochu posekaného čerstvého zázvoru., Obsahem naplňte šálek a zalijte kávou. Ozdobte šlehačkou, zbylou datlí a pomerančovou kůrou nařezaný na tenké proužky.


Cappuccino

100 ml překapávané kávy (ze 7 g mleté kávy)., 20 ml plnotučného mléka., mletou skořici., cukr

Plnotučné mléko dáme do kastrolku a necháme vařit, dokud nezačne pěnit. Kávu připravíme v překapávači. Pokud jej nemáme, vložíme do menší nálevky kolečko filtračního papíru nebo hotový kávový filtr, vsypeme porci erstvě umleté kávy a přelijeme vroucí vodou. Necháme volně překapat. Kávu nalijeme do šálku, zalijeme zpěněným mlékem a posypeme špetkou jemně mleté skořice. Dochtíme cukrem.


Bezinkový čaj s citrónem

4 citrony., 2 Pl sušených bezinek., 4 plátky chem. neošetřeného citronu nebo kura z chem. neošetř. pomeranče
Citrony rozpulíme a šťávu vylisujeme do hrnce. Přidáme 750 ml vody, bezinky a med. Přivedeme k varu a procedíme do skleněných čajových šálku. Ozdobíme plátkem citronu nebo spirálovitě oloupanou pomerančovou kurou.


Alžírská káva special

200 ml překapávaní kávy (ze 7 g mleté kávy)., 2 PL ušlehané smetany., 20 ml vaječného koňaku., cukr
Horkou překapávanou nalijeme do nahřátého šálku, ozdobíme čepicí šlehačky a na ni velmi opatrně nalijeme teplý vaječný koňak. Osladíme a ihned podáváme, aby šlehačka neklesla.alzirska kava special


Káva kapucín

7 g kávy., 7 cl vody., 7 g cukru., 2 cl zahuštěného neslazeného mléka., tří mleté ​​skořice
Do nahřáté šálky nalijeme zalévané kávu, zamícháme do ní mléko a povrch poprášíme skořicí.