28. února 2013

Cizrna na paprice

200 g sušené cizrny , lžička sušené majoránky, 1–2 lžíce olivového oleje, 2 větší cibule nakrájené najemno, lžíce sladké papriky, sůl, větší pórek, nakrájený našikmo,balení smetany nebo sójové smetany, šťáva z citronu  k dochucení

Cizrnu propláchněte a namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody. Přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citronovou šťávou a krátce prohřejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat