25. února 2013

Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

400 g sušené cizrny, čtvrt lžičky potravinářské sody, sůl, voda, 2 nahrubo nakrájené cibule,2 lžičky najemno nakrájeného čerstvého zázvoru,2 čerstvé najemno nakrájené chilli papričky, červené nebo zelené,2–3 jemně nakrájené stroužky česneku, lžíce rostlinného oleje, 2 bobkové listy,2 lžičky zrnek římského kmínu,5 nakrájených rajčat, špetka garam masaly, 0,5 lžičky mletého koriandru,0.5 lžičky mletého římského kmínu,špetka mango prášku,špetka mletého fenyklu,špetka mletého muškátového květu nebo muškátového oříšku, špetka mleté pískavice, 0,5 lžičky kurkumy

Do veliké misky dejte cizrnu, potravinářskou sodu a 1 lžičku soli. Zalijte dostatečným množstvím vody. Přikryjte a nechte přes noc odstát, aby cizrna nasákla.Cizrnu slijte a dejte do hrnce. Zalijte čerstvou vodou, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Oheň ztlumte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu dokud cizrna nezměkne. Slijte přebytečnou vodu a uschovejte ji. 6 lžic uvařené cizrny, cibuli, zázvor, chilli a česnek dejte do mixeru nebo šlehače a zpracujte na hladkou kaši. Na pevné pánvi roztopte olej, přidejte směs cibule, bobkový list, zrníčka římského kminu, podle chuti sůl a za stálého míchání povařte na velmi mírném ohni asi 30–40 minut dokud cizrna nezíská zlatavou barvu. Přimíchejte rajčata a povařte ještě asi 10–15 minut dokud rajčata nezměknou a nevytvoří kaši. Přidejte zbývající cizrnu a na mírném ohni přiveďte k varu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu zbylé tekutiny. Smíchejte garam masalu, římský kmín, koriandr, mango prášek, fenykl, muškátový květ nebo muškátový oříšek, pískavici a kurkumu. Směs koření vmíchejte do cizrnové směsi a pozvolna vařte asi 5 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat