22. března 2013

Cizrna nakyselo po španělském způsobu

250 g cizrny, dle chuti: kost od uzeného masa nebo kůže ze špeku (slaniny), 4 rajčata, 4 sušená rajčata v oleji, cibule, 2 lžíce kaparů, 2 stroužky česneku, 2 natvrdo uvařená vejce, svazek petrželky (hladkolisté), 2 lžíce vinného octa, 5 lžic olivového oleje, bobkový list, dle chuti: sůl a pepř

Cizrnu namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme, k cizrně přidáme bobkový list a kost od šunky nebo špekovou kůži, zalijeme čistou vodou a pod pokličkou vaříme nejméně hodinu doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Uvařenou cizrnu scedíme, ale uschováme si trochu vývaru. Bobkový list i kost či kůži vyhodíme.Z uvařených vajec vyloupneme žloutky, vidličkou je rozmačkáme, přidáme ocet a utřeme dohladka. Přidáme olej, pepř a trochu vývaru (asi 3-4 lžíce). Do směsi prolisujeme česnek, promícháme a poté přidáme nadrobno nasekané bílky, spařená, oloupaná a semínek zbavená nasekaná rajčata, jemně nakrájenou cibuli, kousky sušených rajčat, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Všechno promísíme, smícháme s vařenou cizrnou, opepříme a osolíme. Necháme nejméně 2 hodiny uležet a případně dochutíme solí a pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat