15. března 2013

Hrachová kaše s vejcem

600 g zeleného hrachu, cibule, 30 g másla, 100 ml smetany, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, lžíce oleje, 4 vejce, jarní cibulka na ozdobu

Hrách pečlivě přebereme, opereme a necháme ho nejlépe přes noc namočený v dostatečném množství studené vody. Druhý den vodu slijeme a hrách necháme na sítku alespoň dvacet minut okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky. Ve větším kastrolu se silným dnem rozpustíme máslo a cibuli na něm dozlatova orestujeme. Přisypeme namočený hrách a zprudka opečeme. Podlijeme smetanou, osolíme, opepříme, dochutíme utřeným česnekem a dusíme, dokud se hrách zcela nerozvaří. Poté ho ještě zatepla rozmixujeme v hladkou kaši. V lívanečníku rozehřejeme olej a do jednotlivých mističek rozklepneme vajíčko. Zvolna pečeme, až bílek ztuhne. Žloutek lehce osolíme a opepříme. Kaši rozdělíme do hlubších misek, navrch položíme volské oko a ozdobíme jarní cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat