5. března 2013

Nákyp s fazolemi a uzeným bůčkem


500 g bílých a červených fazolí, míchaných, sůl, pepř ,svazek polévkové zeleniny ,větvička tymiánu ,175 g těstovin (kolínka, makaróny nebo jiné), 2 stroužky česneku , pórek ,150 g uzený bůček, nebo měkký salám ,5 lžic oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, rozemnutá majoránka nebo oregano ,4 lžíce smetany ,100 g strouhaného parmazánu ,30 g másla nebo margarinu ,tuk na formu

Fazole namočíme přes noc.Příští den v téže vodě vaříme se solí, polévkovou zeleninou a tymiánem 1-1 1/2 hodiny doměkka, pak necháme okapat. Mezitím dáme uvaříme zvlášť těstoviny a necháme je rovněž okapat. Česnek utřeme, pórek očistíme a nakrájíme na kroužky, bůček nakrájíme na kostičky. Olej rozehřejeme, podusíme na něm uzený bůček, přidáme krátce pórek a česnek. Vmícháme protlak, pepř, majoránku nebo oregano a smetanu, výrazně ochutíme a několik minut podusíme. Nyní vmícháme fazole a těstoviny a prohřejeme. Vložíme do vymaštěné formy, která není příliš vysoká. Posypeme parmazánem, obložíme vločkami másla nebo margarinu. Zapékáme do zlatohněda 10-15 minut v troubě při 225°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat