21. března 2013

Ostré karibské fazole

3 šálky sušených bílých fazolí, velká mrkev, cibule, 3 stroužky česneku, 2 stonky řapíkatého celeru, lžička černého celého pepře, 100 ml tmavého rumu, 3 lžíce melasy, několik kuliček nového koření, 2 rajčata, špetka mletého zázvoru, lžíce másla, trochu kopru, šťáva z 0,5 citronu, sůl 

Fazole nemočíme přes noc v dostatečném množství vody. Před vařením vodu slijeme a přilijeme novou, aby byly fazole ponořené asi 2 cm pod hladinou. Pomalým varem vaříme asi 30-40 minut. Nesolíme. Mezitím na másle lehce orestujeme na kousky nakrájenou cibuli, česnek, řapík, rajčata a mrkev. Téměř uvařené fazole scedíme, ale ne úplně. Přidáme zeleninu, nové koření, celý pepř a směs vložíme do zapékací nádoby. Fazole polijeme rumem, melasou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C 1 hodinu. Potom směs dochutíme solí, mletým zázvorem a citronovou šťávou a na závěr posypeme natrhaným koprem.

Žádné komentáře:

Okomentovat