12. března 2013

Staročeský prejt

2 hrnky čočky, bobkový list, 4 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, špetka soli, hrnek ovesných vloček, 2 rohlíky, 4 lžíce mléka, větší cibule, 2 lžíce oleje, 2-4 stroužky česneku, 0,5 lžičky vegety, 0,5lžičky majoránky, 0,5lžičky mletého kmínu, špetka tymiánu, na vymazání tuk, na vysypání strouhanka 

Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Spolu s bobkovým listem, pepřem a novým kořením ji uvaříme doměkka. Scedíme ji a koření odstraníme. Ovesné vločky uvaříme ve slané vodě a také je scedíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme ji mlékem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji. Uvařenou čočku a ovesné vločky spolu s rohlíky, přidáme připravenou cibuli a dobře promícháme. Směs dochutíme prolisovaným česnekem, vegetou, okořeníme a osolíme. Rozetřeme ji do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, vložíme do středně předehřáté trouby a 30 minut zapékáme dozlatova. Podáváme s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat