5. března 2013

Švýcarský nudlový gratin


250 g širokých nudlí, sůl, pepř ,50 g másla , vrchovatá lžíce mouky, 1/5 l mléka ,200 g strouhaného ementálu nebo gruyere nebo oba druhy ,smíchané ,2 vejce ,150 g vařené šunky ,tuk na formu

Nudle uvaříme „al dente“, pak je propláchneme studenou vodou. 30 g másla rozpustíme, zaprášíme moukou a osmahneme do světlezlata. Rozvaříme mlékem a povaříme 10 minut. Pak do omáčky vmícháme sýr a necháme jej rozpustit. Omáčku necháme trochu vychladnout. Mezitím oddělíme vejce. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Šunku nakrájíme na kostičky nebo proužky. Žloutky vmícháme do prochladlé omáčky, vmícháme těstoviny a šunku. Lehce opepříme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Naplníme do nepříliš vysoké, tukem vymazané formy. Posázíme vločkami zbylého másla a zapékáme 15-20 minut při 225°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat