5. března 2013

Těstovinový nákyp po řecku


250 g lilku, šťáva z citrónu, sůl ,8 lžic olivového oleje ,250 g špaget ,cibule , stroužek česneku, 400 g mletého jehněčího masa ,pepř ,tymián , lžíce rajčatového protlaku ,tuk na formu ,3 vejce ,3 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce strouhanky

Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky a pokapané citrónovou šťávou, osolené necháme 30 minut odpočinout. Pak dobře osušíme a se 6 lžícemi oleje opečeme do křupava a zlatohněda. Dáme vařit špagety. Lilky vyjmeme, necháme na papíru okapat. Do pánve přidáme ještě 1 lžíci oleje. Odusíme na něm sekanou cibuli, pak přidáme maso, utřený česnek a několik minut osmahneme při nižší teplotě. Osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem, vmícháme protlak. Formu vymastíme, vyložíme lilkem, pak přijde vrstva okapaných špaget, na to mleté maso, opět špagety. Pokud nám zbyl lilek, dáme jej na maso. Rozkvedláme vejce se sýrem a strouhankou, lehce osolíme, opepříme a přelijeme. Pokapeme olejem. Pečeme v troubě ca. 30 minut při 210-220°C. Pokud nemáme jehněčí nebo jej nemáme rádi, použijeme na tento nákyp míchané mleté maso, které výrazněji okořeníme.

Žádné komentáře:

Okomentovat