25. března 2013

Velkolepé řecké fazole

500 ml suchých bílých, nebo červených razolí (fazol měsíční, vlašské fazole atd.), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, velká cibule na jemno nakrájená, 4 velké stroužky česneku, podélce nakrájené na proužky, 4 stonky řepíkatého celeru nakrájeného na kostky, 4 mrkve nakrájené na kostky, dle chuti: několik snítek tymiánu nebo sušený, 2 bobkové listy, velká špetka sušeného oregána, 0,5 malé sušené chili papričky nebo feferonky , 400 ml posekaných konzervovaných rajčat i s jejich tekutinou nebo čerstvých na kosky nakrájených, 250 ml vody, 2 lžíce medu, dle chuti sůl, čerstvě rozdrcený černý pepř

Namočit fazole do druhého dne do vody (nebo alespoň na 4 hodiny). Slít fazole, vložit je do hrnce a zalít je dostatečným množstvím studené vody. Přivést je do varu na prudkém ohni. Snížit teplotu a dusit je nepřikryté po 30-35 min. do měkka. Slít je. Mezitím si usmažit cibuli na rozehřátém oleji dozlatova, asi 4-5 min. Zamíchat dovnitř celer, tymián, bobkový list, oregano, chilli, rajčata, vodu, med sůl a pepř. Přivést do varu, přikrýt a dusit po 1 hodinu, až je omáčka trochu zhoustlá a zelenina měkká. Mezitím předehřát troubu na 190 °C. Vložit vše do zapékací misky, nebo pekáčku a péct po 20-25 min. nebo až je směs hustá a bublající. Před podáváním vyjmout snítky tymiánu a bobkové listy. Podávat horké.

Žádné komentáře:

Okomentovat