4. března 2013

Zapečená rybí mísa se zelenými nudlemi


400 g uzeného halibuta,bobkový list ,2 středně velké cibule ,1/15 l suchého bílého vína, 5 zrn celého pepře ,400 g mražených rybích filetů (okoun, treska, mořská štika), 250 g širokých zelených nudlí ,šťáva z  citrónu ,sůl, bílý pepř ,50 g másla nebo margarinu ,malá konzerva sterilovaných rajčat (425 ml) ,200 ml smetany ,lžíce kečupu ,40 g mouky , vejce ,tymián ,svazek kopru ,100 g strouhaného ementálu ,tuk na formu

Uzenou rybu zbavíme kůže a kostí. Kůži a kosti dáme vařit s bobkovým listem, 1 nakrájenou cibulí, vínem, celým pepřem a podle množství 1/8-1/5 l vody 25 minut. Mezitím pokapeme rybí filety citrónovou šťávou a necháme rozmrznout. Vývar z uzené ryby scedíme, filety osolíme, vložíme, přivedeme k varu a pak necháme 10 minut pod bodem varu táhnout. Mezitím uvaříme nudle, propláchneme je a scedíme. Na 15 g másla podusíme 1 nakrájenou cibuli. Rajčata nasekáme nebo rozmačkáme a dáme vařit 10 minut do zhoustnutí se smetanou, několika lžícemi rybího vývaru a kečupem. Mouku prohněteme se zbytkem  másla a pomocí metly vešleháme do omáčky. Za stálého šlehání uvaříme hustou bešamelovou omáčku. Vmícháme vejce. Výrazně ochutíme. Promícháme s trochou tymiánu, sekaným koprem, potrhanou uzenou rybou a rovněž tak upravenými filety a těstovinami. Naplníme do tukem vymazané ohnivzdorné formy a posypeme sýrem. Zapékáme 25 minut při 200°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat