22. dubna 2013

Italská cuketová polévka

2 lžíce olivového oleje, lžíce másla, střední nahrubo nakrájená cibule, 900 g očištěných a na kolečka nakrájených cuket, lžička oregana, 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 120 g parmazánu, 300 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř

Ve velkém hrnci rozpálíme olej a máslo. Vsypeme cibuli a 5 minut na mírném ohni smažíme doměkka. Často ji mícháme, aby nezhnědla. Přisypeme cuketa a oregano a dle chuti osolíme a opepříme. Na středním plameni pak za pravidelného míchání vaříme asi 10 minut. Přilijeme vývar a za stálého míchání přivedeme k varu. Zmírníme plamen a směs vaříme pod pokličkou. Nakonec cuketovou polévku rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto. Přilijeme půlku smetany a ohřejeme, ale nevaříme. Pokud je cuketová polévka přílią hustá, můžeme ji zředit vývarem. Podle chuti přisolíme a opepříme. Cuketovou polévku rozdělíme do předehřátých talířů, přimícháme zbytek smetany, ozdobíme oreganem a můžeme podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat