18. dubna 2013

Staročeská bramboračka s houbami

500 g brambor, hrubě nastrouhaná mrkev, 0,5 nastrouhaného celeru, nastrouhaná petržel, cibule, 50 g sušených hub, lžička majoránky, lžička čerstvé celerové natě, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 60 g sádla, 60 g hladké mouky

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Mezitím přivedeme do varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené brambory. Zamícháme a vaříme doměkka. Při přípravě jíšky rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 250 ml studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit a občas ji promícháme. Oloupaný česnek nahrubo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, celerovou natí, pepřem a solí.

Žádné komentáře:

Okomentovat