12. února 2013

Salát z červené čočky

200 g červené čočky (nebo 100 g červené a 100 g žluté),2 jablka, pórek,100 ml jablečné šťávy,2 polévkové lžíce jablečného octa,2 lžíce olivového oleje,40 g jader vlašských ořechů, hlávkový salát

Čočku vařte asi 10 minut. Pokud máte dva druhy, vařte každý zvlášť. Omytá jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Omytý pórek nakrájejte na kolečka. Uvařenou čočku nechte okapat. Smíchejte ocet, olej a jablečnou šťávu. Osolte a opepřete. Zálivkou přelijte čočku smíchanou s jablky a s pórkem a nakonec pokrm posypejte sekanými vlašskými ořechy. Salát podávejte na listech hlávkového salátu.

Těstoviny s čočkou

těstoviny (250 g), čočka (uvařená,100 g), cibule, rajský protlak (rajčatové pyré), bazalka, olivový olej, parmazán
Předem uvaříme namočenou čočku do měkka. Dáme vařit těstoviny a zatímco se vaří, na olivovém oleji zapěníme malou cibulku. Vsypeme uvařenou čočku, zalijeme rajským protlakem, osolíme, přidáme bazalku podle chuti a dusíme dokud nezměkne cibule. Pozor prská to. Hotové dochutíme, vmícháme do těstovin a na talíři sypeme strouhaným sýrem. 

Moravská čočka

0,5 kg čočky, 0,5 kg uzeného masa nebo anglické slaniny, 4 stroužky česneku, velká cibule, sůl, pepř, ocet, olej
Uvaříme si předem namočenou čočku. Necháme v ní trochu vody a zahustíme trochou hladké mouky s vodou. Povaříme. Zvlášť na větší pánvi osmažíme na oleji cibuli a masíčko. Směs vmícháme do čočky. Ochutíme prolisovaným česnekem. solí, pepřem a octem.

Řecká čočková polévka

cibule, bobkový list, česnek, rajčatový protlak, předvařená čočka, sůl, pepř, olivový olej
Na oleji necháme cibuli nakrájenou na drobno zesklovatět, přidáme protlak a česnek. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list a čočku, sůl, pepř a vaříme do měkka. Můžem přidat masox, podle chuti.

Rychlá čočka

sklenice čočky, 2 lžíce strouhanky, olivový olej nebo máslo, česnek, sůl, pepř
Čocku uvaříme. Na pánvi rozpálíme máslo nebo olivový olej, přihodíme rozdrcený česnek, osmahneme, přidáme strouhanku, tu také osmažíme, pak přidáme uvařenou čočku, kterou na pánvi držíme ještě přibližně minutu. Osolíme a opepříme podle chuti.

Čočka na husto

červená čočka,vývar,smetana,máslo,celý parmezán,tymián, sůl, pepř

Čočku dáme s vývarem (nebo vodou, nemáme-li vývar ) vařit, dokud není čočka poněkud rozvařená. Většina vývaru se vsákne, měla by z toho být kaše.Do toho hned vmícháme trošku smetany, tymián, kousek másla a nakrouhaný parmezán. Opepříme, podle chuti možná maličko osolíme.

Červená smetanová čočka

25 dkg červené čočky,1 PL másla,cibule,2 stroužky česneku,2 PL sušeného česneku medvědího,sůl,200 ml sladké smetany (12% tuku), voda

Na másle necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, vsypeme propláchnutou čočku, rozetřený česnek se solí a zalijeme asi 1/4 hrnkem vody. Přidáme rozemnutý česnek medvědí a vaříme až je čočka skoro měkká (10min). Zalijeme smetanou, promícháme a vaříme asi ještě 5 min. Smetana by měla být vsáklá a čočka měkká.

Červená čočka s tofu

olej,cibule,2 stroužky česneku,2 zelené papriky,200 g tofu,250 g červené čočky,lžička kmínu,lžička koriandru, sůl

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme koření, česnek, chvíli restujeme poté přidáme na kostičky nakrájenou papriku a nakrájene tofu. Přiklopíme pokličkou a 10 minut dusíme, pak přilejeme cca 250 ml vody a vsypeme čočku. Necháme dalších cca 10 minut pod pokličkou, dokud čočka nezměkne a nevsákne tekutinu. Při podávaní můžem polít trochou bílého jogurtu. Ale i bez toho je to strašně dobré.

Červená čočka po vegetariánsky

2 hrsti červené čočky,žlutá tlustomasá paprika,malá cuketka, chilli paprička dle chuti sušená či čerstvá,2 stroužky česneku, hrst nakrájaného pórku,¨2 PL krájených rajčat /z konzervy/ ,1 ČL římského kmínu,1/2 ČL skořice,sůl, pepř,olivový olej,dvě hrsti rýže tří barev ,trocha citronové kúry

Propláchneme rýži a dáme ji vařit v 2,5 násobku objemu vody – cca 20 minutek, citronovou kúru přidámeme na poslední chvíli. Čočku vaříme cca 12 minut doměkka, osolíme až na závěr.Na pánvi s olivovým olejem proženeme najemno nakrájený česnek a hrstičku nakrájeného pórku, přidáme římský kmín, skořici, čili papričku, přidáme na kostky nakrájenou cuketku a papriku, promícháme,přidáme rajčata, osolíme, opepříme, dusíme do lehce křupavé konsistence. Smícháme s hotovou červenou čočkou a podáváme s rýží.

Čočková polévka s mrkví

cibule,3 mrkve,2 brambory,30 g másla,125 g červené čočky, kostka bujónu,bobkový list,sůl,pepř,petrželka

Na másle osmažíme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a poté přisypeme čočku.Zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku, bobkový list a vaříme doměkka.To trvá asi 15–20 minut. Když je vše měkké, vyndáme bobkový list, 1/3 polévky dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Vrátíme nerozmixované, přidáme petrželku a dochutíme.

Indická čočková polévka

200 g červené čočky,4 velká rajčata,cibule,2 stroužky česneku, olivový olej,1 KL celého římského kmínu (cuminu), 1 KL sladké papriky,1/2 KL chilli,pepř,sůl,hrst zelené petržele, 1,5 litru vody

Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme koření (kromě soli) a ještě další 3 minuty osmahneme. Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, čočku a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni dokud nám čočka nezměkne. Až je čočka měkká osolíme dle chuti a přidáme nasekanou petržel. Ještě lehce povaříme a můžeme podávat.

Teplý čočkový salát

400 g čočky,2 cibule (nejlépe červené),100 g anglické slaniny (plátky),lžíce hrubozrnné hořčice ,2 lžíce octa, 6 lžic olivového oleje,2-3 lžíce kaparů,3 stroužky česneku, pepř,sůl,bobkový list, 200 g balkánského sýra,2 stonky zelené cibulky

Předem namočenou čočku s bobkovým listem uvaříme doměkka (tedy tu čočku, u listu se to nepovede:-)) a smícháme s kapary. Mezitím na pánvi rozpustíme anglickou slaninu, pokrájenou na cca centimetr silné proužky, opečeme ji dokřupava a přidáme jemné proužky cibule, podrcený česnek a vše opečeme dohněda. Podle potřeby přikápneme olej. Smícháme s čočkou a celé zalijeme zálivkou z hrubozrnné hořčice, octa, zbylého oleje, soli a pepře. Dobře promícháme a případně dochutíme.Balkánský sýr nahrubo nastrouháme a cibulku pokrájíme na velmi slabá kolečka.Teplý salát rozdělíme na porce a podáváme posypané sýrem a cibulkou.

Čočková polévka s pórkem

2 pórky,100 g červené čočky,červená cibule,2 lžíce oleje z klíčků,1,5 l zeleninového vývaru (z kostky), sůl, pepř,kayenský pepř,lžíce balzámového octa,2 krajíce toastového chleba,2 lžíce másla, 200 g kysané smetany

Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Čočku propláchneme a necháme okapat. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na dílky. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme pórek a čočku a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, přiklopíme a na mírném ohni 15 min. vaříme. Osolíme, opepříme a okořeníme kayenským pepřem a dochutíme balzámovým octem. Z toastového chleba odkrojíme kůru a střídku nakrájíme na malé kostky. V pánvi rozehřejeme máslo a chlebové kostičky na něm osmažíme dozlatova. Polévku rozlijeme do hlubokých talířů, rozdělíme do nich kysanou smetanu a osmažený chléb.

Čočka s uzeným

200 g čočky,100 g pórku,100 g hrušek,150 g uzeného masa, lžička vegety,citron,sůl

Přes noc namočíme vypranou čočku. Ráno vodu slijeme a přilijeme asi půllitr čisté, dáme vařit. Do poloměkké čočky vsypeme pokrájený pórek, strouhanou hrušku a kousky masa. Povaříme, dochutíme solí, vegetou a necháme dojít pod pokličkou.

Karbanátky z čočky

300 g čočky ,1-2 stonku řapíkatého celeru ,mrkev ,stroužek česneku , 40-60 g strouhanky ,hrst nasekané zelené petrželky ,lžička kari koření ,3 špetky soli ,3 špetky čerstvě mletého pepře ,lžička nastrouhané citrónové kůry , 50 ml oleje

Čočku uvařte podle návodu na obalu a uvařenou sceďte. Řapíkatý celer nakrájejte na malé kostičky, mrkev nastrouhejte nahrubo, česnek prolisujte. Zeleninu orestujte na pánvi se 3 lžícemi oleje.Polovinu čočky rozmixujte a poté všechnu čočku smíchejte s orestovanou zeleninou. Přidejte kari koření, najemno nasekanou petrželku, citrónovou kůru, osolte a opepřete.Do směsi postupně přisypávejte strouhanku, dokud nezískáte tvarovatelnou hmotu.Z hmoty vytvarujte karbanátky a opečte je zvolna na oleji. Podávejte s bramborami a tatarskou omáčkou.

Čočková polévka se zeleninou

2 ks mrkve ,100 g cukety ,cibule ,1/2 stonku řapíkatého celeru ,1/2 ks červené papriky ,1/2 ks zelené papriky ,200 g předvařené čočky ,1,2 l vody ,2 stroužky česneku ,lžíce instantního droždí ,120 ml kokosového mléka ,3 špetky soli ,3 lžíce řepkového oleje

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer pokrájený na kostičky a chvíli restujte. Přidejte mrkev pokrájenou na kolečka, kousky cuket a papriky. Vsypte čočku a zhruba po minutě míchání přidejte droždí. Po 2 minutách zalijte vodou a přidejte utřený česnek. Vařte bez pokličky asi 20 minut. Nakonec přidejte kokosové mléko, nechte projít varem a podávejte.