22. února 2013

Sicilské fazole

fazole, olivový olej, česnek, mletá sladká paprika, provensálské koření, sůl, víno
Bílé nebo červené fazole den předem namočíme a necháme bobtnat. Druhý den na olivovém oleji osmahneme jednu cibuli, pár stroužkůl česneku, zaprášíme trochou sladké papriky a vložíme fazole. Přisypeme provensálské koření ( dostane se i u nás, ale to pravé je nenahraditelné ), přisolíme a necháme bublat ( mijoter - čti mižote). Podlijeme trochou vína a necháme dále bublat až do změknutí.

Guláš z fazolí

cibule, 250 g červených fazolí, sůl, hladká mouka, olej, paprika sladká, paprika pálivá, 2 brambory, 3 stroužky česneku, majoránka, kmín, libeček, vývar, pepř

Uvaříme fazole do poloměkka. Rozpálíme olej, lehce osmahneme cibuli a zasypeme hladkou mouku. Necháme orestovat a přidáme sladkou i pálivou papriku, po chvíli přidáme vodu. Necháme 20 minut povařit. Přidáme brambory nakrájené na menší kostky, fazole (můžeme i s vodou, ve které jsme je vařily), chvíli vše povaříme a přidáme 1 kostku bujónu, kmín, pepř a nakonec majoránku, libeček, utřený česnek, popř. přisolíme. Guláš z fazolí podáváme s čerstvým chlebem.

Maurská čočka

4 misky vařené čočky, 2 plechovky rajského protlaku, trocha vody, podle chuti česnek, malá cibule 
Do hrnce kápneme trochu vody, na ní mírně povaříme cibulku, přidáme rajský protlak a ohřejeme, vmícháme prolisovaný česnek a nakonec smícháme s vařenou čočkou.

Čočka s rajčaty a paprikou

balíček čočky, 15 dkg slaniny, 2 velké cibule, 4 čerstvé papriky (nejlépe různých barev), 4 rajčata, sůl, pepř, ocet
Namočenou čočku uvaříme doměkka. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Slaninu nadrobno nakrájíme a rozškvaříme. Na ní pak osmahneme nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené papriky a na kousky nakrájená rajčata. Přidáme scezenou čočku, osolíme, opepříme a dochutíme octem. Podáváme se sázenými či vařenými vejci nebo opečenou uzeninou.

Čočkové bifteky

250 g čočky, 250 g mrkve, 2  vejce, 100 g hladké mouky , muškátový oříšek ,3 bobkový list 
Čočku uvaříme s bobkovým listem do měkka a scedíme. Mrkev nastrouháme na jemno a smícháme s čočkou a vejci. Směs okořeníme, osolíme a tvarujeme z ní malé bifteky, které pečeme zvolna na vymazaném plechu. Čočkové bifteky podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Čočka se špenátem

2 lžice olivoveho oleje, sul, pepř, citronova šťava, stroužek prolisovaneho česneku, 100 g mladeho špenatu, nakrajená cibule, 0,5 lžice mleteho rimskeho kminu, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 250 g zelene čočky, 600 ml vývaru, par listku maty, petrželka, citronova kůra
 

Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a opékáme ji asi 6 minut. Vmícháme do ní česnek, kmín a zázvor a za občasného míchání je opékáme, dokud cibule nezačne hnědnout. Na pánev přidáme čočku. Přelijeme ji vývarem, aby vývar sahal 2,5 sm nad čočku. a zvolna vaříme 20 minut nebo podle návodu na obalu. Špenát opláchneme studenou vodou a třepáním osušíme. Mátu, koriandr a petrželku nakrájíme nadrobno. Pokud se všechna tekutina vstřebá do čočky, přidáme trochu vývaru. Vmícháme špenát a necháme ho ovadnout. Potom vmícháme vylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu. Čočku upravíme na mísu, ozdobíme hoblinkami citronové kůry a podáváme.

Čočka na víně

350 g čočky, 20 g másla, 4 lžíce oleje, lžička cukru, sůl, kari, víno, 4 lžíce rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, větší cibule
Na 2 hodiny necháme čočku ve vodě. Osmažíme na másle a oleji cibuli, česnek a kari. Vmícháme čočku a podléváme vodou z čočky - 2 hrnky - ochutíme cukrem, solí, rajčatovým protlakem. Ke konci přidáme 3 lžíce vína.

Maďarská fazolačka

hrnek velkých namočených fazolí /24 hodin/,  3 velké brambory nakrajené na kostky, cibule, 4 bobkové listy, 5 nových koření, 5 pepřů, sladká i pálivá paprika, sůl, uzené maso, kvalitní klobása

Fazole s uzeným a ostatními ingrediencemi vaříme v papíňáku cca 3/4 hodiny - nesolíme předem. Zvlášť si na sádle opečeme na kolečka nakrájenou klobásu a po odstavení z plotny u ní rozpustíme papriku dle chuti sladkou a pálivou /nesmí se smažit, zhořkla by/. Uzené vyjmeme a bud nakrajíme zpět do polévky, nebo sníme zvlášt /dávám ho do polévky, protože je to vlastně hlavní jídlo a jen tím získá/. Klobásu v paprice dáme do polévky a ještě povaříme, na závěr zahustíme smetanou s moukou.

Dietní fazolkový salát

50 dkg fazolek může být i konzerva i mražené, 4 rajčata, malá konzerva černých oliv, větší cibule, petrželka na ozdobení,tmavý chléb, olivový olej, pepř, sůl, lžička sojové omáčky, lžička medu
Fazolky, cibuli a rajčata nakrájíme na kousky. Dáme do mísy, přidáme olivy a zalijeme zálivkouz olivového oleje, soli, pepře, medu a sojové omáčky. Posypeme kostičkami osmaženého chleba.

Polévka ze zralých fazolí

40 g fazolí, 20 g cibule, 10 ml oleje, 20 g rajčat, 17 g papriky (zelené), 10 g mrkve, 10 g celeru, 6 g petržele, 3 g mouky, 1 g papriky (červené)
Fazole namočíme na 8 hodin do studené osolené vody. Potom je omyjeme a dáme do jiné studené vody, do které přidáme trochu oleje. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni. Postupně přidáváme část drobně nakrájené cibule, na kousky nakrájenou mrkev a celer, nadrobno nakrájené zelené papriky a oloupané čtvrtky rajčat. Ze zbylého oleje, cibule, mouky a červené papriky uděláme jíšku, přidáme ji do polévky a povaříme 8 minut. Osolíme a přidáme rozsekanou petržel.

Kuskus s fazolemi

200 g kuskusu, 200 g fazolí, rajčatové pyré, 3 kostky hovězího vývaru
Uvaříme fazole, pak přidáme vodou spařený kuskus a ještě povaříme, přidáme bujony a rajčatové pyré a podáváme.

Čočka na kari


Přes noc namočíme čočku. Na oleji osmahneme pokrájenou cibulku a česnek, ke kterému přidáme karí ( množství záleží na snášenlivosti ostrého ). Přidáme slitou čočku , podlijeme, (buď slitou, nebo čistou vodou ),osolíme, přikryjeme a necháme dusit. Občas hmotu podlijeme a zamícháme. Asi po padesáti minutách přidáme rajský protlak, celou hmotu promícháme a dále ještě cca deset minut dusíme. Když je čočka měkká, odstavíme ji. Po částečném vychladnutí přidáme bílý jogurt, zamícháme a ihned podáváme.

Placky z čočky


převařená čočka, vločka, 3 vejce, polohrubá mouka (možno přidat celozrnnou mouku), mléko, másla, lžíce oleje, 4-5 stroužků česneku, cibule, kečup, sůl, pepř, majoránka, kari

Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí vyvařit). Uvařenou čočku necháme vychladnout a umeleme spolu s vločkami (2 díly čočky a 1 díl vloček). Přidáme další 2-3stroužky česneku. Vypracujeme těsto jako na bramboráky (mléko, mouka, vejce, majoránka, pepř, sůl dle potřeby). Vysmažíme klasickým způsobem na oleji. Doporučujeme podávat se sladkokyselým zelím.

Placky z čočky


převařená čočka, vločka, 3 vejce, polohrubá mouka (možno přidat celozrnnou mouku), mléko, másla, lžíce oleje, 4-5 stroužků česneku, cibule, kečup, sůl, pepř, majoránka, kari

Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí vyvařit). Uvařenou čočku necháme vychladnout a umeleme spolu s vločkami (2 díly čočky a 1 díl vloček). Přidáme další 2-3stroužky česneku. Vypracujeme těsto jako na bramboráky (mléko, mouka, vejce, majoránka, pepř, sůl dle potřeby). Vysmažíme klasickým způsobem na oleji. Doporučujeme podávat se sladkokyselým zelím.

Krémová polévka z rýže a fazolí

2 konzervy bílých fazolí ve vlastní šťávě, 200 g rýže, malá cibule, malá karotka, stroužek česneku, malá skleniča rajčatového protlaku, petržel, olivový olej, máslo, strouhaný sýr,sůl, pepř
V hrnci osmahneme za stálého míchání nastrouhanou cibuli a karotku na oleji. Přidáme rajčatový protlak, sůl,pepř a povaříme asi 5 minut. Přidáme rozmixované fazole, přilijeme 1 litr vody a vaříme 10 minut. Pak přidáme rýži a vaříme dalších 15 minut. Nakonec přidáme máslo, strouhaný sýr, utřený česnek a petržel, vypneme a necháme ještě 5 minut odpočinout.

Játra na fazolích

0,5 kg kuřecích jater, 3 stroužky česneku, 2 střední cibule, plechovka fazolí ve slaném nálevu, plechovka fazolí s chilli, kmín dle chuti, gulášové koření, olej nebo sádlo, slepičí bujon, sůl, pepř, škrobová moučka a voda

Na omastku orestujeme na půlkolečka krájenou cibuli. Po zrůžovění cibule přidáme pokrájená a případně i odblaněná játra. Krátce orestujeme a okořeníme dle vlastní chuti. Po orestování vlijeme fazole s chilli, druhou plechovku fazolí přecedíme a do kastrolu hodíme pouze obsah. Dle potřeby podlijeme vodou a přidáme slepičí bujon. Před dokončením prolisujeme do pokrmu česnek, případně osolíme a zahustíme škrobem. Podáváme s těstovinami, rýží nebo chlebem.

Zapečené fazole


250 g bílých fazolí , 3 vuřty , tuk , šálek kysané smetany , lžička mouky , sůl, pepř, tymián , 2 vejce , sekaná petrželka , 4 lžíce strouhaného sýra
Fazole přes noc namočíme. Vaříme je v osolené vodě a ke konci přidáme vuřty. Tekutinu slijeme, vuřty nakrájíme na plátky. Formu vymažeme tukem a střídavě naplníme fazolemi a vuřty. Nakonec přijdou vuřty. Umícháme omáčku ze smetany, vajec, mouky, tymiánu, soli, pepře a jemně sekané petrželky.Přelijeme přes fazole a posypeme strouhaným sýrem, posázíme vločkami másla a vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut.

Bostonské fazole


500 g bílých fazolí , 2 velká rajčata ,  lžíce tmavého sirupu , 2 lžíce hořčice , pepř , 350 g tučného naloženého nebo uzeného vepřového masa , 2 cibule , petrželka

Fazole namočíme přes noc. Pak je v téže vodě vaříme bez soli 10 – 15 minut. Fazole slijeme, ale více než ¼ l tekutiny zachytíme a svaříme v ní rajčata na řídkou omáčku. Prolisujeme, přidáme sirup, hořčici a bohatě pepře. Maso nakrájíme na kostky a cibuli na tenké plátky. Maso, cibuli a fazole dáme do hlubšího pekáčku. Přikryjeme a co nejlépe uzavřeme. Můžeme použít i fólii. Vložíme do troubě předhřáté na 1401C a necháme zde 5 hodin. Během pečení můžeme podlít trochou vařící vody, pokud jsou fazole suché. Musí být vlhké, ne tekuté. Ozdobíme petrželkou. Do omáčky z rajčat můžeme přidat 1 - 2 utřené stroužky česneku. 

Fazolová rýchlovka


40 dkg mletého masa, 2 plechovky červených fazolí v tomatové šťávě, olej, cibule, česnek, koření
Na olej vložit pokrájenou cibuli, orestovat, následuje mleté maso. Podusit a pak příjde obsah obou konzerv fazolí. Možno přilít trošku vody a nechat probublávat. Ochutit solí, pepřem, prolisovaným česnekem, možno též doplnit kečupem.

Humrový salát s fazolemi

150 g humra , 100 g majolky , 100 g zakysané smetany , 150 g sterilovaných fazolí ,50 g celerového salátu , jablko , plnotučná hořčice , petrželka
Fazole propláchneme studenou vodou, jablka a humra nakrájíme na nudličky. V míse smícháme spolu s ostatními surovinami a dochutíme hořčicí.

Hovězí maso s pikantními fazolemi

400 g zadního hovězího masa, 200 g bilých fazolí, 0,5 l vody, 500 g rajčat, cibuli, stroužek česneku, 2 čerstvé zelené feferonky, 3 stonky čerstvého rozmarýnu, 3 lžíce oleje, sůl, 50 g hrubého celozrnného chleba, 50 g piniových semínek, 50 g másla

Fazole namočíme nejméně na 6 hodin do vody. Pak fazole vaříme 45 minut doměkka. Mezitím maso nakrájíme na kostky, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájime na kostičky, cibuli a česnek nasekáme, feferonky bez semen nakrájíme na nudličky, lístky rozmarýnu hrubě nasekáme. Ve velkám hrnci rozehřejeme olej, přidáme maso a za stálého míchání ho prudce se všech stran opečeme dohněda. Maso vyjmeme, vložíme cibuli, česnek, feferonky a rozmarýn, zpěníme, až cibule zesklovatí, přidáme maso, rajčata, fazole, podlijeme vývarem z fazolí a osolíme. Hrnec přikryjeme a vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 C a pečeme 45 min. Mezitím rozdrobíme chleb a nasekáme piniova semínka. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme chléb a semínka a opekáme asi 10 minut. Rozdělíme na maso a vše pečeme další 1,5 h. v odkryté nádobě, až jsou fazole i maso zcela měkké.

Zelený hrášek po římsku


500 g vyloupaného hrášku, 50 g netučné anglické slaniny, 60 g másla, 20 g cibule, šálek hovězího vývaru, sůl, pepř
Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno, vložíme do rendlíku a necháme roztavit, pak přidáme máslo, drobně nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme vyloupaný hrášek, sůl, pepř, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut, až je hrášek měkký.

Maďarské fazole

2 lžíce rostlinného oleje ,2 stroužky česneku ,3 čili papričky , cibule , menší mrkev ,2 konzervy bílých fazolí lžička cukru krystalu , lžička suché majoránky , sůl , pepř , 150 ml vody

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nakrájené čili papričky a rozetřený česnek. Smažíme tak dlouho, dokud cibule nezezlátne. Přidáme nakrájenou mrkev, scezené fazole, cukr, rajčatový protlak a vodu. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut na mírném plameni, dokud směs nezhoustne. Přidáme majoránku, pepř a sůl dle chuti.

Guláš starého rančera z fazoli

250 g fazolí , 200 g uzeného masa , 2 cibule , 5 stroužků česneku , 2 lžíce slunečnicového oleje ,6 bobkových listů ,4 lžíce kečupu , troška instantní tmavé jíšky ,3 lžíce mleté papriky

Fazole si namočíme den předem do studené vody. Druhý den,povaříme spolu s bobkovým listem doměkka. Uzené maso povaříme a vývar uschováme. Maso nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso, posypeme sladkou paprikou, přidáme kečup, zalijeme vývarem a přídáme fazole. Promícháme a zahustíme jíškou. Dochutíme česnekem. Podáváme s čerstvým chlebem a zapíjíme nejlépe pivem.

Fazolový krém

mraženou nebo namočené fazole, cibuli, česnek, sůl, kmín, majoránka, tuk, mletou červenou papriku, hladkou mouku, slaninu na škvarky

Na tuku osmahneme cibuli s česnekem a mletým kmínem. Přidáme lžičku papriky a restujeme. Potom přidáme lžíci mouky a restujeme opět. Podlijeme vařící vodou nebo vývarem. Přidáme fazole a sůl a necháme ji dobře rozvařit. Když je měkká, rozmixujeme ji. Na kaši propasírujeme do nového hrnce a položíme na oheň. Dochutíme majoránkou. Labužníci masných výrobků si mohou přidat škvarky zbavené tuku.

21. února 2013

Fazole s klobásou

300 g bílých fazolí, 2 bobkové listy,200 g klobásy nebo uzeného bůčku, velká cibule, několik lžic tuku, 2 lžíce hladké mouky, lžíce sladké papriky, 4 lžíce kečupu, hlavička česneku, pažitka

Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. V kastrolu rozehřejeme tuk, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku, promícháme a zalejeme trochou vody z fazolí s kouskem masoxu a trochou vývaru z uzeného bůčku. Za stálého míchání povaříme (konzistence musí být hustá!!), přidáme vařené fazole, opatrně promícháme a ochutíme solí, drceným česnekem, kečupem a nadrobno nakrájenou pažitkou. Klobásu, nebo vařený uzený bůček nakrájíme na kostky, můžeme je lehce opéct na tuku a vmícháme do fazolí. Podáváme horké.

Fazolový guláš s uzeninou a slaninou

2 velké cibule, 150 g slaniny, 150 g uzeniny, sádlo, mletá sladká paprika, 300 g namočené fazole, 200 g brambory na kostičky, sůl, polévkové koření, masox, mouka na zahuštění

Cibuli nakrájíme a na sádle ji zpěníme. Přidáme nakrájenou slaninu, následně uzeninu a lehce osmažíme. Pak přidáme mletou papriku, lehce osmažíme, přidáme namočené fazole, dolijeme vodou a přidáme masox. Vaříme tak dlouho, aby fazole byly na zkus měkké a pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, které vaříme rovněž do změknutí. Potom dochutíme polévkovým kořením a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě.

Fazolová směs se sójovým masem

balíček sójových kostek, 2 plechovky fazolí ve slaném nálevu nebo v rajském protlaku, rajský protlak, dle chuti kečup, sterilované žampiony, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 3-4 stroužky česneku, cibule, pepř, sůl, kmín, masox, sladká červená paprika

Sójové kostky uvaříme dle návodu na obalu. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená rajčata a papriky, žampiony, na plátky nakrájený česnek, podlejeme troškou vody, přidáme masox a dusíme do měkka. Až je zelenina měkká, přidáme fazole, rajský protlak (pokud máme fazole v rajském protlaku nemusíme ho již přidávat), 2 lžíce kečupu, sójové maso a promícháme. Necháme chvíli prohřát, dochutíme pepřem, solí, kmínem a paprikou.

Fazolová směs na česneku

150 g brambor, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 plechovky (po 850 ml) rajčat, pórek, 150 g točeného salámu, plechovka (425 ml) velkých bílých fazolí, plechovka (425 ml) červených fazolí, sůl, bílý pepř, majoránka
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, oloupané cibule a česnek nasekáme nadrobno. Vše opečeme na oleji. Přidáme rajčata a dusíme 10-15 minut. Pórek nařežeme na kolečka, salám na plátky. Fazole propláchneme a necháme na sítu okapat. Vše přidáme do kastrolu. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vaříme dalších 10 minut.

Fazole po farmářsku

nakládané bílé fazole, 3 dkg uzené slaniny, 10 dkg moravského  uzeného nebo jiné uzeniny, 2 PL pokrájených kozích rohů, 1 PL pokrájených feferonek, střední cibule, 10-15 dkg mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), 2 PL sladkého kečupu, 1 KL namočeného škrobu, sůl a pepř dle chuti

Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit,vhodíme drobně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme pokrájené uzené a mraženou zeleninu s feferony a kozími rohy.Toto vše osmahneme cca.5–8 min. přidáme kečup a necháme ještě chvilku smažit, poté přidáme fazole a škrob rozpuštěný ve vodě, dochutíme a krátce prohřejeme. Podávame nejlepe s pečivem a chlazeným pivem.

Fazolová pomazánka s celerem

400 g sterilovaných fazolí, bílý jogurt, 2 lžíce oleje, 200 g syrového celeru, 100 g sladkokyselých okurek; cibule, sůl, pepř
Okapané fazole rozmixujeme, přidáme jogurt promíchaný s olejem, jemně strouhaný syrový celer, drobně rozsekané sladkokyselé okurky, jemně krájenou cibuli, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Mažeme na topinky nebo pečivo a zdobíme zelenou petrželkou, sekanou šunkou, zeleninou.

Fazole po bostonsku

500 g bílých fazolí, 200 g uzeného masa, velká cibule, 2 plné lžíce medu, malá lžička hřebíčku, 20 g přírodního cukru, špetka pepře, špetka soli dle chuti

Fazole necháme namočené,nejlépe přes noc. Poté je dáme asi 20 minut povařit. Mezitím nakrájíme uzené maso na kostky a do cibule napícháme hřebíčky. Fazole, uzené a cibuli vložíme do hrnce s půllitrem vody a přidáme med s pepřem.Vaříme alespoň hodinu. Po uvaření celou fazolovou směs vložíme do zapékací mísy, pocukrujeme, osolíme kdyby uzenina nebyla moc slaná /dle chuti/a necháme krátce zapéct.

Fazole s rajčaty

500 g fazolí, 4 rajčata, 4 kyselé okurky, 4 žampióny, 3 brambory, 2 cibule, rajčatový protlak, 2 lžičky škrobu , 2 lžíce olivový olej, pažitka, sůl podle chuti

Fazole přebereme, několikrát propereme a namočíme ideálně přes noc do vody. Druhý den fazole slijeme a dáme vařit v nové vodě. Fazole vaříme na mírném ohni pod pokličkou, nesolíme. Mezitím si pokrájíme očištěné brambory, rajčata, okurky a žampióny. Drobně nakrájenou cibuli pozvolna osmahneme na troše oleji. Jakmile jsou fazole téměř měkké přidáme brambory, osolíme a dál vaříme.V hrníčku si rozmícháme škrob s trochou vody. Zhruba po 10 minutách přidáme houby, rajčata a okurky. Na závěr přidáme rajčatový protlak a za stálého míchání zahustíme škrobem. Krátce povaříme a můžeme podávat. Fazole servírujeme na talíř, posypeme osmahnutou cibulkou a pažitkou.

Čočka na slanině

400 g čočky, 120 g slaniny, mrkev, bobkový list, ocet, pepř, sůl, cibule

Přebranou opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat. Potom k ní přidáme mrkev vcelku a bobkový list a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Vmícháme scezenou měkkou čočku, trochu vývaru z čočky, ocet, sůl a pepř a krátce prohřejeme. Podáváme se sázenými vejci nebo s ohřátou uzeninou a doplníme zeleninovým salátem.

Čočka s uzeným masem

0,5 kg čočky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, velká cibule, 3 stroužky česneku, lžička papriky, sůl 60 g slaniny, 300 g uzeného masa, 0,5 šálku vývaru, lžíce octa
Opláchnutou čočku namočíme a necháme nabobtnat ve vodě (nejméně 2 hodiny). Pak ji uvaříme doměkka. Přidáme koření a uvaříme doměkka. Na jíšku na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku, důkladně promícháme, chvíli osmahneme a přidáme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájené opečené uzené maso, zředíme vývarem a dochutíme octem a solí.

Fazolová polévka s ořechy

hrnek fazolí, 3 hrnky vody, pórek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, sůl, čerstvá paprika /nejlépe červená/, petrželka nebo libeček, jíška ze 2 lžic mouky a 2 lžic másla
Fazole přebereme, omyjeme, zalijeme 1 hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den doplníme vodou a fazole uvaříme do měkka. Měkké fazole rozmixujeme s částí vývaru z fazolí, zahustíme jíškou, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku, na tenká kolečka nakrájený pórek, zalijeme vývarem z fazolí, rozmícháme a dáme ještě krátce povařit. Před podáváním zdobíme sekanou petrželkou nebo libečkem.

Fazolky zapečené s vejci

700 g fazolek, 4 vejce uvařená natvrdo, 60 g másla, cibule, 4 g hladká mouka, půl šálku kysané smetany, 8 g strouhaného čedaru, pepř, sůl

Očištěné fazolky pokrájíme na proužky, v osolené vodě podusíme doměkka a necháme okapat. Na rozehřátém másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmažíme dozlatova, zalijeme rozšlehanou smetanou a trochou vývaru z fazolek, osolíme, opepříme a povaříme. Do vymaštěné nákypové formy urovnáme fazolky, pokryjeme je vejci pokrájenými na kolečka, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory a se zeleninovým salátem.

Fazole z Vysočiny

1 kg suchých fazolí, 3 větší cibule, 150 g rajčatového protlaku, 2 paličky česneku, 300 g mletého masa,150 g paprikové klobásy, 250 g cukety, 2 masité papriky; rostlinný olej, velký ostrý kečup, pepř, vegeta, sójová omáčka, oregano, tabasco, lžička zázvoru, 1-2 kostky bujónu, sůl

Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek nakrájený na plátky, rajský protlak a zalijeme vodou. Přidáme veškeré koření a za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Potom přidáme papriky nakrájené na proužky, oloupanou cuketu nakrájenou na kostičky a uvařené neslité fazole. Dusíme tak dlouho, dokud fazole nezměknou. Nakonec doplníme kečupem, klobásou nakrájenou na kolečka a krátce povaříme. Fazole s klobásou vydusíme do středně husté omáčky. Dochutíme solí a kořením. Podáváme s chlebem.

Zadělávané fazolky

500 g hovězího masa, sůl, 60 g másla, 30 g hladké mouky, 500 g fazolových lusků, 2 lžíce oleje, velká cibule, bílý pepř, cukr, ocet 

Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak je vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny doměkka. Uvařené maso vyjmeme a vývar si ponecháme. Z másla mouku připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Fazolky omyjeme a konce odkrojíme. Na rozehřátém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme fazolky, osolíme, opepříme a podlijeme vývarem z masa. 100 ml vývaru si necháme na rozředění jíšky, kterou dobře prošleháme a přidáme k poloměkkým fazolkám. Na mírném ohni ještě 20 minut povaříme. Fazolky ochutíme cukrem, octem, dobře promícháme a přidáme kostky masa. Vše společně krátce prohřejeme. Teplé fazoly s masem rozdělíme na talíře a podáváme s opečenými nebo vařenými bramborami.

Zapékané fazole

225 g sušených fazolí pinto, bobkový list, 6 lžic rostlinného oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, strouhaný sýr 

Fazole na noc namočíme do studené vody nebo je 10 minut povaříme a necháme je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Vyměníme vodu, přidáme bobkový list, přivedeme fazole k varu a dalších deset minut vaříme. Pak je přiklopíme a další dvě hodiny zlehka vaříme, aby změkly. Slijeme je a trochu slité tekutiny si ponecháme. Bobkový list vyhodíme. V pánvi s těžkým dnem zahřejeme olej, přidáme fazole - asi dvě třetiny rozmačkáme vidličkou, zhruba třetinu necháme vcelku. Při pečení přitlačujeme fazole ke dnu, ale tak, aby se nepřipalovaly. Dbáme na to, aby byly opečeny z obou stran. Pak přidáme sýr a necháme ho rozpustit
.

Fazole z Moravy

plechovka 425 ml červených fazolí ve slaném nálevu, nožka pikantní klobásky, 10-15 dkg anglické slaniny, velká cibule, 2 stroužky česneku, kysané zelí, rajský protlak, 1 dcl vody, sádlo
Nakrájenou cibuli, česnek, anglickou slaninu a klobásku dáme do pánve s rozehřátým sádlem. Po orestování přidáme vodu , zelí a dusíme do změknutí zelí. Pak přidáme fazole bez nálevu, rajský protlak na zahuštění a prohřejeme. Osolíme a okořeníme (pálivou paprikou) dle chuti.

Fazole v rajčatové omáčce

250 g namočených bílých fazolí, 2 ČL (10 ml) slunečnicového oleje, velká nakrájená cibule, utřený stroužek česneku, 2 nastrouhané středně velké mrkve, nastrouhané jablko, 400 g nakrájených rajčat (z konzervy), 2 PL rajčatového protlaku; 1 ČL sladké papriky, špetka chilli koření, bobkový list 1  PL sojové omáčky, 75 ml vody

Fazole scedíme, zalejeme je čerstvou vodou, přivedeme do varu a prudce vaříme 10 minut. Plamen stáhneme, nádobu přikryjeme a 40 minut mírně vaříme. Uvařené fazole scedíme a odložíme stranou. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm 5 minut mírně smažíme česnek a cibuli. Přidáme fazole a 2-3 minuty dusíme. Přidáme mrkev, jablko, rajčata, rajčatový protlak, papriku, chilli koření, bobkový list, sojovou omáčku a jablečnou šťávu nebo med. Přivedeme do varu, přikryjeme a mírně vaříme 30-40 minut. Jestliže je směs příliš suchá, přidáme trochu vody. Vyndáme bobkový list, dochutíme a horké podáváme.

Fazole v bílé omáčce

400 g velkých fazolí, 3 lžíce oleje, 40 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, lžíce vinného octa, cukr 
Fazole propláchneme, zalijeme horkou vodou a 10 hodin máčíme. Pak je ve stejné vodě asi 2 hodiny vaříme. Ke konci vaření je ochutíme špetkou soli a cukru. Na oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme mouku, připravíme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem z fazolí. Přidáme fazole a povaříme. Dochutíme solí, octem a karamelem 

20. února 2013

Fazole se zelím a s pohankou

100 g fazolí, 250 g pohanky, 250 g kysaného zelí, 2 cibule i s natí, mořská sůl, 2 lžíce oleje, libeček
Zvlášť uvaříme v osolené vodě fazole a pohanku, scedíme a smícháme s nadrobno nakrájeným kysaným zelím, cibulí, libečkem a olejem. velice dobré a velice chutne vhodne i pro diety.

Dolnozemské fazole s rajčaty

250 g fazolí, 40 g sádla, cibule, 100 g uzené klobásy, 250 g rajčat, sůl, mletý černý pepř, ocet, cukr, 0,1 dl smetany

Fazole namočené den předem uvaříme do měkka. Vodu slijeme.V kastrolu na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu a opražíme. Přidáme loupaná nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme pepřem a za mírného podlévání udusíme doměkka. Osladíme, přikyselíme octem podle své chuti, přidáme uvařené fazole, zjemníme smetanou a ještě chvilku provaříme.

Fazole v troubě

500 g velkých bilych fazoli , pepř, sul, kostka zeleninový bujon,4 zrala rajčata, 2 hrsti veľký kopr nakrajený, olivovy olej, 3 mrkve, 2 menši cibule, 4 lžice /i vic/ sladká paprika červena, kto ma rád pikantní muže i pálivou

Fazole nechame přes noc nabobtnat. Dáme do kastrulku a 10 minut vařime, pote vodu slijeme, prolijeme novou vodu a vařime nejlepe v papiňaku asi 12 minut. Do jineho kastrulku nalijeme olej a nakrajenou cibuli nechame zesklovatet, pridame na kolečka nakrajenou mrkev, fazole, papriku, pepř a kopr. Trochu osmažíme a přidame nastrouhané rajčata i se šťavou bez slupky a kostku bujonu. Vařime 20 minut, popřipade přilijeme trochu vody, nesolime. Pote přidáme sul a dame vše zápect do trouby na asi 30 minut než fazole vypiji všechnu vodu. Mužeme vynechat vařeni v kastrulku a dat vše rovnou zapect do trouby na hodinu.

Fazole se sýrem

2 konzervy fazolí v rajčatovém nálevu, menší cibule, paprika, 2 rajčata, 15 dkg šunky, balíček sýru Lučina, strouhaný Eidam, 1-2 stroužky česneku, pepř, 1 PL oleje

Na rozehřátém oleji zpražíme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme nakrájenou papriku, po chvíli pak fazole i s nálevem a nadrobno nakrájenou šunku, prohřejeme. Nakonec vhodíme na plátky nakrájený česnek a podle chuti opepříme. Vše vlijeme do pečící misky, vmícháme na kostičky pokrájený sýr Fénix a na měsíčky nakrájená rajčata. Vložíme na deset minut do vyhřáté trouby, poté posypeme Eidamem a ještě dalších pět minut zapékáme.

Fazole s uzeninou

5 dg tenkých plátku anglické slaniny, polévkovou lžíci oleje, 40 dg točeného salámu, 2 středně velké cibule, stroužek česneku, konzervu (700 ml) fazolí, čerstvě mletý bílý pepř, petrželka, pažitka, sůl, saturejka
Slaninu nakrájíme na široké proužky a opečeme na oleji. Poté slaninu vyjmeme a na slaninovém tuku opečeme salám nakrájený na kostičky. Přidáme cibuli, česnek, okapané fazole a krátce osmahneme. Do směsi vrátíme slaninu a při nízké teplotě vše 5 minut podusíme. Osolíme, opepříme a okořeníme saturejkou. Než budeme podávat přidáme posekanou petrželku a pažitku.

Fazole s tuňákem

80 ml olivového oleje, rozmačkaný stroužek česneku, 500 g bílých malých fazolí, namočených přes noc a odceděných, 480 ml rajčat nakrájených na kousky, 400 g konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (ale bez šťávy),2 stonky čerstvé bazalky (jemně nakrájené), sůl, pepř
Na pánvi na oleji restujte česnek až je černý a vyhoďte jej. Olej z pánve smíchejte s fazolemi, dejte do pomalého hrnce, přilejte 1,5 l vody a zamíchejte. Vařte zakryté na High 2 hodiny. Přepněte hrnec na Low a vařte dál zakryté 8 hodin. Do hrnce přidejte zbylé ingredience, zakryjte a vařte na High ješte asi 30 minut. 

Fazole s feferonkami

400 g fazolí, 40 g sádla nebo oleje, cibule, feferonky, mletý pepř, lístek máty, sůl
Přebrané fazole propláchneme několikrát ve vodě, zalijeme studenou vodou a necháme 3 hodiny máčet, potom je v téže vodě s přídavkem máty uvařme doměkka ( nejrychleji v takovém hrnci asi 30 minut ). drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku, přidáme ocezené fazole, pepř, sůl, drobně rozsekané feferonky a krátce podusíme.

Rychlé fazole na slanině s pivem

3 plechovky bílých fazolí v rajčatové šťávě , 8 plátků anglické slaniny, cibule, 200 ml piva, olej, sůl a pepř dle chuti
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Na oleji opečeme slaninu, přidáme cibuli a opékáme do zlatova. Pak zalijeme pivem a povaříme. Přidáme fazole s omáčkou. Osolíme, opepříme a asi 5 minut dusíme na mírném ohni.

Fazole na slanině s klobásou

200 g bílých fazolí, 2 bobkové listy, sůl, 100 g rajčatového pyré (nebo rajčat), 100 g domácí uzené slaniny nebo šunky, 100-200 g domácí klobásy, cibule, chilli

Fazole namočíme do studené vady a necháme odstát minimálně několik hodin (klidně namočte ráno a můžete připravit večer). Vodu pak odlijeme a fazole uvaříme se solí a bobkovým listem do měkka. Mezitím osmažíme nadrobno nakrájenou slaninu s cibulí, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a zalijeme rajčatovým pyré. Povaříme 5 minut a stáhneme ze sporáku. Přidáme uvařené fazole, promícháme a podáváme jako teplou vydatnou večeři. 

Fazole na slanině

800 g vařených nebo konzervovaných zelených fazolek; cibule; 2 stroužky česneku; 200 g anglické slaniny; šálku vývaru; sůl, pepř.
Opečeme kostičky slaniny. Když pustí dost tuku, přidáme drobně nakrájenou cibuli a česnek, necháme zpěnit, přidáme fazolky, podlijeme vývarem a podusíme na tuk. Osolíme, opepříme a podáváme.

Fazole Bud Spencer

plechovka červených a plechovka bílých fazolí, 25 dkg anglické slaniny, kečup, velký rajský protlak, 2 velké cibule, sůl, pepř, podravka, bazalka, chilli, pálivá paprika nebo chilli papričky
Na jemno nakrájíme cibuli a anglickou slaninu, to osmahneme a pak přidáme oboje fazolky, zalijeme kečupem, protlakem a necháme povařit. Po chvilce dáme koření, každý si dle své chuti udělá ostrost pokrmu, pak zahustíme /nemusíme/a to hladkou moukou a trochu vody. Podáváme s chlebem.

Fazolový salát se zakysanou smetanou

konzerva velkých salátových fazolí , zakysaná smetana, 2 kyselé okurky , pórek, sůl, pepř
Bílou a světlezelenou část pórku nakrájíme na jemné kroužky, okurky na kostičky, přidáme okapané fazole a zakysanou smetanu. Osolíme a opepříme podle chuti, promícháme.

Rančerské fazole

300 g bílých fazolí,150 g klobásy , 0,5 bujonové kostky, lžíce oleje, cibule, 2 stroužky česneku, lžíce hladké mouky,sůl, pepř, podle chuti ocet a kečup

Propláchnuté a předem namočené fazole zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Přidáme bujónovou kostku a fazole uvaříme do měkka. Scedíme a vývar odložíme stranou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek, zasypeme moukou a osmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme 100 ml vývaru z fazolí a uvedeme do varu. Vmícháme uvařené fazole, na kostičky nakrájenou klobásu a provaříme. Ochutíme solí, pepřem a okyselíme. Porce přelijeme kečupem a podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.

Jednoduché fazole

500 g červených fazolí, 2 střední cibule, stroužek česneku, bobkový list, sůl, 200 g slaniny nebo uzeného špeku
Fazole přebereme a přes noc necháme namočené. Druhý den vyměníme vodu, přidáme nadrobno nakrájené cibule, česnek, bobkový list a přivedem k varu. Vaříme do měkka. Mezitím pokrájíme slaninu na malé kostičky a vyškvaříme do růžova. Vyškvařenou slaninu (tuk i škvarky) vlijeme do uvařených fazolí (vodu z fazolí nesléváme) a mícháme do zhoustnutí. Osolíme podle chuti.

Fazole z plechovky v rajčatové omáčce

fialové fazole z plechovky,bíle fazole s rajčatovou sťávou z plechovky, loupaná rajčata z plechovky,4 stroužky česneku, cibule,100 g slaniny,chilie,rozmarýn, sůl, pepř
Nakrájet cibuli a slaninu na kostičky, pootvírat plechovky. Osmažit slaninu,přidat cibuli a osmažit ji do sklovata. Přihodit fazole a loupaná rajčata (všechny plechovky),přidat koření, sůl a namačkaný česnek a chviličku povařit.

Teplý fazolový salát s kroupami

250 g červené fazole, 250 g kroupy velké č. 10, 200 g  bilé zelí , 100 g paprika zelená, 100 g rajčata, 80 g uzený špek nebo anglická slanina, 3 bobkový list, sůl, citronová šťáva

Fazole přes noc namočené uvaříme spolu s bobkovým listem, až jsou měkké, před dovařením je osolíme. V jiné nádobě uvaříme kroupy v osolené vodě taky doměkka. Syrové bílé zelí, papriku a rajčata nakrájíme na tenké nudličky, dáme do misky a osolíme, promícháme.Na to nasypeme horké fazole a kroupy obojí bez vody, ve které se vařily. Nahoru nalejeme na kostičky nakrájený a vyškvařený uzený špek (anglickou). Podle chuti dosolíme a okyselíme citronovou šťávou, pořádně promícháme a ještě teplé podáváme jako samostatné jídlo bez přílohy.

Pikantní mexické fazole

300 g velkých fazolí, 1/2 l hovězího vývaru (bujon), 4 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny, 300 g mletého hovězího masa, chilli, drcený kmín, feferonky, oregano, bobkový list,250 g rajského protlaku,sůl
Přes noc namočíme fazole. Ráno nakrájíme cibuli a uvaříme s fazolemi (celými) na pánvi osmahneme slaninu s cibulkou a česnekem. Přidáme maso, opečeme, vydusíme šťávu. Okořeníme, promícháme, přidáme mouku s protlakem. Nakonec doplníme fazolemi s vývarem a povaříme.

19. února 2013

Červené fazole s vejcem

větší cibule, palička česneku, 10 dkg špeku nebo anglické slaniny, konzerva červených fazolí v tomatu, ještě lépe v chilli omáčce, 4-5 vajec (dle chuti)
Větší cibuli, česnek a špek nakrájíme najemno a dáme na pánev. Necháme rozpustit špek a cibuli s česnekem osmažíme, přidáme konzervované fazole a chvíli (cca 10 min.) dusíme. Podušené fazole přendáme na talířek a do vyprázdněné pánve rozklepneme vajíčka jako na volské oko, ještě do syrových vajec zpátky nandáme fazole po celé pánvi a necháme dosmažit. Podáváme s bílím pečívem nebo s chlebem.

Červené fazole s bazalkou

2 hrnky červených fazolí, 2-3 cibule, sůl, bazalka, pepř, česnek, olivový olej, kečup

Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením pridáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou. Mezitím osmahneme na oleji cibuli, přidáme okapané fazole, osolíme, opepříme, dáme ještě lžicku bazalky a 10 minut dusíme. Nakonec přilejeme kečup, a dochutíme česnekem. Přílohou může být rýže, brambory, těstoviny nebo chléb.

Buřty na pivu s fazolema

buřty, černé pivo, kečup, koření, cibule, česnek, cukr, skořice, fazole v tomatě

Buřty nakrojíme na ježka a vyskladáme do pekačku, přilijeme tak 3/4 láhve malého kečupu, půl lahve černého piva, špetku koření garam masala, 4 cibule na tenké proužky, 4 stroužky česneku namačkat, lžíce cukru, špetka skořice a konzerva fazolí v tomatě. To všechno v pekáčku promícháme a vložíme do trouby na 200 stupňů tak na půl hodiny. Pak stáhneme teplotu na cca. 160 a necháme další půlhodinu dopéct. Po celou dobu zhruba co 10 minut promícháme a otočíme buřty, aby byly polité sosem. Podáváme s chlebem.

Fazolkový nákyp s uzeným masem

500 g zmrazených fazolek, 200 g vařeného uzeného masa, 200 g rýže, sůl, 2 vejce, 2 dl mléka, lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhaného sýra

Fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, rýži uvaříme odděleně doměkka, scedíme a necháme dobře odkapat.Do vymaštěných zapékacích misek urovnáme ve vrstvách fazolky, nakrájené uzené maso a rýži a prohřejeme v troubě. Vejce rozšleháme s mlékem a moukou, nalijeme na při­pravenou směs a dopečeme, až zálivka téměř ztuhne.Nákyp posypeme strouhaným sýrem a pečeme, až se sýr roztaví. Hned podáváme.

Fazolky s brokolicí

200 g zelených fazolek,150 g brokolice,lžíce slunečnicových semínek, lžička kari koření, 0,5 lžičky česnek, lžička solčianky, sůl, 0,5 hrnku vody, 300 g vařených brambor
Fazolky a brokolici podlijeme 0,5 hrnkem vody, osolíme a na mírném ohni dusíme do měkka. Pak okořeníme, přilijeme olej, přidáme slunečnicová semínka a vše řádně promícháme. Asi po 5ti minutách přisypeme vařené brambory a krátce osmažíme.

Fazolkový hrnec

500 g zelených fazolek, 500 g brambor, 2 cibule, stroužek česneku, 250 g slaniny, lžíce másla, 500 ml masového vývaru (z kostky), 2 snítky čerstvé nebo 2 lžíce sušené saturejky, sůl, pepř

Zelené fazolky očistíme, zbavíme vláken, omyjeme, nakrájíme na kousky nebo naláme­me.Brambory oloupeme, omyjeme a nahrubo pokrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrá­jíme nadrobno.Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvařime v kastrolu na rozehřátém másle. Na slanině pak zesklovatíme cibuli a zalijeme vývarem.Přidáme pokrájené brambory, fazolky a saturejku. Pod pokličkou na středním ohni dusí­me asi 30 min.Poté snítky saturejky z pokrmu vyjmeme. Osolíme jej a opepříme.

Zelené fazolky na červeno

0,5 kg zelených fazolek,100 g slaniny , menší cibule, hrst žampionů, kečup, ocet, cukr, sůl, pepř, česnek, oregano, červená paprika, kayenský pepř

Nad čínským pařakem spaříme fazolky nebo v slabě osolené vodě uvaříme ne příliš do měkka. Na pánvičce osmažíme na drobno nakrájenou slaninu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony.Když je vše osmažené přidáme nastrouhaný česnek, lžičku červené papriky, trošku kayenského pepře a kečup. Dochutíme, solí a pepřem, přidáme dle chuti oregáno. Směs přendáme do misky a přidáme ocet, aby vznikla kašičkovitá směs, podle potřeby a chuti osladíme. Vložíme uvařené fazolky, pořádně promícháme a necháme odležet. Podáváme v pokojové teplotě. Můžeme posypat na plátky nastrouhanými mandlemi.

Dušené fazole v cibulové omáčce

500 g zelených fazolí, 4 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 0,5 lžičky soli, na špičku nože pepře, 4 lžíce vinného octa, lžíce másla, 2 lžíce strouhanky

Zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme, odstraníme tenká vlákna a přepůlíme.Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a petrželku. Poté vše rozmixujeme, anebo propasírujeme sítem, vložíme do hrnce a přidáme fazolky. Ochutíme solí a pepřem Přilijeme tolik vody, aby fazole byly zakryté cibulovou omáčkou. Přikryté dusíme 30 min. Ochutíme vinným octem. Máslo necháme pozvolna rozpustit na pánvi. Přisypeme strouhanku a za stálého míchání ji necháme zhnědnout. Na talířích posypeme pokrm osmaženou strouhankou.

Fazolky na másle

500 g zelených fazolek /mražených/ ,20 g másla , lžíci olivového oleje ,2 malé cibulky, nejlépe šalotky, jemně nakrájené ,lžičku krupicového cukru, nejlépe hnědého , lžíci octa, nejlépe bílého vinného ,sůl a pepř

Pokud máte čerstvé fazolky, očistěte je, šikmo překrájejte a vařte čtyři minuty v osolené vodě. Sceďte. Zmražené na minutu vsypte do hrnce s vařící osolenou vodou, pak je sceďte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a také překrájejte. V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a máslo. Cibulku osmahněte dozlatova, přidejte cukr a ocet, nechte minutu probublat a vsypte fazolky. Osolte, opepřete, promíchejte; prohřátou směs přesuňte do servírovací mísy. Fazolky a cibulku si můžete připravit i den předem a uchovat zvlášť (aby směs nevodnatěla), překryté fólií na potraviny. Před podáváním je jen smíchejte v pánvi a krátce prohřejte.

Bulharská fazolová omáčka

větší cibule, 5 čerstvých rajčat nebo balení rajčatového protlaku, 400 g sterilovaných fazolových lusků, 250 ml šlehačky, 4 lžíce hladké mouky, olej, sůl, kopr

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená rajčata nebo rajský protak naředěný šťávou z fazolových lusků, osolíme.Prohřejeme a mezitím nakrájíme lusky na cca 2 cm kousky a svazeček kopru nadrobno. Vložíme do nádoby k rajčatům a krátce povaříme. Ve šlehačce rozmícháme hladkou a tím zahustíme omáčku. Smícháme a podáváme s těstovinami, knedlíkem nebo pečivem.

Bílé fazole se slaninou a vejci

500 g bílých předvařených fazolí ,4 vejce uvařená natvrdo, větší pórek, sůl, pepř, 600 g anglické slaniny; špetka cukru; ocet, 2 snítky kopru na ozdobu

Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a uchováváme teplé. Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na 9 silnějších plátků. Osm plátků nakrojíme z jedné strany a opečeme na suché pánvi dokřupava. Zbylý plátek nakrájíme na tenké nudličky, které opečeme a vmícháme do fazolí. Fazole rozdělíme do misek, poklademe je rozkrájenými vejci a přidáme slaninu. Každou porci ozdobíme kouskem kopru.

Bílé fazole s uzeninou

větší cibule , 2 párky - nebo klobásy, paprika sladká , 800 g bílé velké  fazole ve slaném nálevu , 250 ml smetana ke šlehání, mouka hladká podle potřeby,podle chuti sůl a pepř, špetka  karí koření 
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmažíme, přidáme párky nakrájené na kolečka, zasypeme červenou paprikou, orestujeme. Přidáme propláchnuté fazole, prohřejeme. Vlijeme šlehačkou s moukou a přidáme kari. Podáváme s pečivem.

Bílá fazolová polévka

200 g bílých fazolí, 1,25 l vody, 2 mrkve, menší cibule, 250 g bramor, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 0,25 l mléka, sůl, špetka cukru, špetka pepře, špetka tymiánu, lžíce octa, stroužek česneku.
Fazole namočíme na několik hodin do studené nesolené vody. Pak vodu dolijeme a přidáme pokrájené mrkve, cibuli a brambory a zvolna vaříme. Když je vše měkké, prolisujeme. Z tuku a hladké mouky připravíme jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a přidáme do polévky. Dochutíme solí, cukrem, kořením, octem a česnekem a povaříme asi 20 minut. Do polévky můžeme přidat na kolečka nakrájený párek.

Nové brambory s fazolkami a řeřichou

1 kg drobných nových brambor ,250 g zelených fazolových lusků ,řeřichu podle chuti
zalivka : malý stroužek česneku, rozdrcený ,lžíci červeného vinného octa ,lžičku dijonské hořčice ,3 lžíce olivového oleje
Vydrhnuté brambory vařte čtvrt hodiny, na posledních deset minut k nim přidejte očištěné a pokrájené fazolové lusky. Až budou hotové, slijte je a trochu zchlaďte studenou tekoucí vodou, nebo je nechte jednoduše vychladnout . Smíchejte přísady na zálivku a promíchejte ji s vlažnou zeleninou a bramborami. Těsně před podáváním směs posypte řeřichou.

Balíčky zelených fazolek

500 g zelených očištěných fazolek ,3 - 6 plátků libovější šunky /prosciutto/, nebo podobné vzduchem sušené,sůl, pepř
Uvařit fazolky v osolené vodě (musí zůstat ještě křupavé). Ihned je namočit do vody s kostkami ledu (zastaví se var uvnitř fazolek). Slít. Udělat 6 balíčků fazolek, omotat každý rozpůleným plátkem slaniny, osolit je, popepřit podle chuti a podávat na míse . Tip : Je možné je osmažit na horké pánvi po 2-3 min.

Argentinská fazolová polévka

230 g barevných fazolí,2 l netučného drůbežího vývaru, 500 g rajčatového protlaku, 100 g zauzené kvalitní libové šunky,100 g cibule, 100 g celeru,4 stroužky česneku,100 g mrkve,chilli papričky, oregáno,mletá paprika,tymián,drcený pepř, 200 g rajčat
Předem namočené fazole uvaříme v drůbežím vývaru doměkka. Ke konci přidáme rajský protlak. Vaříme ještě 10 minut. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, nadrobno nakrájenou mrkev a celer a rajčata. Dochutíme kořením.

Americké fazole

250 g bílých fazolí; konzerva vepřového masa; cibule; lžíce sladké mleté papriky; pepř, sůl, kečup

Fazole přes noc namočíme a poté uvaříme doměkka. Z konzervy odebereme tuk, rozehřejeme jej v kastrole, osmahneme na něm cibuli a poté zasypeme paprikou. Velmi krátce osmahneme. Ihned vmícháme pokrájené maso z konzervy a prohřejeme jej. Přidáme vařené fazole, podlijeme trochou vody z fazolí a necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a při podávání pokapeme kečupem.