1. března 2013

Židovský šoulet

250 g hrachu, 200 g velkých krup, olej, česnek podle chuti, 3 cibule, 60 g anglické slaniny, sůl, pepř, majoránka 
Hrách zalijeme studenou vodou a přes noc namočíme. Druhý den vaříme doměkka. Uvaříme kroupy a když jsou hotové, propláchneme je a smícháme s hrachem. Přimícháme česnek, osmahnutou cibuli a slaninu. Ochutíme majoránkou, solí a pepřem. Směs zapečeme. Šoulet podáváme s kyselou okurkou, těm, kdo nedrží dělenou stravu, i s masem).

Dušené zelené fazolky s rajčaty

nadrobno nakrájená velká cibule, 30 ml olivového oleje, 2 najemno nakrájené stroužky česneku, 6 velkých zralých rajčat, 150 ml bílého vína, 500 g rozpůlených zelených fazolek, 16 černých oliv bez pecky, šťáva z citrónu, čerstvě mletý pepř , sůl 
Ve velké pánvi rozpálíme olej, cibulku a česnek na něm osmažíme po dobu 5 minut. Do pánve přisypeme nakrájená rajčata, fazolové lusky a olivy, přilijeme bílé víno, šťávu z citrónu a dusíme na mírném ohni 20 minut, dokud omáčka nezhoustne a fazole nezměknou. Občas promícháme. Salát z dušených zelených fazolek s rajčaty podáváme ihned po jeho dokončení.

Hrách na kmíně

200 g lopaného hrachu, velká cible, 3 stroužky česneku, zelená paprika, červená paprika, 2 větší rajčata, 3 lžíce oleje, lžička kmínu, 30 g hladké mouky, pepř, sůl, petrželka na ozdobu

Hrách propláchneme, zalijeme studenou vodou a přes noc necháme nabobtnat.Druhý den je v čerstvé vodě uvaříme doměkka.Těsně před koncem vaření osolíme.Měkký hrách scedíme a necháme okapat.Cibuli a česnek oloupeme.Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky.Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky.Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme nadrobno.Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli s kmínem.Přidáme papriky s česnekem a orestujeme je.Vše zaprášíme moukou, podlijeme vodou, osolíme a asi 10 minut povaříme.Po povaření do kastrolu přidáme hrách a rajčata.Vše společnš prohřejeme, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.Podáváme s vařenou rýží.

Čočka nahusto se smetanou

400 g čočky, 20 g hladké mouky, 40 g sádla, 2 dcl zakysané smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list ,sůl 
Čočku přebereme a namočíme alespoň na dvě hodiny. Potom ji scedíme a podlijeme studenou vodou, osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku. Okurky nakrájíme na malé kostičky. Po změknutí čočku zalijeme smetanou, jíškou a přidáme okurky. Za stálého míchání povaříme. Podáváme s uzeninou nebo vejcem a pečivem. 

Fazole na kyselo se žampiony

300 g bílých fazolí , 200 g žampionů, 20 g másla, cibule, 250 ml kysané smetany, lžíce hladké mouky, sůl, ocet 
Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka. Na napěněném másle a cibulce podusíme plátky žampionů, přidáme měkké fazole. Zalijeme trochou vody (ve které jsme vařili fazole). Zahustíme smetanou smíchanou s moukou, přisolíme a podle potřeby okyselíme. Podáváme s brambory.

Hrachové rizoto

250 g hrachu, 250 g rýže, 150 g škvarků, 150 g cibule, sůl 
Hrách a rýži (každé zvlášť) uvaříme doměkka a scedíme. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidáme většinu škvarků. Hrách, rýži a cibuli se škvarky smícháme, dle chuti osolíme a podáváme se zeleninovým salátem.

Těstoviny s drůbeží omáčkou po italsku


300 g širokých nudlí ,sůl ,3 kusy drůbežích jater ,300 g žampiónů ,šťáva z poloviny citrónu, 30 g oleje , lžíce rajského protlaku, 1/8 l červeného vína, rozmarýn, pepř ,parmazán nebo jiný strouhaný sýr

Těstoviny uvaříme v osopené vodě na zcela do měkka. Drůbeží játra nakrájíme na kousky, žampióny na plátky, pokapeme citrónem. Obojí opečeme na horkém oleji. Přidáme rajský protlak, červené víno a ještě krátce podusíme. Ochutíme sekaným rozmarýnem, solí a pepřem. Dobře okapané těstoviny dáme do vymaštěné ohnivzdorné formy, přidáme drůbeží omáčku s dostatkem sýra a vše přikryté v horké troubě dusíme asi 15 minut.



Kuře s brokolicí a niťovými nudlemi

kuře ,lžíce zeleného pepře ,sůl ,700 g brokolice , cibule ,stroužek česneku, 40 g másla ,1,5 l drůbežího vývaru ,2 lžíce citrónové šťávy,  střik koňaku ,200 g čerstvých žampiónů, 125 g niťových nudlí ,2 žloutky

Kuře rozdělíme na 4 porce a vetřeme do něj utřený zelený pepř a sůl. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky, cibuli usekáme a česnek utřeme. Máslo silně rozpálíme, porce kuřete na něm opečeme do zlatohněda. Přidáme na 3-4 minuty cibuli, na 1 minutu česnek. Zalijeme pak vývarem, citrónovou šťávou a koňakem. Při nižší teplotě přikryté dusíme asi 35 minut. Po 10 minutách přidáme do hrnce brokolici. Po dalších 10 minutách přidáme očištěné a pokrájené žampióny. 7 minut před dovařením přidáme nudle. V troše vývaru rozkvedláme žloutky přidáme k pokrmu a prohřejeme, ale nevaříme. Výrazně ochutíme.

Fazolové placičky

4 hrnky uvařených fazolí, 2 cibule, 2 stroužky česneku, šťáva z citronu, sůl, svazek petrželky, olej, 1/4 prášku do pečiva
Uvařené fazole, cibuli a česnek rozmixujeme, osolíme a dochutíte citronovu šťávou. Najemno usekanou petželku a prášek do pečiva promícháme do směsi, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu odležet. Potom vytvarujeme malé placičky, položíme je na vál a necháme další hodinu odležet. Na rozehřátém oleji placičky po obou stranách opečeme dozlatova. Podáváme teplé.

Sladká hrachová kaše

400 g nevařeného hrášku, cukr, sůl, sádlo 
Hrášek den předem namočíme v dostatečném množství vody a druhý den ještě rozumně vodu přilijeme a vaříme, až do než hrášek změkne. (Pozor nesolíme při vaření). Mícháme, aby se nám hmota nepřipálila. Před koncem osladíme, podle chuti (my dost) přisolíme a je-li nutné trochu hrášek rozmačkáme. Omastíme a je hotovo. Výborné se zelím a uzeným masem.

Lahůdková čočka

0,5 sáčku čočky, masox, 2 větší mrkve, 0,5 celeru, kysaná smetana, sůl, pepř, špetka cukru, citronová šťáva, olej, cibule, hladká mouka
Čočku uvaříme s masoxem a trochou soli doměkka, těsně před změknutím přihodíme nadrobno krájenou mrkev a celer. Zasmažíme jíškou, kterou děláme na cibulce, přimícháme trochu citronové šťávy, dokořeníme a na závěr vmícháme kysanou smetanu.

Fazolová musaka

bílé fazole, 4 až 5 vajec uvařených natvrdo, 250 g nahrubo nastrouhaného, ​​tvrdého sýra, petrželku, 2 vejce, sladkou smetanu, sůl, mletý bílý pepř, vegetu, olej

Bílé fazole uvaříme doměkka. Pak ji scedíme a necháme vychladnout. Do vymaštěné zapékací mísy dáme část uvařené fazole, osolíme ji, okořeníme mletým bílým pepřem a posypeme vegetou. Na fazole uložíme na kolečka pokrájený a posolené vejce, posypeme sýrem a pokapeme olejem. Takto vrstvíme až do zaplnění mísy, přičemž vrchní část musí být fazole. Celá vejce rozšleháme se sladkou Smetana. Zalijeme ní naplněnou mísu a vložíme zapečou do vyhrajete trouby. Po zapečení nakrájíme na kousky a posypeme nasekanou petrželkou.

Rychlé fazole

steril.fazole v rajčatovem nálevu ,sůl, pepř, kořenová zelenina, paprika mletá, cibule, bobkový list, párek
Cibuli na kostky a bob.list osmahnete na trošce tuku, přidáte nahrubo nastrouhanou kořen.zeleninu-také osmahnete, nasypete mletou papriku a párek na kolečka, zalejete fazolema i s nálevem , zalejete hrnkem vody , pokud je konzistence řidší stačí smíchat trošku vody s moukou , nalít a zavařit . Můžete použít i fazole v pikantním nálevu.

Fazole s kečupem a osmaženým chlebem

200 gramů suché bílé fazole, 4 polévkové lžíce sójového oleje, sůl, kečup, 4 stroužky česneku, 4 krajíce chleba
Přes noc namočenou bílou fazoli uvaříme doměkka v slané vodě a scedíme. Na oleji osmažíme na kostky nakrájený chléb, smícháme s fazolí, zalijeme kečupem (nebo rajčatovým pyré) a zprudka zahřejeme. Okořeníme utřeným česnekem a podle chuti dosolíme.

Orientální čočka

sáček čočky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 červena paprika, 1 žlutá paprika, 10 černých oliv, lžíce kaparů , 2 sterilovaných okurek, 3 lžíce másla, lžička kari a zázvoru, lžička římského kmínu, 2 kostky Maggi Zlatý zeleninový bujón 

Čočku propláchneme a uvaříme ve vodě doměkka a scedíme.Na pánvi rozpustíme máslo, na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a římský kmín. Poté přidáme nakrájené stroužky česneku, na závěr kari a zázvor. Směs zamícháme do uvařené čočky, přidáme 2 kostky Maggi Zlatého Zeleninového bujónu a dobře promícháme. Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené papriky, olivy, sterilované okury a lžíci kaparů.

Pikantní fazole na česneku

2 konzervy nakládaných modrých fazolí , 4 cibule, 6 stroužků česneku, 3 chilli papričky, konzerva rajčat, kečup, majoránka, sladká paprika, zázvor 
Na pánev dáme olej a chilli papričky. Až se začnou smažit přidáme nakrájenou cibuli a česnek, jakmile cibule zesklovatí zaprášíme ji sladkou paprikou, zamícháme a přidáme fazole bez šťávy, nakrájená rajčata a dusíme. Nakonec přidáme hojně majoránky, zázvoru a podle chuti kečup. Už jen krátce podusíme.

28. února 2013

Cizrna po indicku

cizrna, cibule, olej, indické koření (garam masala, římský kmín, zázvor, kurkuma, kari, koriandr)

Nakrájejte cibuli, případně i česnek a chvíli smažte na oleji. Během smažení přidejte podle chuti většinu následujícího koření: garam masala (speciální indická směs koření), římský kmín, sušený a drcený nebo čerstvý nastrouhaný zázvor, kurkuma, koriandr, kari a případně chilli. Až bude cibule osmažená, přidejte buď uvařenou cizrnu nebo nakládanou cizrnu z plechovky a přilijte trochu vody. Pokud si cizrnu sami vaříte, je potřeba ji nechat alespoň několik hodin máčet ve vodě a pak vařit alespoň půl hodiny. K cizrně můžete také přidat vařený nebo nakládaný hrášek, vařený květák, brambory nebo klidně i maso. Vodu nebo spíše omáčku můžete mírně zahustit hladkou moukou. Doporučuji podávat s chlebem a pokud jste jídlo připravili pálivější, zapíjet vodou.

Cizrna na paprice

200 g sušené cizrny , lžička sušené majoránky, 1–2 lžíce olivového oleje, 2 větší cibule nakrájené najemno, lžíce sladké papriky, sůl, větší pórek, nakrájený našikmo,balení smetany nebo sójové smetany, šťáva z citronu  k dochucení

Cizrnu propláchněte a namočte přes noc. Namáčecí vodu před vařením slijte, zbavíte se tím většiny látek, které nadýmají, a cizrnu zalijte zhruba litrem vody. Přidejte majoránku a dejte vařit do papiňáku. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 minut. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné. Uvařenou cizrnu sceďte, ale zhruba půl litru vývaru z jejího vaření nechte na omáčku. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, sladkou papriku a lžičku soli. Pozor, papriku neopékejte dlouho, aby nezhořkla. Přilijte vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujte na hodně hustou kaši. Propasírujte ji přes síto, vraťte do hrnce, přidejte zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek a společně krátce povařte. Nakonec zalijte smetanou, dochuťte solí a citronovou šťávou a krátce prohřejte.

Fazole s kroupami

200 g červených fazolí, 200 g krup, velké cibule, 2 stroužky česneku, olej na osmažení, sůl a pepř podle chuti, pažitka na posypání 

Fazole namočíme na noc do studené vody. Druhý den je scedíme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření je osolíme. Kroupy dobře opláchneme a namočíme do studené vody na 2 hodiny. Poté je také uvaříme doměkka. Měkké fazole a kroupy scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidáme kroupy s fazolemi a orestujeme je. Dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Podáváme posypané pažitkou.

Mexické dušené fazole

600 g tmavých fazolí, cibule, 1 čerstva paprika, stroužek česneku, 3 lžíce oleje, 3 račata, kostka Maggi Bylinky bazalka a tymián, 3 špetky pálivé papriky, sůl , pepř
Fazole si den předem namočíme, vodu slijeme a dáme do půl litru čerstvé vody vařit. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, papriku a česnek. Vše osmažíme na rozehřátém oleji. Tuto směs přisypeme do fazolí, ze kterých se témeř vyvařila voda, přidáme nakrájená rajská jablícka, pálivou papriku, sůl a pepř. MAGGI Bylinky bazalka a tymián rozdrobíme do pokrmu a podléváme, až se fazole témeř rozvaří.

Fazole na šalvěji

400 g bílých fazolí, 400 g loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, 4 lístky šalvěje, 1 dl olivového oleje, pepř, sůl 

Fazole zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Pak přidáme 2 stroužky česneku, 2 lístky šalvěje, jednu lžíci oleje, osolíme a vaříme doměkka. Na pánvi osmahneme na oleji zbývající nasekaný česnek, lístky šalvěje a přidáme scezené měkké fazole. Loupaná rajská jablíčka propasírujeme a vzniklou šťávu nalijeme na fazole a ještě asi půl hodiny povaříme. Uvařené zakápneme olivovým olejem.

Těstoviny se slaninou a ovčím sýrem


375 g těstovin, 100 g slaniny , lžíce másla, sůl, pepř ,100 g strouhaného ovčího sýra
Těstoviny uvaříme "al dente". Slaninu nakrájíme na proužky a opečeme na másle. Když je třeba lehce osolíme. Těstoviny dáme do mísy, přidáme na másle připravenou slaninu, bohatě opepříme a promícháme dobře se sýrem.

Makaróny s brynzou


375 g makarónů, sůl ,250 g brynzy ,mletá paprika ,chilli, pepř
Makaróny uvaříme "al dente". Trochu vývaru z makarónů odebereme a utřeme s tím brynzu do hladka. Výrazně okořeníme solí, paprikou a chilli pepřem. Těstoviny s tím promícháme.

Makaróny s brynzou


375 g makarónů, sůl ,250 g brynzy ,mletá paprika ,chilli, pepř
Makaróny uvaříme "al dente". Trochu vývaru z makarónů odebereme a utřeme s tím brynzu do hladka. Výrazně okořeníme solí, paprikou a chilli pepřem. Těstoviny s tím promícháme.

Bylinkové špagety se smetanou


svazek pažitky,2 svazky petrželky, středně velká cibule ,250 g špaget ,sůl , střik oleje ,střik citrónové šťávy ,20 g másla nebo margarinu, 1/2 l smetany ,mletý bílý pepř 

Bylinky jemně usekáme, rovněž tak cibuli. Uvaříme špagety "al dente". Během vaření špaget podusíme 2-3 lžíce bylinek na másle či margarinu. Přidáme smetanu, vmícháme 1-2 lžíce bylinek a za stálého míchání vaříme 5 minut. Špagety slijeme, propláchneme a necháme dobře okapat. Promícháme s připravenou smetanou a zbylými bylinkami a dle chuti ochutíme. Kdo má rád, může přidat ještě utřený stroužek česneku.

Špagety s bazalkou


velká cibule , velký stroužek česneku ,velký svazek bazalky ,375 g špaget ,3 lžíce olivového oleje ,5 lžic smetanového zákysu ,5 lžic suchého bílého vína ,8 lžic strouhaného parmazánu ,sůl, mletý pepř ,25 g másla
Cibuli usekáme, česnek (mohou být klidně i 2 nebo tři stroužky) utřeme. Bazalku rovněž usekáme. Špagety dáme vařit. Olej rozehřejeme. Cibuli na něm dusíme při nižší teplotě 5 minut. Zcela krátce osmahneme pak s česnekem a bazalkou. Vmícháme smetanový zákys, víno, 3 lžíce parmazánu, sůl a pepř, necháme přejít varem. Ihned promícháme s hotovými špagetami, zbylým parmazánem, bazalkou a máslem.

Tortilly s fazolemi

4 pšeničné tortilly, 2 plechovky fazolí v tomatě, 4 větvičky koriandru, sůl, chilli 
Fazole scedíme a ponecháme stranou. Scezenou tomatovou omáčku vaříme tak dlouho, až zhostne na hustý protlak. Přidáme chilli, pokrájený koriandr a fazole. Směs necháme lehce přejít varem a podle potřeby dochutíme solí. Tortilly nasucho opečeme na pánvi, rozložíme je na talíře a naplníme fazolemi s omáčkou.

Zázvorové sojové boby

250 g sójových bobů (přes noc namočených), cibule (nakrájená nadrobno), 300 g zázvoru (předem namočeného, nakrájeného na plátky), 2 lžíce oleje, 200 ml vývaru, 2 lžíce bílého vína, 0,5 lžičky glutasolu, špetka moučkového cukru, sůl dle chuti
Na rozpáleném oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme tenké plátky zázvoru, sójové boby, dobře promícháme, zalijeme vývarem a dusíme. Pak přidáme cukr, víno, glutasol, osolíme a dusíme na mírném ohni ještě 1-2 minuty.

Hrachové karbanátky s mrkví

20 dkg hrachu,sůl, pepř, majoránka, 10 dkg uvařených brambor, vejce, 6 dkg strouhanky, vařená krájená mrkev, vejce na obalení, 10 dkg strouhanky na obalení, olej na smažení 
Čistý namočený hrách uvaříme a prolisujeme, do kaše přidáme nastrouhaný brambor, koření, nakrájenou mrkev vejce a tolik strouhanky, aby se daly tvořit karbanátky. Hmota nemá být příliš hustá. Tvoříme placičky, potřeme je vejcem, obalíme ve strouhance a smažíme dozlatova
.

Vegetariánská paštika

hrneček červené čočky, 4 mrkve, 10 žampionů, kousek pórku, 3 vejce, 3 lžíce rajského protlaku, garam masala, sladká a pálivá paprika, kari, muškátový oříšek, kurkuma, zázvor, pepř, 3 lžíce sojové omáčky, 70 gramů másla, olivový olej, sůl

Čočku uvaříme ve dvou hrnkách vody do úplně měkka (rozvaříme). Mrkev a žampiony nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme lžičku (kávovou) garam masaly, 3 lžičky kari, 3 lžičky paprik (poměr pálivosti určete podle chuti), 1 lžička kurkumy, špetka muškátového oříšku, a tři špetky zázvoru. Osmahneme minutu, poté přidáme nastrouhanou mrkev a žampiony, dusíme pár minut, poté opepříme. Přidáme čočku, rajský protlak promícháme a podle potřeby osolíme a případně dokořeníme (tady je to na vaší chuti). Když směs není vřící vmícháme vajíčka. Měla by být tak akorát, ale kdyby náhodou byla moc řídká - hustota by měla být jako na bramborák, tak přidejte trošku strouhanky. Formu na paštiku si vymažeme a vysypeme (pokud je třeba, silikon samozřejmě nemusíte), vložíme náplň, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně tři čtvrtě hodiny. Po upečení by se vegetariánská paštika měla nechat vychladnout, dokonce není špatné ji dát na chvíli již studenou zatuhnout do lednice, aby se při krájení nedrobila.

Čočka podle našich babiček

300 – 400 g čočky, cibuli, kysanou smetanu, hladkou mouku, sůl, ocet, petrželku, pažitku, kopr.

Čočku necháme nabobtnat a s oloupanou cibulí ji uvaříme. Po uvaření vybereme cibuli a vývar necháme do poloviny čočky. V jednom kalíšku zakysané smetany rozkvedláme lžičku hladké mouky, zalijeme čočku a necháme chvíli povařit. Podle chuti osolíme, ochutíme troškou octa, nakrájenou petrželkou, pažitkou, nebo koprem. Podáváme s uzeným a vejci na hniličku.

27. února 2013

Čočka s fazolemi

100 g čočky, 200 g fazole , voda, sůl, št'áva z citronu, olej dle přípravy, lžíce petrželová nat', dle potřeby černé nebo zelené olivy

Fazole s čočkou přes noc namočíme do vody. Druhý den vše uvaříme na mírném ohni doměkka. Zhruba v polovině varu luštěniny osolíme. Hlídáme, aby luštěniny byly neustále ponořeny. Až ke konci varu necháme vodu vyvařit. Po uvaření vyklopíme fazole s čočkou do mísy a necháme vychladit, promícháme s citrónovou šťávou, olejem a lehce promačkáme. Čočku s fazolemi ozdobíme najemno nasekanou petrželkou a olivami, podáváme s opečenou vekou či toustovým chlebem.

Šoulet

250 g hrachu, 200 g velkých krup, olej, česnek podle chuti, 3 cibule, 60 g anglické slaniny, sůl, pepř, majoránka 
Hrách zalijeme studenou vodou a přes noc namočíme. Druhý den vaříme doměkka. Uvaříme kroupy. Když jsou hotové, propláchneme je a smícháme s hrachem. Přimícháme česnek, osmahnutou cibuli a slaninu. Ochutíme majoránkou, solí a popřem. Směs zapečeme. Šoulet podáváme s masem nebo jen kyselou okurkou.

Cizrnová polévka s tymiánem

hrnek suché cizrny (dát namočit přes noc do studené vody), 0,5 velkého kelímku smetanového jogurtu (nízkotučný jogurt), 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 čajové lžičky vegety, 0,5 čajové lžičky sojové omáčky, 2 špetky tymiánu, sůl podle chuti, 1,5 l vody

Cizrnu vaříme, dokud není celé zrnko po rozkrojení uvařené, podle velikosti zrn asi 1 – 2 hod na mírném plameni. Po uvaření nesléváme vodu, ale doplníme horkou vodou do požadovaného množství polévky. Přidáme tymián, vegetu, sojovou omáčku, sůl, chvíli povaříme. Vezmeme asi půl hrnku horké polévky, přidáme jogurt a mouku, rozkvedláme a vlijeme zpět do hrnce. Povaříme asi 10 min. Na talíři můžeme polévku ozdobit ještě lžičkou jogurtu a petrželkou.

Rajská polévka s cizrnou

mrkev, pórek, brambora, 400 g rajčat, 200 g cizrny
Cizrnu přebereme, opereme a uvaříme do měkka. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na drobnější kousky. Ty vložíme do hrnku a rozvaříme, abychom je mohli propasírovat a zbavit se tak jádřinců a slupek./nebo použijeme protlak/ . Mrkev a bramor ustrouháme, pórek nakrájíme na kolečka. Přidáme ustrouhanou bramboru. Přidáme rajčata a cizrnu. Povaříme. Ozdobíme zelenou petrželkou. 

Cizrnový salát s rajčaty

svazek mladé cibulky,200 g rajčat, konzeva cizrny,snítka máty ,zelená petrželka,stroužek česneku,2 lžíce citronové šťávy,lžíce octa,sůl,mletý pepř,mletý koriandr,3 lžíce olivového oleje,100 g listového salátu

Cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme i s natí. Rajčata také omyjeme a nakrájíme na kousky. Bylinky opláchneme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Cizrnu z konzervy necháme okapat. Všechny připravené suroviny promícháme v salátové míse. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s citrónovou šťávou, octem, solí, pepřem a koriandrem a nakonec metlou zašleháme olivový olej. Touto zálivkou přelijeme připravený salát a lehce promícháme.Nakonec přidáme kousky (nebo nakrájené proužky) listového salátu, velmi lehce promícháme, rozdělíme do misek a podáváme.

Falefel

400 g cizrny ( římský nebo žlutý hrách), 50 g hladké mouky, 2 vejce, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, koriandr, mletý kmín, pepř, sůl, olej 

Přes noc namočíme cizrnu. Pak ji propláchneme a vaříme do změknutí. Vodu slijeme stranou. Uvařenou cizrnu rozmačkáme nebo rozemeleme na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžeme použít slitou vodu z vaření. Pak přidáme podle chuti sůl, koriandr, kmín, pepř, rozkvedlaná vejce, utřený česnek a vše promícháme. Pro zahuštění přidáme mouku. Polévkovou lžící tvoříme karbanátky a smažíme je v rozpáleném oleji z obou stran. Falefel podáváme s arabským chlebem.

Fazole s kaviárem

konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu, balení červeného kaviáru, lžíce olivového oleje, nadrobno nasekané jehličky rozmarýnu, mletý pepř 
Fazole propláchneme vodou, necháme okapat a dáme do mísy. Promícháme je s olivovým olejem a ochutíme pepřem a rozmarýnem. Na talíře klademe malé kopečky fazolí a každý ozdobíme lžičkou kaviáru.

Cizrnový salát s Tofu

konzerva cizrny, 200 g natural tofu, červená cibule, 100 g rukoly, Maggi Harmonie chuti, 12 červených cherry rajčátek, 12 žlutých cherry rajčátek, svazek ředkviček, 3 PL olivového oleje, 2 PL vinného octa
Cizrnu slijete a zalijete olivovým olejem a octem. Rajčátka omyjeme a nakrájíma na půlky, rukolu omyjeme, vytřepeme z ní vodu a vložíme do mísy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kolečka. Ředkvičky důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Vše přidáme do mísy. Ochutíme Maggi Harmonií chuti. Vše promícháme. Sýr nakrájíme na malé kostičky a přidáme do salátu.

Středomořský cizrnový salát

červenou cibuli , 1–2 čerstvé chilli papričky, 2–3 zralá rajčata , 300 g vařené nebo konzervované cizrny, hrst lístků máty a bazalky, natrhaných, 200 g rozdrobené fety či balkánského sýra 
zálivka : 100 g vařené nebo konzervované cizrny, šťávu z 1,5 citronu ,5 lžic extra panenského olivového oleje, sůl a pepř na dochucení


100 gramů vařené cizrny rozmixujte s citronovou šťávou a olivovým olejem, jemně osolte a opepřete. Získáte tak pikantní, hladkou, krémovou zálivku.  Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky nebo klínky, chilli papričky podélně rozkrojte a odstraňte semínka, rajčata také drobně nakrájejte. V míse smíchejte zbytek zcezené cizrny s ostatními surovinami, posypte rozdrobenou fetou a lístky bylinek. Podávejte buď zakapané zálivkou, nebo ji servírujte zvlášť, aby si každý posloužil podle chuti.

Cizrnový salát s červenou cibulí

250 g cizrny, suché nebo z plechovky, 2 malé červené cibule, několik lžic sekaných zelených bylinek (petrželka, pažitka, kerblík ), šťáva z jednoho citrónu, 7 lžic olivového oleje, sůl, hrubě mletý pepř

Suchou cizrnu přes noc namočíme ve vodě, druhý den opláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka – to trvá asi hodinu. Pokud použijeme plechovku, jen ji scedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky.Do misky dáme citrónovou šťávu, sůl, pepř a šleháme. Pak malým praménkem přidáváme olej, stále šleháme, trochu nám to zhoustne, to je dobře, přidáme cibuli, bylinky, trochu pomačkáme vařečkou, aby se šťáva z bylinek a cibule dostala do zálivky a nakonec vsypeme cizrnu. Zamícháme, případně dosolíme, dopepříme a necháme chvilku odpočinout.

Hrachové pyré

0,5 kg hrachu, 2 dl mléka, 3 - 5 stroužků česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce tebi, 2 lžičky majoránky, sůl 

Hrách večer namočíme. Dopoledne ho vaříme v hrnci bez pokličky a přidáme několik kapek oleje a špetku soli. Když první pěna zmizí, přiklopíme a vaříme zcela mírně do měkka. Když je hrách hotový, odstavíme jej, osolíme a propasírujeme nebo umixujeme s horkým mlékem a přidáme ostatní přísady. Hrachové pyré podáváme s opečenou uzeninou, nebo plátkem uzeného masa.

Fazole se smetanou

200 g bílých fazolí, 1 - 2 cibule, 2 lžíce hladké sojové mouky, lžíce hladké mouky, sladká paprika, 1/4 l smetany, sůl 
Fazole uvaříme do měkka. Cibuli dusíme na vodě - když změkla, přidáme uvařené fazole s trochou vody. Když se fazole vaří, přidáme ve vodě rozkvrdlanou hladkou a sojovou mouku, papriku a chvíli povaříme. Při dovaření osolíme. Do hotového pokrmu nalejeme rozkvrdlanou kyselou smetanu.

Fazole s brambory

0,5 kg fazolí, 0,5 kg brambor, 2 - 3 cibule, 3 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce rajského protlaku, lžíce oleje 
Zvlášť uvaříme fazole a brambory ve slupce. Brambory jemně nakrájíme a trochu pečeme. Smícháme s fazolemi, přidáme dušenou cibuli, smetanu, rajský protlak, olej a sůl. Fazole s brambory opatrně prohřejeme a podáváme.

Fazole na ruský způsob

400 g fazolí, 50 g cibule, 100 g rajského protlaku, máslo, tuk, pepř, sůl, zelená petrželka
Předchozího dne propláchnutou a namočenou ve studené vodě fazoli uvaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibulku usmažíme do zlatova, přidáme rajský protlak a krátce podusíme (můžeme malinko podlít). Potom přidáme scezenou fazoli, osolíme, opepříme, omastíme máslem a důkladně prohřejeme. Hotové rajské fazole před podáváním posypeme nadrobno nasekanou zelenou petrželkou.

Arabské cizrnové kuličky

600 g cizrny (konz.), 2 vejce, 2 cibule, 4 stroužky česneku,0,5 lžičce mletého koriandru, 0,5 lžicce římského kmínu, 0,5 lžičce papriky, sůl, citronový pepř, 2 svazky petrželky, 50 g ovčího sýra, 350 g jogurtu, mouka na obalení, olej na smažení, několik listů salátu

Cizrnu necháme okapat, rozmixujeme ji a vmícháme do ní vejce. Cibuli a česnek oloupeme, najemno posekáme a rovněž vmícháme do cizrny. Výrazně ochutíme koriandrem, římským kmínem, paprikou, solí a citronovým pepřem. Petrželku omyjeme, osušíme a posekáme. Polovinu vmícháme do cízrny a postavíme do chladu. Ovčí sýr rozmačkáme, přidáme jogurt a vše utřeme do hladkého krému. Vmícháme zbylou petrželku a přisolíme. Z cizrnového těsta vypichujeme kousky, formujeme je do kuliček a obalujeme v mouce. Po porcích je smažíme a přebytečný tuk poté necháme vsáknout do papírového ubrousku. Listy salátu omyjeme, osušíme a vyložíme jimi mísu. Na ně rozložíme cizrnové kuličky. Posypeme citronovým pepřem. Sýrovou omáčku podáváme zvlášť.

Cizrnová pasta

350 g cizrny , 3 stroužky česneku, sůl, šťáva z citronu, na špičku nože římského kmínu,150 g tahini (sezamová pasta), snítka petrželky, 1/4 salátové okurky, 2 lžíce olivového oleje, 100 g černých oliv

Cizrnu přeložíme do síta a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a najemno rozmixujeme. Česnek rozetřeme se solí. Vmícháme spolu s citronovou šťávou, římským kmínem a tahini do cizrny, osolíme, přikryjeme poklicí a uložíme asi na 30 min. do chladničky. Petrželku omyjeme, osušíme a otrháme lístky. Okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.Plátky okurky rozdělíme ozdobně do misek, do středu dáme cizrnovou pastu. Vymáčkneme do ní důlek a pokapeme olejem. Ozdobíme olivami a petrželkou.

26. února 2013

Bílé fazole s mrkví

0,5 kg bílých fazolí, 0,5 kg mrkve, 2 cibule, sladká paprika, majoránka, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 1 - 2 lžíce sójové hladké mouky, sůl, 1/8 l sladké smetany 
Předem namočené fazole uvaříme. Mrkev dusíme asi 1/4 hodiny s cibulí. Přidáme k měkkým fazolím, okořeníme paprikou a majoránkou, zahustíme a chvíli společně povaříme. Fazole s mrkví osolíme. Když je pokrm hotový, zalijeme jej smetanou. před jídlem podáváme hlávkový salát, jako přílohu zelenou nebo kyselou okurku.

Čočka s cibulí a brambory

0,5 kg čočky, 0,5 kg brambor, 1/4 kg cibule, 1 - 2 stroužky česneku, 5 - 6 kousků bílých částí pórku, sůl, olej 
Namočenou čočku vaříme a po chvíli, když už je změklá, přidáme na kostky nakrájené, oškrábané brambory a vaříme, až je vše měkké. Osolíme a přidáme rozetřený česnek. Na talíři dáme navrch dušenou cibuli s pórkem a omastíme. Můžeme také uvařit brambory ve slupce, které potom oloupeme, jemně rozkrájíme a zamícháme do vařené čočky.

Zeleninová pánev s fazolemi

1 kg brambor, zelená paprika, plechovka fazolí (425 ml), plechovka loupaných rajčat (425 ml), 500 g pórku ,lžíce oleje, pepř, 150 g sýra feta,lžička majoránky

Brambory oloupeme,omyjeme,nakrájíme a ve slané vodě 5 min.povaříme. Pórek a papriku očistíme,omyjeme,z papriky odstraníme jadérka a zeleninu Nakrájíme na kolečka nebo nudličky.Fazole slijeme a necháme v sítu okapat. Rajčata slijeme a nahrubo nakrájíme. Na velké pánvi rozehřejeme olej a pórek s paprikou na něm 5 min. opékáme. Brambory slijeme ,necháme okapat a smícháme s orestovanou zeleninou. Ochutíme solí a pepřem a 5 min. pod pokličkou dusíme. Mezitím rozdrobíme sýr Feta a nasypeme ho na zeleninu s bramborami a necháme v pánvi prohřát. Přimícháme majoránku a pokrm dle potřeby dochutíme. Příprava asi 35 min.

Zelené fazole ve špekovém obalu

500 g zelených fazolí, voda, sůl, bílý pepř, 8 plátků špeku, alobal
Fazole vložíme do vařící vody. Lehce osolíme a opepříme. Vaříme 30 minut. Vložíme je na připravené plátky špeku.Špek zarolujeme a pevně uzavřeme. Každou roličku dáme na jeden kousek alobalu. Vytvoříme okraj.Grilujeme tak dlouho,dokud špek není křupavý.

Zapečené fazole s masem

brambory, mleté maso (míchané), vejce, zakysaná smetana, konzerva červené fazole s kukuřicí, trochu oleje na vymazání pekáčku, sůl, pepř, podravka, provensálské koření, vejce, cibule, sýr na strouhání

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme, nakrájíme na plátky. Vymažeme pekáček a naskládáme část brambor. Mleté maso ochutíme orestujeme na cibulce, až se rozpadá. Přidáme fazole s kukuřicí,promícháme a sundáme z ohně.Rozetřeme na brambory a opakujeme podle množství materiálu.Končíme bramborami. Smetanu,vejce a sýr rozšleháme a zalijeme po celém pekáči. Dáme asi na 20 minut do vyhřáté trouby.Pečeme na 180 stupňů do zlatova.

Fazole s mrkví

250 g bílých fazolí, 4 ks mrkve, lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, sůl, petrželka nebo pažitka 
Fazole uvaříme doměkka. Vmícháme hladkou mouku, jemně nastrouhanou mrkev. Osolíme, přidáme olej a fazole s mrkví krátce povaříme. Ozdobíme petrželkou nebo nasekanou pažitkou.

Fazole v rajčatové omáčce se šalvějí

2 konzervy malých bílých fazolí, 400 g loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, 4 lístky čerstvé šalvěje, pálivá paprika, 6 lžic olivového oleje, sůl 
Na oleji zpěníme nakrájený česnek, přidáme lístky šalvěje, scezené fazole a necháme 5 minut povařit. Ochutíme rozdrcenou paprikou, osolíme a přelijeme propasírovanými rajčaty. Fazole v rajčatové omáčce necháme přejít varem a poté podáváme.

Čočkové ragú

250 g čočky, cibule, 4 stroužky česneku, klobása, malý rajčatový protlak, 0,5 cukety, 2 mrkve, 2 rajčata, jarní cibulka, 2 bobkové listy, čerstvá bazalka a petrželka, 125 ml bílého vína, vývar, balsamikový ocet, sůl, olej 

Na oleji si zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, posekané 2 stroužky česneku a chvilku restujeme, aby klobása pustila šťávu. Poté přisypeme čočku ( může být předem namočená), na kostičky nakrájenou mrkev, přidáme bobkový list, rajčatový protlak, podlijeme vínem a necháme trošku vypařit. Pak zalijeme vývarem do výše čočky a dusíme. Podléváme podle potřeby. Asi 10 minut před dovařením vložíme ještě nakrájenou cuketu s rajčaty, jarní cibulkou, zbytkem česneku a osolíme. Nakonec ochutíme balsamikovým octem a vmícháme posekanou bazalku a petrželku.

Pečeně z čočky

nakrájená cibule, 2 hrnky uvařené čočky, hrnek neslazeného kondenzovaného mléka, 0,5 hrnku oleje, 1,5 hrnku strouhanky, šlehané vejce, hrnek nasekaných oříšků, lžička soli, 0,5 lžičky šalvěje, hrnek strouhané mrkve, hrnek strouhaného celeru
Vše smícháme dohromady a dáme péci do vymazané formy na jednu hodinu při teplotě 190 C.

Fazolová kaše s cibulí

2 sklenice fazole, 2 cibule, rostlinný olej, mletý pepř, sůl, petrželka 
Uvařené fazole procedíme sítem a přidáme malé množství vývaru. nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme jí k fazolím a podle chuti opepříme a osolíme. Fazolovou kaši s cibulí podáváme s rýží a zdobíme petrželkou nebo koprem.

Vepřové panenky s fazolkami na slanině

vepřova panenka, sůl, pepř, anglická slanina, zelené fazolky (mražene nebo konzervované), olivový olej
Panenku nakrájíme na plátky, lehce dlaní naklepeme, osolíme opepříme. Smažíme na mírném ohni na olivovém oleji. Slaninu nakrájíme na nudličky velké zhruba jako fazolky. Dáme osmahnout na pánev. Přidáme fazolky, osolíme opepříme. Fazolky podáváme jako přílohu k masu, výtečné jsou v také v kombinací s hovězím steakem.

Vařené fazolky

600 g zelených fazolek, 40 g sádla, 40 g hladké mouky, 20 g cibule,1/4 l mléka nebo kyselé smetany, 1 dcl vody, lžíce mleté papriky, kopr, lžíce octa, lžička cukru krystal, sůl

Očištěnou fazolku nakrájejte na menší kousky, vložte do tlakového hrnce, zalijte a osolte. Uzavřete tlakový hrnec a vařte 10-15 minut. Mezitím připravte ze sádla a mouky světlou jíšku. Do jíšky přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mletou papriku. Vše osmažte a zalijte cca 1 dcl vody. Tlakový hrnec sejměte z plotny, vypusťte páru a otevřete. Sceďte z fazolek vodu, k fazolkám přidejte připravenou jíšku a dochuťte mlékem nebo smetanou. Dobře promíchejte a společně krátce povařte v otevřeném tlakovém hrnci. Na závěr přidejte ocet, nasekaný kopr a cukr.

Kubánské fazole

500 g červených fazolí, 2 stroužky česneku, lžička kmínu, 2 lžíce oleje, sůl 
Předem namočené fazole uvaříme s kmínem doměkka a scedíme. Slaninu nakrájíme na plátky spolu s rozetřeným česnekem opečeným na oleji. Do tohoto základu vmícháme fazole, osolíme a můžeme podávat, např. k uzenému masu.

Luštěninové karbanátky

0,5 kg hrachu, 2 brambory, 2 vejce, cibule, 2 plátky slaniny, strouhanka, sůl, majoránka 
Uvařený hrách prolisujeme na kaši, přidáme sůl, koření, mleté brambory, nakrájenou cibuli zpěněnou na slanině, strouhanku a vše spojíme vejcem. Tvoříme karbanátky, které máčíme ve vejci a strouhance a smažíme. Luštěninové karbanátky podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Čočka s křenem

400 g čočky, cibule, sádlo, sůl, pepř, ocet, nastrouhaný křen 
Čočku uvaříme do měkka, ale zrnka musejí zůstat celá. Vmícháme cibulku osmaženou na sádle, sůl, pepř, ocet a nastrouhaný křen. Promícháme a necháme chvilku odležet. Čočka s křenem se podává k uzenému masu, uzeninám či k vejcím vařeným natvrdo.

Zapečené fazole s bílým jogurtem

fazole, mletá paprika, bílý jogurt, česnek, sůl, tuk 
Fazole uvaříme doměkka. Na rozehřátý tuk dáme lžičku mleté papriky a uvařené fazole a krátce podusíme. Bílý jogurt ochutíme utřeným česnekem se solí a zalijeme jím fazole, které promícháme a krátce zapečeme v troubě. Zapečené fazole s bílým jogurtem podáváme s chlebem.

Fazolové kari

100 g květák , sůl , lžíce škrobová moučka , 2 mrkev , lžíce oleje , kari koření,  2 pórek , 3 stroužky česnek , 200 g vařené fazole

Pokud nemáme vařené fazole, uvaříme si normální fazole doměkka. Veškerou zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme. Pórek nakrájíme na kolečka, česnek nasekáme, mrkev nakrájíme na kostičky a květák rozebereme na růžičky. Na oleji osmahneme kolečka pórku, česnek a kari. Přidáme květák, mrkev, podlijeme vodou a krátce podusíme. Vmícháme uvařené fazole a dusíme doměkka. Fazolovou směs zahustíme škrobem rozmíchaným v malém množství vody a necháme přejít varem. Fazolové kari osolíme a podáváme.

Uzený bůček v pikantních fazolích

250 g červených, případně černých fazolí, 250 g bílých fazolí, 1 kg uzeného bůčku, 100 g slaniny, velká cibule, 3 stroužky česneku, 100 g rajského protlaku, lžička sladké papriky, lžíčka cukru, chili, sůl, pepř, zelená cibulka

Fazole namočíme přibližmě na dvě hodiny do studené vody.Mezitím dáme vařit bůček.Vaříme ho tak dlouho, až lze kosti lehce vytáhnout. Vykostěný ho necháme vychladnout a vývar přecedímea zatím dáme stranou. Fazole scedíme a dáme vařit do dvou kastrůlků , každou barvu zvlášť. Vaříme do poloměkka.(to poznáme když každá třetí fazole praskne) Mezitím nakrájíme slaninu na nudličky, rozehřejeme jí a vložíme cibuli a česnek nakrájený na drobno. Společně je osmažíme a když slanina zesklovatí přimícháme protlak, papriku, cukr, chili, krátce opečeme a pžřidáme hotové fazolky s trochou vody. Ještě asi deset minut povaříme a dochutíme solí a pepřem. Bůček nakrájíme na plátky silné asi 1 až 1.5 cm a krátce je opečeme nejlépe na teflonové pávi. Na závěr posypeme čerstvou zelenou cibulkou a obložíme fazolemi.

Fazole se sázenými vejci

2 cibule, stroužky česneku, 3 plechovky bílé plechovky, 4 rajčata, 3 lžíce oleje, 175 ml zeleninového vývaru ,sůl, bílý pepř , 8 plátků anglická slanina, 4 vejce, svazeček petržel

Cibule očistíme, jednu cibuli nakrájíme na kostičky a druhou na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Fazole slijeme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a podusíme v něm kostičky cibule. Přidáme bílé fazole, rajčata, česnek a za stálého obracení asi 4 minuty opékáme. Podlijeme zeleninovým vývarem a při mírné teplotě asi 5 minut povaříme. Nakonec zeleninu dochutíme solí a pepřem. Na malé pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a osmahneme v něm slaninu a kolečka cibule. Vše vyjmeme a udržujeme teplé. Ve vypeku usmažíme vejce jako volská oka, osolíme a opepříme. Petrželku omyjeme a oklepeme, část odložíme stranou a zbytek nasekáme. Zeleninu naservírujeme na talíře s vejci, slaninou a cibulí. Fazole se sázenými vejci posypeme nasekanou petrželkou, ozdobíme celými snítkami a podáváme.

Těstovinový salát s fazolemi a zeleninou

200 g barevných fazolí, 500 g těstovinových vrutů, lžíci oleje, velký bílý jogurt, majolku, 1 zelenou a 1 červenou papriku, cibuli, sůl
Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Těstoviny uvaříme a propláchneme studenou vodou. Cibuli, papriky pokrájíme a všechny suroviny smícháme. Dochutíme solí.

Tradiční fazolová polévka

250 g bílých fazolí , 1 l zeleninového vývaru nebo masoxovou kostku rozpuštěnou v 1 l vody, 1 l mléka, 250 ml smetany ke šlehání, hotová jíška světlá (množství dle potřeby), sůl , pepř a vegeta dle chuti
Bílé fazole dáme vařit do zeleninového vývaru (můžeme použít kostku) a vaříme do změknutí. Vývar doplníme smetanou, polévku zahustíme světlou jíškou a dochutíme polévkovým kořením. 

25. února 2013

Smažené fazolky

3 hrsti čerstvě utržených mladých fazolek, 5 rajčat, 2 vejce, trochu vody, hladké mouky podle potřeby, sůl, olej
Fazolky zbavíme vláken, omyjeme, osušíme a namáčíme je v těstě hustoty kapání, připraveném ze shora uvedených přísad. Vkládáme je do rozpáleného oleje a usmažíme. Hotové klademe na papírové ubrousky k okapání. Na talíři obložíme kolečky rajčat.

Salát z červené řepy s fazolemi

300 g červené řepy, 400 g bílých fazolí (konzerva), 2 kvašené okurky, malý pórek, 3 lžíce oleje, lžíce vinného octa, 2 lžíce sekané petrželky, špetka cukru, sůl, pepř
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Fazole scedíme, okurky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek podélně rozpůlíme a zešikma nakrájíme na plátky. V míse smícháme olej, ocet, cukr, sůl, pepř a petrželku. Přidáme ostatní suroviny promícháme a odložíme na hodinu na chladné místo.

Cizrnový salát s tuňákem

plechovka cizrny, 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, 2 jarní cibulky, 120 ml majonézy, 4 lžíce citronové šťávy, sůl, drcený pepř, hrst rukoly
Majonézu smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Cibulky pokrájíme na kousky, cizrnu scedíme. Všechno dáme do mísy a promícháme. Podle chuti upravíme solí, pepřem nebo citronovou šťávou a dáme vychladit.

Cizrna po staročesku

250 g balíčku cizrny, 2 stroužky česneku,  hrst čerstvé petrželky, lžíce másla 
Cizrnu přes noc namočte, poté ji slijte a vařte v čisté neosolené vodě asi 45 minut. Poté cizrnu slijte, osušte a na suché pánvi opékejte asi deset minut. Přidejte máslo, nasekaný česnek a petrželku. Dochuťte čerstvě namletým pepřem a ještě dvě minuty opékejte. Staročeská cizrna je ideální jako příloha k masu.

Sladkokyselá cizrna

400 g cizrny, citron, 2 PL extra panenského olivového oleje, 2 ČL soli,1 PL cukru (nebo jiné sladidlo), 2 PL teplé vody, saturejka, oregano, majoránka, petrželka nebo jakekoli zelené bylinky dle chuti

Cizrnu přes noc namočíte a následující den vaříte ve stejné neosolené vodě asi tak 45 minut. Ke konci koštujte, aby se cizrna nerozvařila. Pak ji zceďte a nechte na cedníku okapat.
Mezitím si připravte zálivku: šťáva z 1 citronu, olej, cukr, teplou vodu a sůl dejte do jedné nádoby a rozšlehejte (ponorným šlehačem, aby se to dokonale spojilo) pak přidejte zelené bylinky. Pokud vám přijde ta zálivka opravdu výrazná, neřeďte ji,neb musí ochutit všechnu tu neosolenou cizrnu. Poté si dejte cizrnu do rendlíku a trochu ji pošťouchejte šťouchadlem na brambory – tak, aby nebyly rozšťouchané všechny kuličky, ale zhruba půlka. Potom do této polokaše vylijte zálivku a promíchejte./nejlepe chutna na druhy den/

Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

400 g sušené cizrny, čtvrt lžičky potravinářské sody, sůl, voda, 2 nahrubo nakrájené cibule,2 lžičky najemno nakrájeného čerstvého zázvoru,2 čerstvé najemno nakrájené chilli papričky, červené nebo zelené,2–3 jemně nakrájené stroužky česneku, lžíce rostlinného oleje, 2 bobkové listy,2 lžičky zrnek římského kmínu,5 nakrájených rajčat, špetka garam masaly, 0,5 lžičky mletého koriandru,0.5 lžičky mletého římského kmínu,špetka mango prášku,špetka mletého fenyklu,špetka mletého muškátového květu nebo muškátového oříšku, špetka mleté pískavice, 0,5 lžičky kurkumy

Do veliké misky dejte cizrnu, potravinářskou sodu a 1 lžičku soli. Zalijte dostatečným množstvím vody. Přikryjte a nechte přes noc odstát, aby cizrna nasákla.Cizrnu slijte a dejte do hrnce. Zalijte čerstvou vodou, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Oheň ztlumte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu dokud cizrna nezměkne. Slijte přebytečnou vodu a uschovejte ji. 6 lžic uvařené cizrny, cibuli, zázvor, chilli a česnek dejte do mixeru nebo šlehače a zpracujte na hladkou kaši. Na pevné pánvi roztopte olej, přidejte směs cibule, bobkový list, zrníčka římského kminu, podle chuti sůl a za stálého míchání povařte na velmi mírném ohni asi 30–40 minut dokud cizrna nezíská zlatavou barvu. Přimíchejte rajčata a povařte ještě asi 10–15 minut dokud rajčata nezměknou a nevytvoří kaši. Přidejte zbývající cizrnu a na mírném ohni přiveďte k varu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu zbylé tekutiny. Smíchejte garam masalu, římský kmín, koriandr, mango prášek, fenykl, muškátový květ nebo muškátový oříšek, pískavici a kurkumu. Směs koření vmíchejte do cizrnové směsi a pozvolna vařte asi 5 minut.

Rýže s černými fazolemi

300 g rýže, 300 g černých fazolí, 50 ml oleje, 100 g slaniny, 100 g cibule, bobkový list, 200 g paprikových zelených lusků, 150 ml červeného vína, 30 g soli
Vyprané fazole necháme máčet ve vodě asi 8 hodin. Potom je dáme vařit na mírný oheň do změknutí. Cibuli, papriku a slaninu nakrájíme na malé kousky, zlehka osmažíme, přidáme opranou rýži, přiměřené množství vody, bobkový list a vše dáme udusit. Hotovou rýži promícháme zlehka s fazolemi, ochutíme červeným vínem a necháme společně v pečící troubě osušit.

Pyrenejský hrnec

0.5 kg fazolových lusků, cibule, 4 rajčata, 15 dkg anglické slaniny (nebo dobrý bůček), 3 stroužky česneku, pepř, sůl, petrželka

Do hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu, až zezlátne, zmírníme oheň a přidáme na hrubo pokrájenou cibuli. Rajčata spaříme a až cibulka zrůžoví, přidáme nakrájená do hrnce. Syrové fazolové lusky očistíme, pokrájíme na menší nudle, položíme na rajčata, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno česnek, zalijeme vodou. Vody jen tolik, aby fazole nebyly zcela ponořené. Zakryjeme poklicí a dusíme, až se voda odvaří tak ze 2/3. Potom by měly být lusky měkké a hotovo! Dáme na talíř a posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s tmavým pečivem.

Pikantni zeleninové fazole

300 g fazolí, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 150 -200 g měkkého salámu nebo jiné uzeniny, 3 papriky, feferonka, 5-6 rajčat,pikantní kečup podle chuti, mletá sladká a pálivá paprika, pepř, sůl

Propláchnuté a předem namočené fazole uvaříme téměř doměkka a přebytečnou vodu scedíme.Na vyškvařené slanině pokrájené na silnější nudličky a oleji zpěníme na hrubo nakrájenou cibuli,přidáme nudličky měkkého salámu a papriky,na menší kousky pokrájená rajčata a zalijeme kečupem. Okořeníme, osolíme, osmahneme a podusíme.Do tohoto základu v mícháme fazole a ještě krátce podusíme. Podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.

Salát z cizrny

200 g cizrny (sušené), cibule, špetku jedlé sody, 1 KL sladké španělské papriky,4 PL olivového oleje, šťáva z citronu, pepř, sůl

Cizrnu přes noc namočíme ve studené vodě s troškou sody. Druhý den slijeme vodu a cizrnu uvaříme v nové vodě do měkká (nepřevařit). Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi malé kostičky. Sceďte cizrnu, přidějte papriku, cibuli, šťávu z citronu, olej sůl, pepř a vše dokonale promíchejte a dejte do chladničky uležet nejméně 1 hodinu. Před podáváním zamíchejte a podávejte.

Karbanátky z naklíčené cizrny

100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej
Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli poduste ve vodě, potom pomelte, přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Cizrna s kuřecím masem na kari

2 cibule , balíček cizrna , 3 ks kuřecí prsní řízek ,podle chuti sůl, kari ,podle potřeby olej
Cizrnu uvaříme doměkka. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme na drobnější nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, přidáme kari a orestujeme. Následně přidáme uvařenou cizrnu a ještě chvíli mícháme na pánvi, aby se chutě propojily. Cizrnu s kuřecím masem na kari rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme jako hlavní chod.

Těstoviny s cizrnou

150 g kolínek, sůl, konzerva cizrny (425 ml), cibule, 2 feferonky, 4 stroužky česneku, lžíce sezam. oleje, na špičku nože chilli, lžička kari, lžička cukru, 200 ml kokosového mléka, 2 lžíce citronové šťávy, lžička strouhané citronové ků­ry, 100 ml bílého vína, lžičky škrobu

Kolínka uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Mezitím necháme okapat cizrnu. Cibuli a česnek nadrobno posekáme. Feferonky posekáme. Česnek spolu s cibulí a feferonkami osmahneme na oleji. Přidáme cizrnu, mleté chilli, kari, cukr, kokosové mléko, citronovou šťávu a kůru, bílé víno a 400 ml vody. Vaříme zhruba 1 min. Škrob rozmícháme v malém množství studené vody a zahustíme jím omáčku. Přidáme kolínka, krátce prohřejeme a podáváme.

Cizrnová polévka

stroužek česnek ,4 hrstě mražená zelenina s kukuřici,4 hrstě cizrna ,špetek sůl ,1 l zeleninový vývar ,pulka cibule ,2 lžíce olej ,4 kuličky celý černý pepř ,2 lžíce hladká mouka , lžička majoránka

Cizrnu namočíme přes noc do vody (alespoň na 10 hodin), poté ji uvaříme v jiné vodě doměkka (cca 1 hodinu). Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku s prolisovaným česnekem a zaprášíme hladkou moukou. Přisypeme zeleninu, cizrnu a zalijeme teplým vývarem. Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Necháme asi 30 minut vařit na mírném ohni. Poté cizrnovou polévku rozdělíme na dvě poloviny a jednu z nich rozmixujeme. Smícháme zpět dohromady. Takto připravenou cizrnovou polévku můžeme podávat.

Cizrna na rajčatech

3 hrnky naklíčené cizrny, cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka
Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev

400 g cizrny, 1,5 l vody, polévková lžíce curry, čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčicových semínek, čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka
Cizrnu nechejte ve vodě 10 – 12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 - 2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

Pikantní žampionová směs s cizrnou

2 cibule , 400 g sterilovaná cizrna , 4 stroužky česnek , 2 dl bílé víno ,1 žlutá paprika ,250 g žampiony ,2 lžíce rajský protlak ,1 červená paprika , podle chuti drcený kmín,sůl ,lžička mleté chilli koření ,cukr , podle potřeby olej

Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek sloupneme a prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně velké kousky. Cizrnu scedíme a nálev uchováme.Na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli. Potom přidáme papriky, houby a prolisovaný česnek. Vše za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Směs osolíme, ochutíme chilli kořením a drceným kmínem. Vmícháme rajský protlak, podlijeme vínem a nálevem z cizrny. Podle chuti přisladíme a dusíme pod pokličkou  asi 20 minut. Nakonec do pokrmu vmícháme okapanou cizrnu, kterou krátce prohřejeme. Pikantní žampionovou směs s cizrnou podáváme ke grilovaným masům nebo jako samostatný pokrm s pečivem.

Hummus

500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody

Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte. 
Dip: Hrst na jemno nakrájené petrželky smíchejte s nasekaným česnekem a paprikou. Osolte a zalijte extra panenským olivovým olejem.

Pikantní fazolová pochoutka

římský salát, konzerva červených fazolí v nálevu, konzerva kukuřice, 2 velké cibule, 3/4 skleničky pikantního kečupu, velká červená paprika, 50 g uzeného bůčku, tabasco

Salát očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme ji na kostičky. Fazole a kukuřici propláchneme vodou a necháme je na sítu okapat. Na suché pánvi osmažíme dokřupava plátky uzeného bůčku, vyjmeme je a na zbylém oleji zesklovatíme na kolečka nakrájenou cibuli. Vlijeme kečup, přidáme několik kapek tabasca, vše zamícháme, krátce povaříme a necháme vychladnout. Salát vložíme do mísy, promícháme s nakrájenou paprikou, okapanými fazolemi, kukuřicí a vlijeme zálivku. Přikrytou mísu necháme 15 minut odležet. Poté salát důkladně promícháme a povrch ozdobíme osmaženými plátky bůčku.

Cizrna se zeleninou

200 g cizrny, 750 g rajčat,lilek, 2 cukety, 2 zelené papriky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu,sůl, 6 lžic oleje

Cizmu namočíme přes noc do 1 l studené vody. Druhý den ji v téže vodě uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 90 min. Scedíme. Rajčata oloupeme, odjádříme, ostatní zeleninu omyjeme, očistíme a vše nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a posekáme, resp. prolisujeme. Tymián omyjeme, osušíme, lístky otrháme. Zeleninu a cizrnu klademe ve vrstvách do kastrolu. Každou vrstvu osolíme, okořeníme česnekem a tymíánem. Zakapeme olejem a dusíme přikryté poklicí asi 45 min. Můžeme podávat ozdobené tymiánem.

Salát s kuřecím masem a cizrnou

600 g cizrny, 250 g čerstvého špenátu, 6 cherry rajčátek, kuřecí prsní řízek, olivový olej, stroužek česneku, sůl, citrón

Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Listy špenátu opereme, osušíme a nasekáme, cherry rajčátka rozpůlíme. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a na oleji osmahneme. Přidáme nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, rajčátka a špenát. Promícháme a chvilku podusíme, až je špenát měkký. Salát podáváme teplý, zakápneme trochou citrónové šťávy.

Pálivé kokosové fazole

lžíce slunečnicového oleje, 4 stroužky česneku (najemno nasekat), 2 cm čerstvého zázvoru (nebo 2 lžičky sušeného), malá chilli paprička červená bez jadérek nasekana , 2 lžíce citronové šťávy, 1/3 šálku strouhaného kokosu, 430 g uvařených osušených fazolí (můžeme smíchat více druhu)
Rozpálíme olej na velké teflonové pánvi, přidáme česnek, zázvor, chilli a citronovou šťávu. Na středním plameni smažíme 2 minuty. Přidáme kokos a smažíme dozlatova. Vmícháme fazole a prohřejeme. Při použití čerstvého zázvoru vyjmeme tento ze směsi před servírováním. Podáváme s rýží.

Nudlová polévka s fazolemi

krabice bílých fazolí (850 ml), cibule,2 mrkve,3 lžíce oleje, 1 l masového vývaru, 200 g makarónů, sůl, pepř, 4 rajčata, 8 plátků bagety, pesto (hotový výrobek ve sklenici), bazalka na zdobení

Fazole slijeme a necháme v sítu okapat.Cibuli oloupeme a nasekáme. Mrkev omyjeme,oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje,na kterém podusíme cibuli a mrkev.Přidáme fazole,přilijeme vývar a necháme povařit asi 10 min. při mírné teplotě. Makaróny nalámeme na menší kousky a dáme vařit do slané vody dle návodu na obalu. Mezitím spaříme a oloupeme rajčata a přidáme do polévky na poslední 3 min. varu aby se prohřála. Z polévky vyndáme polovinu zeleniny a zbytek rozmačkáme na kaši. Makaróny slijeme a přidáme do polévky spolu se zeleninou, kterou jsme předtím vyndali.Polévku dochutíme solí a pepřem. Plátky bagety opečeme z obou stran v 1 lžíci oleje a pak je slabě pomažeme pestem.Podáváme spolu s polévkou,kterou můžeme ozdobit bazalkou. 

Cizrnové karbanátky

400 g konzerva cizrny (slitá), červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hl. mouky, hrst nasekané čerstvé petrželky,  lžička mletého římského kmínu, lžička mletého koriandru (můžeme přidat i půl lžičky mletého chilli), 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťe kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.