30. dubna 2013

Německý guláš

500 g hovězí svíčkové,lžíce kapary, stroužek česneku, 50 g másla, olej, 0,5 lžíce hladké mouky,1 dl bílého vína, 0,5 dl vody, sůl, pepř, 3 dl smetany
Maso odblaníme a nakrájíme na proužky, kapary nasekáme, česnek prolisujeme. Maso osmahneme na másle, posypeme moukou, přilijeme víno a vodu, lehce 3 minuty podusíme, osolíme, opepříme, přidáme smetanu, kapary a česnek. Krátce podusíme.

Tvarůžková polévka se špenátem

0,2 l vody,0,5 l mléko,mražený špenát,cibule,2 kelímky sýru Apettito,balení tvarůžků,lžíce česnekové pasty, 2 vajíčka, sůl, olej, vegeta
Cibuli nakrájíme najemno a spěníme na rozpáleném oleji. Přidáme tvarůžky a sýr a osmahneme až se vše pořádně rozpustí. Přidáme špenát, zalijeme vodou a chvíli povaříme až se špenát rozpustí. Dochutíme vegetou, česnekovou pastou. Přilijeme mléko a dle potřeby ješte dochutíme solí a necháme povařit. Na závěr do polévky zavaříme rozkvedlané vajíčka.

Španělská cibulová polévka

100 g cibule, 40 g oleje, Masox, 4 krajce chleba, sůl, pepř, ocet, tuk na smažení 
Cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a zpěníme na oleji. Zalijeme vývarem z Masoxu, opepříme, osolíme, přikyselíme a povaříme. Na oleji opečeme malé topinky, položíme je na talíře a zalijeme polévkou.

Srbská polévka s taveným sýrem

150 g pórku, 30 g másla, 200 g taveného sýra, masox, petrželka, sůl 
Očištěný, vypraný pórek nakrájíme na kolečka, dáme do osolené vody a vaříme. Po změknutí přidáme sýr, masox a máslo. Prohříváme velmi pomalu. Ochutíme petrželkou.

Zeleninová polévka s cizrnou

300 g cizrny z konzervy, cibule, 4 stroužky česneku, 200 g lilků, žluté papriky, 200 g zelených fazolových lusků, 200 g mrkve, 300 g rajčat, 4 lžíce olivového oleje, drcený kmín, mletý koriandr, mletá skořice, mletá paprika, zeleninový vývar (bujón), kari koření, mleté chilli

Cizrnu necháme okapat, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme, lilky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk nakrájíme na nudličky. Zelené fazolky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Mrkev rovněž omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata necháme okapat a pak rozkrájíme na kusy o velikosti soust.Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm zesklovatíme cibuli. Pak přidáme česnek, kmín, koriandr a skořici a za stálého míchání osmahneme. Přidáme papriku, fazolky a mrkev, osolíme a za občasného míchání vše opékáme zhruba 5 minut. K zelenině přidáme mletou papriku, rajčata, cizrnu a litr vody. Pak vmícháme zeleninový vývar, kari a chilli koření a vše asi 20 minut vaříme. Před podáváním ještě podle potřeby osolíme a opepříme.

Sýrová polévka se špenátem

50 g másla, 150 g smetanového sýra, 150 g špenátu, 2 stroužky česneku, cibule, kelímek sladké smetany, lžička Maggi Harmonie Chuti, Maggi Zeleninový bujon, muškátový květ, sušený libeček, bílá houska, sůl

Na másle orestujeme najemno pokrájenou cibulku a česnek, přidáme špenát, zalijeme vodou a přidáme 2 kostky Maggi Zlatého Zeleninového bujónu, mírně osolíme (opatrně dle potřeby protože i Maggi Zlatý zeleninový bujón a Magggi Harmonie chuti obsahují sůl), přidáme muškátový květ a za stálého míchání zavaříme. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut, mezitím si rozšleháme smetanu se sýrem a tuto směs zašleháme do polévky. Polévku dochutíme libečkem a Maggi Harmonií chuti. Jakmile je polévka povařená, podáváme spolu s nudličkami housky, které jsme v troubě osmažili dokřupava.

Cuketová polévka se salámem

3 cukety, cibule, lžíce oleje, 250 ml Maggi Masovývar, 200 ml kysané smetany, 150 g salámu, svazek kopru, sůl a pepř podle chuti, trochu Maggi Harmonie Chuti, špetka muškátového oříšku

Cukety očistíme, jednu nakrájíme na plátky, ostatní na kostičky. Plátky cukety osmahneme na rozpáleném oleji, sundáme z plotny a necháme v teple. Cukety nakrájené na kostičky a nasekanou cibuli osmahneme na stejném oleji a zalijeme vývarem z Maggi Masovývaru. Na mírném ohni vaříme asi 5 minut, poté vše propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme. Vmícháme smetanu a dochutíme Maggi Harmonií Chuti, pepřem a muškátovým oříškem případně dosolíme (nezapomeňte, že i Harmonie Chuti obsahuje sůl). Salám nakrájený na tenké plátky prohřejeme v polévce, doplníme osmaženými plátky cukety a posypeme snítkami kopru.

Krémová bažantí polévka

bažant, kořenová zelenina, 1,5 dl šlehačky, sušené houby, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, vegeta, koriandr, hladká mouka

Bažanta dáme vařit spolu s kořenovou zeleninou, osolíme a přidáme sušené houby, bobkový list a nové koření. Když zvěřina změkne, vyjmeme ji z vývaru, maso obereme od kosti a nakrájíme na drobné kousky. Z vývaru vyjmeme koření. Vývar spolu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu a mletý koriandr. Podle potřeby dochutíme vegetou, pepřem a solí a zahustíme moukou. Do hotové krémové polévky přidáme nakrájené maso

Zvěřinová gulášová polévka

40 dkg odřezků ze zvěřiny, 2 cibule, 2 rajčata, 4 větší brambory, hovězí bujon v kostce, mletá paprika, čili koření (čili omáčka), mletý pepř, mletý kmín, vegeta, majoránka, sůl, olej (sádlo), 2 zelené papriky, stroužek česneku, 10 dkg kořenové zeleniny, 4 brambory nakrájené na kostičky

Maso nakrájíme na drobné kousky nebo hrubě umeleme. Cibuli nakrájíme a osmažíme na tuku, přidáme a orestujeme kořenovou zeleninu (můžeme vynechat), přidáme maso, okořeníme pepřem, červenou paprikou, majoránkou, špetkou kmínu, osolíme a orestujeme. Přidáme pokrájená rajčata, zelené papriky, kostku bujonu, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Nakonec přidáme brambory které uvaříme do měkka. Polévku naředíme, dochutíme vegetou, dosolíme a přiostříme čili kořením.

Zvěřinová polévka

odřezky a kosti ze zvěřiny, 5 bobkové listy, 3 celého pepře, 5 hrnků vody, 3 kuličky nového koření, cibule, 2 stroužky česneku, 0,5 hrnku hub, plátek uzeného sýra, 0,5 hrnku kořenové zeleniny, lžíce sádla, pepř, sůl

Maso a kosti vložíme do studené vody, přidáme pepř, nové koření, sůl, celou cibuli a celé stroužky česneku. Vaříme, až je maso měkké. Polévku přecedíme. Maso nakrájíme na malé kousky a vložíme je zpět do vývaru. Houby nakrájené na plátky a zeleninu na kostičky osmahneme na sádle, přidáme do polévky a ještě krátce vaříme. Do hotové polévky zamícháme strouhaný uzený sýr.

Polévka Fazolový krém

180 g bílých fazolí,4 dl mléka,40 g másla,40 g hladké mouky, mletá paprika,kousek masoxu, petrželka, sůl, 1,2 l vody

Přebrané propláchnuté fazole namočíme do půl litru studené vody, po 3 hodinách je v téže vodě uvaříme doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme mletou papriku, po zpěnění rozšleháme a vaříme nejméně 20 minut. Měkké fazole rozmixujeme i s vývarem a s mlékem, přidáme procezenou jíšku, sůl, masox, doplníme vodou na objem 1,3 litru a ještě krátce povaříme. Polévku posypeme rozsekanou petrželkou a podáváme.

Hrášková polévka s nudličkami

250 g sterilizovaného hrášku, 200 g morkových kostí, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 30 g tenkých nudliček, 4 lžíce smetany, pepř, sůl, petrželka
Do vývaru z kostí vlijeme nálev z hrášku, povaříme a zahustíme světlou jíškou z másla a mouky. Rozvaříme ji a pak zavaříme nudličky. Po 5 min. přidáme hrášek, krátce povaříme, odstavíme a přilijeme smetanu. Prohřejeme a přidáme pepř a sůl. Sypeme petrželkou.

Slovácká cibulačka

250 g předního hovězího masa, sůl, 2 velké cibule, pepř, 2 vejce, krajíc chleba, lžíce sádla /oleje/, petrželka
Hovězí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do studené osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Poté přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pepř a zavaříme. Dále přimícháme rozklepnutá vejce a necháme je srazit. Do jednotlivých porcí polévky přidáme na kostičky nakrájený osmahnutý chléb a petrželku.

Jarní knedlíčková polévka se sýrem

Maggi Polévka ze zahrádky s játrovými knedlíčky, hrst jarní naťové cibulky, 80 g sýra, hrst sekané petrželky 
Do hrnce dáme Maggi polévku Ze zahrádky S játrovými knedlíčky, zalijeme vodou podle návodu, přidáme nadrobno nakrájenou naťovou jarní cibulku a povaříme 10 minut. Na talíři do hotové polévky přidáme na drobné kostičky nakrájený sýr a můžeme posypat čerstvou petrželkou.

Rybí vývar s bílým vínem

hlava a ocasní porce kapra, mrkev, kousek celeru, petržel, cibule, 2 pepře, nové koření - zrno, bobkový list, Maggi Masovývar, 1 dcl bílého vína, žemle

Očištěnou kapří hlavu zbavíme žaber, opláchneme, přidáme ocasní porci kapra, očištěnou zeleninu a koření. Vše zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme velmi mírným varem asi půl hodiny, až maso změkne. Polévku přecedíme, z hlavy a porce kapra obereme maso, vykostíme, pokrájíme na kostičky a přidáme zpět do polévky. Ochutíme ji vínem a Maggi Masovývarem, přihřejeme téměř k varu, ale už nevaříme. Při podávání posypeme žemlovými hranolky, opraženými nasucho.

Cibulačka se zapečeným toastem

750 g cibule, 750 ml vody, 250 ml bílého vína, sůl a pepř podle chuti, kostka Maggi Bylinky bazalka a tymián, 4 toasty nebo bageta, sýr, olej, Maggi Zlatý zeleninový bujon

Oloupané cibule rozpůlíme a nakrájíme na plátky, které osmahneme cca dvě minuty na olivovém oleji. Poté k cibuli přidáme kostku Maggi Bylinek bazalka a tymián nebo sušené bylinky a smažíme ještě asi dvě minuty. Zalijeme vodou a vínem, vhodíme Maggi Zlatý zeleninový bujón a necháme povařit cca dvacet minut. Mezitím si připravíme toasty, které opečeme v troubě nebo na pánvi dozlatova (nejlépe na trošce oleje) a ještě teplé je zasypeme strouhaným sýrem. Cibulačku odstavíme, podle chuti dosolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem a nalijeme do misek. Nahoru opatrně položíme toasty a nakonec můžeme dozdobit jemně nasekanou petrželí.

Jarní bylinková polévka

lžíce másla, lžíce hladké mouky, mrkve, 3 brambory, kostka Maggi Zlatý zeleninový bujon, 3 stroužky česneku, šálek jarních bylinek, cibulka, lžíce petrželky a pažitky, špetka kmínu, lžička soli, špetka Maggi Harmonie Chuti s bylinkami

Nasekáme dobře omyté jarní bylinky ze zahrádky - lístky kopřivy, popenec, květy sedmikrásek a přidáme najemno nakrájenou mladou cibulku. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme nasekané bylinky, jemně opečeme, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Přidáme nakrájené brambory, mrkev, trošku kmínu, sůl a kostku Maggi Zlatého zeleninového bujónu. Povaříme, až jsou brambory měkké, rozklepneme vajíčko, přidáme stroužek rozetřeného česneku a necháme přejít varem. Do hotové polévky ještě přidáme nasakanou petrželku a pažitku. Dochutíme Maggi Harmonií chuti s bylinkami. Před podáváním přidáme do každého talíře trošku másla a čtvrtku uvařeného vajíčka.

Asijská nudlová polévka

10 dkg kuřecích prsíček, lžíce vinného octa, lžíce oleje, paprika, mrkev, kostka Maggi slepičí bujon, feferonka, hrst Maggi vlasových nudlí, lžička škrobu, mletý zázvor

Kuřecí prsíčka nakrájíme na proužky, zalijeme lžící vinného octa a půl hodiny marinujeme. Na oleji krátce orestujeme kuřecí maso, přidáme na nudličky pokrájený paprikový lusk a mrkev, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Do polévky rozdrobíme kostku Maggi Zlatého slepičího bujónu, přidáme feferonku zbavenou semen, zavaříme hrst Maggi Vlasových nudlí a vaříme 4 minuty. Polévku mírně zahustíme lžičkou škrobu rozmíchanou ve studené vodě a dochutíme mletým zázvorem popř. sójovou omáčkou.

Kulajda se sušenými houbami, koprem a vejcem

Maggi Zlatý slepičí bujon, 1/5 l smetany, máslo, hladká mouka, ocet, 100 g sušených hub, 2 brambory, svazek svazek čerstvého kopru, 8 vařených křepelčích vajec, sůl a pepř podle chuti, cibule

Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, metlou do jíšky zašleháme vývar z Maggi Zlatého slepičího bujónu, uvedeme do varu a necháme pomalu vařit 1 hodinu. Takto připravenou řídkou směs scedíme do dalšího hrnce a přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a sušené houby.Pomalu vaříme, dokud nejsou brambory téměř měkké, dochutíme solí, pepřem, octem, přidáme smetanu a před podáváním vmícháme přesekaný čerstvý kopr a vařená křepelčí vejce.

29. dubna 2013

Čočková polévka s koriandrem

300 g červené čočky, 100 g mrkve, 50 g řapíkatého celeru, 25 g česneku, 60 g cibule šalotky, 50 g zázvoru, 100 g rajčat, 30 ml olivového oleje, koření tandoori masala, 2 g chilli papričky, 15 g čerstvého koriandru, sůl, pepř

Nakrájime mrkev, řapíkatý celer, šalotku a rajčata na malé kostičky asi 5 x 5 mm. Nakrájíme take česnek, chilli a zázvor na minikostičky cca 1 x 1 mm.Ohřejeme v hrnci olivový olej a postupně přidávame mrkev, řapíkatý celer, šalotku. Po chvíli česnek, zázvor a chilli. Nakonec rajče bez jader a suchou červenou čočku (nemusí se namáčet). Restujeme minutu a pak zalíjeme vodou a vývarem. Přidame koření tandoori masala.Vařime nejméně čtvrt hodiny, dokud čočka nebude měkká. Dochutime solí, pepřem a teprve nyní přidame lístky čerstvého koriandru.

Bramborová polévka od severního moře

3 cibulky, 20 g másla, 100 g uzené makerely, 1 l vody, sáček Maggi Přidej brambor Bramborová polévka, 200 g brambor 
Jarní cibulky omyjeme, očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Přilijeme vodu a metličkou rozmícháme Maggi Přidej brambor bramborovou polévku. Oloupeme brambory, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do polévky. Přivedeme k varu a vaříme 12 minut. Uzenou makrelu nakrájíme na kousky a přidáme do hotové polévky.

Kapustová polévka s mušličkami

100 g těstovin, lžíce oleje, mrkev, 20 g másla, 200 g růžičkové kapusty, sůl, Maggi bujon, Maggi Harmonie Chuti na dochucení 
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou a promícháme s olejem. Na másle orestujeme tenké nudličky mrkve a kapustu, pak zalijeme vývarem z Maggi Zlatého zeleninového bujónu a vaříme 10 minut. Dochutíme Maggi Harmonií chuti, přidáme těstoviny a podáváme.

Pálivá zeleninová polévka

2 l zeleninového bujonu, sáček mražené zeleniny, cibule, 2 lžičky pálivé omáčky, lžička soli, lžička oleje 
Zpěníme cibulku na olivovém oleji, přídáme vodu a Maggi Zlatý Zeleninový bujón. Přidáme rozmraženou zeleninu, nakonec dosolíme a přidáme pálivou omáčku. Vaříme asi 10 až 15 minut podle zeleniny.

Francouzská kuřecí polévka

lžička oleje, cibule, 3 stroužky česneku, červená paprika, zelená paprika, 2 cukety, 300 ml rajčatového protlaku, 180 g maggi nudle, 450 g kuřecího masa, 1/4 lžičky soli, pepř

V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a vše mícháme ještě cca 1 minutu. Dále přidáme papriky nakrájené na kostičky, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme 5 minut. Poté přidáme cukety nakrájené na plátky, majoránku a dusíme dalších 7 minut, dokud cukety nezměknou. Přilijeme rajský protlak a drůbeží vývar - vše začneme vařit. Přidáme těstoviny a kuře nakrájené na kostičky. Zmírníme teplotu a pod pokličkou vaříme mírným varem dalších 5-8 minut. Na závěr dochutíme polévku solí, pepřem.

Tradiční francouzská polévka Vichyssoise

1 l drůbežího vývaru (i z kostky), 300 g pórku, 500 g brambor, cibule, 250 ml sladké smetany, špetka strouhaného muškátového oříšku, hrst pažitky, sůl, pepř 

Drobně nakrájený pórek (bílou část) a cibuli zpěníme na másle. Zalijeme horkým vývarem, přidáme na kostky nakrájené brambory, posolíme, uvedeme do varu a zvolna vaříme do měkka. Vychladlou polévku rozmixujeme, propasírujeme, přidáme smetanu, dochutíme pepřem a dáme do ledničky na dvě hodiny vychladit. Podáváme ozdobenou zelenou částí pórku a pažitkou. Podle chuti vmícháme muškátový oříšek. V zimě lze podávat také teplou. 

Studená pórková polévka s bramborami

600 g pórku (bílé části), 500 g nových brambor, řapík celeru, 60 cl vody, 2 kostky drůbežího bujónu, 50 g másla, 60 cl mléka, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, snítka pažitky, snítek kerblíku, 25 cl smetany

Oloupejte bílé části pórku. Nakrájejte je podélně na 4 části, umyjte a nakrájejte nadrobno. Oloupejte brambory. Umyjte je a nakrájejte na malé kousky. Oloupejte řapíkatý celer, umyjte a nakrájejte na tenké proužky.Přiveďte k varu 60 cl vody a sejměte z ohně. Přidejte 2 kostky bujónu a míchejte dokud se nerozpustí.V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek, celer a brambory. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 10 minut.Přidejte k zelenině připravený bujón a mléko. Osolte, opepřete a posypte muškátovým oříškem. Dobře vše promíchejte. Vařte polévku bez poklice po dobu 25 minut a pravidelně míchejte. Nechte polévku vychladnout a poté umístěte na 1h do lednice.Těsně před servírováním, opláchněte bylinky. Nakrájejte pažitku a kerblík. Přidejte smetanu do studené polévky, zamíchejte a posypte bylinkami. Podávejte studené.

Studená pórková polévka

30 g másla, 3 porky, celerová nať, 150 g brambor, 1 l vývaru, sůl, pepř, 100 ml sladké smetany, 2,5 lžíce šlehačky, lžíce pažitky 
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme na tenká kolečka nakrájené pórky, celer a přikryté dusíme 15 minut. Potom vložíme na kostky nakrájené brambory, polévku osolíme, okořeníme a vaříme ještě 15 minut. Do rozmixované vmícháme sladkou smetanu a necháme chladit. Polévku podáváme studenou s kopečkem šlehačky a posypanou pažitkou.

Maďarská fazolová polévka

200 g bílých fazolí, 150 g kořenové zeleniny, cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 40 g hladké mouky, 2 lžíce mleté papriky, klobása, sůl, nať ze 2 cibulek

Fazole propláchneme a na noc namočíme do vody. Druhý den je v čerstvé vodě uvaříme. Když jsou fazole téměř měkké, osolíme je a přidáme k nim očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Vše dovaříme doměkka. Slaninu na nudličky s nakrájenou cibulí orestujeme na oleji. Přidáme mouku a osmahneme ji. Jíšku zaprášíme papričkou, zalijeme trochou studené vody, rozmícháme a přidáme do hrnce s fazolemi. 15 minut povaříme a nakonec přidáme kolečka klobásy a nadrobno nasekanou cibulovou nať.

Francouzský chřestový krém

300 g zeleného chřestu, cibule, maggi zlatý zeleninový bujon, jíška, lžíce oleje, 100 ml mléka, žloutek, mrke, předvařená rýže /sáček /|, muškátový oříšek, pepř 

Chřest omyjeme, dřevnaté konce odřízneme, spodní, tužší část oškrábeme a nakrájíme na stejně dlouhé kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky spolu s chřestem osmažíme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem z Maggi Zlatého zeleninového bujónu a uvaříme doměkka. Několik kousků uvařeného chřestu necháme stranou, ostatní rozmixujeme. Chřestovou směs rozředíme mlékem, přivedeme znovu k varu a zavaříme jíškou. Mrkev nakrájíme na kolečka a uvaříme je v polévce. Rýži uvaříme doměkka, vymačkáme z ní vodu a necháme vychladnout. Hotovou polévku ochutíme muškátem, pepřem a solí. Do talířů vložíme kousky vařeného chřestu, knedlíčky z vařené rýže (vykrajované lžičkou namočenou v horké vodě) a zalijeme horkým krémem.

Zeleninová polévka s harmonií chuti

cibule, 20 dkg mrkve, 20 dkg ředkve, 20 dkg brambor, porek, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg uzeného masa, 2 lžíce citronové šťávy, pepř, 3 kostky bujonu, maggi harmonie chuti, jíška 
Nakrájíme omytou mrkev, ředkev, brambory a pórek. Nakrájenou cibuli, slaninu a uzené maso osmahneme na oleji, zalijeme 1,5 l vývaru. Přidáme majoránku, bobkový list.Vaříme až je zelenina měkká. Přisypeme Maggi Harmonii Chuti, povaříme a zahustíme jíškou.Dochutíme pepřem, můžeme přidat citrónovou šťávu a smetanu.

Jáhlová polévka se šunkou

100 g jáhel, cibule, 2 mrkve, 2 brambory, 1/4 celeru, porek, 50 g pršutu, 50 g másla, bobkový list, sůl, žloutek, 0,5 šálku smetany, pepř, kostka Maggi Sypký hovězí bujón, maggi harmonie chuti

Jáhly namočíme zhruba na 30 minut do vlažné vody. Pršut nakrájíme na kostičky a orestujeme ho na rozehřátém másle. Přidáme pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme i zbylou pokrájenou zeleninu a orestujeme. Přidáme okapané jáhly a s bobkovým listem vaříme v masovém vývaru z Maggi Sypkého hovězí bujónu asi 45 minut. Dochutíme MAGGI Harmonií chuti. Polévku zahustíme žloutkem ušlehaným se smetanou. Nakonec ji okořeníme čerstvě mletým bílým pepřem.

Špenátová polévka s uzeným lososem

200 g listového špenátu, šalotka, 10 dkg másla, 250 ml smetany, zeleninový bujon, lžíce jablečného octa, pepř, lžíce oleje, 100 g uzený losos

Ve větším hrnci opečeme na másle šalotku, přidáme špenátové listy a zalijeme vývarem z Maggi Zlatého zeleninového bujónu. Necháme povařit asi 5 minut, odstavíme ze sporáku a dobře rozmixujeme. Opatrně přilijeme smetanu a za stálého míchání asi 10 minut povaříme. Osolíme a opepříme dle chuti.Do horké vody v hrnci přidáme jablečný ocet a přivedeme k mírnému varu. Syrová vejce rozklepneme do malé naběračky nebo lžíce a necháme pozvolna sklouznout do vody. Bílek přehrneme přes žloutek. Můžeme do vody ponořit i celou naběračku s vejcem. Jakmile bílek ztuhne, vejce jsou hotová.Do talíře dáme nakrájený špenátový list, vejce a zalijeme polévkou. Navrch položíme nudličky sekaného uzeného lososa a zakápneme olivovým olejem.

Chlebová zelňačka

500 g zatvrdlého tmavého chleba, malá hlávka zeleného zelí, 100 g čerstvě nastrouhaného sýra Grana Padano nebo podobného, 2 lžíce olivového oleje, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce másla, pepř podle chuti, 2 kostky Maggi Extra silného bujónu, Maggi Harmonie chuti

Chleba nakrájíme na plátky, lehce je nasucho ogrilujeme v troubě a potřeme česnekem. Omyté zelí rozebereme na listy, které oblanšírujeme v mírně osolené vodě. Na másle a oleji v kastrolu orestujeme cibuli. Na ni poskládáme chleba, dále vrstvu zelných listů, opět chleba a navrch posypeme nastrouhaným sýrem. Střídáme vrstvy chleba, zelí a sýru, až jsou všechny suroviny použity. Zalijeme vše vývarem z Maggi Extra silného bujónu, přikryjeme a dusíme v troubě na 160 °C asi 1/2 hodiny. Hotovou polévku ochutíme pepřem a Maggi Harmonií chuti a podáváme ji horkou.

Luštěninová polévka s kuřecími prsíčky

400 g kuřecích prsních řízků; lžíce oleje; 2 stroužky česneku; 300 g celeru; konzerva bílých fazolí (asi 850 g); konzerva červených fazolí (425 g); konzerva cizrny; konzerva kukuřice; 800ml zeleninového vývaru z kostky; sůl; pepř; mletá paprika; 4 snítky majoránky

Kuřecí maso omyjeme, osušíme a na rozehřátém oleji opékáme dozlatova 8minut, vyjmeme a udržujeme v teple.Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Celer omyjeme, očistíme a rozkrájíme na malé kousky. Spolu s česnekem ho opečeme na výpečku z masa. Sterilované bílé a červené fazole, cizrnu a kukuřici propláchneme vodou a necháme dobře okapat. Vše přidáme k celeru, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, okořeníme paprikou a na mírném ohni dusíme asi 15 minut. Řízky nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a prohřejeme. Čerstvou majoránku opereme a otrháme lístky. Luštěniny s kuřecím masem rozdělíme na talíře a ozdobíme lístky majoránky. Podáváme s celozrnnou bagetou.

Polévka s tomatovými fritátovými nudlemi

2 maggi zeleninové bujony, 150 g zeleninové směsi, muškátový květ, 150 g oleje, pepř, 100 g hrubé mouky, 100 ml mléka, vejce, petrželka, sůl, bazalka, rajče

Rajče nařízneme do kříže, na dvě minuty vložíme do vařícího vody a rajče oloupeme. Rajče rozkrojíme a vydlabeme jadřinec. Tvrdou dužninu nasekáme na malé kousky.Z mouky a vody uděláme těstíčko, přidáme vejce, sekaná rajčata, muškátový květ, bílý pepř, sekanou bazalku a petrželku zamícháme a na pánvičce z obou stran pečeme palačinky. Prochladlé palačinky nakrájíme na široké nudle, usmažíme je do červena a necháme na ubrousku okapat.Do vařící vody rozdrobíme Maggi Zlatého zeleninového bujónu, přidáme zeleninovou směs kterou uvaříme do měkka a přidáme k zelenině. Fritátové nudle vkládáme do polévky při výdeji společně se sekanou petrželkou. Náš tip:Jako obměnu místo rajčat můžeme použít špenát, sekané bylinky, mrkev, čerstvý zázvor, a podobně.

Polévka z restovaných rajčat se smetanou

8 rajčat, cibule, česnek, 2 větvičky tymiánu, 2 lžíce oleje, hrubozrná sůl, čerstvě mletý pepř, kelímek zakysané smetany, lžíce nasekané petrželky, kostky opečeného chleba, kostka Maggi Zlatý Zeleninový bujón, balení maggi harmonie chuti

Rajčata, neoloupané palice česneku a červenou cibuli rozpůlíme a s tymiánem rozložíme na plech, postříkáme olivovým olejem, ochutíme hrubou solí a pepřem a pečeme pod rozpáleným grilem asi 20 minut až jsou skoro měkké a malinko opálené. Z plechu odebereme cibuli a česnek a zbylá rajčata zalijeme polovinou vývaru z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu a dáme na 10 minut zpět do trouby. Mezitím sloupneme z cibule a česneku slupku a dužiny rozmixujeme na pastu. Plech vyjmeme z trouby, odstraníme větvičky tymiánu a pak vývar a s rajčaty také přelijeme do mixeru a všechny zbytky z plechu tam pečlivě vyškrábneme, třeba pomocí gumové stěrky nebo dřevěné vařečky.Rozmixovanou směs přecedíme do čistého hrnce, přidáme zbývající vývar a smetanu ("créme fraîche"), mírně ohřejeme a dochutíme MAGGI Harmonií chuti. Přidáme petrželku a nalijeme na talíře a podáváme s teplými kostečkami opečeného chleba.

Pórková polévka s knedlíčky

500 g pórku, 10 g rostlinného tuku, 100 ml bílého vína, 0,5 l vývaru z kostky, kelímek smetany ke šlehání, plátek bílého chleba, 100 g měkkého salámu, 50 g mletého vepřového masa, 2 lžíce zakysané smetany, vejce, sůl, bílý pepř, cayenský pepř, čerstvý estragon

Pórek očistíme a omyjeme. Polovinu nakrájíme na proužky, zbytek na kostičky. Cibuli oloupeme a najemno usekáme. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme kostičky pórku, cibuli a krátce podusíme. Pak zalijeme vývarem, vínem a smetanou a necháme 20 minut vařit. Salám nakrájíme na větší kousky a spolu s masem, chlebem, vejcem a zakysanou smetanou dáme do mixéru a rozšleháme na hustou kaši. Ochutíme solí a pepřem. Několik snítek estragonu omyjeme, osušíme, pokrájíme na kousky a přidáme do směsi. Pomoci dvou čajových lžiček tvoříme nočky, které vložíme do vroucí vody a 4 minuty povaříme. Uvařenou polévku rozmixujeme ručním elektrickým šlehačem a nakonec ještě propasírujeme sítem. Krém dochutíme solí, pepřem a cayenským pepřem. Vsypeme proužky pórku a necháme zhruba 2 minuty povařit. Nakonec do polévky vložíme okapané knedlíčky.
porkova polevka s knedlicky