12. června 2013

Sedlácká česnečka

5 brambor, 6 stroužků česneku, 0,5 lžíce vegety, lžíce másla, sůl, pepř, lžíce petrželky, lžíce hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujonu 
Česnek prolisujeme, orestujeme na másle, posypeme moukou, krátce opražíme a zalijeme 1,4 L vody. Přidáme bujonové kostky, očištěné brambory nakrájené na kostičky, vegetu, sůl, pepř a vaříme. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme a dochutíme. Podáváme s krutony a petrželkou.

Bramborové kyselo s rajčaty

5 brambor, 1 l mléka, masox, 3 lžíce hladké mouky, 300 ml rajčatového pyré, sůl, pepř, 250 ml sladké trvanlivé smetany 

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, zalijeme vodou, přidáme bujon a dáme vařit. Smetanu, hladkou mouku a sůl vymícháme na hladkou kaši, přilijeme mléko a když jsou brambory uvařené do poloměkka, mléko se smetanou nalijeme do polévky. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut, nakonec přidáme rajčatové pyré, necháme projít varem a dochutíme pepřem a solí. Polévku podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Zelnice s mrkví a klobásou

balení zelí s mrkví, 2 brambory, jíška, ostřejší klobása, kmín, sůl, pepř, česnek
Zelí přecedíme, pokrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme. Zahustíme jíškou. Klobásku nakrájíme na kostičky, nasucho osmahneme a (společně s vylisovaným česnekem) vmícháme do polévky.

Polévka z vepřového kolena s kroupami

hrnek krup, velký brambor, 3 stroužky česneku, 10 pepřů, 2 bobkové listy, libové vepřové koleno, majoránka, sůl, petrželka 
Vepřové koleno vložíme do hrnce s vodou, osolíme přidáme bobkový list a pepř. Pozvolna vaříme do měkka. Zvlášť uvaříme kroupy. Brambor nakrájíme na kostičky. Česnek utřeme. Uvařené koleno vyjmeme a libové maso nakrájíme na kousky. Vývar scedíme a opět přivedeme k varu. Přidáme brambory. Jakmile změknou, vložíme česnek, vařené kroupy a maso. Okořeníme majoránkou. Zdobíme petrželkou.

Zeleninová polévka s vločkami a žloutky

2 žloutky, bujón, 1 l vody, 2 lžíce másla, 40 g ovesných vloček, 200 g mražené zeleniny, 3 dl mléka, petrželka, sůl 
Vločky propereme pod tekoucí vodou a uvaříme v osolené vodě do měkka. Potom vločky rozmixujeme. Zeleninu podusíme na másle. V mléce rozšleháme žloutky. Vývar s vločkami přivedeme k varu, vložíme kostku zeleninového bujonu, podušenou zeleninu a vlijeme mléko se žloutky a povaříme ještě 5 minut. Zdobíme zelenou petrželkou.

Polévka ze žampiónů

6 žampiónů, 0,5 litru mléka, 0,5 cm másla, mouka na zahuštění, podravka, sůl 
Do hrnce vložíme máslo, na kterém velmi krátce osmahneme nakrájené žampióny. Poté zalejeme mlékem a cca 5 minut povaříme. Polévku osolíme, dochutíme podravkou a zahustíme moukou (tu si smícháme v hrnečku s mlékem a přes sítko nalejeme do hrnce). Polévku chvíli povaříme a poté necháme chvíli odstát. V případě, že nemáte rádi celé žampióny lze je v polévce rozmixovat.

Klobáska s fazolemi

2 klobásy, plechovka sterilované fazole, cibule, rajský protlak, grilovací koření, chilli koření, olej

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném oleji. Klobásu nakrájíme na kostičky a přidáme k opražené cibulce a spolu opečeme. Klobásu opepříme grilovacím kořením, podle chuti a také chilli kořením. Když je klobása téměř osmažená přidáme fazole z konzervy, jemně podlijeme šťávou z fazolí, promícháme a přikryté chvíli dusíme. Těsně před tím, než bude klobása udušená přidáme rajský protlak nebo kečup a znovu promícháme. Podle chuti ještě dochutíme chilli kořením. Podáváme s nakrájeným chlebem.

Polévka s brokolicí, smetanou a sýrem

petrželka, sůl, pepř, 20 g hladké mouky, 200 ml smetany, 50 g eidamu, 400 g brokolice, lžíce másla

Brokolici rozebereme na růžičky. Košťál nakrájíme na malé kousky. Smetanu smícháme s moukou.Brokolici vložíme do hrnce, přelijeme vařící vodou, osolíme a vaříme do měkka. Několik růžiček brokolice dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Potom vlijeme zátřepku ze smetany a mouky. Krátce povaříme, podle chuti dosolíme a opepříme. Nakonec do polévky vrátíme růžičky brokolice a polévku zjemníme máslem. Na dno talíře vložíme nastrouhaný sýr a přelijeme polévkou. Zdobíme petrželkou.

Cibulačka trošku jinak

2 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 0,5 kostičky kuřecí bujon, 3 kostky syrokrému, smetana, 2 vajíčka, sůl, pepř 
Na oleji zpěníme cibuli s česnekem přidáme syrokrém a zalejeme trochou vody. Po rozpuštění syrokrému dolejeme vodu přidáme rozšlehané vejce a bujon. Ochutíme solí a pepřem. Nakonec vlejeme smetanu zavařime a sundáme s plotny. Můžem si pak přidat instantní nudle.

Cizrnová polévka s celerem

lžíce oleje, 2 řapíky celeru, cibule, lžička kmínu, 1 l vody, kostka zeleninového bujonu, plechovka krájených loupaných rajčat, plechovka cizrny, pepř, smažené toasty na másle

Na oleji orestujeme nakrájený celer. Část zelené nati schováme na konečnou ozdobu.Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku bujonu, krájená rajčata a scezenou cizrnu. Opepříme a necháme vařit 10 minut.Mezitím na másle opečeme na proužky nakrájený toastový chleba.Nakonec polévku na talíři ozdobíme zbylou natí.

Polévka s hráškem, houbami a eidamem

50 g eidamu, cibule, 3/4 l vývaru, konzerva steril. žampiónů, hrst sušených hub, 2 rohlíky, konzerva steril. hrášku, sůl, pepř, petrželka, máslo, olej

Cibuli nakrájíme na kostičky. Hrášek a žampióny necháme okapat. Sýr nastrouháme najemno. Sušené houby namočíme.Rohlíky nakrájíme opečeme na másle do růžova. Na oleji zpěníme nakrájemnou cibulku. Vmícháme hrášek, žampióny a namočené houby i s nálevem. Vše zalijeme vývarem a necháme 15 minut povařit. Osolíme a opepříme. Na talíře rozdělíme nastrouhaný eidam, přelijeme horkou polévkou a přizdobíme usekanou petrželkou. Podáváme s opečeným rohlíkem.

Afghánská fazole

bílé fazole, brambory, rajčatový protlak, olej, cibuli, vodu, jogurt, pepř, chilli, gyros koření
Fazole a brambory uvaříme. Cibulku osmahneme na oleji. Smícháme dohromady fazole, brambory a cibulku. Do směsi přidáme koření a protlak a dost oleje a vody (poměr zhruba 1:1). Povaříme. Na oleji osmažíme trochu cibule a nakrájenou rajče. Na pánev přidáme bílý jogurt a smícháme dohromady. Tato teplá jogurtová netradiční omáčka se přidává k štiplavým pokrmům. Celý pokrm se podává s množstvím chleba.

Polévka z kuřecích prsíček

200 g kuřecích prsou, balení rýžových nudlí, kousek zázvoru, 100 g sójových výhonků, lžička máty, řervená cibule, 2 jarní cibulky, bujón, hrst koriandru, vegeta 
Na pánvi opečeme kuřecí maso na nudličky s nastrouhaným zázvorem. Zalijeme vývarem z bujónu a necháme vařit asi 10 minut. Přidáme mladé fazolové nebo sojové výhonky, chilli papričku, cibuli plátky a zavaříme. Dochutíme vegetou a přidáme čerstvou nasekanou jarní cibuli, trhanou čerstvou bazalku a čerstvý koriandr, bylinky, klíčky a namočené rýžové nudle.

Bramborovo-koprová polévka

30 dkg brambor, 1/4 l smetany, lžička kmínu, lžíce hladké mouky, lžíce sušeného kopru, 2 vejce uvařeno natvrdo
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a zalijeme teplou vodou, přidáme kmín a vaříme doměkka. Vývar s bramborami zalijeme smetanou smíchanou s moukou. Polévku povaříme 5 minut za občasného prokvedlání. Ochutíme koprem a před podáváním přidáme do talíře rozkrájená vejce.

Polévka s liškami

2 dl smetany na vaření, 6 dl vody, 400 g lišek, 4 lžíce pažitky, 3 lžíce cibule, bujón, lžíce oleje, 0,5 kg brambor, sůl, pepř, drcený kmín

Brambory nakrájíme na menší kostky. Houby lišky nakrájíme na kousky. Malé houbičky necháme vcelku. Cibuli nakrájíme na kostičky. Pažitku usekáme najemno. Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme pokrájené lišky, přisolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme nejméně 20 minut. Brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kostku slepičího bujonu a ještě několik minut povaříme. Potom kastrol odstavíme, necháme mírně zchladit a brambory s vývarem rozmixujeme. Vmícháme podušené houby, zalijeme smetanou, přidáme usekanou pažitku a opět vše necháme jen krátce přejít varem. Přisolíme a okyselíme.

Výborná kuřecí polévka

3 kuřecí stehýnka, 2 mrkve, 2 petržele, čtvrtka celeru, cibule, vejce, 250 g hrubé mouky, lžíce podravky, petrželová nať, podle chuti brambory

Do hrnce dáme asi 1,5 litru vody. Přidáme kuřecí stehýnka, oloupané mrkve, petržele a celer, oloupanou cibuli, na kostičky nakrájené brambory a vše uvedeme do varu. Vaříme cca 30 minut, až je kuřecí maso měkké a jde od kosti. Pak polévku odstavíme, vyndáme zeleninu a maso. Maso vykostíme, nakrájíme na kostičky, stejně jako zeleninu a vrátíme zpět do hrnce. Mezitím si připravíme nudle: Mouku si dáme do mističky, uděláme důlek a do důlku vajíčko a půl skořápky vody. Propracujeme těsto tak, aby se nelepilo. Buď si vyválíme nudle, nebo natrháme těsto na drobné kousky a přidáváme postupně do vroucí polévky. Vaříme asi ještě 5-6 minut. Přidáme jednu lžíci Podravky, dochutíme polévkovým kořením (Maggi) a přidáme nakrájenou nať. Tímto vznikne 4-5 porcí výborné kuřecí polévky. Podle chuti dosolíme.

Drožďová polévka s pórkem

2 lžíce čerstvého droždí, lžíce sádlo, 4 hrnky voda, pórek, sůl, pažitka, lžička Vegeta, vejce 
Na rozehřáté sádlo rozdrobíme droždí a osmahneme do růžova. Vyklepneme na ně vejce a rychle smícháme, až se utvoří malé nočky. Zalijeme horkou vodou. Když polévka vaří přidáme na kolečka nakrájený pórek a vaříme asi 5 minut. Polévku dochtíme polévkovým kořením a osolíme. Nakonec přidáme pažitku.

Zeleninovo-dýňová polévka

0,5 dýně hokaido, polévková zelenina, zeleninový vývar, petržel, cibule, libeček, zakysaná smetana, máslo, sůl, pepř 
Na másle osmahneme cibulku a pak přidáme nakrájenou dýni hokaido (nemusíme loupat slupku), zeleninu a pak zalijeme zeleninovým vývarem. Když nám zelenina a dýně změkne tak polévku rozmixujeme. Nakonec polévku ochutíme bylinkami, solí a pepřem. Při servírování přidáme do každého talíře zakysanou smetanu dle chuti.

Fazole s rýží na kubánský způsob

400 g černé fazolí, 0,5 hrnku (o objemu 250 ml) olivového oleje, větší cibuli, 2 stroužky česneku, zelenou papriku, 2 lžíce rajčatového protlaku, špetku mletého pepře, lžička koření cumin,lžička soli, větší bobkový list, lžičku octa, 1 PL cukru, lžičku olivového oleje

Den předem si namočíme fazole, kterou zalijeme 10-ti hrnky vody (o objemu 250 ml). Druhý den dáme vařit v téže vodě na mírném ohni asi hodinu, dokud fazole nezměkne. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, česnek, papriku a připravíme další suroviny. Na pánvi rozpálíme olivový olej. Vložíme cibuli, česnek, papriku, rajčatový protlak, cumin a bobkový list, sůl a trošku mletého pepře a orestujeme dokud cibule nezměkne. Přidáme k fazolím a vaříme dalších 20 min. Na závěr přidáme 1 lžičku octa, 1 PL cukru a 1 lžičku olivového oleje. Pokračujeme ve vaření při nízké teplotě, pokud nedosáhneme požadovanou hustotu. Servírujeme s bílou rýží, se kterou fazolí promícháme.

Plněné hrachové karbanátky

větší konzerva sterilovaného hrachu, 5 uvařených brambor ve slupce, vejce, olej, 1 KL koření do mletého masa, 2 lžíce hladké mouky, 100 g tvrdého sýru v celku, sůl, pepř, kmín, mletá červená paprika, strouhanka
Hrách a brambory umeleme, přidáme vejce, směs koření, strouhanku a promícháme. Z vytvořené směsi tvarujeme karbanátky a do jejich středu vkládáme na kostičky pokrájený tvrdý sýr. Připravené karbanátky obalíme v trojobalu a vypražme z obou stran na oleji. Podáváme s toastového chleba nebo bramborovou kaší.

Celerová polévka s knedlíčky

200 g celeru, středně velký brambor, 1 l vody, trochu sůl, 0,5 kostky bujonu, špetka muškátový květ, lžíce jíška 
Očištěný celer nakrájíme na kousky (pro rychlejší vaření), na kostky pokrajíme brambor a vhodíme do horké osolené vody.Vaříme cca 15 minut.Pak rozvařený celer s bramborem propasírujeme (rozmixujeme). Zavaříme jíšku, přidáme bujon. Povaříme, ochutíme kořením - muškátovým květem. A vložíme celerovou nebo petrželovou nať.Jako vložku do polévky vkládáme houskové knedlíčky.

Rychlá polévka s pórkem a vejcem

3 lžíce hladké mouky, 2 masoxy, 3 lžíce oleje, sůl, máslo, pepř, vejce, 5 pórků, petrželka

Pórky podélně je rozkrojíme a pokrájíme nadrobno.V hrnci rozehřejeme olej a trochu másla na zjemnění, vsypeme mouku a lehce ji osmahneme dozlatova. Pak ji zalijeme studenou vodou, přidáme masox, dobře rozmícháme a přivedeme k varu. Do vařící polévky vsypeme nakrájený a propláchnutý pórek a vaříme asi 15 minut doměkka. Ochutíme solí a pepřem. Kdo má rád, může přidat smetanu na zjemnění.Vařící polévku sejmeme z ohně, vyklepneme do ní vejce, hned vidličkou rozšleháme a nakonec přidáme jemně nakrájenou petrželku.

Guláš z hlívy ústřičné

250 g hlíva ústřičná, 250 g brambory, na kostičky nakrájené, 2 středně velká cibule, hlavička česneku, 2 lžíce sádlo, 3 lžice hladká mouka, sůl, gulášové koření, majoránka, pepř, červená paprika sušená, 2 l voda nebo vývar

Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou na kostičky, zasypeme hladkou moukou, posolíme, přidáme papriku a podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme na kostičky pokrájené brambory a na pásky nebo kostičky pokrájenou hlívu ústřičnou. Přidáme další koření a vaříme do změknutí brambor. Pak přidáme prolisovaný česnek. Hotovou polévku podáváme s pečivem, nejlépe celozrnným.

Kapustnica s bůčkem

3 kg kysaného zelí,1 kg libového bůčku,0,5 kg vepřové plece, menší uzené koleno,1 kg uzených kostí ,3 klobásy typu čabajka,3 větší cibule ,hrst sušených hub,5  sušených švestek,sůl

Nakrájíme cibuli a necháme podusit na trošce oleje v hrnci (cca 15ti litrovém), ve kterém chceme vařit kapustnici. Vepřové maso a vykostěný bůček nakrájíme na kostky a dáme dusit na cibulku. Mírně osolíme a opepříme. Když je to tak napůl udušené přidáme kysané zelí včetně láku, uzené kosti a kost od bůčku. Přidáme hrst sušených hub a sušené švestky. Navrch položíme klobásku v celku, aby se krásně uvařila. Zalijeme vodou (asi 0,5 litru). Všechno pomalu za občasného míchání vaříme.Do druhého hrnce si dáme do vody uvařit uzené koleno, přidáme nové koření (asi 3-4 ks) a celý pepř (5 ks) a 2-3 bobkové listy. Když je koleno uvařené vybereme z vody na talíř, obereme maso, nakrájíme a dáme do hrnce se zelím. Vývar z kolena přilijeme dle potřeby do hrnce k zelí. Uzené a vepřové kosti po uvaření rovněž obereme. Obrané maso i uvařenou klobásu nakrájíme a vrátíme zpět do hrnce k zelí.

Kuřecí vývar se špekovými knedlíčky

200 g kuřecího masa, 80 g umletých vepřových škvarků, lžička vejce, lžička solamylu, 3 lžíce strouhanky, 2 mrkve, cibule, svazek petrželky, sůl, pepř, lžička vegety

Kuřecí maso očistíme a v hrnci s osolenou vodou uvaříme doměkka společně s kolečky mrkve a kousky cibule.Maso vyndáme, obereme od kosti a nakrájíme na kousky. V míse je smícháme s umletými škvarky, vejcem, strouhankou a solamylem a nasekanou petrželkou.Směs osolíme a vytvarujeme knedlíčky. Škvarkové knedlíčky vrátíme do vroucího vývaru a uvaříme doměkka. Hotové knedlíčky plavou. Polévku dochutíme vegetou.

Česnečka se šlehačkou

2 lžíce oleje, 6 stroužků česneku, lžička drceného kmínu, pepř , špetka karí, kostka bujonu, sůl, smetana ke šlehání, 2 lžíce mouky, svazek petrželky, 4 krajíce opečeného chleba
Na oleji krátce orestujeme česnek, přidáme drcený kmín, pepř, karí a bujon. Zalijeme vodou a povaříme.Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, a ještě krátce vaříme. Před podáváním polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s opečeným chlebem.

Bramborový krém se šunkou

150 g cibule, 400 g brambor, 2 lžíce oleje, 0,5 lžičky kari koření, 3 stroužky česneku, lžíce hladké mouky, 160 g šunky, 10 ml smetany, sůl, špetka pepře, jarní cibulka na ozdobu

Cibuli nakrájíme na kostky a restujeme na oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme pokrájené brambory a opékáme je 3 minuty. Přidáme hladkou mouku, kari koření, promícháme a zalijeme vodou.Za občasného míchání uvaříme doměkka. Poté polévku tyčovým mixérem rozmixujeme.Šunku nakrájíme na tenké nudličky. Dvě třetiny přidáme do polévky a zbylou šunku si necháme na ozdobu.Polévku dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Na závěr přidáme smetanu a krátce povaříme. Na talířích zdobíme šunkou a natí z jarní cibulky.

Horácká zelňačka

lžička soli, 175 ml vody, 500 g kysaného zelí, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1250 g brambor, 2 cibule, 4 lžíce oleje

Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit zelí. Uvaříme ho doměkka. Když je měkké, zahustíme je moukou rozmíchanou v mléce a za občasného míchání povaříme 5 minut.Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kousíčky a osmažíme na oleji. Uvařené brambory scedíme a rozšťoucháme. Do zelné polévky vmícháme lžíci osmažené cibule. Polévku podáváme v hlubokém talíři, doprostřed vložíme brambory a ty posypeme osmaženou cibulí

10. června 2013

Čočkovo-rajská polévka

2 lžíce olivového oleje, 85 g plátkové libové slanina nakrájené na proužky, 3 mrkve nakrájené na kolečka, 2 celerové řapíky nakrájené na plátky, cibule nakrájená na kostičky, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžička chilli, 0,5 lžičky sušeného oregana, 0,5 lžičky mleté kurkumy, 2 plechovky krájených rajčat, 1,5 hrnku čočky, 2 hrnky nízkotučného bílého jogurtu

Ve velkém rendlíku zahřejte na středním plameni 1 lžičku oleje. Přidejte slaninu, za stálého míchání ji opečte dohněda a poté ji přendejte na talíř.Do rendlíku nalijte zbytek oleje a zahřejte jej. Přidejte mrkev, celer a cibuli a za stálého míchání je opékejte dohněda. K zelenině nasypejte česnek, chilli, oregano a kurkumu. Za stálého míchání směs poduste 2 minuty.Přidejte rajčata, čočku a 6 hrnků vody a vše přiveďte k varu. Stáhněte plamen, rendlík částečně přiklopte a při střední až nízké teplotě polévku duste, dokud čočka nezměkne ( kolem 40 min.).Polévku rozdělte do osmi misek a navrch každé dejte 1/4 hrnku jogurtu a několik kousků slaniny.

Minestrone s boby

2 lžíce olivového oleje, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 2 celerové řapíky nakrájené na plátky, cibule nakrájená na kostičky, 2 cukety podélně rozpůlené a nakrájené na plátky, posekaná červená paprika, 4 hrnky zeleninového bujonu, 2 plechovky krajených rajčat s italskými bylinkami, 2 hrnky celozrnných těstovin rotelle, conchiglie nebo penne, 500 g čerstvých nebo mražených bobů, 1/4 hrnku strouhaného parmazánu 

V hrnci zahřejte olej nad střením plamenem. Přidejte mrkev, celer a cibuli. Za stálého míchání je opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte cukety a červenou papriku a opět za stálého míchání opékejte do zhnědnutí.Do hrnce přidejte bujon, rajčata a 2 hrnky vody a vše přivede k varu. Poté do polévky vsypejte těstoviny, stáhněte plamen a těstoviny vařte na mírném ohni, dokud nebudou al dente.Nakonec do polévky vmíchejte boby a nechte je důkladně prohřát. Chcete-li, každou porci posypejte parmazánem.

Brynzová polévka s nudlemi

20 dkg brynzy, 1 l mléka, 2 hrsti plochých nudlí, máslo, petrželka, sůl 
Brynzu dobře rozšleháme v mléce tak, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání uvedeme do varu a krátce povaříme. V osolené vodě uvaříme nudle, propláchneme a vsypeme do polévky. Osolíme, přidáme máslo a nasekanou petrželku.

Žampionová polévka s drůbky

10 žampionů,drůbky a odřezky drůbežího masa, 5 hrnků vody,0,5 hrnku sladké smetany, pórek, lžíce másla, lžíce hladké mouky, chuti: sůl a pepř

Do mírně osolené studené vody vložíme drůbky a odřezky drůbežího masa a vaříme asi 1 hodinu. Vývar přecedíme a uvařené maso nakrájíme na malé kousky. Pórek a žampiony očistíme, nakrájíme na malé dílky a na másle podusíme, zaprášíme moukou a necháme zpěnit. Poté zalijeme vývarem, dobře rozmícháme a vaříme asi 20 min. Do polévky přidáme smetanu, necháme přejít varem, odstevíme a po částečném zchladnutí rozmixujeme. Přidáme 2 syrové žampiony nakrájené na tenké plátky a necháme přejít varem.

Chalupářská polévka se sýrem

2 trojúhelníčky taveného sýra, 2 hrnečky hrášku, 120 g mletého masa, potřeby: hovězí vývar z kostky 
Tavený sýr nakrájíme nadrobno, vložíme do vařícího vývaru a šleháme, až se sýr rozpustí. Přidáme hrášek a malé hnedlíčky mletého masa (tvarujeme lžící namočenou v horké vodě). Vaříme asi 5 min. a pak hned podáváme.

Kyselo z podmáslí

1 l podmáslí, 2 vejce, 4 dkg hladké mouky, kmín, sůl 
Podmáslí přivedeme k varu, přilijeme moučný kvásek (vodu rozmíchanou s moukou), okmínujeme, osolíme a povaříme. Do hotové polévky vmícháme rozšlehaná vejce a už nevaříme. Ke kyselu se hodí brambory na loupačku.

Mléčná polévka z kyselého mléka

1 l kyselého mléka, 1/4 l kysané smetany, vejce, 1/4 l vývaru z brambor, 40 g mouky, 40 g másla, 200 g brambor, sůl, kmín, petrželka
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme s kmínem a solí. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, vmícháme celé vejce a když vejce ztuhne, rozředíme jíšku vodou z brambor a povaříme. Nakonec vmícháme kyselé mléko, smetanu a sekanou petrželku. Mléko v polévce jen prohřejeme a polévku podáváme.

Slovenská čočková polévka

2 šálky čočka, 4 brambory, 1,5 l voda, 2 dl smetana ke šlehání, 0,5 l mléko, 2 klobása, sůl, ocet

Asi 2 šálky čočky zalijeme 1,5 vody. Čočku přivedeme k varu a uvaříme ji do poloměkka.Větší brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k čočce, osolíme a polévku vaříme dalších 15 minut. Pak přidáme mléko a smetanu. Polévku krátce povaříme, odstavíme a ochutíme octem.Během vaření polévky si nakrájíme na kostky klobásku a na pánvi ji orestujeme. Do hotové čočkové polévky vmícháme klobásku a je hotovo.

Selská polévka s žemlovou drobenkou

800 g brambor, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce rozdrobené žemle, stroužek česneku, 3 lžíce oleje, olej, sůl, pepř

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky, přelijeme 2 litry osolené vody, uvedeme do varu a vaříme 10 minut. Poté přidáme oloupaný rozdrcený česnek a rajčatový protlak rozředený v troše vývaru z brambor. Opepříme, zmírníme plamen a přikryté vaříme dalších 50 minut. Potom polévku rozmixujeme nebo prolisujeme. Rozdrobenou žemli dáme do pánve s rozpáleným olejem a opékáme dozlatova asi 2 minuty. Polévku posypeme opečenou drobenkou a ihned podáváme.

Francouzská chřestová polévka s mandlemi

500 g omytého chřestu, malá cibule, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce bílého vína, špetka čerstvě mletého bílého pepře, 50 g sekaných mandlí, 100 ml plnotučného mléka, sůl, cukr, špetka muškát. oříšku na dochucení

Omytý chřest oloupeme a spodní konce odřízneme (asi 3-4 cm). Slupky a odřezky vaříme asi 15 min v neosolené vodě. Oloupaný chřest necháme asi 10 min. "marinovat" v 1 litru vody, do které jsme přidali 1 lžičku cukru a 1 lžičku soli.Vodu, ve které jsme povařili odřezky, scedíme a uchováme. Cibulku nasekáme najemno, osmahneme na másle a zalijeme vínem. Přidáme vodu, ve které jsme vařili chřestové odřezky smetanu a necháme lehce provařit, potom rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Mandle opražímee nasucho na pánvi. Do polévky přidáme chřest nakrájený asi na 3cm špalíčky. Už nevaříme, jen necháme táhnout. ohcutíme solí, pepřem, cukrem a nakonec muškátovým oříškem. Mléko ohřejeme v mikrovlnce a šlehačem (dobře to jde ponorným mixérem) jej našleháme do pěny. Do talíře nalijeme polévku, přidáme mléčnou pěnu a opražené mandle.

Minestrone s parmezánem

2 l vody,  cibule, 2 mrkve, 100 g cukety, 2 rajčata, 100 g lilku, malá žlutá paprika, hrst mraženého hrášku, hrst mražené kukuřice, kostka zeleninového bujonu, sůl, bylinky dle chuti, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 2 lžíce oleje
Zeleninu nakrájíme na menší kousky.Na oleji dozlatova osmahneme kostičky cibule, přidáme pokrájenou mrkev, lilek, papriku a mraženou zeleninu. Zalijeme vodou, dosolíme, přidáme bujon a přivedeme k varu, přidáme zbylou zeleninu. Vaříme 20 minut.Dochutíme bylinkami a podáváme zasypané strouhaným parmezánem.

Rajská polévka se zázvorem

2 brambory, mrkev, petržel, kousek celeru, 2 lžíce oleje, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, bobkový list, troška vegety, konzerva drcených rajčat, kousek čerstvého zázvoru, 3 lžíce bulguru 
Zeleninu a brambory pokrájíme na kostičky. Osmažíme na oleji, přidáme koření a vše zalijeme litrem vody. Přidáme vegetu a vaříme 15 minut.Když je zelenina téměř měkká, přidáme drcená rajčata a nadrobno pokrájený zázvor. Polévku krátce povaříme.Ke konci vaření přidáme bulgur. Povaříme 2 minuty a necháme polévku odstát.

Polévka z kukuřice a mořských ryb

cibule, 30 g másla, 2 stroužky česneku, 500 g sladké mražené kukuřice, 125 g cukety, větší brambor, chilli paprička, 250 ml rajčatové šťávy, 1,25 l vývaru, bobkový list, ¼ lžičky sušeného tymiánu, 250 g rybího filé,citrón

Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek a několik minut je opékáme, až změknou. Přidáme kukuřici, oloupanou a na velké kousky nakrájenou dýni, na velké kousky nakrájený brambor, semen zbavenou a najemno nakrájenou chilli papričku a za občasného míchání dusíme asi 5 minut. Přilijeme vývar, přidáme rajskou šťávu, bobkový list, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Za občasného míchání zvolna asi 15 minut vaříme, až dýně a brambor změknou. Přidáme rybí maso nakrájené na velké kousky a jen krátce prohřejeme. Odstraníme bobkový list a zdobíme výsečí citrónu.

Polévka z králičích vnitřností se šlehačkou

850 g králičích vnitřností /pajšlu/, 1,5 l vývaru z králíka, 200 ml šlehačky, 100 g másla, 80 g celeru, 100 g mrkve, 50 g petržele, 10 kuliček pepře, 3 nová koření, bobkový list, ocet, sůl

Připravíme si vývar z králíka, pepře a nového koření. Uvařený pajšl a koření vyjmeme. Na másle orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme povařit do vývaru. Vývar posléze zahustíme šlehačkou s rozšlehanou hladkou moukou. Mezitím pajšl rozkrájíme na nudličky a znovu vše necháme společně povařit ve vývaru. Polévku dochutíme solí a octem.

Rychlá falešná polévka

mrkev, hrst ovesných vloček, špetka mletého kmínu, špetka soli, libovolný tuk 
Na rozehřatém tuku zpěníme nastrouhanou mrkev a zalijeme ji studenou vodou. Mrkev krátce povaříme, pak polévku osolíme, okmínujeme a přisypeme hrst ovesných vloček. Vaříme asi 3 minuty a podávame.

Zeleninová polévka s řepou

1,5 l zeleninového vývaru, petržel, 2 červené řepy, hrst ovesných vloček, 150 g kysaného zelí, špetka soli, vegeta, pórek 
Do horkého zeleninového vývaru přidáme na kostičky pokrájenou petržel, řepu a pórek. Vhodíme oprané vločky, dochutíme solí, vegetou a přidáme kysané zelí. Polévku necháme vařit asi 15 minut.

Polévka z jiker a smetany

400 g kapřích jiker, 2 velké cibule, 1 dl smetany, špetka sladké papriky, po 1 lžíci másla a krupice, 1,5 l vody, 2 žloutky, sůl 
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Postupně přidáváme krupici, papriku a jikry. Vše zalijeme vodou a 30 minut vaříme, polévku zakvedláme smetanou a žloutky, které však již nevaříme, a podle chuti osolíme.

Polévka z cibule a čekankových puků

800 g cibule, 3 čekankové puky velké, 2 brambory, sypký zeleninový bujón, majoránka, sůl, pepř, máslo, opečený chléb

Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zezlátnout na másle. Přidáme čekankové puky, které jsme zbavili spodní hořké části a nakrájeli na proužky. Přidáme vodu - asi 3 l, 1 lžičku sypkého zeleninové bujónu, sůl, pepř, majoránku. Vaříme a po chvíli přidáme oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory. Až jsou brambory měkké, vše rozmixujeme. Podáváme s opečeným chlebem.

Bulharská čorba

70 g mletého masa, 70 g sekaného masa, 30 g rýže, svazek petrželky, 25 g másla, 2 vejce, 60 g jogurtu, 50 g mouky, ¾ l vody, 50 g cibule, sůl, pepř

Maso vymícháme s trochou rýže, nadrobno nakrájenou cibuli, trochou nadrobno nasekané zelené petržele, jedním bílkem a podle chuti osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Z masy vyformujeme malé knedlíčky a obalíme v mouce. Do vody dáme cibuli, petržel a sůl, necháme projít varem a zavaříme knedlíčky. Necháme je 30 minut vřít, přidáme zbylou rýži a celé ještě asi 10 minut povaříme. Mezitím vymícháme jogurt se žloutky, trochou mouky a trochou vychladlé polévky. Vše spolu smícháme a ještě pár minut povaříme. Okořeníme a zjemníme máslem.

Hrachová polévka ze zmraženého hrášku

600 g zmraženého hrášku, 3 stroužky česnek, 100 g zakysaná smetana, sůl, majoránka 
500 g zmraženého hrášku propláchneme vlažnou vodou, dáme vařit do osolené vody, poté rozmixujeme, přidáme zbytek hrášku (100 g), prolisovaný česnek, zakysanou smetanu, půl lžičky majoránky, v polévce může být též šunka, uzené, podáváme s krutony.