10. července 2016

Vepřový ovar

2 vepřová kolena, nebo 1 koleno a 1/2 vepřové hlavy,1 mrkev,1 petržel,1/4 celeru,10 kuliček pepře,5 kuliček nového koření,3 bobkové listy,5 kuliček jalovce (není nutné),1/2 lžičky tymiánu, sůl,3 sladká jablka,ocet (nejlépe jablečný),200 g křenu (nebo 1 skleničku krenexu),
Kolena i hlavu si v obchodě nechte rozseknout,očistěte je, oholte nebo opalte zbytky štětin a uvařte v osolené vodě se zeleninou a kořením do měkka tak, aby maso šlo samo od kosti(v tlakovém hrnci cca. 30 – 50 minut). Zceďte,maso vykostěte a uložte v chladu. Vývar odložte na přípravu miliónové polévky nebo sulcu či huspeniny. Nastrouhejte najemno křen a oloupaná jablka bez jádřinců, smíchejte, mírně osolte, zakápněte octem dle chuti a případně doslaďte, uložte v chladu. Před podáváním na pařáčku ohřejte maso a podávejte s jablkovým křenem a chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat